potrawa z mięsa mielonego - 725 przepisów (strona:26/49)

W święta wszystko gada ludzkim głosem, nawet pasztet bez mięsa. Pasztet z soczewicy. 131

potraw świątecznych. Na pierwszy ogień poszedł pasztet. Miliony przepisów na pasztety z soczewicy lub ciecierzycy, co jeden to lepszy. Mało przypraw, dużo straszenia, ale za to zdjęcia jak z kuchennego Vogue’a. Tak czytałam, czytałam i podjęłam męską decyzję. Będę robić pasztet z soczewicy. Po swojemu, albowiem mi jakoś mdło internety brzmiały. Na początek won poszły przepisy zakładające mielenie(...)końcu obraziłam się na przepisy zawierające jakieś wynalazki z alchemii typu kąpiele wodne i okadzanie melisą oraz modły z kadzidełkami. Nawet nie wiecie, na jakie cuda wpadają ludzie bez mięsa : ) Znaczy, żebyśmy się dobrze zrozumieli – ja uważam, że każdy ma prawo do swojej diety, ale nie dorabiajmy filozofii do ziarenek soczewicy. Takżętego … Ale wróćmy do pasztetu. Zrobiłam

ladykitchen
Delikatny królik duszony w cytrusach 175

jest ono bardzo cenionym mięsem w Toskanii, choćby w formie duszonej z winem i warzywami, czyli królika  cacciatora, którego miałam okazję przygotowywać w czasie włoskiej lekcji gotowania. Potrawy z królika można było również zamówić w prawie każdej restauracji. Przepis na dzisiejsze danie znalazłam w książce "Dwaj łakomi Włosi". Zaciekawiło mnie połączenie cytrynowo-pomarańczowej marynaty, białego wina, tymianku(...)mojej miejscowości :)  O tym, jak próbowałam kupić mięso królika... Na co dzień nie kupuję mięsa królika i zdaję sobie sprawę, że nie wszędzie można go dostać. Postanowiłam więc w drodze do pracy odwiedzić wszystkie sklepy mięsne w Piasecznie. Sklepów po drodze miałam cztery. Niestety w żadnym z nich nie mieli królika i nie wiem, co bym zrobiła, gdyby

Chilli Czosnek i Oliwa
Placuszki z kurczaka z kiełkami fasoli mun 188

Lubię potrawy w których mięso jest połączone z warzywami tak by podawać je już bez dodatków typu kasze , ryż   czy ziemniaki. Placuszków z piersi kurczaka robię kilka wersji. Dziś postanowiłam zrobić wersję doprawioną przyprawami orientalnymi. A do tego pasowały mi kiełki fasoli mun. Są delikatne , chrupkie i doskonale łączą się z ostrymi smakami. Czas: 15 minut Składniki: 1 pojedyncza(...)mała puszka konserwowych ok. 20 dag) 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka przyprawy do dań chińskich 5 smaków szczypta pieprzu mielonego szczypta mielonego chili szczypta soli olej słonecznikowy do smażenia Pokroić bardzo drobno mięso z piersi kurczaka. Utrzeć ser żółty na tarce jarzynowej ( duże oczka).Kiełki pokroić na mniejsze kawałki

Buniabaje w kuchni
Kurczak z cukinią i suszonymi pomidorami 184

Garnek do tajinu, służy nam nie tylko do tajinu. :) Ola wykorzystuje go praktycznie do wszystkich duszonych mięs na przemian z wolnowarem.  Pod moją nieobecność wypróbowała

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kefta czyli kofta - kuchnia arabska 208

