łyżka przyprawy (suszone pomidory z bazylią i czosnkiem) szczypta soli himalajskiej świeżo mielony pieprz 1 łyżka otrąb pszennych 1 łyżka oleju kokosowego PRZYGOTOWANIE: Mięso wymieszać z wyżej wymienionymi składnikami. Na patelni roztopić olej kokosowy. Z mięsa uformować kulki i lekko spłaszczyć. Smażyć, aż do zarumieniania się mięsa. DODATEK: sałata masłowa pomidory oliwa z octem jabłkowym seler naciowy(...)Stosowany jako zamiennik masła, oleju Na jego bazie można przygotować wegański "smalec" Zamiennik oleju słonecznikowego do przygotowania majonezu Nadaje się do gotowania, pieczenia, smażenia, duszenia i grillowania nawet tradycyjnych potraw 1-2 łyżeczki tłuszczu przed posiłkiem zmniejszą apetyt Kokos, olej kokosowy są naturalnymi afrodyzjakami Oleju kokosowego można użyć jako naturalnego lubrykantu Przed porodem warto smarować olejem krocze: skóra będzie ujędrniona
ClauditteMissCookingsama za mięsem nie przepadam. Pulpeciki polecam Wam zrobić z mięsa mielonego samodzielnie (ew. zmielonego przy Was, w sklepie, z wybranego kawałka mięsa), bo w gotowcach można znaleźć niespodzianki, które niekoniecznie chcielibyście jeść ;). Składniki na 4 porcje: 250 g mielonej wieprzowiny 250 g mielonej wołowiny 2 łyżki startego parmezanu 1 jajko 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez(...)się gotuje przygotować pulpety. Mięso wymieszać w dużej misce z pozostałymi składnikami (najlepiej zrobić to rękoma). Formować małe pulpeciki. Ułożyć na tacy i schłodzić przez chwilę w lodówce. Kiedy sos zgęstnieje, doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano. Pojedynczo wkładać do niego pulpeciki i gotować przez ok. 20 minut. Przez pierwsze kilka minut potrawy nie mieszać, aby pulpety się
Obiad za dychęDzisiaj zaszalałem. Ale co tam - jedzenie potraw kuchni niemieckiej to nie mówienie po niemiecku. Więc nie budzi mojej awersji. Zwłaszcza, że może być całkiem smacznie i pożywnie, choć prosto. Kuchnia niemiecka to nie tylko wurst z piwem i musztardą, zapraszam zatem na żeberka pieczone w piwie z kiszoną kapustą i ziemniakami mojego przepisu. Myślę, że każdy powinien być zadowolony(...)kiszonej kapusty, 750 gram ziemniaków, 500 ml jasnego piwa, 2 ząbków czosnku, 3 łyżeczek mielonego kminku, 2 łyżek sosu sojowego, 2 łyżeczek miodu, 3 łyżeczek suszonego majeranku, 2 łyżeczek suszonego cząbru, 2 łyżeczek suszonego tymianku, 3 liści laurowych, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, oliwy. Przygotowanie dania jest nad wyraz proste, a jedynym, czego tak naprawdę potrzeba
Wyprawy kulinarneMoi Kochani, jako, że okres świąteczny paskudnie przechorowałam i do tej pory się z tego wylizuję, to postanowiłam sobie to wszystko...odbić!Zdrowo, rzecz jasna!Dzięki
Z Kuchni Do KuchniPrzystawki na gruzińskim stoleKuchnia gruzińska kojarzyła mi się tylko z tłustym mięsem zagryzanym chaczapuri oraz uroczymi pierożkami chinkali. To i tak dużo, bo jeszcze kilka lat temu nawet tyle bym nie wiedziała. Jednak to wyobrażenie okazało się zupełnie niekompletne! Po pobycie w Gruzji już wiem, czemu uważa się kuchnię gruzińską za jedną z najlepszych na świecie.Chciałabym pokazać Wam elementy(...)misternie lepione gruzińskie pierożki w formie sakiewek. Są charakterystyczne nie tylko ze względu na kształt – w ich wnętrzu kryje się oprócz mięsa (zazwyczaj wołowo-baraniego) także esencjonalny rosół, który od razu trzeba wypić po nadgryzieniu pierożka. Mięso przyprawiane jest dużą ilością świeżej kolendry. Wegetarianie także mogą cieszyć się smakiem chinkali – dostępne są wersje z pieczarkami, z ziemniakami oraz
