łyżeczki cynamonu 1 jajko 1/3 szklanki oleju 200 g jogurtu naturalnego wykonanie: Banany rozgniatam widelcem, dodaję wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszam. Rozgrzewam teflonową patelnię i łyżką nakładam ciasto (jeden placek to jedna łyżka ciasta). Smażę powoli, żeby placuszki zdążyły dobrze wyrosnąć i nie przypaliły się. Gdy w plackach robią się dziurki przekładam na drugą stronę. Podaję z cukrem
babka w formiePięknie optymistyczna w kolorze – bo ugotowana marchewka wcale nie traci swojej werwy. Ta prosta zupa to naprawdę tylko kilka składników. Świetnie posłuży jako baza do rozbudowy – a jest tutaj z czym i jak poszaleć. Niech ten przepis będzie dla Was inspiracją – a jeśli macie własny pomysł jak ją ubogacić – piszcie śmiało tutaj lub na FB . Czym różni się karotka(...)korzeń. Jest mocno pomarańczowa, krucha, słodka, charakterystyczna i bardzo soczysta – idealna na soki. Ale nie tylko, bo nadaje się do każdej obróbki – jako surówka, marchew duszona, pieczona, składnik marchwiowego ciasta, czy jak w tej zupie – po prostu ugotowana. Niskokaloryczna (27kcal/100g) i zdrowa – pełna beta karotenu, witaminy A i przeciwutleniaczy. W tej zupie – w roli głównej. Marchew pozbawiamy natki. Jeśli jest
Karo in the KitchenKolejna letnia propozycja. Babeczki. Muffinki. Powtarzam się, ale każdy je lubi:) Tym razem zrobiłam je z truskawkami, czereśniami i migdałową kruszonką. Prosta i szybka propozycja na deser. Składniki suche: 2 i 1/4 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli Składniki mokre: 1 jajko L 80ml oleju 250ml jogurtu naturalnego Owoce: 200g truskawek 200g czereśni(...)rozcierając by powstały charakterystyczne dla kruszonki grudki. 2. W jednej misce mieszamy składniki suche i owoce, w drugiej składniki mokre. Łączymy zawartość obu misek, mieszamy tylko do połączenia składników. Ciasto wykładamy do foremki wyłożonej papilotkami. 3. Pieczemy z teromoobiegiem, w temperaturze 160 stopni
Szefowa kuchnitemperaturze pokojowej 2 żółtka 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów lub pół łyżeczki aromatu migdałowego Przygotowanie Wszystkie składniki na ciastka umieścić w misie miksera i utrzeć na gładkie, miękkie ciasto. Formować w dłoni kulki wielkości orzecha włoskiego, kłaść na blaszce w sporych odstępach (ciastka rozleją się na boki). Lekko spłaszczyć dłonią. Widelcem wycisnąć na każdym ciastku wzorek kratki Piec
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataBardzo smaczny i prosty chleb z dużą ilością siemienia lnianego i nasion słonecznika. Chleb codzienny, długo utrzymujący świeżość z idealnie chrupiącą skórką. Składniki (na bochenek, który upiekłam w keksówce 12x 25 cm): 400 gram mąki orkiszowej, typ 1850 1 szklanka ciepłego mleka 25 gram świeżych drożdży 1 łyżka cukru 3 łyżki oliwy z oliwek (użyłam o aromacie trufli) + odrobina(...)lnianego Mleko podgrzewam, powinno być letnie. W misce mieszam drożdże i cukier, odstawiam do wyrośnięcia na 5 minut. Dodaję mąkę, mleko, sól, oliwę z oliwek i wyrabiam gładkie ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Po tym czasie dodaję do ciasta nasiona słonecznika i siemię lniane. Dokładnie wyrabiam ciasto po raz kolejny i umieszczam
