potrawy, które robi się tylko raz i takie, które na stałe wpisują się do obiadowego menu. To spaghetti zdecydowanie należy do tej drugiej kategorii. :-) Długo szukałam idealnego przepisu: zdrowego i smacznego a ten niewątpliwie taki jest. Trafiłam na niego ponad rok temu (kiedy nie prowadziłam jeszcze bloga) i od tej pory systematycznie powtarzam. Kolizje Smaków - dopiero wczoraj, standardowo wyszukując ulubionego(...)google uświadomiłam sobie, że pochodzi z Waszego bloga. Wcześniej nie patrzyłam na nazwę, zapamiętałam zdjęcia. Byłyście moją kulinarną inspiracją jeszcze długo przed tym jak Was "poznałam". ;-) 500g mięsa mielonego 2 puszki pomidorów w puszce (krojonych) 2 duże marchewki 2 spore cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki suszonego oregano (ja daję 3-4) 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
Szefowa kuchnimiąższ płuczemy z soli i odsączamy z wody. Mielone mięso drobiowe dodajemy wraz z kawałkami odsączonego bakłażana, pokrojoną papryką i smażymy 15-20 minut. Połówki bakłażanów skrapiamy olejem i układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 10-15 minut. Podsmażone mięso solimy, oprószamy pieprzem, posypujemy oregano, dodajemy obrane, pokrojone pomidory(...)dymkę. Smażymy jeszcze przez 5 minut. Podpieczone połówki bakłażanów faszerujemy mięsem i posypujemy startą mozarellą. Wkładamy jeszcze do piekarnika, razem z pomidorkami koktajlowymi, na ok. 10 minut, aż ser się rozpuści i podrumieni. Bakłażany faszerowane podałam z dodatkiem ryżu. Do takich potraw, moim zdaniem, nawet nie potrzeba zachęcać. Stanowią syty i pełnowartościowy posiłek. Samo danie jest naprawdę pyszne. Smacznego
mojewypiekiinietylkolaurowy. Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Magazyn Kuchenny . Zapraszam do przygotowań! Składniki dla 3-4 osób: 700 g tłustej wołowiny, np. pręgi wołowej 100 ml octu z białego wina 2 łyżki sosu sojowego (użyłam ciemnego) 3 liście laurowe, pokruszone 4 ząbki czosnku, posiekane 50 ml oleju do smażenia trochę wody 2 łyżki cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki świeżo mielonego(...)CZAS MARYNOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Wołowinę myjemy osuszamy i kroimy w dużą kostkę. W misce łączymy ocet, czosnek, liście laurowe, sos sojowy i pieprz. Wkładamy mięso i odstawiamy do zamarynowania na minimum godzinę. 2. Mięso wyciągamy z marynaty (marynatę zostawiamy na później), osuszamy na ręczniku papierowym. W garnku z grubym dnem porządnie rozgrzewamy olej. Obsmażamy mięso
My Culinary ArtKolejna potrawa „rolowana”. Tym razem paluszki drobiowe zrolowane w boczku. Można przygotować na grillu, ale jeśli pogoda nie dopisze, również pyszne są z piekarnika. Składniki: - 2 duże piersi drobiowe- boczekMarynata:- ciemny sos sojowy- olej sezamowy- sok z cytryny- syrop klonowy- chilli w płatkach- świeżo mielony pieprz- papryka wędzona Dodatkowo: - mini kukurydza- groszek cukrowy- paprika czerwona- szalotki bananowe- masło(...)sól wędzona Umyte i osuszone filety kroimy wzdłuż na 10 porcji (po 5 paluszków z jednej piersi). Dodajemy wszystkie składniki marynaty (dużo chilli, powinno być ostro), mieszamy z mięsem i odstawiamy na ok. 1,5 godziny. Warzywa myjemy, oczyszczamy. Rozpuszczamy masło, dodajemy sól wędzoną. Kukurydzę wkładamy do woreczka do pieczenia, dodajemy pokrojone na ćwiartki szalotki, trochę skórki cytrynowej, polewamy
