potrawa z mięsa mielonego - 725 przepisów (strona:35/49)

Sajgonki pieczone w piekarniku 321

Sajgonki zazwyczaj kojarzą nam się z pyszną ale bardzo ciężką tłustą potrawą. Ja natomiast postanowiłam odejść od tradycyjnego smażenia na głębokim tłuszczu i upiekłam swoje w piekarniku. Tak przygotowane sajgonki są zdecydowanie lżejsze i mniej kaloryczne. Nie odbiegają według mnie smakiem od tych smażonych, są nieco mniej chrupiące ale nam to w zupełności nie przeszkadzało.  Polecam!! Sajgonki pieczone(...)krótkie kawałeczki. Marchew, pędy bambusa kroimy w malutką kosteczkę.  Liście kapusty pekińskiej oraz cebulkę dymkę drobno siekamy. Imbir siekamy bardzo drobno. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso mielone. Przyprawiamy sosami sojowymi, olejem sezamowym, przyprawą 5 smaków, imbirem i czosnkiem. Dodajemy marchewkę, smażymy przez około 4 minuty. Następnie dodajemy grzyby mun, kapustę i pędy bambusa. Smażymy

Mania Gotowania
Ratatouille wg. Magdy Gessler 305

Moja kulinarna biblioteczka powiększyła się ostatnio o parę nowych pozycji, między innymi o książkę „Kuchenne Rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler”. Magda Gessler obok Gordona

Moja Delicja
Chińska rolada, rolada z mięsem mielonym i chińszczyzną domowej roboty 171

zimno. Spróbujcie.   'chińska rolada' Składniki: * ciasto: - 16 łyżek mąki pszennej - 2 szklanki mleka - 0,5 szklanki oleju - 2 jajka - szczypta soli * farsz: - 0,5 kg mięsa mielonego (użyłam drobiowego) - 0,5 kg mieszanki chińskiej - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 2 łyżeczki startego na drobnej tarce świeżego imbiru - papryczka chilli wg smaku - sól, pieprz * sos: - 3 łyżki sosu(...)czosnek i cebulę na złoty kolor. Dodać mięso i dokładnie przesmażyć. Przyprawić wg smaku. Dodać mieszankę chińską i smażyć do miękkości warzyw. Z sosu sojowego, octu ryżowego, cukru i ketchupu przygotować sos. Połowę wlać do mięsa a połowę zostawić. Mięso dokładnie wymieszać. Z piekarnika wyjąć nasze ciasto na roladę, posypać startym serem. Wyłożyć mięso, zwinąć jak roladę (wzdłuż dłuższego boku). Położyć

CookYourself
Makaron z kurczakiem, warzywami w sosie pomidorowym oraz z fasolką / Pasta with chicken, vegetables in tomato sauce and string-b 120

Składniki / Ingredients: makaron cannoli / pasta cannoli 500 g mięsa mielonego z kurczaka / 500 g minced meat with chicken szczypta soli / pinch of salt 1 łyżeczka czosnku / 1 teaspoon garlic 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka (Galeo) / 2 teaspoon s seasoning for chicken (Galeo) 50 g startego parmezanu / 50 g grated parmesan sos pomidorowy / tomato sauce zielony groszek Bonduelle gotowane(...)pieczenie: ok. 20 min, ilość porcji: 4   Makaron gotujemy al dente (na moje naczynie żaroodporne zużyłam prawie całe opakowanie makaronu 500 g). Mięso smażymy na oliwie na rozgrzanej patelni. Dodajemy do mięsa szczyptę soli, przyprawę do kurczaka, czosnek i mieszamy. Całość dusimy około 20 minut. Boczek kroimy i smażymy na oliwie na rozgrzanej patelni, później odsączamy go z nadmiaru

Projekty ze smakiem
Żeberka na ostro - dla Dominiki 255

Jak już opisałem tutaj , Małżonka Ma Aleksandra miewa czasem szalone pomysły, ale tym razem przeszła samą siebie.  Poprosiła, a raczej kazała mi stworzyć przepis na

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Jedne z ulubionych ;) 185

pierogi. Nic się nie marnuje. Lubię takie rozwiązania. Lubię kiedy dzięki daniu z dnia poprzedniego, później mogę przyrządzić całkiem nową potrawę i to jeszcze jaką smaczną. Takie gotowanie daje mi ogromną satysfakcję. Jak już wcześniej pisałam, pierogi z mięsem to dla mnie nie nowość i tym razem postanowiłam trochę pokombinować, ale nie bójcie się, nie za bardzo. Ostatnio wspominałam(...)angielskiego i liścia laurowego). Kapustę płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy również aż będzie miękka. Następnie ją odcedzamy i drobniutko siekamy. Pozostałe ugotowane warzywa oraz obrane z kości mięso przepuszczamy przez maszynkę do mielenia lub również bardzo drobno siekamy, ale tak prawie na papkę. Cebulę i czosnek kroimy w małą kostkę. Najpierw na odrobinie oleju podsmażamy cebulkę. Gdy się zrumieni, dodajemy

