wieprzowej. Tradycyjny powinien zawierać marcewkę i cebulę, jednak mój tata dodaje zawsze zawsze jakieś dodatkowe warzywa, będąc grzeczną córeczką, nie mogę przecież być gorsza, prawda? Dlatego w mojej potrawie znajdziecie jeszcze paprykę, ogórka kiszonego czy kukurydzę. Dzięki temu gulasz staje się wielobarwny wizualnie i smakowo. Gotowy jest już po 40 minutach, jednak idealny po 1,5 godzinie powolnego bulgotania(...)cebula1 marchewkaduży ogórek kiszony2 małe papryki1/2 szklanki ziaren kukurydzyPrzyprawy:3 średnie liście laurowe4-5 ziarenek ziela angielskiegopieprz, sól (wg uznania)płaska łyżeczka mielona słodka paprykapół łyżeczki mielona papryka chilliczosnekodrobina oleju i oliwy czosnkowejSposób przygotowania:Mięso myjemy i kroimy na drobne kawałki.Na rozgrzaną patelnie wlewamy oliwę i olej i ostrożnie wrzucamy mięso. Podsmażamy. Gdy mięso nabierze koloru dodajemy
Słodkie Przyjemnościczęści Pundżabu.Będziemy zajadać się fantastycznym daniem znanym na całym świecie , a mianowicie Butter chicken czyli murgh makhani ( a po polsku kurczak na maśle ).Potrawa niesamowicie aromatyczna ( jak zresztą większość hinduskich przysmaków).Delikatne soczyste mięso , zatopione w przepysznym maślanym sosie jest fantastycznym pomysłem na rodzinny obiad, albo np. danie na imprezę!Gwarantuję , że każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę(...)kurczak ( u mnie pulki ) – 4 szt* woda – 100 ml* śmietana 18% słodka – ok. 75 mlPRZYPRAWY:* świeży imbir – 1 płaska łyżeczka* garam masala – 1 łyżeczka* mielona kolendra – 1 łyżeczka* chili – 0,5 łyżeczki* kminek – 0,5 łyżeczki* czosnek – 1 ząbek* sól – 1 płaska łyżeczka* kardamon – 2 szt* pieprz ziarnisty
Ostra na Słodkoskładniki* 2 główki młodej kapusty* 4 młode marchewki* 2 młode cebulki* 1 pęczek koperku* 50 dag dobrej cienkiej kiełbasy* 25 dag wędzonych żeberek* 20 dag chudej
Mix smakuKolejny przepis z gatunku - " proste jak konstrukcja młotka ". Danie szybkie, tanie i często serwowane w knajpkach na Bliskim Wschodzie, choć wywodzące się najprawdopodbniej z Pakistanu
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataCałość delikatnie zrumieniłem - przez około 30 sekund, a następnie dodałem mięso mielone, sporą ilość czarnego świeżo mielonego pieprzu i niewielką ilość soli. Bardzo istotnym jest, żeby już na początku smażenia mięsa starać się porozdzielać je na jak najdrobniejsze kawałki. Mięso z szalotkami i czosnkiem smażyłem aż do jego bardzo delikatnego zarumienienia się, następnie dodałem na patelnię startą(...)czasie gotowania rozpadną, jak i krojonych - ja, jak widać, użyłem krojonych. Całość pomieszałem, a następnie dodałem około łyżeczki suszonego tymianku, 5 łyżeczek suszonego oregano (nie ma w tej potrawie możliwości "przedawkowania oregano") i 2 łyżki octu balsamicznego. Sos boloński jest tym lepszy, im dłużej się gotuje, gdyż smaki potrzebują czasu, żeby się przegryźć, w związku z czym dodałem na patelnię
Wyprawy kulinarneSkładniki : około 50 dag żeberek wieprzowych mąka do obsmażania żeberek sól, pieprz, liść laurowy cebula, zioła prowansalskie, tymianek, majeranek Przygotowanie ; Umyte żeberka pokroić na małe kawałki
