polędwica wieprzowa - 674 przepisów (strona:7/45)

Polędwica wieprzowa w cieście francuskim 143

świetnie się prezentuje i z całą pewnością może być ozdobą stołu. Można ją przygotować na różne z sposoby. U mnie z kapustą i grzybami czyli typowo polskie smaki. 1 polędwica wieprzowa 200 g kapust kiszonej mała cebula kilka suszonych grzybów, można je zastąpić pieczarkami płat ciasta francuskiego kilka plastrów szynki suszonej

Polska Zupa
Polędwiczki faszerowane kurkami w bazyliowym cieście. 206

Pork tenderloin stuffed with mushrooms. Składniki. 300 g polędwicy wieprzowej 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 3 goździki 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego 1 łyżka oliwy  ciasto francuskie listki bazylii 250 g kurek  1 łyżka masła 3 łyżki sezamu uprażonego 1 łyżka syropu klonowego lub miodu Wykonanie. Połowę, kurek poddusić na maśle, posiekać i przyprawić solą i pieprzem

Kulinarny karnet Christophera
polędwica w sosie borówkowym 193

Wytrawnie owocowa rozkosz . przepis na trzy - cztery porcje 450 gram polędwicy wieprzowej 2 średnie cebule 200 gram borówek 4  łyżki cukru 2 łyżki miodu 2 łyżki oliwy garść posiekanych kiełków sałaty garść grzybów enoki garść grzybów shimeji 2 łyżki zblendowanego mango sól , pieprz , bazylia suszona i chili zmielone do smaku Polędwice przyprawiamy i obsmażamy po około 2 minuty

na gazie
Polędwica wieprzowa z jesiennym jabłkiem 1357

już kiedyś wspomniałem uwielbiam eksperymentować z polędwiczką tym razem przepyszna jesienna propozycja o aromacie jesiennego jabłka. Składniki : 1 polędwica wieprzowa  nieduże jabłko lub pół dużego  mała cebula 2 kromki chleba 1 łyżka musztardy Dijon boczek cienko krojony ok 15 plastrów świeży tymianek 2 łyżki oleju rzepakowego odrobina miodu sól pieprz Przygotowanie: Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulę(...)świeży tymianek i ściągamy z pieca Kromki chleba bez twardych skórek rozdrabniamy blenderem Wszystkie te składniki mieszamy w misce dodając musztardę i doprawiając solą i pieprzem Oczyszczoną z błonek polędwicę przewracamy "na plecy" i nacinamy zostawiając ok 1 cm grubości Rozbijamy ją używając płaskiego tłuczka lub trzonaka noża Przez środek płata polędwicy przeciągamy pędzlem pasek miodu Na tym pasku miodu

Mechanik w kuchni
Roladki z polędwicy z maślanymi kurkami 151

racji ilości był w sumie na dwa dni i w dwóch wydaniach. Sprawdźcie ten przepis, wyszło ciekawie. Lista zakupów, abyście precyzyjnie skompletowali składniki i nie mieli moich dylematów ;) : polędwica wieprzowa, im grubszy kawałek tym lepszy, około 400 g 300 g świeżych kurek, choć im więcej tym...bardziej grzybowo :) duża cebula kilka cienkich plastrów boczku dwie czubate łyżki masła klarowanego(...)układam plastry boczku i posypuję suszonym czosnkiem niedźwiedzim- taki czosnek jest nieco mniej intensywny w smaku i świetnie nadaje się tam, gdzie nie chcemy, by zdominował smak potrawy. Na polędwicę wykładam grzyby. Ponieważ jakiś czas wcześniej zdjęłam je z patelni, masło związało masę, a dzięki temu łatwiej zwijam całość w zwartą roladę, dokładając jeszcze do środka pół łyżki masła, drugą

Pichceniomania
Polędwica wieprzowa w sosie pieczarkowym na białym winie z puree z dyni, glazurowanymi marchewkami oraz chipsem z buraka 159

lepsza pogoda i to nas bardziej motywuje do dalszego działania.  Dzisiaj przedstawiamy Wam propozycję na rewelacyjny obiad. Kto spróbuje?  A więc... Do dzieła! Składniki: ok. 500 g polędwicy wieprzowej, 300 g pieczarek, 1 cebula 100 ml białego wina, 200 ml śmietany 30%, 200 g marchewek mini 1 łyżka cukru lub miodu, 1 łyżka masła, 1 burak(...)pokrojoną cebulę w kostkę, pieczarki. Pieczarki muszą być rumiane, wtedy dopiero możemy wlać wino. Zalewamy winem białym. Redukujemy. Gdy już nadmiar płynu odparuje, dodajemy śmietankę kremówkę oraz podsmażone kawałki polędwicy. Przyprawiamy sos solą, pieprzem, dodajemy rozmaryn świeży pokrojony drobno. Redukujemy aż powstanie sos - 4/5 minut. Glazurowane marchewki mini: Do garnka nalewamy wodę i gotujemy marchewki, tak aby były pół twarde