Ratunku obiad
Ale Meksyk na grillu! Fajitas wołowe – polecane przepisy, metody przygotowania i akcesoria 154

Zawinąć Wyjątkowe fajitas z wołowiny Składniki: ¼ szklanki soku z limonki 2/3 szklanki świeżego soku z pomarańczy 4 ząbki czosnku 3 łyżki oleju roślinnego 3 łyżki posiekanych liści kolendry ½ łyżeczki mielonego kminku ½ małej cebuli, drobno posiekanej 1 duża papryka chipotle 2 kg steka z polędwicy wołowej sól koszerna świeżo zmielony czarny pieprz 2 duże cebule pokrojone w cienkie plasterki(...)się rozgrzewa mięso i warzywa skropić oliwą a powierzchnię patelni ją natrzeć. Mięso i warzywa smażyć na patelni około 4-6 minut lub do momentu osiągnięcia pożądanych wyników. Patelnię zdjąć z grilla używając specjalnego silikonowego uchwytu lub rękawic silikonowych. Odstawić na drewnianą podstawę do serwowania, wycisnąć sok z cytryny nad warzywami i wołowiną. Łyżką nabierać kawałki mięsa i warzyw

naRuszcie
Bigos tradycyjny-polski z kapusty kiszonej i białej. 503

rodzinnym nie było tradycji przygotowania bigosu na święta, a w rodzinnym domu mojego męża zawsze wśród dań świątecznych  należyte miejsce miał właśnie bigos. Jakoś mi tak do świątecznych potraw nie pasował, bo jak jest tak dużo jedzenia to po co jeszcze bigos. I tak  wymyśliłam sobie własną koncepcję na bigos, który zresztą bardzo lubię - od paru -parunastu(...)Przyprawy - ziele angielskie, listek laurowy, czosnek mielony, papryka czerwona mielona, majeranek, kminek mielony, sos sojowy, domowa wegeta , sól Wykonanie Obie kapusty szatkuję drobno i w osobnych garnkach gotuję do miękkości. Kiedy są miękkie obie kapusty przekładam do większego garnka, dodaję listek laurowy i ziele angielskie, gotuje na wolniutkim ogniu. Mięsa: karkówkę i łopatkę kroję w kostkę przekładam

Kuchnia z widokiem na ogród
Półwysep Iberyjski kusi muszelkami 156

Przyrządzona i podana w specjalnym garnku zwanym cataplana. Jest to bardzo popularny rodzaj naczynia w Portugalii, które składa się z miedzianej misy i pokrywy zapinanej specjalnymi klamerkami. Dzięki temu potrawa nie traci naturalnego smaku, a składniki taplają się we własnym sosiku.  Jak mogłam się spodziewać chłopaki pójdą w owoce morza... i nie pomyliłam się. Krewetki odrzuciłam w przedbiegu (może(...)ryż z dodatkami. Nic bardziej mylnego. Specjalnie przyrządzony ryż z dodatkiem szafranu, długo gotowany, nie mieszany. To cała tajemnica doskonałej paelli. W zależności od upodobania dodatki mogą być różne- mięso kurczaka, warzywa, owoce morza.  U nas znowu padło na morskie żyjątka. Jednak ja rozsmakowałam się w ryżu. Dodatek świeżych pomidorów koktajlowych to istny strzał w dziesiątkę. Całość bardzo okazale

bastalena
Knedle z truskawkami 248

Wiem, że to dziwnie, ale jak moje Dziecię (dorosłe już…) przyjeżdża w odwiedziny, to z tej okazji przygotowuję bardzo wykwintne dania, takie jak na przykład

UgotujmyTo.pl
Quesadillas z kurczakiem i papryką (Quesadillas de pollo y pimientos) 363

Quesadillas z kurczakiem i papryką (Quesadillas de pollo y pimientos) Quesadillas to jedna z najpopularniejszych potraw meksykańskich. Generalnie są tu tylko dwa obowiązkowe składniki: tortille i queso, czyli ser. Cała reszta pozostaje do dowolnej kombinacji. W zależności od wybranych dodatków nadają się na śniadanie, obiad, kolację, czy nawet podwieczorek. Mój syn chętnie zabiera takie trójkąciki na drugie śniadanie do zerówki(...)pico de gallo lub inną ostrą salsą,a na złagodzenie smaku polecam gęstą śmietanę doprawioną odrobiną soku z limonki i solą. Marynata do mięsa: 350 g piersi kurczaka 1 łyżeczka czerwonej papryki mielonej ½ łyżeczki mielonego kuminu duża szczypta mielonego cynamonu szczypta pieprzu kajeńskiego szczypta pieprzu czarnego sól według uznania (ja daję ciut więcej niż pół