Składniki  1 kg mielonej wołowiny   1 duża bardzo drobno posiekana cebula (można zmielić w blenderze) 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2 łyżki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tajine z kurczaka i kwaszonych cytryn 147

czubata łyżeczka startego imbiru (ewentualnie imbir w proszku) 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 łyżka stołowa przyprawy ras el-hanout  kilka nitek szafranu 1/2 łyżeczk i mielonego czarnego pieprzu  1 duża kwaszon a cytryn a pokrojona w ósemki (uwa ga - z cytryny należy najpierw usunąć pestki i opłukać z nadmiaru soli ) 1 łyżeczka posiekanej natki(...)cytrynę pokrojoną w ósemki . Podlewamy wodą tak, aby mięso było niemal całkowicie zakryte.  Dusimy na minimalnym ogniu około 3 godzin. Po tym czasie dodajemy nitki szafranu oraz natkę z pietruszki i kolendrę i dusimy jeszcze godzinę lub dłużej, aż mięso będzie miękkie. Uwaga - jeśli chcemy otrzymać mniej cytrynowy aromat do potrawy dodajemy tyl ko drobno pokrojoną skórkę. Przydrożny

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Korma z kurczaka 479

Korma (Qorma) to wyjątkowo aromatyczne danie kuchni indyjskiej. Sporządzana jest na bazie przypraw i jogurtu. Ta charakterystyczna potrawa, swoim niepowtarzalnym smakiem zachwyci każdego… Musicie spróbować

Oryginalny smak
Sojowa potrawka w pomidorach i chili 184

Gorące, sycące i energetyczne danie z soi  zostało przeze mnie skomponowane i choć nie jestem wegetarianką ani weganką to w tej potrawie zakochałam się po

Apetyczna babeczka
Mięso wieprzowe w słoiku 285

                                 Jeśli nabyliśmy akurat większą porcje świeżego mięsa wieprzowego i

Proste Potrawy
Szynka pieczona 179

papryki 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki 1 łyżeczka soli (najlepiej morskiej) 1/1 łyżeczki pieprzu Sposób wykonania: 1. Składniki marynaty dokładnie wymieszać. 2. Mięso umyć, osuszyć i natrzeć marynatą. Na wierzch ułożyć 2-3 liście laurowe. Mięso wstawić do lodówki przynajmniej na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. 3. Mięso nakłuć trzykrotnie widelcem, włożyć do rękawa(...)naczyniu). 4. Piec ok. 2 godzin w 200 st. C w zależności od wielkości mięsa. Przed końcem pieczenia rozciąć rękaw lub zdjąć pokrywę, by mięso się zrumieniało. 5. Jeśli przeznaczamy mięso na wędlinę do pieczywa to przed krojeniem należy ją całkowicie ostudzić. Smacznego!!! Źródło: Domowe potrawy

Kuchnia domowa Ani
Risotto 347

nieco uproszczona i lżejsza, gdyż nie ma w niej mięsa ani parmezanu. Moją mieszankę dopasowałam jednak w taki sposób, by było pachnąco, smacznie i kolorowo. Czosnek, cebula i zioła nadały niezwykłego aromatu, avocado, dzięki sporej ilości tłuszczu, sprawiło, że risotto stało się kremowe, a pomidorki i szpinak nie tylko ubogaciły potrawę w smaku, ale dodały jej również pięknych kolorów(...)ząbki czosnku garść świeżego szpinaku suszone pomidory z zalewy - 10 sztuk 2 łyżki masła 100ml białego wina ok. 1 l bulionu warzywnego (ewentualnie przegotowana, letnia woda) pieprz czarny świeżo mielony, sól ziołowa  tymianek, rozmaryn pieprz cayenne Wszystkie składniki przygotowujemy: cebulkę kroimy w kosteczkę, czosnek siekamy drobno, pomidory kroimy na mniejsze kawałki, szpinak przesmażamy na oliwie. Avocado obieramy

