potrawa z mięsa mielonego - 725 przepisów (strona:21/49)

Kurczak w sosie porowo-śmietanowym 434

kurczaka - 0.5 kilo  por - 1 sztuka śmietana kwaśna 18% - ok. 2 - 3 łyżek kostka rosołowa (lub bulion) olej do smażenia, (lub oliwa) przyprawy: sól, czarny pieprz (najlepiej świeżo mielony) Piersi myjemy,  kroimy w kostkę i przyprawiamy solą i pieprzem (ja daję baaardzo dużo pieprzu). Odstawiamy piersi do lodówki na ok 10-15 min, a w tym czasie(...)pół i kroimy w cienkie półksiężyce .  Następnie na patelni rozgrzewamy olej, smażymy , cały czas mieszając, (można dodatkowo jeszcze przyprawić). Jak mięso się zetnie dodajemy pokrojony por.  Wszystko mieszamy i podsmażamy razem około 5 minut. Potrawę z patelni przekładamy do garnka w którym przygotowaliśmy wcześniej bulion (około połowę szklanki). Dusimy na wolnym ogniu ok 5 min, a następnie dodajemy

Kuchnia moimi oczami
Pieczony filet z indyka 157

soli Marynata -1 łyżka bulionu drobiowego - ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki - 1 łyżka musztardy -  3 rozgniecione ząbki czosnku - 1 łyżka sosu sojowego - 2 łyżki oliwy Wykonanie Filet nakłuć widelcem. Sól rozpuścić w 1 l wody i zalać mięso. Odstawić na 2 godziny. Wyjąć i osuszyć. Składniki marynaty wymieszać. Natrzeć nią mięso. Zawinąć w folię do pieczenia i schłodzić godzinę(...)Piec  45 minut w temperaturze 220 o C. Folię rozciąć i rozchylić. Piec jeszcze 10 minut. Uwaga – sprawdzona rada 1) do potrawy pasuje również filet z kurczaka Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie  Świat Smaku . Komentarze oraz lajki mile widziane :) Zapraszam także na mój drugi kanał  Patentowo  gdzie przedstawiam ciekawe patenty pomagające

Świat Smaku
Smaki Indii: Wieprzowina Vindaloo 215

ciemno, ja sobie siedzę pod kocem, a wspaniały zapach duszonego mięsa rozchodzi się po mieszkaniu na długo przed podaniem. Dziś zapraszam na przepyszną i aromatyczną wieprzowinę Vindaloo. Nazwa ta pochodzi z języka portugalskiego i przypisywana jest głównie do długo duszonych potraw z winem i dużą zawartością czosnku. W przeszłości potrawę dusiło się na winie czerwonym, jednak z biegiem czasu zostało(...)suszona papryczka chilli 1 1/2 łyżeczki cynamonu 5 łyżek wina ryżowego lub octu winnego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu 2 łyżeczki mielonej kurkumy 5 goździków 1 łyżeczka mielonego kardamonu 2 cm imbiru 3  duże ząbki czosnku Brzoskwiniowy sambal: 4 połówki brzoskwini z puszki 1 łyżeczka suszonej mięty

Tajskie smaki
Burgery z miodowym pulled pork 237

ustach i co najważniejsze potrawa idealnie komponowała się z tym rodzajem piwa. Domyślam się, że niektórych może przerazić czas przygotowania potrawy (kilka godzin marynowania i 8 godzin pieczenia mięsa) ale tak naprawdę wystarczy zagnieść bułki i natrzeć marynatą mięso. Nic łatwiejszego a resztę zrobi za Was piekarnik ;) Do dzieła!1 kg łopatki wieprzowejmarynata:4 kopiaste łyżki miodu lipowego1 łyżka sosu(...)octem balsamicznym2 łyżki powidła śliwkowego2 łyżki pikantnego ketchupu2 wyciśnięte ząbki czosnku2 łyżki oliwy z oliwek1 łyżeczka tabasco1 łyżka pikantnej wędzonej papryki1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki0/5 łyżeczki cayennebułki z karmelizowana cebulą:300 g mąki170 ml ciepłej wody7 g suszonych drożdżyszczypta soli2 plasterki czerwonej cebuliłyżeczka oliwyłyżka miodu lipowegołyżeczka sosu z octem balsamicznymżółtkoopcjonalnie:czerwona kapusta i szczypiorekSkładniki na marynatę mieszamy ze sobą

