potrawa z mięsa mielonego - 725 przepisów (strona:30/49)

Pasztet z królika 194

łyżka tartej bułki WYKONANIE: Mięso z królika   i udka zalewamy niewielką ilością wody i po zagotowaniu, i wypłynięciu szumów, wodę wylewamy, płuczemy mięso  i zalewamy czystą wodą i zagotowujemy.  Dodajemy włoszczyznę,  ziele angielskie oraz liścia laurowe, a także podpieczoną cebulkę cebulę oraz   drobiową wątróbkę. Gotujemy wszystko, aż do miękkości mięsa, podrobów i włoszczyzny. W między(...)czasie gotujemy boczek do miękkości, ale w osobnym garnku. Miękkie mięs z królika i podroby studzimy i obieramy z kości.  Ugotowany boczek również studzimy. Mięso, podroby i boczek mielimy w maszynce do mięsa przynajmniej dwa, trzy razy.  Mielimy również jedną ugotowaną marchewkę, ugotowaną cebulę. Można dodać więcej warzyw jak ktoś lubi. Zmielone mięso, łączymy z jajkami. Doprawiamy solą

W kuchennym oknie Ewy
Rolada z jesiotra 167

rosyjskiego jest znana z przepysznego kawioru. My jednak proponujemy zrobić z niej roladę. Mięso z tej ryby jest bardzo smaczne. Na tema ryby powstał ciekawy artykuł napisany przez pana Piotra Łopacińskiego   jak podaje autor już w starożytności była znaną rybą. "Patrycjusze rzymscy podawali potrawy z jesiotrów na stoły przybrane kwiatami. W Chinach, rybacy byli zobowiązani oddawać(...)pietruszka 1/2 średniego selera kilka ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka masła sól, świeżo zmielony pierz. Wykonanie: Moczymy bułkę w mleku następnie odciskamy. Rybę czyścimy i oddzielamy od ości. Mielimy w maszynce filety, cebulę, oraz bułkę. Do zmielonej ryby wbijamy jajka, dodajemy bułkę tartą oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym  pieprzem . Wszystkie składniki wyrabiamy na jednolitą masę

kgwjanczewo
Żurawina do mięsa, serów i nie tylko - multicooker Redmond i vs tradycyjny garnek 207

To właśnie przepis, o którym pisałem Wam na blogu W pustyni bez puszczy - czyli Arabia Saudyjska oczami Polaka w postach na temat naszej żurawinowej epopei. Paradoksem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Co nieco o pieczeniu w soli- Dorada 146

Rozbijamy! Jakież było nasze zdziwieni gdy po dotarciu do środka ukazała się naszym oczom piękna parująca ryba, z lekko pergaminową skóra ukrywającą pod sobą miękkie, soczyste i niezwykle aromatyczne mięso, którego smak niczym nie przypominał wydzielanych na początku pieczenia zapachów.    Zakochaliśmy się, zarówno my jak i goście, którzy zawitali do nas w momencie gdy zachwyceni pochylaliśmy się(...)prawie bezobsługowy (jeśli mamy już sprawione ryby).  Pozwolę sobie jednak przedstawić... ...Kilka uwag na temat pieczenia w soli: - koniecznie znajdźcie gruboziarnistą sól, albo chociaż najbardziej gruboziarnistą ze wszystkich mielonych wariantów dostępnych w sklepie. Unikniecie dzięki temu niemiłej niespodzianki, gdy pozostała sypka sól oblepi środka waszej pysznej ryby. -jeśli zamierzacie piec rybę, a jesteście wrażliwi na zapachy otwórzcie okna

Zapiski Młodej Żony
Grillowany filet drobiowy na sałatce z rukoli 227

potrawy, których przygotowanie nie dość, że nie sprawia trudności, to w dodatku nie zajmuje nam tak cennego czasu. Grillowany filet drobiowy  na sałatce z rukoli, akurat spełnia te wymogi… i nie tylko.    Składniki:   - 2 pojedyncze filety z kurczaka- 2 łyżki oleju arachidowego- sok z połowy cytryny- 2 łyżki sosu sojowego light- czosnek suszony- świeżo mielony pieprz- mielone(...)gałązki rozmarynu. Woreczek szczelnie zamykam i odstawiam na godzinę do lodówki (można przygotować dzień wcześniej, wieczorem). Patelnię grillową smaruję olejem kokosowym i rozgrzewam. Na dobrze rozgrzaną – kładę porcje mięsa. Smażę po 5-7 minut z każdej strony. Po usmażeniu filety zawijam w folię aluminiową i odkładam na ok.10 minut (przez ten czas soki się wchłoną, a mięso będzie soczyste

mojewypiekiinietylko
Mielone zraziki nadziewane porem i papryką 243

mielonego wieprzowo - wołowego,  czerwona i zielona papryka,  1/2 pora,  cebula,  2 ząbki czosnku,  jajko,  2 łyżki bułki tartej,  2 łyżki koncentratu pomidorowego,  2 łyżki pikantnego ketchupu,  sól, pieprz,  ostra papryka,  łyżka mąki, olej rzepakowy do smażenia. Wykonanie Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na odrobinie oleju rzepakowego. Mięso(...)Nabierać małą porcję mięsa, spłaszczać na dłoni i nakładać farsz. Zlepiać formując podłużne zrazy. Oprószyć delikatnie mąką i obsmażyć z obu stron na odrobinie oleju. Zrazy zalać niewielką ilością wody. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Dodać koncentrat pomidorowy. Dusić około 15 minut na małym ogniu. Dodać pozostałą paprykę. Dusić chwilkę.  Do przygotowania tej potrawy użyłam oleju rzepakowego Olandia

Z miłości do słodkości
"Sup h̄ĕd", czyli zupa grzybowa po tajsku (ซุปเห็ด) 209

minut). Po tym czasie wyjmujemy grzybki, a pozostałą wodę dodajemy do bulionu. 2. Do bulionu wrzucamy liście limonki, galangal pokrojony w plasterki i trawę cytrynową zgniecioną tłuczkiem do mięsa (ja użyłam młotka :)). Gotujemy pod przykryciem 10 minut. 3. Wlewamy mleko kokosowe i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, dodajemy imbir i czosnek pocięte w plasterki, papryczkę chilli bez pestek pokrojoną(...)dużych ilościach zmieni smak zupy na imbirową, a pietruszka po prostu smakuje kompletnie inaczej niż kolendra. Lepiej pominąć te składniki, niż zepsuć smak potrawy :)  W wielu sklepach z działem "kuchnie świata" można dostać mielony lub suszony galangal (piszę o nim tyle, bo wiem że może być najbardziej problematyczny w zakupie

Tajskie smaki
Stripsy w wędzonej papryce 185

łyżka mielonej ostrej papryki 1 łyżeczka pieprzu mielonego 1 łyżka przyprawy do indyka 5 łyżek płatków ryżowych 8 żółtek 1 łyżka oleju rzepakowego PRZYGOTOWANIE: Mięso umyć i oczyścić. Podzielić na części tzw. stripsy.  Do miski dodać żółtka i pozostałe sypkie produkty. Dokładnie wymieszać. Do tej papki dodać mięso. Dokładnie obtoczyć. Odstawić na całą noc do lodówki(...)misy multicookera dodać 1 łyżkę oleju rzepakowego. Rozsmarować pędzelkiem. Ustawić program FRY MEAT i czas 30 minut. Gdy zegar zacznie odliczanie czasu wtedy włożyć do misy mięso. Ja układałam jedno obok drugiego i wyszły mi 3 tury smażenia. na każdą przypadło po 10 minut. Każda stronę podsmażyłam po 5 minut pod przykrytą pokrywą. Usmażone stripsy ułożyłam na ręczniku papierowym

ClauditteMissCooking
Makowiec 230

makową. Zdecydowanie polecam mak przyrządzać samemu, zamiast kupnych puszek. Czuć ogromną różnice przy późniejszym zajadaniu, nie wspominając o plusach zdrowotnych (nie zjadamy całej masy rozmaitych E oraz tony cukru).Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten.Składniki:Ciasto:Szklanka mąki pszennej oraz garść do obsypywania60ml letniego mleka50g masła2 żółtka7g suchych drożdży (1 opakowanie)2 łyżki cukruSzczypta soliŁyżka spirytusuZiarenka z ½ laski(...)podwoi swoją objętość. Mak zalewamy wrzącą wodą, aż do całkowitego pokrycia, odstawiamy do ostygnięcia. Następnie odsączamy na pieluszce tetrowej lub ręczniku kuchennym z nadmiaru wody. Mak mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do przygotowanego maku dodajemy pozostałe składniki, na samym końcu delikatnie dodając ubite białka.Ciasto drożdżowe delikatnie wałkujemy na prostokątny placek. Ciasto przesuwamy

Kolizje Smaków
Kiełbasa resztkowa z szynkowaru 250

Zostało mi trochę okrawków mięsa wieprzowego z innych wyrobów. Za bardzo nie miałem pomysłu co z tymi resztkami zrobić - za dużo dla psa Sąsiada, za mało

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Wigilijne uszka z kapustą i grzybami 159

Gotowanie na Wigilię rozpoczęte- dziś USZKA Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI . Do tej pory korzystałam z gotowych uszek, ale zdecydowałam, że W tym roku będą własne. Troszkę

Kuchnia Beaty
Kurczak po indyjsku z ryżem kokosowym 366

cynamon w proszku), 3 łyżeczek ziaren kolendry, 1 łyżeczki pieprzu syczuańskiego, 3 łyżeczek kurkumy, 3 łyżeczek przyprawy garam masala, 10 suszonych listków curry, oliwy, 70 gram masła, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od naszykowania poszczególnych składników, które trzeba w dość szybkim tempie umieszczać na patelni. Cebulę pokroiłem w drobną kostkę, a czosnek drobno posiekałem. połowę(...)jednej strony solą i czarnym świeżo mielonym pieprzem. Na głębokiej patelni rozgrzałem 2 łyżki oliwy, do której dodałem 30 gram masła. Po rozpuszczeniu masła ułożyłem na patelni filety z ud kurcząc przyprawioną stroną do dołu i przyprawiłem solą i pieprzem z drugiej strony. Smażyłem mięso na średnim ogniu na złoty kolor. Kiedy mięso się zarumieniło zdjąłem je z patelni

Wyprawy kulinarne
Wielkanocne jajka na kolorowym twarożku 178

wiele sposobów i zawsze znajdujemy kolejny, równie smaczny i cieszący oczy. W moim domu w ogóle sporo jajek zjadamy. Są przecież źródłem białka, a ograniczając w diecie mięso trzeba tego białka szukać w innych produktach. No ale, nie dorabiając teorii, jajka po prostu lubimy :) A skoro lubimy to jadamy pod różnymi postaciami. Z twarożkami doprawionymi na różne sposoby(...)sami :) Składniki: 20 dkg twarogu półtłustego (najlepiej), 1 pęczek rzodkiewki , 1 mały pęczek szczypiorku , 1 mały pęczek koperku , 100-150  ml dobrej kwaśnej śmietany , sól i  świeżo mielony pieprz do smaku, jajka ugotowane na twardo . Twaróg rozetrzeć ze śmietaną. Rzodkiewkę pokroić w półplasterki, szczypiorek i koperek posiekać niezbyt drobno. Twarożek wymieszać z zieleniną i rzodkiewkami. Doprawić

Codzienna kuchnia niecodzienna
Joke Moo Sub, czyli tajska zupa śniadaniowa (โจ๊กหมูสับ) 255

Pewnie wielu z Was zastanawiało się, co Tajowie jedzą na śniadanie. I wbrew nazwie, to wcale nie żart :) Joke jest jedną z najczęściej jedzonych potraw śniadaniowych. Tak naprawdę jest to tajski kleik ryżowy, a od klasycznego różni się tym, że jest baardzo smaczny ;) Posmakowała nawet mojemu Ukochanemu, który z całego serca nienawidzi kleików, owsianek itp. Joke zawiera dużo odżywczych składników(...)porcji): 6 szklanek wody 250 g mielonej wieprzowiny 1 szklanka ryżu jaśminowego 3 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 2 łyżki sosu sojowego 4 jajka posiekana dymka 1 łyżeczka mielonej kolendry kawałek imbiru prażony czosnek * prażony makaron Vermicelli ** CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY  1. Mięso mielone mieszamy z drobno posiekanym czosnkiem, doprawiamy solą

Tajskie smaki
Jak zrobić passatę pomidorową (przecier)? 326

Zajrzyjcie do pozostałych uczestników akcji: Mopsa i Panny Malwinny .  Dzisiejszy przepis jest pierwszym z nowej serii "Śródziemnomorskie abc", w której będę zamieszczać przepisy krok po kroku na podstawowe potrawy kuchni śródziemnomorskiej. Co myślicie o tym pomyśle? Uwagi techniczne: Do passaty najlepiej nadają się mięsiste pomidory, typu lima lub malinowe. Powinny być zdrowe, niepotłuczone, nieprzejrzałe.  Dostosuj konsystencję passaty(...)makaronu.  Do czego wykorzystać passatę pomidorową? Passata posłuży Wam jako baza do szybkich sosów do makaronu, wystarczy dodać do niej czosnek, zioła, jakieś warzywa czy mielone mięso. Nie ma lepszej pomidorówki, niż ta z własnoręcznie przygotowanego przecieru! Jako sos do gulaszy warzywnych typu leczo. Podsmaż na oliwie cebulę, selera naciowego i marchewkę, dodaj passatę, trochę wina i następnie

Chilli Czosnek i Oliwa