Lato to wspaniała pora na urządzenie grilla. Nie tylko możemy przygotować w ten sposób wspaniałe potrawy, ale również spotkać się na świeżym powietrzu z rodziną i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Michał - Pub regionalny, ul. Grodzka 16Do św. Michała warto zajrzeć nie tylko na burgera. Jadłam tam już kilkakrotnie, więc znalazłam pewien minus: jest nierówno (w sensie jakości wydawanych potraw). Raz są doskonałe, a innym razem niedopracowane. Po mojej wizycie opisanej TU, poszłam po kilku tygodniach na burgera jeszcze raz i był doskonały. Burger w menu jest tylko jeden, a jego(...)wrześniu. Czy najlepsze to ciężko powiedzieć, ale z pewnością najdroższe. Dla mnie zdecydowanie było w nich za "sucho". Samo mięso na plus. Wymieniam tylko dlatego, że byłam tam raz i wiadomo, że każdemu zdarza się wpadka. Może Wy będziecie mieli więcej szczęścia. Burgery w cenie ok. 26 zł. Dodatki trzeba domówić oddzielnie (ok. 6 zł). U Fotografa, ul. Rybna 11Burgery
Pasja Smakupołowę dziennego zapotrzebowania na tę witaminę , tak więc porcja sałatki będzie jak kilka tabletek witaminy C;) Uwielbiam natkę pietruszki i dodaje ją często i w dużych ilościach do codziennych potraw. Wzorem mojej Teściowej, zamroziłam też kilka okazałych pęczków kupionych na bazarze wczesną jesienią ( natkę drobno posiekałam i włożyłam do plastikowych pudełek ), aby teraz szybko doprawić ciepłe dania zielonymi listkami. Zachęcam(...)Taka sałatka w Grecji tradycyjnie znalazłaby się wśród innych meze - przystawek, podana razem z pitami pokrojonymi w trójkąty . Ja wymyśliłam dla niej również inne świetne zastosowania - jako dodatek do mięsa czy ryby, jako przekąska, nadzienie do kanapki, czy element menu na przyjęcie (np. w stylu arabskim). Ja nafaszerowałam tą sałatką kieszonki z chlebków pita wysmarowane w środku hummusem i całość
Chilli Czosnek i Oliwapewnie ludzie nie zdawali sobie nawet sprawy, że są jadalne. I choć pigwy nie da się zjeść na surowo, to po odpowiedniej obróbce można z niej przygotować naprawdę pyszne potrawy. Choćby wspomniany syrop do herbaty o zapachu cytryny pomocny w czasie przeziębień, czy też nalewkę - pigwówkę. Owoce pigwy zawierają bardzo dużo pektyn, dlatego świetnie nadają się go zagęszczania owocowych(...)Galaretka z pewnością polubi się także ze słoną, suszoną szynką czy z piersią kaczki. Jeżeli macie możliwość, kupcie duże owoce pigwy jabłkowej lub gruszkowej, a nie pigwowca, ponieważ będziecie mieli zdecydowanie mniej roboty z ich krojeniem i wydrążaniem (pamiętam, jak kiedyś nasza kuchnia po wydrążaniu pigwowca była cała w jego pestkach). Hiszpańska galaretka z pigwy dulce de membrillo wzorowałam
Chilli Czosnek i OliwaOd dawna już miałam ochotę ta takie leniwe dyniowo-szpinakowe połączenie! Nie wiem tylko czy nazwać je pierogami czy kluskami? U mnie w domu mówiło się
UgotujmyTo.plKocham dynię za to, że praktycznie można z jej dodatkiem przygotować wszystko i to na słodko i na wytrawnie :)! Możecie poszukać inspiracji na potrawy z dyni
UgotujmyTo.plzębów i jarmużu. I dobrze, mógł sobie wyglądać jak chciał, ale pan hipster raczył informować kogoś przez telefon, że oto właśnie podjął męską decyzje i będzie kupował marchew i mięso. Zamarłam i nastawiłam się na nasłuch, bo pan miał wybitnie udręczony ton głosu. Przy stoisku mięsnym utwierdził mnie w tym, że jednak miałam rację. Oni nie są normalni. Podążając ślepo(...)olejem z nutą gorczycy i musztardy, otoczony płatkami wędzonej śliwki. Dobrze? Bo jeśli tak, to moją następną potrawą będzie aromatyczna wieprzowina, podana na chmurce z warzyw okopowych, w towarzystwie emulsji z długo pieczonego buraka z nutą chrzanu i karmelizowanym boczkiem. Znaczy mielony z ziemniakami i buraczkami zasmażanymi. Sałatka jest banalnie prosta, ale robiąca wrażenie. Potrzebujemy wędzonego pstrąga – lub dowolną
ladykitchenCannelloni - danie kuchni wloskiej tak popularne we Wloszech jak u nas schabowy,a zarazem jeden z najsmaczniejszych sposobow wykorzystania sosu bolongnese.Zamiast podawac makaron z sosem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!chleb, orzechy i nieco czekolady, nastepnie zabily i ogotowaly starego indyka i polaly go powstalym sosem. Ponoc arcybiskup zajadal sie tym przysmakiem, ktory bardzo mu smakowal. Nowoczesne mole jest potrawa na ktora wplyw mialy kuchnie trzech kontynentow: Polnocnej Ameryki, Europy i Afryki i jest to chyba pierwsze miedzynarodowe danie jakie powstalo w Ameryce. Mimo wielu pozniejszych modyfikacji baza dania, czyli(...)jest mole poblano dodawana jest pod sam koniec gotowania. Przygotowanie prawdziwego mole od podstaw jest zajeciem bardzo zmudnym i czasochlonnym, wymagajacym uzycia wielu skladnikow, a nastepnie stopniowemu ich smazeniu, mieleniu, a nastepnie gotowaniu. Ja jednakze postanowilam podjac sie tego zadania i sporobowac przygotowac moje mole poblano. Opieralam sie na roznych przepisach, jednak po przeczytaniu ogolnych informacji o tym daniu, wykorzystywanych
Codzienne GotowanieJak co roku główne postanowienie noworoczne całej ludzkości, brzmi: schudnę, będę się zdrowo odżywiać, zacznę ćwiczyć. Jakie są tego efekty? A więc po co to robić
Brzuszki Łakomczuszkigodzin spędzonych w kuchni, zaś menu nie zmienia się od pokoleń . Ze względu na duże zróżnicowanie poszczególnych regionów Włoch, trudno jest wyróżnić jedną włoską tradycję świąteczną, tym niemniej pewne potrawy pozostają wspólne dla całego kraju. Szopki – najważniejszy symbol Świąt Chociaż Włosi również dekorują choinki, to centralne miejsce w ich domach nadal zajmują szopki. Można je również znaleźć w prawie każdym(...)tortellini – przygotowywane „na bogato”, z dużą ilością mięsa i sera. Na południu popularna jest lasagne z sosem pomidorowym, mięsem wieprzowym i kilkoma rodzajami serów. Secondo to obowiązkowo sztuka pieczonego mięsa , najchętniej jagnięciny, cielęciny, wołowiny, czy kurczaka z ziemniakami i warzywami. Crostini z pasztetem z wątróbki, lo zampone – świńska noga nadziewana doprawionym mielonym mięsem, il cotechino – kiełbasa zrobiona ze świńskich
Chilli Czosnek i Oliwawymaga wielkiej wprawy. Na żadnym etapie nie czyhają trudności, które przy wielu innych potrawach potrafią czasami wywołać stan alarmowy. 6. Podstawowe składniki są łatwe do zdobycia o każdej porze roku, dzięki czemu możemy je przygotowywać kiedy tylko mamy ochotę, a zapewniam Was, że będziecie ją mieli nie jeden raz. 7. Są uniwersalne. Świetnie smakują na ciepło(...)zdążyły ostygnąć, a ich zapach rozchodził się po całej dzielnicy, przyciągając tłumy. Zawsze zostawiałyśmy kilka dla dziadków i innych nieboraków żyjących tylko dzięki ludzkiej dobroczynności. Ów intensywny aromat mięsa, smażonej cebuli, kminku i pieczonego ciasta tak wniknął mi w skórę, że nadal się za mną snuje. Umrę, pachnąc empanadą". (Isabel Allende INES, PANI MEJ DUSZY, wyd. Muza, tłumaczenie
KUCHARNIAOd niemal 1,5 roku, czyli od czasu, gdy mam stałą pracę na pełen etat, miałam pewien problem. Ok. godz. 12, czasem wcześniej robiłam się potwornie
Ratunku obiadzamówiliśmy po kieliszku lokalnego wina.1. sobotnie śniadanie, 2. brokułowa zupa-krem, 3. faszerowane kieszonki schabowe, 4. piwo Dreher (koźlak)1. niedzielne śniadanie, 2. piwo Oberdorfer (Weissbier), 3. naleśnik z mięsem, 4. deser z malinamiŚniadania były typowe dla hotelu: jajecznica, parówki (drugiego dnia bardzo fajne pikantne kiełbaski), sery i wędliny w plasterkach oraz oczywiście dżemy, jogurty i muesli. Wybór był spory(...)Soproni (349 Ft). na deser nie znaleźliśmy już miejsca. Obsługa kontaktowa i pomocna, chociaż brakowało mi serwetek. Z pewnością jest to miejsce, gdzie można najeść się i spróbować tradycyjnych potraw węgierskich.1. przed restauracją Frici Papa, 2. gulasz na czerwonym winie, 3. paprykarz z kurczakiem, 4. bezalkoholowe piwo SoproniW drodze powrotnej do metra podziwialiśmy iluminacje świąteczne w okolicach Opery (Andrássy
Pasja Smakuktórzy zgłosili do akcji najwięcej przepisów :) Poniżej znajdziecie spis wszystkich potraw dodanych do akcji. Mam nadzieję, że stanie się on dla Was źródłem nieskończonych inspiracji dotyczących włoskiej kuchni. Lista potraw dodanych do akcji: Jeżeli przekręciłam Wasz nick lub nazwę bloga, dajcie mi znać. Śniadania: Pomidorowa frittata - Josia z bloga Kuchnia Josi Polenta z jajkiem sadzonym - przepis z bloga(...)formaggi - zielone tagliatelle z trzema serami - Alastor z bloga Kuchnia z wyrakiem Tagliatelle z bazyliowo-lubczykowym pesto - Klaudia Cebula z bloga Zaklęcie na szczęście Tagliatelle z mięsem mielonym i warzywami - Magdalena Lebuda z bloga Sól i Pieprz Domowe sosy: Domowy sos pomidorowy do pizzy albo makaronu - slodkamama z bloga Słodziutka Mama Pesto alla genovese a casa
Chilli Czosnek i Oliwa