Sajkofanka smaku
Gęś pieczona w niskiej temperaturze 247

szlacheckich dworach. Polska gęsina jest bardzo ceniona. Jesteśmy gęsim potentatem. Rocznie eksportujemy ponad 20 tys. ton gęsiny, ale sami zjadamy zaledwie 700 ton gęsiego mięsa. Jednak dzięki prowadzonym od kilku lat kampaniom kulinarnym potrawy przygotowane z gęsiny coraz częściej można spotkać w menu restauracji. Ja przyłączam się do akcji "Najlepsza gęsina na św. Marcina" i 11 listopada serwuję gęś pieczoną(...)przed pieczeniem.Farsz: Boczek kroimy w drobną kostkę, smażymy na suchej patelni, kiedy wytopi się tłuszcz dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy na złoty kolor. Ugotowane gęsie podroby mielimy w maszynce do mięsa i mieszamy z boczkiem i cebulą. Dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną, pokrojoną natkę pietruszki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gęś nadziewamy przygotowanym farszem i spinamy wykałaczkami. Wkładamy do brytfanki

Smakowity Blog Kulinarny
Zwycięskie przepisy konkursu ze Szpinakiem 1000 Listków 211

osiągnie żądany kolor również mielimy. Do mięsa i cebuli wbijamy jajko i wsypujemy kaszę mannę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Nas patelni chwilę dusimy szpinak z przeciśniętym czosnkiem. Mięso rozdzielamy na 2 części. Jedną mniejszą i drugą większą. Do mniejszej dodajemy  podduszony szpinak – mieszamy. Na folii spożywczej rozkładamy „czystą porcję mięsa” na kształt prostokąta(...)równej wysokości. Na środku układamy w formie wałka  część ze szpinakiem. Podnosimy boki roladki pomagając sobie  folią, aby mięso czyste przykryło mięso ze szpinakiem.  Zawijamy końce foli w tzw. Cukierek i zawiązujemy. Wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy 20 minut. Zostawiamy do ostygnięcia w wodzie, w której gotowała się roladka. Gotowe! Tak naprawdę więcej opisu

Proste Potrawy
Kotlet schabowy 298

potrawa, to klasyka, choć w mojej kuchni jest niezbyt częstym gościem. Może dlatego, że prawdziwy - tradycyjny kotlet schabowy smażony jest na smalcu. Ale…  raz na jakiś czas, by tradycji stała się zadość – tak przygotowany – zjedzony zostaje z przyjemnością i apetytem.    Składniki:  - ok. 800g schabu- 2 jajka (+ 1 łyżka zimnej wody)- różowa sól himalajska- świeżo mielony pieprz(...)preferują schab z kostką. Kolejna rzecz - bułka tarta - u mnie domowa (wysuszone bułki trzemy na tarce). Schab kroimy na 6 porcji. Obcinamy  tłuszcz (nie wyrzucmy), kotlety lekko nacinamy  nożyczkami (mięso podczas smażenia nie skurczy się). Każdą porcję, po kolei, wkładamy do woreczka i rozbijamy tłuczkiem do żądanej grubości (ok. 1cm). Następnie oprószamy solą,  pieprzem i panierujemy. Najpierw w mące (nadmiar

mojewypiekiinietylko
Pieczona pierś z kurczaka marynowana w jogurcie - wersja pikantna :) 202

zdecydowanie wersja dania dla dorosłych, chyba że wasze pociechy lubią ostre smaki :) Jeśli nie wystarczy, że pominiecie pieprz cayenne i będzie pyszna potrawa dla całej rodziny. Dzięki jogurtowi mięso jest super wilgotne w środku.  Zazwyczaj preferuję raczej łagodne smaki, ale że akurat byłam mega przeziębiona i niewiele czułam, to tak mi się "sibnęło" tego pieprzu cayenne i wyszło super(...)czas przygotowania :) Dobrze jak mięso poleży pół godzinki w marynacie, ale cała nasza robota to wymieszanie składników i wstawienie mięsa do piekarnika!  Składniki: - 1 podwójna pierś z kurczaka - 90 g jogurtu naturalnego (pół małego pudełeczka) - łyżeczka pieprzu cayenne - 0,5 łyżeczki soli - 0,5 łyżeczki tymianku - 2 łyżeczki miodu - szczypta pieprzu - łyżeczka mielonego czosnku (nie granulowanego

Kraina Tysiąca Smaków