Proste Potrawykostkę i podsmażonych z dodatkiem wina. Soczyście pomarańczowy sos ożywiają kawałki zielonego jarmużu. Potrawa zostało wykończone wysmażonym boczkiem, chrupiącym w ustach i przyjemnie łechcącym powonienie aromatem wędzonki oraz zadziornymi płatki suszonej papryczki.Choć lista składników wydaje się dość długa przygotowanie tej potrawy jest banalnie proste.Danie może być serwowane jako szybka przekąska lub danie obiadowe z dowolnymi dodatkami(...)imbiru,1 łyżka mielonego kuminu,1 łyżka czarnej gorczycy,1 łyżeczka wędzonej papryki,½ łyżeczki kurkumy,1/3 łyżeczki cynamonu,1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej,Liść laurowy,Do przybrania: płatki chili, klika plastrów świeżej chili , olej z pestek dyni, gałązka rozmarynu,Sól i pieprz Cayenne do smaku,1 łyżka masła i olej rzepakowy do smażenia.Przygotowanie:Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem
SzczyptaSmaQporcji czas przygotowania: 1,5 godz. Składniki: na klopsiki: 500 g mielonej wołowiny (lub jagnięciny) 1 cebula, drobno pokrojona 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonego kminu mielone chilli, do smaku sól, pieprz do smaku olej do smażenia na sos pomidorowy(...)passatę, cukier, chilli i dopraw solą. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez 20 minut, aż sos zgęstnieje. W tym czasie zrób klopsiki. W misce wymieszaj mielone mięso z cebulą, pietruszką i przyprawami. Dobrze wyrób na jednolitą masę. Nasmaruj dłonie olejem i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzej trochę oleju i smaż na niej kolejne porcje
Chilli Czosnek i OliwaPodczas upałów najchętniej jemy lekkie potrawy. Jednak nie da się nie jeść nic "konkretniejszego". Mężczyzna po całym dniu pracy nie zawsze zadowoli się kilkoma ziemniaczkami, jajkiem sadzonym i michą sałaty ;) Czasami (mimo wysokich temperatur za oknem) trzeba przygotować mu najzwyczajniejsze w świecie mięcho ;)Kurczak pieczony z papryką to jedno z moich ulubionych dań. Mięso jest soczyste, aromatyczne i bardzo delikatne(...)doprawiać śmietaną, smakuje taki, jaki jest :)Składniki:kurczak,2 duże cebule,8 sporych ząbków czosnku,2 czerwone papryki,2 łyżki masła,sól, pieprz, mielona słodka papryka, majeranek.Kurczaka pokroić na dowolne kawałki. Opłukać pod zimną wodą, a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Kawałki mięsa przyprawić solą, pieprzem, słodką papryką i majerankiem. Odstawić do lodówki przynajmniej
Codzienna kuchnia niecodziennaprzyrządzone potrawy libańskiej kuchni zakocha się w tych smakach i będzie chciał do nich wracać. Przepis znajdzie się w e-booku, który będzie dostępny na stronie ZpierwszegoTłoczenia.pl oraz Fooder.pl. Lista składników: 350 g mąki ½ kostki drożdży ½ łyżeczki cukru sól 2 małe posiekane cebule 300 g mielonej jagnięciny 4 łyżki orzeszków pinii szczypta cynamonu i mielonego(...)łyżki soli, dodajemy drożdże i cukier rozpuszczone w 200 ml letniej wody. Zagniatamy ciasto i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Na oleju z bazylią szklimy cebulę. Dodajemy mięso i mieszamy, aż się usmaży. Dodajemy orzeszki pinii i przyprawy, smażymy jeszcze 4 minuty. Ciasto wałkujemy i wycinamy kółka o średnicy 8 cm. Na środek każdego nakładamy farsz i skrapiamy wodą
Smakowity Blog KulinarnyCzyli makaron z bogatym wnętrzem :) Cannelloni zawdzięcza swoją nazwę włoskiemu słowu, które oznacza „dużą rurę" . Jego puste wnętrze wręcz błaga o wypełnienie farszem. Moja polsko-włoska wersja tej potrawy, łączy popularny, włoski makaron z powszechnie uprawianymi w Polsce warzywami: porem i brokułem. Ciekawostka cytowana za Wikipedią - główne uprawy brokuła w Europie znajdują się m.in. właśnie w Polsce, poza tym też(...)porcje (po 3-4 rury każda): MAKARON: 12-16 rurek makaronu cannelloni 2 łyżki oleju - do gotowania makaronu masło - do wysmarowania naczynia do zapiekania FARSZ: 500g mięsa mielonego z indyka - choć tak naprawdę rodzaj mięsa zależy wyłącznie od fantazji kucharza: z kurczaka, z indyka, wieprzowe - do wyboru do koloru :) 2 duże pory - biała część + ok.5cm części jasnozielonej
Grunt to przepis!smacznego powstało :) GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA: 400 g mięsa mielonego 200 g kapusty 1 torebka ryżu białego SONKO sól, pieprz pomysł na " gołąbki bez zawijania" lub sos pomidorowy Kapustę szatkujemy, zalewamy wrzątkiem na 5 minut. Odciskamy. Ryż gotujemy, połowę czasu, czyli jakieś 6 minut. W misce łączymy składniki - ryż, mięso, kapustę. Doprawiamy do smaku. Na patelni rozgrzewamy olej(...)teraz troszkę o ryżu SONKO Ryż biały długoziarnisty jest najbardziej uniwersalną i najczęściej spożywaną odmianą ryżu na świecie. Jego łagodny i neutralny smak pozwala użyć go w każdej potrawie. Ryż biały długoziarnisty posiada niską zawartość tłuszczu i nie zawiera cukrów. Jest produktem bezglutenowym i lekkostrawnym. Opakowanie zawiera 4 saszetki, czyli 8 porcji ryżu. Każda o wadze 100g. Czas gotowania
kolorowotorcikowoświeżo mielony Przygotowanie: Królika podzielić na części (patrz opis poniżej). Mięso doprawić solą i pieprzem z każdej strony. Szalotkę posiekać pod skosem w talarki. W dużym garnku rozgrzać olej, dodać masło. Gdy masło się rozpuści włożyć połowę ze wszystkich części królika, obsmażyć na złoty kolor z każdej strony. Wyciągnąć na talerz i obsmażyć pozostałe kawałki mięsa. Wszystkie części(...)Dusić na małym ogniu ok. 20 minut od czasu do czasu mieszając (jeśli lubimy mięsko mięciutkie i odchodzące od kości radzę wydłużyć dwukrotnie czas duszenia, a nawet dłużej). Odkryć potrawę. Jeśli mamy dużo płynu, a chcemy mięć gęsty sos, należy go zredukować, gotując na większym ogniu przez chwilę. Następnie dodać śmietankę i igły z 3 gałązek rozmarynu (pozostałe zachować
Moja Delicjapozostałości po rosole. U mnie jest do potrawa z cyklu dla dzieci , chorych i na diecie ( pomijam sos chrzanowy który można zastąpić innym np. koperkowym. Czas: 45 minut 1 ugotowane udko z kurczaka ( obrane ze skórki , kości i chrząstek) 1 jajko 1/4 szklanki rosołu 3 łyżeczki kaszy manny sól do smaku pieprz mielony do smaku 2 marchewki ugotowane(...)łyżki kwaśnej śmietany szczypta cukru do smaku natka ,, zieleniny " do dekoracji ( natka pietruszki, lubczyk, melisa , mięta itd.) Na rosole ugotować bardzo gęstą kaszę mannę - wyłożyć i niech zastygnie. Mięso kurczaka zmielić w malakserze. Wymieszać z jajkiem i kaszą manną. Doprawić do smaku solą i pieprzem mielonym ( masa będzie luźna jak na pasztet ). Wyłożyć masę na folię spożywczą ( 2 porcje
Buniabaje w kuchnipulpety: 500g mielonego mięsa z indyka 1 jajko 1 czubata łyżka kaszy manny sól pieprz majeranek słodka papryka liść laurowy ziele angielskie Na pomidorowy ryż: 2 puszki pomidorów w sosie własnym łyżka koncentratu pomidorowego ząbek czosnku oregano bazylia 1/2 bulionu sól pieprz cukier cebula olej woreczek ryżu ew. łyżka ukwaszonej śmietany Wykonanie: Mięso mielone mieszamy(...)ryżu i gotujemy na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, aż ryż wchłonie sos i będzie miękki. Na zakończenie możemy dodać łyżkę ukwaszonej śmietanki, co dodatkowo wzbogaci smak potrawy. Ugotowane wcześniej pulpety przekładamy do ryżu, posypujemy koperkiem i ... zjadamy ze smakiem
Walijskie PichceniePomysł na przygotowanie mięsa w ten sposób podpatrzyłam u Alex na blogu- wmojej kuchni Wypróbowałam go na mięsie z dzika, a u Alex w ten sposób
Proste Potrawy