potrawa z mięsa mielonego - 725 przepisów (strona:26/49)

Tajine z kurczaka i kwaszonych cytryn 180

czubata łyżeczka startego imbiru (ewentualnie imbir w proszku) 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 łyżka stołowa przyprawy ras el-hanout  kilka nitek szafranu 1/2 łyżeczk i mielonego czarnego pieprzu  1 duża kwaszon a cytryn a pokrojona w ósemki (uwa ga - z cytryny należy najpierw usunąć pestki i opłukać z nadmiaru soli ) 1 łyżeczka posiekanej natki(...)cytrynę pokrojoną w ósemki . Podlewamy wodą tak, aby mięso było niemal całkowicie zakryte.  Dusimy na minimalnym ogniu około 3 godzin. Po tym czasie dodajemy nitki szafranu oraz natkę z pietruszki i kolendrę i dusimy jeszcze godzinę lub dłużej, aż mięso będzie miękkie. Uwaga - jeśli chcemy otrzymać mniej cytrynowy aromat do potrawy dodajemy tyl ko drobno pokrojoną skórkę. Przydrożny

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Korma z kurczaka 516

Korma (Qorma) to wyjątkowo aromatyczne danie kuchni indyjskiej. Sporządzana jest na bazie przypraw i jogurtu. Ta charakterystyczna potrawa, swoim niepowtarzalnym smakiem zachwyci każdego… Musicie spróbować

Oryginalny smak
Sojowa potrawka w pomidorach i chili 213

Gorące, sycące i energetyczne danie z soi  zostało przeze mnie skomponowane i choć nie jestem wegetarianką ani weganką to w tej potrawie zakochałam się po

Apetyczna babeczka
Mięso wieprzowe w słoiku 322

                                 Jeśli nabyliśmy akurat większą porcje świeżego mięsa wieprzowego i

Proste Potrawy
Szynka pieczona 208

papryki 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki 1 łyżeczka soli (najlepiej morskiej) 1/1 łyżeczki pieprzu Sposób wykonania: 1. Składniki marynaty dokładnie wymieszać. 2. Mięso umyć, osuszyć i natrzeć marynatą. Na wierzch ułożyć 2-3 liście laurowe. Mięso wstawić do lodówki przynajmniej na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. 3. Mięso nakłuć trzykrotnie widelcem, włożyć do rękawa(...)naczyniu). 4. Piec ok. 2 godzin w 200 st. C w zależności od wielkości mięsa. Przed końcem pieczenia rozciąć rękaw lub zdjąć pokrywę, by mięso się zrumieniało. 5. Jeśli przeznaczamy mięso na wędlinę do pieczywa to przed krojeniem należy ją całkowicie ostudzić. Smacznego!!! Źródło: Domowe potrawy

Kuchnia domowa Ani
Risotto 382

nieco uproszczona i lżejsza, gdyż nie ma w niej mięsa ani parmezanu. Moją mieszankę dopasowałam jednak w taki sposób, by było pachnąco, smacznie i kolorowo. Czosnek, cebula i zioła nadały niezwykłego aromatu, avocado, dzięki sporej ilości tłuszczu, sprawiło, że risotto stało się kremowe, a pomidorki i szpinak nie tylko ubogaciły potrawę w smaku, ale dodały jej również pięknych kolorów(...)ząbki czosnku garść świeżego szpinaku suszone pomidory z zalewy - 10 sztuk 2 łyżki masła 100ml białego wina ok. 1 l bulionu warzywnego (ewentualnie przegotowana, letnia woda) pieprz czarny świeżo mielony, sól ziołowa  tymianek, rozmaryn pieprz cayenne Wszystkie składniki przygotowujemy: cebulkę kroimy w kosteczkę, czosnek siekamy drobno, pomidory kroimy na mniejsze kawałki, szpinak przesmażamy na oliwie. Avocado obieramy

Sajkofanka smaku
Gęś pieczona w niskiej temperaturze 279

szlacheckich dworach. Polska gęsina jest bardzo ceniona. Jesteśmy gęsim potentatem. Rocznie eksportujemy ponad 20 tys. ton gęsiny, ale sami zjadamy zaledwie 700 ton gęsiego mięsa. Jednak dzięki prowadzonym od kilku lat kampaniom kulinarnym potrawy przygotowane z gęsiny coraz częściej można spotkać w menu restauracji. Ja przyłączam się do akcji "Najlepsza gęsina na św. Marcina" i 11 listopada serwuję gęś pieczoną(...)przed pieczeniem.Farsz: Boczek kroimy w drobną kostkę, smażymy na suchej patelni, kiedy wytopi się tłuszcz dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy na złoty kolor. Ugotowane gęsie podroby mielimy w maszynce do mięsa i mieszamy z boczkiem i cebulą. Dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną, pokrojoną natkę pietruszki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gęś nadziewamy przygotowanym farszem i spinamy wykałaczkami. Wkładamy do brytfanki

Smakowity Blog Kulinarny
Zwycięskie przepisy konkursu ze Szpinakiem 1000 Listków 230

osiągnie żądany kolor również mielimy. Do mięsa i cebuli wbijamy jajko i wsypujemy kaszę mannę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Nas patelni chwilę dusimy szpinak z przeciśniętym czosnkiem. Mięso rozdzielamy na 2 części. Jedną mniejszą i drugą większą. Do mniejszej dodajemy  podduszony szpinak – mieszamy. Na folii spożywczej rozkładamy „czystą porcję mięsa” na kształt prostokąta(...)równej wysokości. Na środku układamy w formie wałka  część ze szpinakiem. Podnosimy boki roladki pomagając sobie  folią, aby mięso czyste przykryło mięso ze szpinakiem.  Zawijamy końce foli w tzw. Cukierek i zawiązujemy. Wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy 20 minut. Zostawiamy do ostygnięcia w wodzie, w której gotowała się roladka. Gotowe! Tak naprawdę więcej opisu

Proste Potrawy
Kotlet schabowy 339

potrawa, to klasyka, choć w mojej kuchni jest niezbyt częstym gościem. Może dlatego, że prawdziwy - tradycyjny kotlet schabowy smażony jest na smalcu. Ale…  raz na jakiś czas, by tradycji stała się zadość – tak przygotowany – zjedzony zostaje z przyjemnością i apetytem.    Składniki:  - ok. 800g schabu- 2 jajka (+ 1 łyżka zimnej wody)- różowa sól himalajska- świeżo mielony pieprz(...)preferują schab z kostką. Kolejna rzecz - bułka tarta - u mnie domowa (wysuszone bułki trzemy na tarce). Schab kroimy na 6 porcji. Obcinamy  tłuszcz (nie wyrzucmy), kotlety lekko nacinamy  nożyczkami (mięso podczas smażenia nie skurczy się). Każdą porcję, po kolei, wkładamy do woreczka i rozbijamy tłuczkiem do żądanej grubości (ok. 1cm). Następnie oprószamy solą,  pieprzem i panierujemy. Najpierw w mące (nadmiar

mojewypiekiinietylko
Gołąbki z mięsem i kaszą jęczmienną duszone z lubczykiem ogrodowym 245

Gołąbki to szczególnie klasyczna potrawa w polskiej kuchni i nieskończona gama możliwości przeróżnych nadzień . Moja ulubiona wersja to gołąbki w młodej kapuście z kaszą jęczmienną lub ryżem, ale nie stronię też od innych wariacji :) Wyjątkowego smaku i aromatu nadaje im naturalna przyprawa maggi, czyli lubczyk wprost z ogródka :) Składniki: 1 główka kapusty, 70 dag mięsa z łopatki wieprzowej, 2 cebule(...)wierzchnie liście, które posłużą nam do gotowania gołąbków. Następnie kapustę w całości wkładamy do wrzącej wody i gotujemy przez ok. 5 minut. Musi się sparzyć, aby liście lepiej odchodziły. Mięso mielimy wraz z cebulą. Dodajemy jajko oraz ugotowaną i przestudzoną kaszę. Całość przyprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem i dokładnie mieszamy. W każdy liść nakładamy farsz i zawijamy. Na dnie garnka

Delicious Titbits
Kartacze 364

się wysysa z mlekiem matki hihihi... Żartuję oczywiście. Ale potrawy z naszych regionów robione zgodnie z tradycją przekazywaną z matki na córkę są po prostu niepowtarzalne. Jedyne w swoim rodzaju. Bez udziwnień, robione tak jak babcia kazała. Czyli surowe ziemniaki starte na tarce, ugotowane przepuszczone przez praskę. Robione z surowym mięsem, ugotowane i okraszone prawdziwym smalcem ze skwarkami i cebulką(...)jagnięciny (Jagnięcina podhalańska ChOG) 2 cebule kilka łyżek mąki ziemniaczanej majeranek Kamis, rozmaryn. sól, pieprz 300 g kiełbasy myśliwskiej (Kiełbasa myśliwska GTS) pół kostki smalcu 1 cebula    Mięso mielimy w maszynce do mięsa na drobnych oczkach razem z cebulą.Doprawiamy do smaku przyprawami. Kg ziemniaków gotujemy w osolonej wodzie i ciepłe przeciskamy przez praskę, resztę (3 kg) ścieramy

Malinowe Pocałunki
Marokańskie pulpety z pistacjami i wiśniami w pikantnym sosie pomidorowym 174

Kolejna potrawa prosto z Maroka. Z uwagi na moją akcję kulinarną związaną z kuchnia tego kraju, ostatnio kuchnia marokańska dominuje na blogu. Mam nadzieje, że uda mi się zachęcić kilka osób do zmierzenia się z tymi wspaniałymi, orientalnymi smakami. Jak przystało na kuchnie marokańską pulpeciki są niezwykle aromatyczne , zaskakującego smaku nadają im orzechu oraz suszone wiśnie. Bardzo proste w wykonaniu(...)tartej 1/4 szklanki suszonych wiśni 1/2 szklanki pistacji 1/2 drobno posiekanej czerwonej cebuli 1/4 łyżeczki sól 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego 1/3 łyżeczki suszone oregano 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu 400 g chudego mięsa wołowego 1 jajko Sos: 2 łyżki koncentratu pomidorowego ½ czerwonej papryczki chili ½ dużej czerwonej cebuli lub jedna mała ¼ szklanki oliwek czarnych 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej

Mania Gotowania
Gołąbki z włoskiej kapusty z wieprzowiny i kurczaka z dodatkiem brązowego ryżu. Garnek Concept Plus WOLL. 201

zmielić w maszynce do mięsa. Pierś z kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić w średniej wielkości kostkę. Ryż dokładnie wypłukać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Powinien być lekko twardawy, gdyż do miękkości dojdzie podczas duszenia z mięsem.Wieprzowinę, pierś z kurczaka i wystudzony ryż połączyć razem, dodając resztę składników. (Wodę dodajemy, aby mięso było bardziej soczyste.) Masę dokładnie wyrobić(...)moja pierwsza myśl podczas pierwszego użycia. Idealnie obsmażone mięso, zarumienione równomiernie bez śladów przypalenia - chcąc przygotować idealny ciemny sos, musimy własnie w taki sposób obsmażyć mięso przed duszeniem. I ten garnek daje mi taką możliwość bez konieczności stania i pilnowania. w taki sposób smaży się mięso - bez przypalania i przywierania do dnaPowłoka garnka ma takie właściwości

Codzienna kuchnia niecodzienna
WEGETARIAŃSKA ZUPA MEKSYKAŃSKA 290

włosach. W kuchni zaś lekkie potrawki, kolorowe sałatki i świeżo wyciśnięte soki. Tęsknie za tym. Byle do lata! Zimą zaś królują jednogarnkowe, sycące potrawy, pikantne i silnie rozgrzewające. Zauważyłam, że odkąd zrezygnowałam z mięsa, królują u mnie różnego rodzaju zupy. Napełnią żołądek, smakują przednio, pachną jeszcze lepiej i nie wymagają zbyt wiele pracy czy zasobów finansowych, a to, nie oszukując(...)nieduże marchewki 1 mała pietruszka 1 puszka pomidorów bez skóry 1/2 śmietanki 12% (można pominąć) 1 liść laurowy 2 ziela angielskie sól, pieprz,  szczypta chili wędzona papryka mielona 1/2 płaskiej łyżeczki cząbru łyżka klarowanego masła kwaśna śmietana do podania Cebulę i czosnek obieram, drobno siekam. W rondlu rozgrzewam klarowane  masło i na gorący tłuszcz wrzucam cebulę wraz

W kuchni Karmel-itki
Pierogi ruskie z wędzonym serem 286

tego dania, dodatek wędzonego twarogu dodaje mu specyficznego smaku. Jest to potrawa dla całej rodziny. Gotowe od razu po ugotowaniu ja również smażone. Farsz  do pierogów można zrobić dzień wcześniej i trzymać w chłodnym miejscu. Ciasto na pierogi Składniki:  0,5 kg mąki pszennej 1 szklana letniej wody sól Wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól oraz letnią(...)ziemniaków 0,5 kg twarogu wędzonego 1 średnia cebula 1 łyżka gęsiego smalcu sól, pieprz świeżo zmielony, papryka mielona ostra Wykonanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy. Ostudzone ziemniaki oraz twaróg mielimy w maszynce do mięsa o drobnych oczka. Cebulę obieramy i kroimy w drobna kosteczką , na patelni rozgrzewamy smalec, wrzucamy cebulę i smażymy  cebulę tak aby się zeszkliła. Ostudzona

kgwjanczewo