Mienta blog
Grillowana wieprzowina na trawie cytrynowej/ Grilled minced pork on lemongrass 288

podczas grillowania uwalnia się przepiękny zapach trawy cytrynowej. Potrawa inspirowana przepisem ze strony  Kuchnia Azjatycka .  Składniki (5-6 szaszłyków): 250 g mielonej wieprzowiny 5-6 łodyg trawy cytrynowej 1 mała papryczka chilli kilka listków świeżej bazylii 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 ząbek czosnku świeżo mielony pieprz + do podania: sos hoi sin CZAS(...)PRZYGOTOWANIA: 15 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Papryczkę chili kroimy na pół, pozbywamy się pestek i drobno siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Bazylię rwiemy na drobne kawałki. Mięso dokładnie mieszamy z sosem sojowym, chilli, bazylią, cukrem i czosnkiem, doprawiamy pieprzem.  2. Na patelni grillowej rozgrzewamy odrobinę oleju. Mięso mielone obklejamy dookoła łodyg trawy cytrynowej. Gdy patelnia będzie mocno

Tajskie smaki
Bigos cygański 4047

Bigos cygański...Mięsne, soczyste, drobiowe kulki.Mocno pomidorowy, lekko pikantny sos.I cała masa warzyw: cebula, pieczarki, papryka, ogórki kiszone.Zapraszam do wspólnego ucztowania!Smacznego!Składniki:Mięsne kulki:1

Gospodyni Miejska
Klopsiki po indyjsku + surówka z marchewki i chrzanu 476

Uwielbiam tworzyć nietypowe smaki typowych potraw i pokazywać Wam, że wcale nie musimy trzymać się tradycji. Lubię pulpety, nawet bardzo, ale jedzeniu ich tylko w podstawowych wersjach smakowych mówię stanowcze NIE. Dlatego staram się z nimi eksperymentować, co już Wam pokazywałam wcześniej, np. jako pulpety w sosie porowym lub pulpety(...)meksykańsku . Dzisiejszy przepis jest inspiracją z książki Ani Starmach Pyszne 25 Nowa porcja przepisów z moimi modyfikacjami. Wyszło naprawdę aromatyczne danie!:) Składniki na 6 porcji: Pulpety: 1 kg mięsa mielonego drobiowego lub wieprzowego 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżeczka imbiru Kilka uprażonych i posiekanych orzechów włoskich ½ łyżeczki kolendry Szczypta soli Olej do smażenia Sos: 400 ml kremówki

Fabryka pomysłów
Kartacze 154

Ziemniaki są u nas popularnym warzywem. Lubimy placki, kluski, zupy. Znaną potrawą w północno-wschodniej Polsce są kartacze , inaczej cepeliny. Danie jest pracochłonne, ale warte spróbowania.  Składniki: 20 dużych ziemniaków 0,5 kg mięsa z łopatki  20 dag mąki boczek wędzony cebula 2 jajka sól pieprz Połowę ziemniaków ścieramy na tarce i odsączamy (najlepiej na sitku(...)położyć gazę). Masa ziemniaczana powinna być raczej sucha niż mokra. Pozostałe gotujemy i przepuszczamy przez maszynkę. Ugotowane i starte ziemniaki łączymy. Dodajemy mąkę, jajko, sól i wszystkie składniki mieszamy. Mięso mielimy razem z cebulą,  dodajemy jajko, przyprawy (mięso może być surowe lub wcześniej ugotowane). Z masy ziemniaczanej robimy placki wielkości dłoni, na które nakładamy nadzienie, zlepiamy brzegi i formujemy

Salonik smaków
Klopsiki w kremowym sosie musztardowym 147

zwiaku z akcja Maggie " Klopsiki i Pulpety " przygotowalam klopsiki w kremowym sosie musztardowym. Raczej zadko przygotowuje tego typu potrawy, poniewaz zawsze wydawalo mi sie, ze "papranie" sie z miesem mielonym, jego wyrabianie, a nastepnie formowanie kotlecikow, zajmuje  duzo czasu, jednak przygotowujac dzisiejsze klopsiki okazalo sie, ze nie jest to znowu jakies bardzo czasochlonne danie i zdecydowalam, ze beda(...)przygotowalam dobrze doprawione pulpeciki z sosem musztardowym. Danie okazalo sie bardzo smaczne, lekko ostre od musztardy, a jednoczesnie delikatne i kremowe dzieki serkowi Filadelfia. Goraco polecam! Skadniki: 500g mieszanego miesa mielonego 2 srednie cebule 2 zabki czosnku 1 jajko  bulka tarta (opcjonalnie) sol, pieprz 0,5 lyzeczki slodkiej i ostrej papryki w proszku 0,5-1 lyzeczka

Codzienne Gotowanie
Curry wieprzowe na ostro 189

składniki* 1 kg łopatki wieprzowej* 2 papryki czerwone* 2 młode cukinie* 5 marchewek* szczypior z 1-2 cebulek* 1/2 puszki kukurydzy* 1 ostra papryczka* 1 dojrzały