Poezja smakuPyszne kotlety schabowe..pachnące czosnkiem..a dokładniej solą z dodatkiem czosnku ..polecam.Sól czosnkowa jest świetnym dodatkiem do różnych potraw..mój mąż uwielbia czosnek [ w sumie
Moje domowe kucharzeniesię już pęcherzyka żółciowego to niestety trzeba zrezygnować przynajmniej na jakiś czas ze smażonych potraw. Dlatego dzisiaj proponuję przygotować dietetyczne pulpeciki drobiowe gotowane w parowarze, jak takiego nie macie to można je przygotować w garnku wykorzystując metalowy koszyk przeznaczony do gotowania na parze. Pulpeciki zostały dodatkowo nadziane zielonym groszkiem. Przygotowałam tylko małą porcję dla siebie z dwóch wyluzowanych z kości(...)jakie chcecie. Mięso w takich pulpecikach jest miękkie, soczyste i aromatyczne. Polecam też klopsiki z ryżem i klopsiki z ryżem i pietruszką . Składniki na około 6 pulpecików. 2 duże ćwiartki kurczaka 1 jajko 2 łyżki kaszki manny sól, pieprz majeranek zioła dalmatyńskie groszek mrożony 2-3 łyżki mleka Wyluzowane z kości mięso kurczaka, bez skóry drobno mielimy. Doprawiamy do smaku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcebula 500 g ziemniaków 150 g mięsa mielonego 2 jajka 3/4 szkl. bułki tartej pietruszka nać - najlepiej świeża, ale ja u ż ył a m suszoną z torebki 3 łyżki oleju - do smażenia sól, pieprz do smaku. Cebulę posiekać i zeszklić na oleju. Ziemniaki ugotować i potłuc. Po łączyć mięso, z iemniaki, cebulkę, natkę, jaja(...)pewnością, stworzone na jego bazie, Majonezy smakowe. To niezwykłe połączenie majonezu z dodatkiem naturalnych wyciągów smakowych (czosnkowego) i (chrzanowego), w połączeniu z kompozycją przypraw sprawi, że jaja, wędliny, czy potrawy z grilla nabiorą nowego wykwintnego i niepowtarzalnego smaku. W ofercie także majonez chrzanowy - może kiedyś spróbuję :) Po więcej informacji zapraszam na stronę internetowa firmy - tutaj Są też
kolorowotorcikowokuchni północnoafrykańskiej (przede wszystkim Maroka, Algierii, Libii i Tunezji). Ziarenka kuskusu są w świecie muzułmańskim symbolem szczęścia i bogactwa. Dzielenie się kuskusem symbolizuje otwartość na ludzi i poczucie wspólnoty. Dlatego potrawa ta uświetnia menu uroczystości rodzinnych i stanowi najważniejsze danie przyjęcia. Proponuję dzisiaj arabsko-greckie połączenie smaków. Grecy jak powszechnie wiadomo od zawsze byli wielkimi biesiadnikami, a ich zamiłowanie do ucztowania(...)czubata łyżeczka suszonego oregano1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego1 cytrynaoliwaTzatziki1/2 dużego ogórka250 g jogurtu naturalnego greckiego1/2 cytryny1/2 pęczka koperku2 ząbki czosnkuPrzygotowanie:Do miski wsypujemy szklankę kuskusu, zalewamy 2 szklankami wrzątku, solimy i przykrywamy. Na dużym arkuszu papieru pergaminowego obtaczamy kurczaka w soli, pieprzu, oregano, zielu angielskim i startej skórce cytryny. Przykrywamy mięso papierem i rozbijamy wałkiem do ciasta