mojewypiekiinietylkoorzechami oraz mięsem - zwykle jest to jagnięcina, lecz świetnie również się sprawdzi kurczak, a w wersji wegańskiej seitan lub soczewica. Jako że najważniejszym składnikiem potrawy jest ryż, musi być on wysokiej jakości - odpowiednio wytrzymały, tak, aby zachować swoją strukturę podczas gotowania i mimo absorbowania dużej ilości płynu powinien pozostać sypki. Zgodnie z afgańską tradycją potrawy nie jadamy(...)pomocy chlebków naan.Składniki (na 6-8 porcji):3 szklanki ryżu basmati5 udek z kurczaka2 duże cebule1 szklanka bulionu3 marchewki1/2 szklanki migdałów1 szklanka rodzynek80 g mielonych pistacji3 łyżki brązowego cukru2 łyżeczki świeżo mielonego kuminu1 łyżeczka świeżo mielonego kardamonu1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzusóloliwa z oliwekPrzygotowanie:Nagrzej piekarnik do 260°C. Z udek pozbądź
Food Squarewieprzowej. Tradycyjny powinien zawierać marcewkę i cebulę, jednak mój tata dodaje zawsze zawsze jakieś dodatkowe warzywa, będąc grzeczną córeczką, nie mogę przecież być gorsza, prawda? Dlatego w mojej potrawie znajdziecie jeszcze paprykę, ogórka kiszonego czy kukurydzę. Dzięki temu gulasz staje się wielobarwny wizualnie i smakowo. Gotowy jest już po 40 minutach, jednak idealny po 1,5 godzinie powolnego bulgotania(...)cebula1 marchewkaduży ogórek kiszony2 małe papryki1/2 szklanki ziaren kukurydzyPrzyprawy:3 średnie liście laurowe4-5 ziarenek ziela angielskiegopieprz, sól (wg uznania)płaska łyżeczka mielona słodka paprykapół łyżeczki mielona papryka chilliczosnekodrobina oleju i oliwy czosnkowejSposób przygotowania:Mięso myjemy i kroimy na drobne kawałki.Na rozgrzaną patelnie wlewamy oliwę i olej i ostrożnie wrzucamy mięso. Podsmażamy. Gdy mięso nabierze koloru dodajemy
Słodkie Przyjemnościczęści Pundżabu.Będziemy zajadać się fantastycznym daniem znanym na całym świecie , a mianowicie Butter chicken czyli murgh makhani ( a po polsku kurczak na maśle ).Potrawa niesamowicie aromatyczna ( jak zresztą większość hinduskich przysmaków).Delikatne soczyste mięso , zatopione w przepysznym maślanym sosie jest fantastycznym pomysłem na rodzinny obiad, albo np. danie na imprezę!Gwarantuję , że każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę(...)kurczak ( u mnie pulki ) – 4 szt* woda – 100 ml* śmietana 18% słodka – ok. 75 mlPRZYPRAWY:* świeży imbir – 1 płaska łyżeczka* garam masala – 1 łyżeczka* mielona kolendra – 1 łyżeczka* chili – 0,5 łyżeczki* kminek – 0,5 łyżeczki* czosnek – 1 ząbek* sól – 1 płaska łyżeczka* kardamon – 2 szt* pieprz ziarnisty
Ostra na Słodkoskładniki* 2 główki młodej kapusty* 4 młode marchewki* 2 młode cebulki* 1 pęczek koperku* 50 dag dobrej cienkiej kiełbasy* 25 dag wędzonych żeberek* 20 dag chudej
Mix smakuKolejny przepis z gatunku - " proste jak konstrukcja młotka ". Danie szybkie, tanie i często serwowane w knajpkach na Bliskim Wschodzie, choć wywodzące się najprawdopodbniej z Pakistanu
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataCałość delikatnie zrumieniłem - przez około 30 sekund, a następnie dodałem mięso mielone, sporą ilość czarnego świeżo mielonego pieprzu i niewielką ilość soli. Bardzo istotnym jest, żeby już na początku smażenia mięsa starać się porozdzielać je na jak najdrobniejsze kawałki. Mięso z szalotkami i czosnkiem smażyłem aż do jego bardzo delikatnego zarumienienia się, następnie dodałem na patelnię startą(...)czasie gotowania rozpadną, jak i krojonych - ja, jak widać, użyłem krojonych. Całość pomieszałem, a następnie dodałem około łyżeczki suszonego tymianku, 5 łyżeczek suszonego oregano (nie ma w tej potrawie możliwości "przedawkowania oregano") i 2 łyżki octu balsamicznego. Sos boloński jest tym lepszy, im dłużej się gotuje, gdyż smaki potrzebują czasu, żeby się przegryźć, w związku z czym dodałem na patelnię
