Święta, Święta i po Świętach, tak to już jest. Po ciężkim jedzeniu nie mamy ochoty nawet patrzeć na jedzenie, dlatego wybrałam dla Was lekki, kolorowy
Takie tam pichcenieZrzuca z siebie czarne pantofle, ażurowy sweterek i elegancką sukienkę. Rozpuszcza zwinięte w kok włosy i daje wiatrowi możliwość do zabawy. Słońce ogrzewa rozluźnioną już twarz
W kuchni Karmel-itkiwytrawną tartę. Tarta z dynia i szpinakiem doskonale smakuje na ciepło, jak i na zimno. Jeśli macie lenia możecie ją przygotować także z użyciem gotowego kruchego ciasta lub ciasta francuskiego. Parę słów o dyni Dynia to rodzaj roślin jednorocznych należących do rodziny dyniowatych. To warzywo bogate w witaminy i minerały, zwłaszcza niezbędny mężczyznom cynk, a przy(...)już minie sezon dyniowy możemy również cieszyć się jej smakiem. Na blogu znajdziecie sporo różnych przepisów z dynią. Jeśli będzie piec jakieś ciasto z tym warzywem koniecznie zróbcie sobie przyprawę do ciasta dyniowego ! Dynia na wytrawnie: Tarta dyniowa z serem pleśniowym Tarta dyniowa z szynką i ryżem Sałatka
Kulinarne przygody GatityPaltrow 2 jajka z chowu na wolnym wybiegu 10 żółtek dużych jaj 300 g mąki pszennej (najlepiej durum) lub tortowa plus odrobina mąki do zagniatania Z w/w składników zagniatamy ciasto na stolnicy. Owijamy folią. Dzielimy na mniejsze części i wałkujemy na duże blaty. Ja dodałam przy wałkowaniu koperek, dzięki czemu w cieście są widoczne jego łodyżki ;-) Nadzienie: - 100 g serka
SMYKWKUCHNIcórek na małe domowe przyjęcie z okazji Dnia Dziecka. Na co dzień nie używam barwników ale przy takiej okazji musiało być kolorowo. Dziewczyny były zachwycone, tort choć prosty był bardzo smaczny. Krem cytrynowy zrobił robotę:) *Tortownica 18 cm Składniki: na biszkopty: 6 jajek 1 szklanka mąki 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)liście mięty ozdoby papierowe na piku (dinozaury) sok z połowy cytryny Przygotowanie kolorowych biszkoptów jest dość czasochłonne, dlatego najlepiej podzielić je na dwie tury. Ja tak zrobiłam, najpierw ubiłam ciasto z 3 jajek a później w wolnej chwili drugą część. Białka ubić na pianę. Dopiero wtedy zacząć dosypywać cukier, kiedy masa będzie gęsta wrzucić żółtka. Następnie dodać wodę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaświetnie pasują do pieczonego kurczaka lub wędliny na zimno. Poza tym tarta z feta jest tak pożywna, że można ją jeść i bez dodatków. Przepis na tartę jest prosty, tradycyjny spód z mąki, masła i wody. Reszta to już zależy od upodobań. Tartę można nadziać czym się chce! Przepis na tartę Składniki: forma do tarty(...)śmietanką 4 jajka 1 łyżka świeżego tymianku sól i pieprz do smaku 100 żółtego sera Posiekaj mąkę z masłem i połącz do utworzenia grudek. Dodaj wodę i zagnieć ciasto, nie przegniataj. Owiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Nastaw piekarnik na 200ºC. Następnie rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę. Nakłuj dno widelcem. Wstaw tartę do nagrzanego piekarnika
codojedzeniaBabeczki powstały kiedy domowników naszła ochota na coś słodkiego a w domu była ograniczona ilość składników. A że z prostych składników można wyczarować najlepsze wypieki wiadomo nie od dziś:). Zapraszam na muffinki z jabłkami! To przepis na 12 dużych muffinek. 2 i 1/4 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 200g masła lub margaryny 4 jajka L 1 opakowanie cukru(...)minut). Nie przerywając miksowania dodajemy miękkie masło/margarynę. 2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Wsypujemy stopniowo do masy jajecznej. Miksujemy aż składniki się połączą. 3. Ciasto przekładamy do natłuszczonej blaszki do muffinek, do 3/4 wysokości. Jabłka obieramy, przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w plastry, wciskamy je w ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez
Szefowa kuchnitrzeba do nich robić polewy. Polecam, jeśli jeszcze nie upiekliście pierniczków na święta :) Przepis oraz metodę przygotowania pierniczków imbirowych zaczerpnęłam od australijskiego szefa kuchnia Curtisa Stone`a. Podwójne trzymanie ciasta na pierniczki w lodówce (najpierw wkładamy rozwałkowane ciasto pomiędzy arkuszami do pieczenia, następnie wycinamy kształty i znów wstawiamy do lodówki) ułatwia ich wycinanie, sprawia że idealnie trzymają formę oraz