Mango Papajawww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Prosty sposób na smaczną pizzę, która zawsze jest udana i świetnie smakuje. Jej wielkość oraz dodatki zależą od preferencji każdego z Was. Poniżej przedstawię przykładową wersję. 20g drożdży 1,5 szklanki maki pszennej 1/2 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli (płaska) 1 szczypta cukru Dodatkowo (wg uznania): sos pomidorowy szynka żółty(...)miski wkruszyć drożdże, dodać cukier i 2 łyżki ciepłej wody. Całość wymieszać i odstawić na 15 minut. Po tym czasie wsypać mąkę, sól, wlać wodę z olejem i zaczyn. Ciasto dokładnie wyrobić i pozostawić na 30 minut - do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienki placek lub kilka mniejszych. Pacek/i smażyć (na rozgrzanej i suchej patelni) po około
Di gotujeJeśli tak jak ja lubicie proste i szybkie przepisy, to te bułeczki przypadną Wam do gustu. Uwiniecie się z nimi w pół godziny razem z pieczeniem. Doskonale smakują zarówno z masłem pietruszkowo-czosnkowym, jak i w wersji na słodko z dżemem. Składniki: Bułeczki: 450 g mąki pszennej (typ 650) 250 ml ciepłego mleka 50 g świeżych drożdży(...)sezam Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 190 st.C. Drożdże mieszamy z cukrem, ciepłym mlekiem i 3 łyżkami mąki. Odstawiamy na 5-10 minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki i ugniatamy elastyczne ciasto. Z ciasta od razu formujemy okrągłe bułeczki- około 16 sztuk. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, każdą lekko rozpłaszczamy. Smarujemy je mlekiem i posypujemy sezamem. Czekamy 5 minut
Smakowity Blog Kulinarnypyszne, to i zdrowie i pożywne, a do tego proste w wykonaniu! Wystarczy wymieszać wszystkie składniki , uformować ciasteczka, wyłożyć na blachę i upiec ;) Polecam, bo są naprawdę banalnie proste i bardzo smaczne! Polecam przygotowywać je dla dzieci. SKŁADNIKI: 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka mąki razowej/ z pełnego ziarna 2/3 szklanki brązowego cukru 1 łyżeczka sody(...)sodę, cukier, orzechy. 2. Masło roztopić, lekko przestudzić i dodać do suchych składników, wbić jajko, dodać aromat, wymieszać. Na końcu dodać czekoladę pokrojoną w kostkę, krótko wymieszać. 3. Z ciasta w dłoniach formować małe kulki, dobrze ściskając, ponieważ ciasto jest dość sypkie i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. 4. Piekłam
Calzonella.comW karnawale często szukamy drobnych przekąsek które możemy podać gościom podczas domówek lub sami podjadać podczas oglądania Tv ;) Te paluchy będą doskonałą i smakowitą propozycją dla
Gotowanie...to proste !jabłkami naleza do moich ulubionych i często goszczą na stole. Dziś zaserwuje wam szarlotkę, która jest szybka i zawiera mało składników mimo to urzeka smakiem. Zapraszam... Stopień trudności - prosta, trzeba często przewracać jabłka przy smażeniu żeby nam się zbytnio nie przypiekły a były ładnie skarmelizowane, beza pięknie wyrośnie ale musimy ją długo miksować i powoli wsypywać cukier co jest(...)zimnego 1 łyżka kwaśnej śmietany 12% lub 18% 1 żołtko Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je lub wcisnąć w dno formy na tartę o średnicy 25 cm lub o wymiarach 31 x 21 cm, wysmarowanej wcześniej masłem i oprószonej mąką. Wyrównać, ponakłuwać
Kubki smakusałatki, a jajka dawno się znudziły. Sterczenie w kuchni przez dłużej, niż dziesięć minut wydaje się niemożliwe do wykonania. Wtedy na ratunek przychodzi szybki naleśnik śniadaniowy - bardzo syty, banalnie prosty w przygotowaniu i przepyszny! (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments(...)jajko - 100 mililitrów mleka - 3-4 łyżki mąki - szczypta soli - odrobina proszku do pieczenia (opcjonalnie) - olej - masło Przygotowanie: Jajko roztrzepujemy, dodajemy sól, mleko i mąkę (i ewentualnie proszek). Ciasto powinno być nieco bardziej gęste, niż przy typowych naleśnikach (jeżeli więc wyjdzie zbyt gęste można dodać odrobinę mleka, a jak zbyt rzadkie - więcej mąki). Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju z masłem