Wyprawy kulinarneSkładniki : około 50 dag żeberek wieprzowych mąka do obsmażania żeberek sól, pieprz, liść laurowy cebula, zioła prowansalskie, tymianek, majeranek Przygotowanie ; Umyte żeberka pokroić na małe kawałki
Proste Potrawykostkę i podsmażonych z dodatkiem wina. Soczyście pomarańczowy sos ożywiają kawałki zielonego jarmużu. Potrawa zostało wykończone wysmażonym boczkiem, chrupiącym w ustach i przyjemnie łechcącym powonienie aromatem wędzonki oraz zadziornymi płatki suszonej papryczki.Choć lista składników wydaje się dość długa przygotowanie tej potrawy jest banalnie proste.Danie może być serwowane jako szybka przekąska lub danie obiadowe z dowolnymi dodatkami(...)imbiru,1 łyżka mielonego kuminu,1 łyżka czarnej gorczycy,1 łyżeczka wędzonej papryki,½ łyżeczki kurkumy,1/3 łyżeczki cynamonu,1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej,Liść laurowy,Do przybrania: płatki chili, klika plastrów świeżej chili , olej z pestek dyni, gałązka rozmarynu,Sól i pieprz Cayenne do smaku,1 łyżka masła i olej rzepakowy do smażenia.Przygotowanie:Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem
SzczyptaSmaQporcji czas przygotowania: 1,5 godz. Składniki: na klopsiki: 500 g mielonej wołowiny (lub jagnięciny) 1 cebula, drobno pokrojona 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonego kminu mielone chilli, do smaku sól, pieprz do smaku olej do smażenia na sos pomidorowy(...)passatę, cukier, chilli i dopraw solą. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez 20 minut, aż sos zgęstnieje. W tym czasie zrób klopsiki. W misce wymieszaj mielone mięso z cebulą, pietruszką i przyprawami. Dobrze wyrób na jednolitą masę. Nasmaruj dłonie olejem i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzej trochę oleju i smaż na niej kolejne porcje
Chilli Czosnek i OliwaPodczas upałów najchętniej jemy lekkie potrawy. Jednak nie da się nie jeść nic "konkretniejszego". Mężczyzna po całym dniu pracy nie zawsze zadowoli się kilkoma ziemniaczkami, jajkiem sadzonym i michą sałaty ;) Czasami (mimo wysokich temperatur za oknem) trzeba przygotować mu najzwyczajniejsze w świecie mięcho ;)Kurczak pieczony z papryką to jedno z moich ulubionych dań. Mięso jest soczyste, aromatyczne i bardzo delikatne(...)doprawiać śmietaną, smakuje taki, jaki jest :)Składniki:kurczak,2 duże cebule,8 sporych ząbków czosnku,2 czerwone papryki,2 łyżki masła,sól, pieprz, mielona słodka papryka, majeranek.Kurczaka pokroić na dowolne kawałki. Opłukać pod zimną wodą, a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Kawałki mięsa przyprawić solą, pieprzem, słodką papryką i majerankiem. Odstawić do lodówki przynajmniej
Codzienna kuchnia niecodziennaprzyrządzone potrawy libańskiej kuchni zakocha się w tych smakach i będzie chciał do nich wracać. Przepis znajdzie się w e-booku, który będzie dostępny na stronie ZpierwszegoTłoczenia.pl oraz Fooder.pl. Lista składników: 350 g mąki ½ kostki drożdży ½ łyżeczki cukru sól 2 małe posiekane cebule 300 g mielonej jagnięciny 4 łyżki orzeszków pinii szczypta cynamonu i mielonego(...)łyżki soli, dodajemy drożdże i cukier rozpuszczone w 200 ml letniej wody. Zagniatamy ciasto i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Na oleju z bazylią szklimy cebulę. Dodajemy mięso i mieszamy, aż się usmaży. Dodajemy orzeszki pinii i przyprawy, smażymy jeszcze 4 minuty. Ciasto wałkujemy i wycinamy kółka o średnicy 8 cm. Na środek każdego nakładamy farsz i skrapiamy wodą
Smakowity Blog Kulinarny