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Polędwiczka wieprzowa po tajsku 185

zawiera kilka składników typowych dla kuchni dalekiego wschodu, które mogą uchodzić za wyszukane jest naprawdę mało pracochłonne i bardzo łatwe do samodzielnego przygotowania. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram polędwicy wieprzowej, 400 ml mleczka kokosowego, 1/2 czerwonej papryki, 1/2 papryczki chili, 1 małej cukinii, 2 cebul dymek wraz ze szczypiorkiem, 2 ząbków czosnku, pęczka świeżej bazylii tajskiej, 1 cytryny(...)łyżki oleju sezamowego. Całość wymieszałem i odstawiłem na pół godziny do lodówki. Po tym czasie w woku rozgrzałem niewielką ilość oliwy. Na mocno rozgrzaną oliwę wyłożyłem medaliony z polędwicy (bez marynaty, którą pozostawiłem w naczyniu). Smażyłem mięso przez około 2 minuty z obu stron, a następnie zdjąłem je z patelni. Stopień ostrości mięsa, sosu i tym samym całego dania można

Wyprawy kulinarne
Polędwiczki w sosie śliwkowym podawane na purée z batatów 151

propozycja dla tych, którzy lubią mięso w słodkim akompaniamencie. Kremowe słodkie ziemniaki, sezonowy sos ze słodkich węgierek ze szczyptą chili i aromatem wanilii oraz cynamonu i oczywiście soczysta polędwica wieprzowa tworzą trio doskonałe. Jeśli zaś wolicie bardziej wytrawne połączenia, to bataty zamieńcie na ryż — też fajnie będzie się komponował ze śliwkami. Zachęcam do wypróbowania. ;) * SKŁADNIKI Polędwiczki: 500 g polędwiczek wieprzowych

Food Square
Polędwica z dzika gotowana z kapustą kiszoną 140

się być kruche i soczyste. * Ciekawe danie jednogarnkowe, które możemy przygotować na świąteczne spotkanie z rodziną czy znajomymi. Do przygotowania dania (4-6 porcji) potrzebujemy: – ok 1 kg polędwicy wieprzowej (ja wykorzystałam polędwicę z dzika) – 1 kg kapusty kiszonej – 1 cebulę Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy będzie szklista dodać mięso pokrojone w kawałki

Szybko Tanio Smacznie
Tournedos z białą rzodkwią. 148

każdej strony po około 3 minut. Posypać solą i pieprzem.Na talerz wyłożyć stek wołowy (Tournedos), posypać prażoną rzodkwią i polać wokół sosem.P.s.Jeżeli wykorzystamy inny rodzaj mięsa, np. polędwicę wieprzową, to mamy polędwicę a,la Tournedos

Kulinarny karnet Christophera
Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym 171

Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym Przepis na doskonałe polędwiczki w sosie chrzanowym z najlepszej i najdelikatniejszej części wieprzowiny – polędwicy, po prostu palce lizać. Polędwiczki w sosie chrzanowym Składniki (dla 4osób): ½ kg polędwiczka wieprzowa(...)250ml słodkiej śmietanki 30% ½ szklanki bulionu drobiowego 1-2 łyżki tartego chrzanu 1 łyżka mąki pszennej Sól Pieprz 2-3 łyżki oliwy z oliwek Polędwiczki w sosie chrzanowym Przygotowanie: Polędwicę wieprzową oczyszczamy z błon, kroimy na 1,5 – 2 centymetrowe plastry, następnie lekko pobijamy dłonią i oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na patelni rozgrzewamy dwie – trzy łyżki oliwy

Księga-Smaku
Smażone polędwiczki wieprzowe 358

mięso na 2-3 minuty, aby odpoczęło, przez co mięso w środku dojdzie. Przepis na smażone polędwiczki wieprzowe Drukuj przepis Porcji: 3 Czas gotowania: 10 minut Składniki 500 g polędwicy wieprzowej olej do smażenia sól i pieprz Przepis 1 Polędwicę wyjąć na godzinę przed smażeniem z lodówki. Pokroić w ok. 2 cm plastry i każdy z nich posolić i popieprzyć(...)jednej strony. Mięso ma być rumiane, ale nie spalone. 3 Po usmażeniu polędwiczek warto odczekać kilka minut, aby mięso doszło i dopiero podawać na stół. Artykuł Smażone polędwiczki wieprzowe pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl

Kuchnia Bazylii
Roladki wieprzowe z szynką i serkiem topionym 259

Smaczna i prosta w przygotowaniu propozycja na wiosenny obiad. Młode ziemniaki i ulubiona sałatka wspaniale skomponują się z wieprzowymi roladkami. Składniki 4 plastry polędwicy wieprzowej 4 plastry dowolnej szynki serek topiony śmietankowy sól pieprz 1 łyżka posiekanego koperku mąka do … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Polędwica wieprzowa – warkocz z kaparami i cebulą 350

Efektowne danie bardzo proste w przygotowaniu? Sprawdźcie sami! Polędwica wieprzowa Czosnek Cebula Kapary Rozmaryn Oliwa Sól Pieprz Bardzo proste danie, efektowne w prezentacji. Polędwicę myjemy i suszymy, kroimy wzdłuż na dwie części, każdą z nich następnie na 3. Otrzymamy więc 6 pasków, z których powstaną dwa warkocze. Mięso nacieramy solą, pieprzem i przetartym czosnkiem. Dodajemy również posiekany rozmaryn, lub inne

MarcinChef

Proponowane wyszukiwania