Składniki : około 30 dag mięsa indyka ( u mnie mięso z uda ) 1 duży pomidor 3-4 łyżki oliwek bez pestek dymka ze szczypiorem oliwa z oliwek
Proste Potrawykuchni flamandzkiej, którego głównym składnikiem są: udka kurczaka, duża ilość porów i selera naciowego, wino białe typu Chardonnay, oraz śmietana 36 %, oraz dużej ilości żółtek, które służą do zaciągania potrawy. Obowiązkowym dodatkiem do tego dania jest makaron. oraz Sztufadę z gęsich piersi po tulusku . Najpierw gęsie piersi została zamarynowane(...)indyka nadziewana owocami suszonymi i szpinakiem, z dodatkiem skórki cytrynowej, ostrej papryki, pieprzu, miodu, balsamino, wina. Zdrowe burgery - mięso mielone z indyka, jajko, papryka czerwona, natka pietruszki, cebula czerwona, podane z sosem chili Winiary, majonezem, śmietanką i posiekaną pietruszką. Podane na sałacie i przełożone grillowanymi plastrami bakłażana
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwieczory kiedy przychodzą do nas sąsiedzi, siadamy przy stole i wspólnie jemy pyszną kolację. Zawsze wtedy najpiękniej jak potrafię nakrywam stół, palą się świece a my zajadamy przygotowane potrawy. Wczoraj też był taki wieczór. I był to wieczór amerykański. Pyszne hamburgery wieprzowe, ziemniaki zapiekane z przyprawami i całkiem dobry sos, którego nie byłam do końca pewna, mimo to wszystkim smakował(...)pół sałaty lodowej, pokrojonej w cienkie paski 500 gram młodych ziemniaków, wyszorowanych, pokrojonych w ćwiartki świeży tymianek świeże oregano szczypta kminku chili w płatkach sól pieprz 500 gram mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 3 ogórki małosolne, pokrojone w bardzo drobną kosktę 200 gram jogurtu greckiego 3 łyżki ketchupu pół pęczka posiekanego szczypiorku 1 łyżka prażonej cebulki gotowy
Mango Papajaumyć pod bieżącą wodą, zalać zimną wodą (tak, aby przykryła grzyby) i odstawić do namoczenia na kilka godzin (u mnie cała noc).Kapustę odcisnąć (jeśli ktoś nie lubi kwaśnych potraw przepłukać pod bieżącą wodą) i przełożyć do garnka.Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę.Namoczone grzyby odcedzić (wodę z moczenia pozostawić), drobno posiekać.Na rozgrzanym na patelni oleju (2 łyżki) podsmażyć(...)wody) i gotować na średnim ogniu do miękkości.Ugotowaną kapustę z grzybami odcedzić na sicie i albo bardzo drobno posiekać albo zmielić w maszynce do mięsa używając nakładki z dużymi oczkami (ja mieliłam). Zmielony/posiekany farsz przyprawić solą i pieprzem do smaku.Do miski (u mnie od robota kuchennego) pokruszyć drożdże, zalać mlekiem i wodą i wymieszać, aż do rozpuszczenia drożdży
Gospodyni MiejskaSkładniki ( porcja dla 4-5 głodnych osób ) - dwie główki młodej kapusty - 30 dkg. dobrej cienkiej kiełbasy - 20 dkg. boczku wędzonego - kawałek pieczonego mięsa ( niekoniecznie ) - 25 dkg. pieczarek - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - ziele angielskie,listek laurowy, kminek mielony Wykonanie. Kapustę poszatkowałam na średniej grubości kawałki, włożyłam do dużego garnka i zalałam niewielką ilością wody ( tylko tyle aby przykryła kapustę(...)podsmażony boczek, kiełbasę, pieczarki i koncentrat pomidorowy.Całość razem pogotowałam jeszcze około 5 minut i na końcu doprawiłam kminkiem mielonym. Ja do swojego bigosu dodałam jeszcze kawałek pieczonej karkówki,który został mi z dnia poprzedniego, wzbogacił on smak potrawy. Po skosztowaniu dania uznałam, że nie trzeba go dosalać, ale to oczywiście zależy już od smaku każdego z nas. Zawsze
Kuchnia z widokiem na ogródwołowiny, papryki, czerwonej fasoli. Potrawa ma bardzo intensywny smak za sprawą kuminu (kminu rzymskiego) i papryczek chilli, peri peri, jalapeno.Idealnie komponuje się z dodatkiem kwaśnej, gęstej śmietany, guacamole, tartym serem i nachosami. Składniki:1 łyżka oliwy1 biała cebula, pokrojona w kostkę1 czerwona cebula, pokrojona w kostkę1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)500g mielonej wołowiny1 puszka 400g obranych pomidorów1(...)cukrusól, pieprz Przygotowanie:Na dużej patelni lub w garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę, czosnek, ostre papryczki, kumin. Stopniowo dodajemy zmieloną wołowinę i pokrojoną w kostkę paprykę. Gdy mięso będzie wysmażone dodajemy pomidory z zalewą, koncentrat pomidorowy, przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku. Całość gotujemy około 20 minut, mieszamy od czasu do czasu. Pod koniec gotowania dodajemy odsączoną
Smakowity Blog Kulinarnydwóch części: dolnej, czyli garnka i górnej, czyli pokrywki w kształcie stożka z małym otworkiem. W czasie gotowania w stożku zbiera się para, która się skrapla i powoduje, że potrawy są soczyste. Trzeba tez pamiętać, że tagine jest bardzo wrażliwe na zmiany temperatury, więc gotowanie trzeba zaczynać od postawienia naczynia na zimnej kuchence. Ja gotuje na płycie ceramicznej i powoli(...)suszonej śliwki szydłowskiej bez pestek 1 puszka pokrojonych pomidorów bez skórki ok. 200 ml bulionu sól oliwa do smażenia Marynata do mięsa: 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonej papryki 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki gałki
Kulinarne przygody GatityKurcze, dlaczego blogger czasami tak przebarwia zdjęcia... :( Cóż. Mimo to przejdę do Burrito. Ta potrawa pochodzi z "listy życzeń kulinarnych" mojego syna. Przepis zaczerpnęłam z jednego mojego ulubionego bloga jakim jest Kwestia Smaku . Trochę zmodyfikowałam przepis pod mojego syna. Ostro wyszło, ale bez przesady w ostrości smaku. Nie miałam dziś zbyt wiele czasu na gotowanie obiadu, dzień przyjemny, pełen miłych(...)zjadł aż dwie :) Danie wbrew pozorom ekspresowe. Składniki: tortille ( u mnie było 2 sztuki, farszu wychodzi na co najmniej drugie tyle) 2 łyżki oliwy z oliwek 500 g mięsa mielonego 1 puszka pomidorów w kawałkach w zalewie pomidorowej 3 łyżki ketchupu pikantnego 1 opakowanie warzyw Mieszanka meksykańska Iglotex (450 g) (marchew, fasola czerwona, groszek zielony, papryka czerwona, cebula
Blondynka Gotujeproszku) 1 płaska łyżeczka mielonego kminu 1 czubata łyżeczka mielonego imbiru 2 łyżki oliwy sól morska i czarny pieprz dodatkowo: tażin, brytfanna lub duża patelnia o wysokich ściankach Przygotowanie: Parę godzin wcześniej: Wymieszaj składniki mieszanki marynaty w miseczce. Włóż mięso do dużej miski i dokładnie natrzyj je przyprawami. Okryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki(...)kiszone cytryny, oliwki, szafran i polej bulionem. Wymieszaj i przykryj pokrywką. Duś na wolnym ogniu przez 1,5 godziny. Zajrzyj do garnka w połowie duszenia, aby upewnić się, że potrawa nie jest zbyt sucha. Z kolei jeżeli będzie zbyt wodnista na koniec duszenia - pogotuj ją trochę dłużej. Spróbuj i ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Posyp listkami kolendry. Podaj
Chilli Czosnek i OliwaSaltimbocca*, to rodzaj popularnej włoskiej potrawy, która przyrządzana jest z rozbitego płata cielęciny oraz szynki, z dodatkiem szałwii,
Kraina Miodem PłynącaSambousa (zwane też samosa) to jedna z bardziej popularnych i lubianych przystawek w Arabii Saudyjskiej, innych krajach Zatoki Perskiej, ale także w Azji i Afryce
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataLidla deLuxe) 1 puszka pomidorów 1/2 puszki czerwonej fasolki 100 ml soku z pomidorów z odrobiną tabasco 3 łyżki oliwy z oliwek 1 płaska łyżka uniwersalnej przyprawy do potraw pieprz świeżo mielony 1 czubata łyżka świeżo utartego imbiru Przygotowanie: Warzywa i owoce dokładnie myjemy. Potrzebna nam będzie głęboka patelnia, taka którą później bez problemu wsadzimy do piekarnika. Warzywa kroimy(...)czosnkiem. Mieszamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni góra i dół. Pieczemy około 15 minut. Ja dodałam także odrobinę pieprzu cayenne. Składniki na kotlety: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 garść szpinaku ( drobno posiekana) 1 garść rukoli (drobno posiekana) 2 jajka 3 łyżki bułki tartej 1 czubata łyżka curry 3 ząbki czosnku (przez praskę
ClauditteMissCookingnajczęściej z gęstą śmietaną.Myślę, że można długo jeszcze wymieniać, gdyż jest to tak wdzięczna potrawa, że chyba każdy kraj i niemal każda gospodyni mają swoje ulubione przepisy. Nadzieniem do gołąbków może być mięso wołowe, wieprzowe, jagnięcina czy tez mieszanka wszystkich dostępnych. Do mięsa możemy dodać ryż, kaszę jaglaną, gryczaną, pęczak. Zawijanie ich w kapustę włoską czy modrą też(...)zwyczajną dobrą, gęstą śmietanę), grzybowy, mięsny (z pieczonego mięsa) i tak dalej... Gołąbki dają pole do popisu naszej kreatywności :)Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami takim moim najprostszym, podstawowym przepisem.Nie mam sztywnych proporcji, gdyż gotuję najczęściej na smak i węch :) Postaram się jednak opisać wszystko jak najdokładniej.Nie kupuję mielonego mięsa, bo nie mam zaufania do jego zawartości
Codzienna kuchnia niecodziennaPIKANTNA, a mleczko wprowadza odrobinę słodyczy do potrawy. Mam nadzieję, że będzie Wam smakować :) Składniki na bulion: 1 pierś z kurczaka 1 udko z kurczaka 2,5cm imbiru kilka łodyg kolendry 1/2 łyżki nasion kolendry 1 cebula 1/2 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej 1 ząbek czosnku sól, pieprz dla smaku 1. Mięso zalewamy 1,5 l wody. Doprowadzamy do wrzenia(...)dalszej części). Nadmiar bulionu można zamrozić - nam będą potrzebne tylko 2 szklanki. Składniki na zupę Khao Soi Gai: 1 łyżka czerwonej pasty curry 2 szklanki bulionu 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy 2 papryczki chilli 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 250ml mleczka kokosowego (mała puszka) 1 pierś z kurczaka, pocięta na małe kawałki (można też dodać mięso
Tajskie smakiOd firmy Kamis otrzymałam paczkę z przyprawami. Pachnące i aromatyczne przyprawy wykorzystam w kuchni do przygotowania smacznych potraw. Dzisiaj zapraszam na
Ala piecze i gotujePo Świętach została mi niewykorzystana biała kiełbasa. Przydała się w sam raz na leniwy obiad. Składniki: 6-8 parzonych białych kiełbasek Marynata: 1 łyżka soku z
Kuchnia domowa Ani