Moja Delicjatrzeba do nich robić polewy. Polecam, jeśli jeszcze nie upiekliście pierniczków na święta :) Przepis oraz metodę przygotowania pierniczków imbirowych zaczerpnęłam od australijskiego szefa kuchnia Curtisa Stone`a. Podwójne trzymanie ciasta na pierniczki w lodówce (najpierw wkładamy rozwałkowane ciasto pomiędzy arkuszami do pieczenia, następnie wycinamy kształty i znów wstawiamy do lodówki) ułatwia ich wycinanie, sprawia że idealnie trzymają formę oraz
Moja Delicjadokładnie wymieszać, doprawić do smaku, a następnie odstawić na 2-3 minuty. Po tym czasie na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju/masła i za pomocą łyżki - wykładać odpowiednie porcje ciasta. (U mnie 1 solidna łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placuszki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor. (Ostrożnie przewracać, gdyż na początku są delikatne
Di gotujeWykonanie: odmierzyć mąkę i wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia. Połączyć z resztą składników mieszając mikserem do uzyskania jednolitej masy. Odstawić na 10-20 minut do napuszenia wykładać ciasto na rozgrzaną patelnię delikatnie posmarowaną olejem licząc po 1 łyżce na placuszek. Smażyłam po 4 placki równocześnie. Gdy placuszki urosną rozsypać na cieście jagody i obrócić na drugą stronę, następnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!lubimy w świeżym pieczywie najbardziej! Do równego pokrojenia, tradycyjnie już, świetnie nadał się mój najlepszy i największy zarazem nóż #myAmbition - ostry jak trzeba, doskonały! W przygotowaniu chleb jest bardzo prosty - możesz użyć mąki jak w przepisie lub tylko jednego rodzaju, zmienić otręby żytnie na pszenne, owsiane, czy zamienić na ziarna (np. słonecznik, siemię, itp.). Możesz też pominąć je całkowicie (zmniejsz(...)Jeśli chodzi o ilość wody to też dostosuj - nie napisałam jakich dokładnie typów mąki użyłam, bo nie wiem, a chociażby od stopnia zmielenia mąki zależy ile ona płynu pochłonie. Ciasto po prostu ma być takie klejące, ale ani za rzadkie, ani za ścisłe. Ten chleb upiekłam na Niedzielę Palmową. My chleb z reguły kupujemy, bo choć lubię piec, to teraz
Kolorowy Przepisownikłyżki kakao Wykonanie: Mąkę przesiewamy z solą, proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier. Kefir lub maślankę mieszamy z jajkami, olejem i ekstraktem z wanilii. Suche składniki łączymy z mokrymi. Ciasto dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy kakao i mieszamy. Do formy na muffiny wyłożonej papilotkami wlewamy na przemian po 1 łyżeczce jasnej i ciemnej masy, aż do 2/3 wysokości foremek
Smak mojej kuchnidodać trochę chilli, cebulki Ugotowane ziemniaki należy przecisnąć przez praskę lub udusić. Następnie dodać mąkę, oliwę, przyprawy i posiekaną pietruszkę. Całość wymieszajcie za pomocą łyżki. Nabierzcie (np. łyżką) porcję ciasta i uformujcie z niej kulki, które w dalszej kolejności lekko spłaszczacie. Smażcie tak przyrządzone pulpeciki na lekko rumiany kolor. Koniec czarów! Życzymy smacznego
Szybko Tanio Smaczniezaproszenie do uczestnictwa w World Bread Day 2016 . To był znak! Trzeba piec chleb z semoliną! Wybór padł na chleb na zakwasie, zaproponowany przez J.Hamelmana w jego książce o prostym tytule „ Chleb ”. Wybór wyśmienity. Chleb wyszedł aromatyczny, z lekko żółtawym dzięki semolinie miękiszu, i o fantastycznie chrupiącej skórce. A ponadto okazał się bardzo łatwym do wykonania. I dlatego gorąco(...)zakwasu żytniego razowego Do odświeżonego 12 godzin wcześniej zakwasu dodaj mąkę i wodę, a następnie dokładnie wymieszaj. Odstaw w przykrytym pojemniku na 12 - 16 godzin w temperaturze pokojowej. Ciasto chlebowe (2 foremki a 19 cm) : cały zaczyn 170 g mąki pszennej chlebowej 400 g mąki z semoliny 300 g letniej wody 13 g soli 10 g mielonego słodu jęczmiennego
Grahamka, weka i kajzerka