Mix smaku
Polędwiczki dzika konfitowane w gęsim tłuszczu 197

konserwowania żywności w tłuszczu, pochodząca z Francji. Była znana także w kuchni staropolskiej. Dawniej korzystali z niej głównie ubodzy dziś to wykwintna metoda przygotowania potraw. Konfitowane mięsa są jędrne, soczyste, delikatne i aromatyczne. Mięso confi jest znakomite po upieczeniu i po dłuższym przechowywaniu w lodówce.Na świąteczny stół proponuję polędwiczki dzika gotowane w gęsim smalcu z dodatkiem puree ze słodkich(...)Składniki:2 polędwiczki z dzika ok. 800 g,tłuszcz z gęsi,Marynata:200 ml czerwonego wina wytrawnego,1 łyżka soli,5 ziaren ziela angielskiego,2 goździki,Szczypta cynamonu,Świeżo mielony pieprz,4 ząbki czosnku,4 gałązki macierzanki,Gałązka szałwii.Przygotowanie:Mięso oczyścić, wyciąć błony. W moździerzu rozetrzeć sól, ziele angielskie, goździki i czosnek. Dodać cynamon, pieprz i wino

SzczyptaSmaQ
Pomysł na grilla: marokańskie kefty z sosem miętowym 220

meso sa žara (mięso z grilla) - ražnjiei i Ćevapčići podawane z sosem ajwar , a z Grecji gyros i souvlaki . Jednak mieszkańcy krajów śródziemnomorskich są mistrzami grillowania nie tylko potraw z mięsa , ale również cudownych świeżutkich ryb i owoców morza , np. dorady , krewetek czy ośmiornicy. Znają się też na przyprawianiu i ich propozycje grillowe są według mnie bardziej aromatyczne, lżejsze(...)Indiach). W Maroku przygotowuje się je z mielonej wołowiny lub jagnięciny (lub ich mieszanki), z oszałamiającym zmysły dodatkiem różnych świeżych ziół i przypraw. Zresztą kefta to marokańskie słowo oznaczające właśnie dobrze przyprawione mielone mięso. Takie smakuje zupełnie inaczej niż w znanych w Polsce kotletach. Charakterystyczne jest to, że mięso mieli się samodzielnie razem z dodatkami , dzięki czemu lepiej

Chilli Czosnek i Oliwa
Gulasz po węgiersku 217

składniki* 50 dag łopatki wieprzowej* 2 nieduże marchewki* 3 średnie papryki (mogą być różnokolorowe)* 3-4 średnie ziemniaki* 1 mała młodziutka cukinia (niekoniecznie)* 2- 3 średnie

Mix smaku
Żeberka w ostrej panierce 219

pieczonego boczku, panierka zostanie do innych potraw .Jedno wynika z drugiego- a jednocześnie nic nie stoi na przeszkodzie by podać w innym zestawie. Czas : 15 minut Składniki : 6 kawałków gotowanych żeberek ( z zupy) 1 jajko 2 garści chipsów paprykowych 6 łyżek otrębów żytnich 6 łyżek mąki 1 łyżeczka mielonej papryki 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki kminku 1/4 szklanki oleju(...)Przygotować panierkę mieląc w malakserze chipsy, otręby, paprykę, kminek, curry . Dodać mąkę i wymieszać dokładnie.* Panierować żeberka w jajku - panierce -jajku- panierce. Docisnąć dobrze panierkę formując jednocześnie mięso do smażenia .  Na patelni rozgrzać   olej . Smażyć mięso na rumiano z obu stron . Zdjąć z patelni i odsączyć. Podałam z kaszą gryczaną z   sosem od pieczenia boczku ( zaciągnięty śmietanką

Buniabaje w kuchni
mielone z czubricą na kapuście młodej... 212

niej bułką, tartą bułka, pieprzem z tej ilości mięsa uformować 3 duże owalne kotlety i na gorącym oleju smażyć na rumiano z każdej strony i przełożyć na talerz do garnka po mielonych włożyć pokrojoną młodą kapustę, zamieszać i włożyć mielone kotlety pod przykryciem dusić z 20 minut, mielone wyjąć na talerz, dodać koperek, maggi do smaku, wsypać(...)szybko zamieszać zagęszczając kapustę kotlety pokroić na grube plastry i podać na kapuście, można zjeść z ziemniakami, pieczywem.............SMACZNEGO!!! czubrica mielona Royal Brand: zawiera naturalne składniki - skład: cząber, lubczyk, kozieradka, sól - zastosowanie: dodaje się do ciężkostrawnych potraw, takich jak fasola i soczewica, do dań z baraniny i jagnięciny - doskonała na dolegliwości żołądkowe - opakowanie: 20 gram

W Mojej Kuchni Lubię