ząbki czosnku- sól, pieprz- olej rzepakowy Mięso należy opłukać, osuszyć i pokroić w większą kostkę. Na rozgrzany w garnku olej wsypać po łyżeczce papryki słodkiej, wędzonej i pół łyżeczki chilli, aby wydobyć aromat, dosłownie chwilę podsmażyć. Mięso oprószyć 2 łyżkami mąki, dodać do garnka z papryką, mieszając – zrumienić. Do mięsa dodać pokrojone cebule, liście laurowe, ziele angielskie – cały(...)przesmażyć z 3 pokrojonymi ząbkami czosnku, posolić – smażyć do odparowania wody. Dodać pokrojone – w talarki marchew oraz paprykę – w kostkę. Pieczarki z warzywami dodać do gotującego się mięsa. Pod koniec doprawić solą, pieprzem, chilli i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Obrane i umyte ziemniaki ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach razem z cebulą i czosnkiem. Dodajemy jajka, mąkę, sól
mojewypiekiinietylkoTym razem przepis prosty jak konstrukcja młotka - bo cóż może być trudnego w upieczeniu boczku. Tak mi się przynajmniej wydawało, dopóki nie zaczęliśmy się zastanawiać czym
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataBigos "chodził" za mną już od dawna. A ponieważ w Al - Khobar zaczęła się prawdziwa jesień, temperatura spadła do marnych + 30 stopni, pojawiły się silne wiatry
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataCrepe cake. Farsz mięsny. 40 dag mięso mielone wołowe 2 cebule pokrojone w drobną kostkę 2 ząbki czosnku drobno pokrojone 1 marchewki starte na tarce 1 pietruszka starta na tarce 1 puszka pomidorów pellati pokrojonych ½ szklanki bulionu ½ łyżeczki tymianku i bazylii 1 łyżeczka oregano 1 łyżka sosu chilli Sól, pieprz, cukier do smaku Masło i olej do smażenia(...)sera Wykonanie. Farsz mięsny- Na oleju przesmażyć mięso na małym ogniu do czasu uzyskania małych grudek. Przełożyć do rondla w którym będziemy przygotowywali farsz mięsny. Przesmażyć czosnek i cebulę, dodać do mięsa, podlać bulionem i gotować na małym ogniu. Warzywa, marchew i pietruszkę , przesmażyć na oleju z dodatkiem masła i dodać do mięsa. Gotować na małym ogniu około 30 minut
Kulinarny karnet ChristopheraPamiętam doskonale z dzieciństwa wiele potraw ze szkolnej stołówki. Do dziś nie udało mi się odtworzyć białego krupniku i marchewki z cukrem, jednakże szpinakowa z ajlaufem wyszła prawie idealnie :) Składniki: - 3 skrzydełka z kurczaka - plaster selera - 1 duża marchewka - 1 pietruszka - dwie kostki warzywne (można zastąpić solą) - kawałek pora - opakowanie mrożonego szpinaku - 6 ząbków czosnku - 4 jajka - 4 kopiaste łyżki(...)swoją kolej ;) Gdy woda w garnku się zagotuje, do wywaru ze skrzydełek dodajemy jarzynki i kostki lub sól. Teraz pozostaje czekać, aż warzywa zmiękną i oddadzą cały smak, a mięso będzie ugotowane. Następnie wyławiamy wszystko, pozostawiając czysty bulion, do którego wrzucamy startą marchewkę i zostawiamy na kilka minut, by zmiękła. Teraz pora na szpinak. Może być wcześniej rozmrożony
Kulinarne zapędy KokosaDziś kolejna porcja przepisów z serii Kuchnia ekspaty czyli jak przygotować potrawy kuchni polskiej nie mając dostępu do polskich produktów . Mieszkająca w tureckiej części Cypru Ingalil jest prawdziwą kopalnią pomysłów na odtworzenie polskich smaków na emigracji. Moja Gadzina i ja szczerze Ją podziwiamy i z niecierpliwością czekamy na kolejne przepisy. A Was serdecznie zapraszamy do lektury bloga o codziennym(...)podaję przepisu. kapusta biała (mała główka) pieczarki cebula ziemniaki sól i pieprz Farsz na pierogi z ziemniakami i cebulką (pomysł mojego śp. dziadka): Ziemniaki ugotowane dzień wcześniej, mielimy lub przepuszczamy przez praskę do ziemniaków, dodajemy sól, pieprz oraz podsmażoną cebulkę, wcześniej pokrojoną w drobną kostkę. Wszystko razem mieszamy i takim farszem napełniamy ciasto pierogowe, zalepiamy pierożki i dalej postępujemy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSKŁADNIKI :sok marchewkowy ok 0,7 litra (używam kupnego)200 gram marchwi pociętej w słupki 1 cytrynę 1 pomarańczę 1 łyżeczkę przyprawy curry 2 szczypty mielonego kminku1/3 łyżeczki cynamonu sól do smakuświeżo zmielony pieprz do smaku 3 goździki 1 łyżka cukru brązowego 2 łyżki masła 50 ml śmietany słodkiej(...)piersi z kurczaka) i tak wszytko dusimy do miękkości mięso jest wtedy soczyste i wchłonie aromat sosu.Jeśli sos ma nam posłużyć jako dodatek do polania możemy doprawić go śmietaną po czym zblendować na jednolitą masę.Pod każdą postacią jest przepyszny i proponuję zrobić go więcej bo do finalizacji potrawy może być go niewiele.Sos między innymi powstał z myślą
Basia w kuchnigotowania bigosu zmotywowali mnie zagraniczni goście, którzy zażyczyli sobie właśnie tą najbardziej tradycyjne danie. Na szczęście jest to jedna z nielicznych potraw kuchni polskiej, która jest naturalnie bezglutenowa i nie wymaga zmian receptury. Ugotowałam wielki gar bigosu, który można chyba nazwać wersją myśliwską: z grzybami, suszonymi śliwkami i jałowcem. Jeśli dysponujemy odpowiednio dużym garnkiem ciśnieniowym, to znacznie szybciej(...)czosnek 1 ząbek koncentrat pomidorowy (niekoniecznie) puszka 70 g ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec po kilka szt. kolendra mielona 0,5 łyżeczki słodka papryka 1 łyżeczka majeranek, tymianek 0,5 łyżeczki kminek mielony 0,25 łyżeczki sól, pieprz do smaku olej lub smalec do smażenia Przygotowanie: Kiszoną kapustę przepłukujemy wodą, odsączamy i kroimy. Zalewamy wrzątkiem, gotujemy
głodny alergikPierogi goszczą na moim wigilijnym stole od wielu lat. Podaję je z pysznym sosem grzybowym. Ciasto na pierogi przygotowuję z dodatkiem utłuczonych ziemniaków moim zdaniem to
Kuchnia Beatytartego żółtego sera - 150 ml wody - 150 ml śmietany 22% Pierwszy raz w życiu widziałam śmietanę 22%, bez kitu. Piersi miałam lekki nadmiar, bo w sklepie najmniejsze co mieli miało gram 300, więc tak całkiem pod przepis już nie jest, ale to, jak się okazało, nawet lepiej. I tak, ser jest w plasterkach, bo innego nie miałam. Piwo z dedykacją(...)radośnie razem smażyły. Pytanie za milion - dlaczego nie każą nam tego kurczaka w żaden sposób przyprawić? Skoro makaron mamy gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, to o tym, że mięso się przyprawia też powinni wspomnieć... Nie miałam odwagi w tym miejscu zignorować intuicji i kurczak widoczny powyżej jakieś 15 minut siedział w czymś a'la marynata z soli i pieprzu
Kulinarne zapędy Kokosamięso było idealne w smaku, soczyste, mięciutkie i kruche? Najprościej… zrobić soczystą plecionkę z polędwiczki. Składniki: - 1 polędwiczka wieprzowa o wadze ok. 800g- sól- świeżo mielony pieprz- wędzona papryka- 100g suszonej wędzonej szynki w plastrach- worek do pieczenia Umytą i osuszoną polędwiczkę rozcinamy wzdłuż, ale nie do końca - na 3 paski. Oprószamy solą, świeżo mielonym(...)przygotuję ją podobnie, jak zrobiłam szynkę drobiową. To był strzał w dziesiątkę. Plecionka z polędwiczki wyszła super soczyście, miękka, delikatna, krucha i różowa, a aromat – hmmmmm – naprawdę potrawa stanęła na wysokości zadania. Krojona w plasterki – do pieczywa na kolację, czy śniadanie. Podzielona na kawałki – idealna do obiadu. Nie dość, że pyszna, to pysznie się prezentuje. Polecam
mojewypiekiinietylkomalutkich pieczarek 2 łyżeczki musztardy Dijon3 łyżki brandy2 łyżeczki sosu Worcestershire rozpuszczone w 1/3-0,5 szklanki wody0,5 szklanki śmietany kremówkigarść posiekanej pietruszki1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki sólświeżo mielony pieprzoliwa z oliwekolej z pestek winogron (lub rzepakowy albo inny ulubiony) WYKONANIE:POLĘDWICZKI: Polędwiczkę umyj, obierz z błonek i osusz. Pokrój pod kątem w poprzeczne plastry grubości około(...)gorący wrzuć polędwiczki. Smaż je po 2 minuty z dwóch stron. Gdy polędwiczki będą się smażyć na drugiej stornie (pod koniec) posyp je łyżeczka mielonej czerwonej papryki i przemieszaj całość, niech papryka otoczy mięso ze wszystkich stron. Polędwiczki zdejmij teraz szybko z ognia i przerzuć do miski lub pojemnika i szczelnie zakryj folia aluminiową. Zostaw
Słodko-Słony Świat IlonySprzątać lubię i gotować oczywiście :) 2 Dwa obowiązki domowe, których nie lubię wykonywać ? Rozpalanie pieca oraz prasowanie :) 3 Czy lubię gotować ? Jeśli tak, to jaka jest moja ulubiona potrawa? Widać po blogu czy lubię gotować :) a najbardziej chyba makarony :) 4 Moje dwa triki a'la Perfekcyjna Pani Domu ? Jeden to mycie luster pianką do golenia :) czyli żadna para(...)jeszcze dobre? * tytuł zobowiązuje :) * kawa być musi :) i piękny kubek z Pepco * lody wieczorową porą niech Was nie zmylą :p * pyszności drożdżowe - tym razem z mięsem mielonym i pieczarkami * bardzo smutne święto, ale przed nim szał w sklepach - co się u nas działo to by nikt nie uwierzył, a końca świata ktoś nie zapowiadał ? :) * moje
Magiczne Życie Martywiosnę, kiedy temperatura otoczenia wzrasta i instynktownie zmniejszamy spożycie tłustych, ciężkostrawnych i rozgrzewających potraw warto sięgać po warzywa mrożone, w puszkach i w słoiczka, które zapakowano w pełni sezonu u szczytu ich rozkwitu. Ciekawą propozycją są warzywa już przygotowane na parze. Zachowują swoje cenne składniki, nie tracą żywych kolorów, znakomicie prezentują się na talerzu i pozwalają szybko przygotować zdrowe posiłki(...)Aromatyczne burgery z czerwonej fasoli gotowanej na parze i batatów to dietetyczna bomba białkowa, naszpikowana witaminami i składnikami odżywczymi dbającymi o nasze zdrowie. W przeciwieństwie do mięsa nie zawierają cholesterolu i wpływają na obniżenie jego poziomu w naszym organizmie. Są też bogatym źródłem witamin z grupy B, działających antydepresyjnie. Nieocenione wsparcie, kiedy dopada nasz przesilenie wiosenne. Burgery można
SzczyptaSmaQtańcom nie było końca, zwłaszcza na Kaszubach, gdzie zapusty miały wyjątkowo uroczysty charakter. Konsumowano ogromne ilości mięsa, słodkości i alkoholu. Zgodnie ze starym kaszubskim porzekadłem ten, kto nie jadł mięsa w zapusty, miał być latem zjedzony przez komary. Uroku zabawie dodawał zwyczaj przebierania się za najrozmaitsze postacie i zwierzęta . Na kaszubskich imprezach nie brakło więc niedźwiedzi, bocianów, żandarmów, a nawet(...)słodko. Pośród wspaniałego mięsiwa i mocy innych nie postnych potraw nie może zabraknąć właśnie śledzia. Śledź w śmietanie . 2 szt. śledź matias 100 ml. śmietana 18% 1 cebula pokrojona w kostkę 1 małe jabłko winne ½ łyżeczki tarty chrzan ½ sok z cytryny Pieprz grubo mielony Jabłko starte na tarce i chrzan skropić cytryną, dodać pokrojoną w drobną
Kulinarny karnet Christophera