Jeszcze zanim uda mi się stworzyć post sorbetowy, uraczę Was czymś równie pysznym, śniadaniowym, lekkim i wakacyjnym. Pieczony naleśnik, tak nietuzinkowo, bo zwykle naleśniki się smaży
Przepysznik - BLW i nie tylkoDziś coś dla ochłody i osłody:) Tort w zupełnie wyjątkowej wersji:) Możecie się nim zajadać do woli! Jeśli dbacie o linię, żeby pięknie prezentować się w
Słodko-Słony Świat IlonyPrzepis na sernik czarno-biały pochodzi z książki Doroty Świątkowskiej "Moje wypieki". W oryginale autorka użyła ciasteczek Oreo, niestety nie udało mi się ich kupić, więc
Kulinarne przygody GatitySkładniki : 1 szklanka mąki żytniej ze sklepu z MIESZANKI CHLEBOWE - dawne receptury 1 szklanka ciepłej wody 1 szklanka mąki pszennej 1/8 część 10 dag paczki
Proste Potrawywyciskane na miejscu. Można zjeść tu zarówno śniadanie, lunch jak i obiad . Amatorzy słodkości uraczą się tu nie tylko pyszną kawą czy herbatą , ale również kilkoma rodzajami ciast . Jak sami o sobie piszą: "jest to miejsce, w którym łączy się pyszne i zdrowe. W naszym menu znajdują się barwne dania stworzone ze świeżych i zdrowych produktów" [źródło: Trójmiasto(...)też tu zaglądają. Choć w pobliżu brak stojaków rowerowych, można sobie i z tym poradzić :) Właściciele - przesympatyczne małżeństwo - z pasją podchodzą do pracy i karmią sowich gości domowymi, prostymi , ale przede wszystkim zdrowymi posiłkami . Miejsce przyjazne jest czworonogom . Podczas porannego spaceru z psem , z powodzeniem można wpaść tu na herbatę z kanapką czy orzeźwiające smoothie - możliwe do skonsumowania
Grunt to przepis!godzin. Po wyjęciu z lodówki zostawić ciasto w temperaturze pokojowej przez 1,5 godziny i podzielić na cztery równe części. Pozostawić kawałki ciasta na kolejne 20 minut. Rozwałkować kawałki ciasta na prostokąty, podzielić na cztery trójkąty i zwinąć rogaliki, odstawić do wyrośnięcia przez 45 minut. Ubić jajko i posmarować nim rogaliki, posypać sezamem, makiem, kminkiem lub solą. Piec w temperaturze(...)klik! Codziennik kuchenny – klik! Dom z mozaikami – klik! Idę i myślę – klik! Kuchennymi drzwiami – klik! Moje małe czarowanie – klik! Ogrody Babilonu – klik! Proste potrawy – klik! Weekendy w domu i ogrodzie – klik! W poszukiwaniu slow life – klik! Zacisze kuchenne – klik
Moje domowe kucharzenieozdoby czekoladowe 4w1 Amus Łączą w sobie łezki z białej czekolady, czekoladowe nitki, toffi-czekoladowe żujki oraz czekoladowe płatki. Można ich używać zarówno jako posypki do deserów, ciast, lodów, ale i też jako dodatku do ciasteczek (łezki z białej czekolady dodaję często do domowych piegusków). A wracając do przepisu… Składniki: 180 g jogurtu naturalnego 1 galaretka o smaku truskawkowym
Słodkie okruszkirabarbaru * cukier puder do posypania Wykonanie: Wszystkie składniki (prócz rabarbaru, czekolady i cukru pudru) umieścić w misce i dokładnie wymieszać mikserem. Formę do babeczek wyłożyć papilotkami. Do każdej wylewać ciasta do 3/4 wysokości papilotek. W każdą babeczkę wcisnąć kostkę czekolady. Rabarbar oczyścić, pokroić w niewielką kostkę. Posypać na wierzchu babeczek. Wstawić do piekarnika nagrzanego
Zrób to smaczniewidać białko pochodzi od grochu , ryżu oraz konopi , dodatkiem w tym przypadku jest kakao oraz stewia , jako słodzik. Skład jest krótki, prosty, a składniki niewyszukane, tzn. znane z innych roślinnych odżywek białkowych. Za to smak... Smak jest genialny! Pod względem smaku jest to jedno z najlepszych białek roślinnych jakie kiedykolwiek(...)wiadomo ten rodzaj słodzika jest przez większość osób nietolerowany ze względu na specyficzny słodki smak). Podsumowując przepyszne, z super składem, nadaje się do koktajli, jak i do przygotowania naleśników, ciast lub lodów ❤ Koktajl, który przygotowałam odznacza się dość sporą dawką słodyczą, ale tylko i wyłącznie tą pochodzącą z owoców i słodzika z odżywki białkowej. Mango nadało pysznego, oryginalnego smaku. Banan
