potrawa z mięsa mielonego - 725 przepisów (strona:37/49)

Hummus, (nie)zwykłe danie na każdą okazję 144

możemy przeczytać w wikipedii, hummus to potrawa bardzo popularna na Bliskim Wschodzie, wywodząca sięz Libanu. Legenda głosi, że wymyślił ją sułtan Saladyn w czasach wypraw krzyżowych. Obecnie hummus możemy jeść na całym świecie, a jego sławę zawdzięczamy głównie wegetarianom i weganom, ponieważ jest to danie bardzo zdrowe i bogate w białko pochodzenia roślinnego. Źródłem białka w hummusie jest ciecierzyca czyli(...)oliwy z oliwek. Całość mielimy na gładką masę. Jeśli będzie zbyt gęsta, dodajcie wody z gotowania ciecierzycy. Gdybyście zapomnieli się i pozbyli tej wody, możecie ją zastąpić wodą źródlaną :) W kolejnym kroku dodajemy pastę tahini (możecie ją kupić lub zrobić samodzielnie, przepis znajdziecie TU ) oraz mielony kumin, blendujemy. Hummus jest gotowy! Skosztujcie jeszcze czy odpowiada Waszym podniebieniom, dopóki

Taste Of My Day
Wesele w restauracji - rady i małe sekrety Christophera. 268

różnorodność potraw , wesele bez dobrego jedzenia, nie może się udać ,  pamiętajmy o tym ustalając, czy układając menu. Pamiętać należy o wegetarianach, jest ich coraz więcej i kuchnia, jeżeli podamy ilość osób, nie będzie miała z tym tematem, żadnego problemu. Nigdy nie byłem zwolennikiem podawania dań na talerzach. Wesele to nie wycieczka , nawet na stypie są dwa rodzaje mięsa, podane(...)oczywiście szampan ,którym wznosimy toasty. Alkohol powinien pasować do podawanych potraw czy deserów. Od tego są inni, i nie muszą to być od razy somalierzy. Dobry kelner czy barman z pewnością dobrze w tym temacie doradzi. Desery podajemy po obiedzie. Obsługa powinna zebrać wszystkie półmiski z pozostałymi potrawami po obiedzie i postawić  talerzyki do deseru. Zdecydowanie zbieramy wszystkie pozostałości

Kulinarny karnet Christophera
Falafel w chlebku pita z sosem tahini 146

godziny). Po wymoczeniu odlewamy wodę, płuczemy ciecierzycę i odcedzamy. Kolejna bardzo ważna rada – wymoczoną, surową ciecierzycę mielimy maszynką do mięsa (z drobnym sitkiem), żadnych blenderów! Razem z ciecierzycą mielimy cebule i czosnek. Dodajemy zmielone przyprawy (część z nich mieliłam sama w młynku), sól, posiekaną natkę pietruszki, wodę i 1 łyżeczkę sody. Soda przyspiesza proces smażenia i sprawia, że kotleciki będą(...)kuchni polskiej niespotykanych. Owszem znamy cynamon, imbir, gałkę… Może mniej kumin i kardamon. Ale chyba  nieczęsto je łaczymy. Falafel, to wizytówka kuchni arabskiej, danie wybitnie wegetariańskie. To kolejna potrawa, która w zasadzie nie potrzebuje słów zachwalania. Możecie wierzyć na słowo, ale… najlepiej samemu zrobić. Smacznego.  Wydrukuj przepisThe post Falafel w chlebku pita z sosem tahini appeared first on Moje Wypieki

mojewypiekiinietylko
Domowe hamburgery 205

mielony kotlet na grzance z sałatą, musztardą i majonezem… Podawanie hamburgera w bułce jest tak powszechne, że często tę nazwę odnosi się do takiego właśnie sposobu podania tej potrawy. ” Kto nie kocha hamburgerów? Pewnie znajdą się tacy. Ale hamburgery przygotowane w domu, to co innego. Pyszne domowe bułki… domowy majonez… od podstaw - prawdziwe, domowe hamburgery. Nie mają(...)gotowego majonezu, który jest podstawą sosu, dodałam pół drobno posiekanej cebuli, dwa drobno pokrojone korniszony, zmielony suszony czosnek, musztardę dijon, sól, cukier i pieprz do smaku. Z mielonego mięsa wołowego przygotowałam hamburgery (wielkości ok.100g) i usmażyłam, po 3 minuty z każdej strony, na patelni grillowej. Bułkę przekroiłam na 3 części i podpiekłam (też na patelni grillowej). Teraz pora

mojewypiekiinietylko
Kurczak w cieście naleśnikowym z sosem słodko-kwaśnym 391

W poszukiwaniu "czegoś innego" na obiad, przypomniałam sobie o tym prostym sposobie na kurczaka. Orzeźwiająco, smacznie i aromatycznie - kurczak w sosie z ananasa :) A jak już

Codzienna kuchnia niecodzienna
Leczo z cukinią 765

Dziś u mnie znowu coś prostego – leczo z cukinią i kabanosami według mojej mamy. Leczo to potrawa węgierska, której podstawę stanowi papryka w gęstym pomidorowo-cebulowym sosie. W Polsce za to, leczo robione jest zarówno w formie gulaszu jak i zupy. Każda gospodyni przyrządza je inaczej – w zależności od przepisu do „polskiego leczo” dodaje się często(...)pominąć) 1 kartonik krojonych pomidorów z dodatkiem czosnku (ok. 400-500 g) 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich sól morska, świeżo mielony pieprz olej do smażenia kabanosy wieprzowe lub dobrej jakości kiełbasa listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Warzywa kroimy: obrane cebule w półplasterki, obrane pieczarki w ćwiartki

Poezja smaku
Pasztet z ciecierzycy i dyni 208

To już ostatni dyniowy przepis, przynajmniej przed Świętami…;)! Poleciła mi go Magda D-A, za co Jej bardzo dziękuję :)! Dwa główne składniki pasztetu – to

UgotujmyTo.pl
W Pałacu jak w rodzinnym domu! 211

garnki, ogromne fotele przy kominku i wielkie ludowe poduchy, w których się zakochałam! 2. JEDZENIE Pachnące na całą gospodę śniadania ściągały nas każdego poranka ze schodów. Na drewnianych stołach potrawy ustawione w formie bufetu. Pyszna jajecznica, słodkie racuszki, domowe konfitury, z twarożkiem wędzonym i świeżo wypiekanym chlebem. No po prostu rewelacja! Do tego soki, soczki, koktajle, kawa, herbata, wędlinka, ciacho(...)krupniczek i pierogi. Właśnie pierogi! Cienkie, rozpływające się w ustach ciasto z dwoma farszami: pierwsze ruskie, które po pierwszym kęsie przypomniały mi oryginalne ruskie mojej babci, a drugie z mięsem i kozim serem, okraszone boczkiem - do dziś zapach i smak czuję gdzieś na końcu języka. Kuchnia Gospody Galin bardzo, bardzo mnie uwiodła. Z pewnością zajechałabym tam od tak, nawet specjalnie

Sajkofanka smaku
Zupa krem z batatów z mleczkiem kokosowym i limonką 171

Zupa krem z batatów w ostatnim czasie często gości w naszym domu. Moja Córka jest jej fanką ale nam tez bardzo smakuje Jest idealna na chłodne

UgotujmyTo.pl
Pierogi z kapustą i grzybami 246

Jeszcze nie tak dawno wyśmiałabym każdego, kto powiedziałby mi, że będę lepić pierogi z kapustą i grzybami na święta. Próbowałam się ich nawet pozbyć na rzecz

Pełny talerz
Tatarskie gołąbki z baraniną czyli Dolma 218

Po prostu smaczne gołąbki. Kapusta włoska jest dużo bardziej przyjazna w obróbce niż biała. W tym przepisie sprawdziła się znakomicie. Przepis na gołąbki znaleziony

Stare Gary
Zupa gołąbkowa 193

Przepis na zupę gołąbkową bije rekordy w internecie. Pełno jej na blogach, w grupach na fb, pojawia się wszędzie tam, gdzie królują gary. Skoro tak, niech

mojewypiekiinietylko
Kurczak w sosie curry ze szpinakiem i brokułami i test woka firmy Ballarini 209

Po raz kolejny firma Ballarini przekazała mi do testów patelnię, tym razem wok indukcyjny Ballarini MasterChef Series. Uczciwie przyznam, że dopiero niedawno dowiedziałam się, że firma

karmelowy
Mała bezmięsna rewolucja i marokańska sałatka z marchewki 199

które kupiliśmy jeszcze w starym roku, grzecznie przeczekało nieruszone nas styczniowy eksperyment. Potem zrobiłam z niego ostatnią "pożegnalną" potrawę - penne z chorizo i jarmużem. I na tym się skończyło. Jesteśmy z Mężem przeciwnikami przemysłowej hodowli zwierząt i choć moglibyśmy próbować kupować mięso tzw. zagrodowe, ekologiczne, to jednak uznaliśmy, że łatwiej będzie po prostu z niego zrezygnować. Szczególnie, że nauczyliśmy się(...)pięknie im dziękujemy :) Czy mogę nadal prowadzić bloga o kuchni śródziemnomorskiej , jeżeli nie jem mięsa? Uważam, że jak najbardziej. Mięso w tradycji krajów śródziemnomorskich pełni raczej rolę podrzędną. Zgodnie z zasadami klasycznej diety śródziemnomorskiej po kurczaka można sięgać raz w tygodniu, po czerwone mięso jeszcze rzadziej, zatem mój sposób odżywiania oparty na produktach roślinnych uzupełnianych pewną ilością ryb, nabiału

Chilli Czosnek i Oliwa
Plastry indyka w sosie estragonowym z szybkowaru 183

subtelną nutę słodkości. Wspaniale współgra on z delikatnym mięsem indyka. Filet indyka pocięłam na plastry i przed gotowaniem zanurzyłam w zalewie solankowej. Zalewa taka wpływa na smak mięsa oraz jego teksturę. Po ugotowaniu plastry są kruche i pulchniutke. Z pewnością słyszeliście o podprawianiu zup zasmażką. Otóż na zasmażce można zrobić również fantastyczny sos. Mój(...)zimnej wodzie, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na plastry o grubości 2 cm 2 łyżki suszonego estragonu 1 i 1/2 szczypty soli morskiej drobno mielonej 2 - 3 szczypty białego pieprzu świeżo mielonego 4 łyżki oleju rzepakowego do marynowania olej rzepakowy do smażenia 750 ml zimnej wody Przygotowanie na dno szklanej miseczki o średnicy

Szybko Szybkowar

Proponowane wyszukiwania