Pełny talerz
Papryki faszerowane - z mięsem i z brokułami 210

sól , pieprz, oregano Przygotowanie Wersja z mięsem Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie. Cebulę obrać i posiekać. 2 łyżki oleju rozgrzać w rondlu, wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać mięso mielone, przyprawić do smaku: solą, pieprzem, oregano, przesmażyć. Dodać ryż, wymieszać. Papryki umyć, osuszyć. Ściąć wierzchy i usunąć pestki. Strąki wypełnić farszem ryżowo-mięsnym i ułożyć w żaroodpornym naczyniu natłuszczonym(...)Doprawić solą, pieprzem i oregano. Przygotowanie papryk i dalsze postępowanie tak jak w opisie wyżej . Smacznego! Moje uwagi, czyli   parę słów o przepisie. Zrobiłam obie wersje, z mięsem i z brokułami. Farsze są dosyć delikatne, więc jeżeli lubicie smaki bardziej wyraziste radzę dodać np ostrej papryki. Myślę, że w obu przypadkach można również dodać nieco posiekanej natki pietruszki

Stare Gary
Majowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów – Sałatka piknikowa z makaronem risini 187

potrawy też muszą spełniać jakieś warunki. Przede wszystkim muszą przetrwać. Sałatka z makaronem risini  idealnie pasuje na piknik.   Składniki: - makaron Risini (w kształcie ziarenek ryżu)- 2 pieczone filety z kurczaka- 1 świeży ogórek- 1 papryka czerwona- 1 papryka pomarańczowa- kolorowe pomidorki koktajlowe- szczypior- sok z 1 limonki- skórka z cytryny- wino ryżowe Mirin- olej sezamowy- sól morska- świeżo mielony(...)dobrego wina będzie, jak najbardziej wskazany. A jakie to jest, to dobre wino? Takie, które Wam smakuje. Wybór zależy od Was, jak – i z czym sałatkę podacie. Zastępując mięso, np. czerwoną fasolą otrzymamy wersję wegetariańską – również pyszną. Smacznego. :)ORGANIZATORKI MAJOWEGO WYZWANIA BLOGEREK I BLOGERÓW :PAULINAwww.mojapasjasmaku.blogspot.comMARTAwww.magicznezyciemarty.plUCZESTNICY :AGATAwww.myszkagotuje.blogspot.comALINAwww.ala-piecze.blogspot.comANNAwww.cafeamaretto.blogspot.comwww.aronia-wiemcojem.blogspot.comBEATAwww.staregary.blogspot.comEWAwww.ewakuchennie.blogspot.comGOSIAwww.daylicooking.plIWONAwww.izioni-smaki.blogspot.comJUSTYNAwww.tysiagotuje.plJUSTYNAwww.mamaipomocnicy.blogspot.comKASIAwww.bakeandtaste.blogspot.comMAGDAwww.only-my-simple-kitchen.blogspot.comMAGDAwww.z-milosci-do-slodkosci.blogspot.comMARZENAwww.zaciszekuchenne.blogspot.comMARZENAwww.kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.comMONIKAwww.papryczkaa.blogspot.comNATALIAwww.studentskitchenblog.blogspot.comPATRYK I ADAwww.cookpl.blogspot.comOrganizatorkom – Paulinie i Marcie oraz wszystkim uczestnikom serdecznie dziękuję za wspólnie

mojewypiekiinietylko
Grillowane faworki drobiowe w marynacie z galaretki malinowej 236

dokładnie mięso z marynatą i wstawiamy ponownie do lodówki. Po godzinie (może 1,5) powtarzamy tę czynność, ale tym razem mięso z rozpuszczoną marynatą przekładamy do woreczka na mrożonki. Szczelnie zamykamy (gumką recepturką) i wkładamy (już do następnego dnia) do lodówki. Na drugi dzień, na godzinę przed grillowaniem, mięso wyjmujemy z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej. Rozpalamy grilla, mięso układamy(...)łyżką zimnego sosu – mieszamy. Oba sosy (z jogurtem i bez)  – podajemy do mięsa z grilla…. i nie tylko.Grillowane faworki drobiowe w marynacie z galaretki malinowej  podałam  z sałatką z ogórka świeżego i pomarańczy. Tyle o przepisie i sposobie wykonania. Teraz coś o samej potrawie. Dzięki marynacie mięso nabrało nowego, malinowo wędzonego smaku. Wyszło ostre, soczyste i bardzo aromatyczne

mojewypiekiinietylko
Uszka z grzybami – najlepszy przepis na ciasto 153

U mnie w domu pachnie już świętami. Zapach gotowanych grzybów czy barszczu przyjemnie przypomina nam o tym. Uszka z grzybami to tylko jedna potrawa z wielu

Moja Delicja