Zdrowie na języku :Pkurczaka Tortilla (około 6 sztuk): 2 szklanki mąki pszennej szczypta soli 3 łyżki masła 2/3 szklanki gorącej wody Masło rozpuścić w gorącej wodzie. Dodać do mąki i soli. Wyrobić ciasto. Odstawić na godzinę. Podzielić na około 6 części. Każdą rozwałkować na cienki placek o średnicy patelni na której będziemy smażyć. W czasie wałkowania ciasto podsypywać mąką. Smażyć na rozgrzanej patelni
BullioBułki śniadaniówki, ale nie tylko. Przede wszystkim upieczone z prostych składników i pasują do wszystkiego. Składniki na 6 bułeczek: -ok. 30 dkg mąki 480 lub 500 -2,5 dkg drożdży -1/2 łyżeczki cukru -1/4 łyżeczki soli -150 ml ciepłej wody -100 ml ciepłego mleka -1,5 dkg miękkiego masła Mleko łączymy z wodą. Do drożdży(...)cukier, 1/4 płynu, mieszamy, dodajemy 3 czubate łyżki mąki, mieszamy, przykrywamy folia spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostały płyn, sól, pozostałą mąkę i wyrabiamy ciasto. Dodajemy miękkie masło i jeszcze raz dokładnie wyrabiamy. Przykrywamy folią spożywcza i odstawiamy do wyrośnięcia. Przekładamy na stolnicę i formujemy wałek. Dzielimy na 6 części. Z każdej części w dłoniach
Maminek kulinarnywyrośnięcia. Do zaczynu dodajemy resztę mąki, sól i olej. Wyrabiamy ciasto, odstawiamy i przygotowujemy dodatki. Przecier pomidorowy zagotowujemy razem z niepełną szklanką wody mieszając przez około minuty. Ciasto dzielimy na dwie części i najpierw rozwałkujemy pierwszy placek. Smarujemy go rozcieńczonym sosem pomidorowym. Posypujemy przyprawami, wykładamy dodatki, posypujemy zdartym serem i wsadzamy na 15-20 minut do nagrzanego piekarnika(...)termoobieg :) Miał być gif ale czasu brak na tworzenie :) Zdjęcia ponownie nie rewelacyjne ponieważ pizza bardzo szybko znikała i nie było czasu na zdjęcia Polecam ten przepis bo jest prosty, dobry i wychodzi każdemu
W Moim Magicznym Domutyle ,że teraz w sklepie już nie ma tych prawdziwych ...pachnących drożdżami ....chrupiących z wierzchu i naturalnie miękkich w środku :) dlatego możemy zrobić sobie sami w domu a są proste i gdyby nie wyrastanie , szybkie . Składniki : - 500 g maki chlebowej typ 750 - 200 ml letniego mleka - 50 - 100 ml letniej wody - 15 g świeżych drożdży - 10 g soli(...)miski , drożdże ,cukier i część mleka wymieszać i wlać do zagłębienia w mące . Odstawić na 10 minut . Wrzucić wszystkie składniki i wyrobić 10 minut robotem ,ci którzy wyrabiają ciasto ręcznie powinni wydłużyć czas ok 2-3 minuty. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę . Po tym czasie wyrabiamy ciasto ręcznie i dzielimy
Wypieki ReneMięciutki ,pachnący chlebuś z pieczonej dyni.Szybki i bardzo prosty,jest po prostu rewelacyjny. Składniki: 1 kilogram mąki pszennej 2 szklanki puree z pieczonej dyni 2 szklanki letniej wody 2 łyżki cukru 2 łyżki soli 2 łyżki oleju 50 gram świeżych drożdży Dodatkowo: 1 jajko 2 łyżki śmietany kremówki 36% Sposób przygotowania(...)łyżek mąki robimy zaczyn i pozostawiamy do wyrośnięcia. Mąkę wsypujemy do miski , dodajemy pozostałą letnią wodę, puree z dyni, cały zaczyn, sól, olej i zagniatamy ciasto. Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 2 godziny. Chleb przekładamy do trzech keksówek (31 x 12 cm.) wyłożonych papierem do pieczenia i pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Wyrośnięte
Bajeczna Kuchniasercem masy odkładamy 3 duże łyżki na kolejny zakwas, resztę przelewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką foremki. Najlepiej kupić dwie małe keksówki lub jedną długą i wysoką. Ciasto przykryć bawełnianą ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 12 godzin. Przed pieczeniem wierzch nasmarować delikatnie oliwą. Do piekarnika włożyć małe naczynie z wodą. Piec w nagrzanym(...)piec przez kolejną godzinę na ustawieniu góra-dół. Wszystko zależy od waszego piekarnika. Ja np. w drugiej fazie piekę ten chleb ok 1godz. i 15 min. Prostą metodą aby sprawdzić czy chleb jest gotowy, jest wyjęcie chleba z formy, obrócenie do góry dnem i postukanie w niego. Powinien mieć taki głuchy dźwięk :) Można włożyć też drewniany patyczek i sprawdzić
Jemy Pijemy