Smakowity Blog KulinarnyTym razem propozycja prostego dania na każdą okazję i każdą porę dnia:Nie ma chyba nic łatwiejszego.Potrzebne produkty:-solidna porcja mortadeli-1,2
Maminek kulinarnyZapraszamy na fotorelację z Maroka pt. " Jest zima to musi być zimno " (link) Składniki 6 pojedyńczych piersi z kurczaka 2 łyżki stołowe drobno posiekanych migdałów
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKaczka pieczona z jabłkami Dzisiaj powrót do korzeni, do kuchni staropolskiej. Przyrządzana od stuleci kaczka z jabłkami. Z chrupiącą skórką i miękkim soczystym mięsem. Długo pieczona
Pełny talerzPielmieni to jedna z najbardziej znanych i lubianych potraw kuchni rosyjskiej. Jej korzenie sięgają Syberii, dlatego też pielmieni często nazywane są syberyjskimi. To tradycyjne pierożki, kształtem przypominające nasze uszka, nadziewane surowym farszem mięsnym, który w trakcie gotowania w zalepionym pierogu delikatnie się ścina, ale pozostaje bardzo soczysty. Podajemy je z dodatkiem gęstej, kwaśnej śmietany, octu lub musztardy rosyjskiej. Mogą być(...)ładniki:ciasto:500g mąki3/4 szklanki ciepłej wodyfarsz:600g łopatki wieprzowej2 ząbki czosnku1 cebula1/4 szklanki wody lub rosołusól, pieprzgotowanie:1 litr wody1 liść laurowy1/2 cebuliziele angielskiesólPrzygotowanie:Zaczynamy od przygotowania farszu. Mięso mielimy i łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, startą na grubej tarce cebulą, solą i pieprzem. Dodajemy wodę lub rosół i wyrabiamy miękki i wilgotny farsz.Z mąki i wody wyrabiamy
Smakowity Blog Kulinarnypicia. Najlepiej użyć barszcz kiszony, jeśli nie mamy, super sprawdzi się koncentrat. Magda Gessler dałaby mi po głowie :)Wystudzone mięso i warzywa przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy usmażoną na oliwie z oliwek cebulę, pieprz ziołowy, pieprz czarny, czarny sezam (który mielimy np. w młynku do kawy), sól morską lub domową przyprawę warzywną, dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki, żeby stężało./WYKONANIE(...)dół, termoobieg) przez 20 minut//Z 600 g mąki wychodzą 3 pełne blaszki pasztecików!/CZARNY SEZAM:Maleńkie, równie niepozorne jak same paszteciki ziarenka sezamu mają delikatnie orzechowy posmak. Dodają potrawie odrobinę magii, taką bajeczną osłonkę. Niby maleńki szczegół, a zmienia smak i wyciąga z niego coś więcej niż to co do tej pory poznaliśmy. Rewelacyjnie prezentuje się na podpieczonej, złocistej
Wypisz Wymalujdużych kawałkach będzie. Wątróbki nie przyprawiajmy przed pieczeniem.Upieczone mięsko odstawiamy do wystudzenia. (Ja przeważnie piekę je dzień wcześniej.) Kiedy będzie już zimne, wtedy mielimy je. Grubość sitka w maszynce dowolna, jak kto lubi.Zmielone mięso doprawiamy, gdyby okazało się, że tego potrzebuje. Dodajemy keczup oraz sos powstały z pieczenia. Na koniec wsypujemy odsączoną fasolę (odlewam tylko wodę, nie płuczę(...)trzymania się. Dla wielbicieli wątróbki jej ilość może być większa, dla tych, którzy nie przepadają - mniejsza. Proporcje fasoli, kukurydzy i groszku też ustalcie dowolnie. Naleśniki są tak wdzięczną potrawą, że można w nieskończoność bawić się nadzieniami.Życzę wszystkim smacznego
Codzienna kuchnia niecodzienna