Życie zamknięte w smakuZapraszam Wszystkich Odwiedzających na nowy cykl: piekarenka. Dzisiaj, jako debiut, przepis na proste bułeczki inaczej zwane kajzerkami. Przepis znalazłam na tym blogu, ale nie byłabym sobą, gdybym go 'pod siebie' nie zmodyfikowała. Bułeczki są bardzo dobre, najlepsze zaraz po upieczeniu. U nas zagościły podczas śniadania w niedzielny słoneczny poranek. 'pszenne bułeczki na drożdżach' Składniki (na 9 bułek): - 3 szklanki(...)jajko - 1 łyżeczka soli - 2 łyżki roztopionego masła Z drożdży zrobić rozczyn i odstawić na min 15 minut, aby zaczął pracować. Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić jędrne ciasto (aż będzie odstawać od ścianek). Od tego momentu wyrabiać ciasto przez 5 minut. Długie wyrabianie ciasta jest niezwykle ważne. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 10 min, aby ciasto "odpoczęło
CookYourselfŚwietna aromatyczna babka z sokiem pomarańczowym - prosta i pyszna :) SKŁADNIKI 250 g masła 5 dużych jajek 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka esencji pomarańczowej 2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy 1/3 szklanki soku z pomarańczy 1 szklanka mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia tłuszcz i bułka tarta do formy lukier(...)gładko. Dodajemy olejek, skórkę i sok z pomarańczy. Wsypujemy przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. W rondlu roztapiamy masło i jeszcze wrzące wlewamy do ciasta. Odstawiamy na minutę, po czym dokładnie,ale delikatnie mieszamy łyżką. Formę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na 40-45 minut
Moje Kuchenne RewelacjeAromatyczne, urocze kruche ciasteczka, które wyglądem przypominające te kupowane w cukierni :) Może wyglądają na skomplikowane, ale są naprawdę proste i szybkie w przygotowaniu. Jeśli nie posiadacie maszynki do ciasteczek, można użyć rękawa cukierniczego z ozdobną tylką lub nakładać ciasteczka łyżeczką ,nie trzymając długo w dłoniach, ponieważ ciepło im nie służy. Składniki: 1/3 szklanki masła 1/2 szklanki masła orzechowego(...)soli Obydwa masła utrzeć ręcznym blenderem z cukrem. Dodać wodę oraz jajko, zmiksować. W trzech turach dodać mąkę wymieszaną z solą i sodą. Zmiksować tą samą końcówką co wcześniej. Ciasto uformować w wałek i schłodzić w lodówce 30-60 minut. Po tym czasie wyjąć, porcjami nakładać do maszynki lub rękawa* i wyciskać ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec
Chocolate Muffin BlogDziś pierwszy raz na naszym blogu gości domowe pieczywo. Zapewne lubicie świeże, pachnące bułeczki ??? Przyznam się Wam skrycie, że zrobienie domowych bułek nie kojarzyło mi się nigdy z czymś prostym i ku własnemu zdziwieniu przekonałam się, że bardzo się myliłam. Ten przepis jest szybki, łatwy, a bułeczki były pyszne! Przekonajcie się sami :) Bułeczki śniadaniowe SKŁADNIKI(...)Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostudzenia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, a następnie wlewamy ciepłe mleko, masło, wbijamy jajko i dodajemy rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto, jeśli będzie zbyt klejące dosypujemy mąki. Ciasto dzielimy na 6 części, formujemy bułeczki i układamy na blaszce. Odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce przykryte ściereczką. Smarujemy delikatnie wodą
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki