półtorej drobno posiekanej papryczki chili (w zależności od upodobania do ostrości można dodać papryczkę chili z pestkami lub bez). Do mięsa wycisnąłem również sok z połowy limonki i przyprawiłem je szczyptą soli, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, łyżeczką mielonego kminu rzymskiego, dwoma łyżeczkami suszonego oregano i połową pęczka posiekanej natki kolendry. Na patelnię dodałem również kukurydzę oraz białą(...)czarnym pieprzem, dokładnie wymieszałem i odstawiłem do lodówki.Następnie przygotowałem stanowiący idealne uzupełnienie dania sos śmietanowi, doskonale łagodzący ostrość salsy z pomidorów i awokado oraz mięsnego farszu i dodającego potrawie kwaskową nutę. Do innej miseczki dodałem 200 gram kwaśnej śmietany 18%, skórkę startą z drugiej limonki, sok z połowy limonki, niewielką ilość soli, 10 drobno posiekanych listków świeżej mięty
Wyprawy kulinarnewliczając w to kaloryczne desery. Nie ma w tym miejscu rzeczy, której bym nie polecił. Różnie to bywało ze sposobem przyrządzenia, czy podania posiłku, jednak główna istota smaku, świeżości potrawy i swej struktury zawsze była zachowana, a co za tym idzie zadowalająca. Menu jest szerokie. Pizzeria Viva oferuje szeroki wybór pizz , włoskich dań , sałatek i własnych, ciekawie skomponowanych(...)wyjaśni? W krótkim podsumowaniu. Jeżeli kiedykolwiek będziecie mieli ochotę na włoską kuchnie, okraszoną tradycyjnym smakiem i dopieszczoną idealnie dobranymi przyprawami zawitajcie do Pizzeri Viva . Z racji odległości, jaka dzieli mnie od tego miejsca, jestem w niej częstym gościem. Źle. To nie odległość wpływa na moje częste wizyty, a smak potraw i przez lata doskonalona obsługa, bo z tym bywało
BaRepaszdobienia ówczesnych szat dworskich. Karbowane brzegi tego rodzaju makaronu to nie tylko ozdoba – przede wszystkim mają znaczenie praktyczne: dzięki nierównym brzegom każdy sos idealnie przylega do powierzchni dzięki czemu potrawa ma pełny i bogaty smak. Do dania piemonckiego użyłam karbowanej wstążki od FABIJAŃSCY To makaron ekologiczy, 100% orkiszu, na wodzie zródlanej. Orkisz ,z którego Fabijańscy produkują makaron jest bardzo(...)wstążkami. Składniki -reginette FABIJAŃSCY -mięso wołowe, na gulasz -pieprz ziołowy SKWORCU -przyprawa do wołowiny SKWORCU -ocet winny z czerwonego wina 6% u mnie Jamar -oliwa z oliwek z dodatkiem peperoncino i czosnku , u mnie Goccia D'Oro -czerwona i żółta papryka pokrojona w paseczki -natka pietruszki bądz seler naciowy -mielony len jako zagęstnik -ziarenka jałowca
Z Kuchni Do KuchniDukkah, dakkah, dakka, dugga to nazwy bardzo popularnej na Bliskim Wschodzie zwłaszcza w krajach Maghrebu (Egipt, Tunezja) arabskiej mieszanki przypraw i orzechów stosowanej jako dodatek do
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataNo i znów pędzimy do Indii. Tym razem na Murgh Kari. Kurczak Curry to potrawa z indyjskiego Pundżabu bardzo polularna w południowej Azji, zwłaszcza w Pakistanie
Ostra na SłodkoBardzo, ale to bardzo lubię rosół i jadam go chętnie, niezależnie od kraju w którym przebywam, ale nigdzie dotychczas nie trafiłem na taki, który dorównałby smakiem
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataStaramy się spopularyzować na tym blogu kuchnię krajów Zatoki Perskiej, a w szczególności bardzo mało znane i niedoceniane w Polsce przepisy z Arabii Saudyjskiej. Wiele saudyjskich potraw można bez problemu przygotować w polskich warunkach. Z drugiej strony będziemy wdzięczni, jeśli weźmienie udział w naszej akcji(...)środku gliną. Dzięki temu mięso po upieczeniu pozostawało soczyste. Dziś tandoor " są coraz rzadziej spotykane. Składniki (proporcje na jednago dużego kurczaka, z podanych poniżej ilości powstanie ok. 1/3 szklanki przyprawy) 2 łyżki stołowe ziaren zielonego kardamonu (ziarna trzeba wyjąć najpierw ze strąków) 2 łyżki stołowe całych goździków 1 ,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1-2 łyżeczki
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataCiekawy pomysł dla amatorów kurczaka! Filet zapleciony w warkocz, 3 rodzaje przypraw, 3 kuszące kolory. Rewelacyjnie współgra z pieczonymi ziemniakami i świeżą surówką. Oryginalny wygląd a
Za drzwiami kuchnibliskich znajomych… ufff. Ja jestem zupełnym kulinarnym przeciwieństwem tego kogoś i zupełnie nie wyobrażam sobie, żeby na całe życie zamknąć się w kilku smakach. Lubię poznawać nowe potrawy i dzielić się tymi swoimi odkryciami, żeby inni też mogli ich spróbować. Jak coś mi przypadnie do gustu to chcę natychmiast tego spróbować. Tak właśnie było z przepisem z ulotki supermarketu(...)pietruszkę niż kolendrę) i startej skórki cytrynowej.Kurczak po marokańsku – składniki:8 pałek z kurczaka1 cebula1 czerwona papryka2 ząbki czosnku2 łyżeczki koncentratu pomidorowego300 ml bulionu z kurczakapo 1 łyżeczce: mielonego kminu, cynamonu i paprykiskórka otarta z jednej limonki3 łyżeczki oliwy Przygotowanie:1. Paprykę opłukać, usunąć nasiona i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek
UgotujmyTo.plObiad pyszny. Podanie niepowtarzalne. Efekt wizualny osiągnęłam obręczami do potraw ze sklepu Przyjemne Gotowanie. Tak z tymi obręczami było przyjemne podawanie :) Od dawna marzyły mi się te obręcze. Kombinowałam domowymi sposobami układanie ryżu na kształt piramidek, używałam do tego plastikowych kubeczków, jednak nie zawsze wychodziło to jak chciałam, bo czasami coś przyklejało się do dna kubeczka i psuło(...)schabu kuskus pełnoziarnisty Skworcu 1/2 opakowania chińskiej mieszanki warzywnej mrożonej (ja używam tej z Biedronki) sól 5 ziaren ziela angielskiego Skworcu 1 liść laurowy Skworcu pieprz papryka słodka mielona Skworcu odrobina oleju Wykonanie: Schab pokroiłam na małe kawałeczki, które najpierw podsmażyłam na odrobinie tłuszczu, następnie podlałam delikatnie wodą, dodałam ziele angielskie i liść laurowy, przykryłam i dusiłam chwilę
Blondynka Gotujesmaku, wszystko było jałowe. Bardzo szybko jednak przyzwyczailiśmy się, a po niedługim czasie stwierdziliśmy, że dostrzegamy nowe, niewyczuwalne kiedyś smaki. Złapaliśmy się nawet na tym, że niektóre potrawy smakują jak "kiedyś" czyli w naszym dzieciństwie, kiedy pałaszowaliśmy smakołyki przygotowane przez mamy i babcie :)Zachęcam Was do ograniczania, a docelowo eliminowania mało zdrowych przypraw. Możemy je zastąpić(...)najwięcej smaku z mięsa. Dodatek soli zamyka pory mięsa i zatrzymuje część smaku w środku niego.Gdyby wywar nie był klarowny lub zaczął się nagle mocno gotować, możemy ratować się dolewając do niego pół szklanki lodowatej wody. Wiem, że wokół się słyszy, że nie wolno tego robić, ale ja to robię :) Wszyscy, którzy mieli okazję jeść mój rosół potwierdzą, że zawsze
Codzienna kuchnia niecodziennaNigdy jeszcze nie robiłam zapiekanego pasztetu. Poczytałam, poszperałam trochę i oto jest. Podobno dobry pasztet musi być tłusty. Ja wybrałam różne mięsa niekoniecznie bardzo tłuste
Kuchnia Beatymoże byłby oburzony tym faktem, ale żyjemy w Polsce i u nas mięso wołowe jest o wiele łatwiej dostępne niż baranina czy jagnięcina. Osobom, które chcą spróbować kuchni indyjskiej, polecam zacząć od dania z kurczakiem. Przedstawię kilka w najbliższych dniach.Uczta indyjska to kilka kociołków z poszczególnymi potrawami i dodatki - wspomniana wcześniej raita, ryż, chlebki naan (lub inne). Jemy komponując nasze(...)zmielony- goździki- kurkuma zmielona- pieprz cayenne- mieszanka przypraw garam masala (można zrobić samemu, ale można też kupić)Warto kupić jakiś tani elektryczny młynek do kawy, w którym będziecie mielić przyprawy. Nie próbujcie mielić goździków blenderem albo malakserem, bo zniszczycie sobie sprzęt kuchenny - wiem, bo sprawdzałam :DNa dziś wystarczy :) Zachęcam do zamówienia obiadu z restauracji indyjskiej (polecam chicken tikka masala, tandoori
W kuchni wieczoremChwilę mnie tu nie było, ale od dzisiaj zaczynam nadrabiać zaległości :) Przedstawiam wam przepis na jedną z najbardziej znanych potraw kuchni tajskiej - słynną zupę Tom Kha Gai. Wersji tej zupy jest tyle, ile kucharzy. Kluczowymi składnikami jest mleko kokosowe, galangal i trawa cytrynowa, a do tego kurczak (Gai) lub krewetki (Goong). Reszta jest już indywidualną sprawą każdego podniebienia :) Na rynku(...)straw, sos sojowy, sos rybny). Zapraszam do gotowania! Składniki: 400 ml bulionu drobiowego * 400 ml mleka kokosowego 4 cm galangalu 2 łodygi trawy cytrynowej 5 listków kaffiru 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1 żółta papryczka chilli 2 piersi z kurczaka 1 łyżka cukru palmowego ** 1 szalotka 3 duże boczniaki 1/2 szklanki grzybów straw *** 4 łyżki sosu rybnego
Tajskie smakiMoje przygody z przygotowaniem chili con carne opisałem tutaj . Jednak polski upór nawet w Arabii Saudyjskiej się przydaje - po niemałych perypetiach i poszukiwaniach udało mi
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata