polędwica wieprzowa - 674 przepisów (strona:10/45)

Beouf strogonow 156

Składniki - 1 kg polędwicy wieprzowej - 3 łyżki masła - 2 cebule - 500 ml bulionu - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - 200 ml śmietany 18% - 2 łyżki mąki - sól, pieprz - papryka w proszku Wykonanie Polędwicę oczyścić z błon i tłuszczu, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na maśle, dodać mięso i zrumienić. Do mięsa wlać bulion, śmietanę, dodać koncentrat i oprószyć mąką. Dusić

Świat Smaku
Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowo-śmietanowym 176

smazyłam małe kotleciki w panierce. Czasem zrobiłam gulasz. Tym razem dodałam do nich musztardę francuską i śmietanę. Wyszło przepysznie! Z podanych składników przygotowałam ok. 3-4 porcje. Składniki: 1 polędwica wieprzowa 2 łyżki musztardy francuskiej 200g śmietany 18% sól, pieprz i sól ziołowa 2 łyżki oliwy do smażenia natka pietruszki do dekoracji Przygotowanie: 1.   Polędwicę oczyszczamy z błonek

Prosto z Kotła
Wieprzowy brizol 172

Blueberry Corner by "jagodzianka" W tej potrawie najlepiej sprawdza się wieprzowa polędwica. Takie mięso najbardziej się nadaje, bo po usmażeniu jest idealnie miękkie (nie … Przeczytaj cały artykuł Post Wieprzowy brizol pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Polędwiczka wieprzowa w sosie z granatu 229

granatu a granat jak wiadomo uważany jest za jeden z najsłodszych i najsmaczniejszych owoców. Jak głosi legenda ponoć przedłuża życie i wzmacnia serce.Składniki na polędwiczkę w marynacie : 1 polędwica wieprzowa 5-6 łyżek oliwy 2 łyżki koncentratu (lub 4 ketchupu) 2 łyżki musztardy stołowej łyżeczka Magi łyżeczka soku z cytryny  pieprz Przygotowanie :Polędwicę oczyszczam jeśli trzeba i kroję

Mechanik w kuchni
Polędwica wieprzowa w sosie pieczarkowym 154

Miękka, aromatyczna i bardzo delikatna polędwiczka wieprzowa w sosie cebulowo-pieczarkowym. Idealnie komponuje się z rozmarynem i suszoną bazylią. Danie obiadowe warte wypróbowania. Składniki: 1 sztuka polędwicy wieprzowej (około 500 g) 100 g pieczarek 1 cebula sól, pieprz kolorowy ostry (mielony) 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka suszonej bazylii 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki mąki oliwa z oliwek lub olej(...)cebulę. Gdy będzie szklista – dodać pieczarki. Posolić, popieprzyć i gotować na małym ogniu.   Gdy warzywa będą miękkie, przełożyć je na talerz, a do tego samego garnka dodać przyprawioną polędwicę (w całości). Przesmażyć z dwóch stron na lekko złoty kolor. Na sam koniec dodać 2 szklanki wody i gotować pod przykryciem około 30 minut. Pod sam koniec dodać przesmażone warzywa

Ugotować
Szaszłyki z marynowanej polędwicy wieprzowej z dodatkiem świeżego ogórka, pieczarek, papryki i cebuli 136

Szaszłyki z polędwicy wieprzowej są ostatnio hitem w mojej kuchni. Przygotowanie ich jest niemal dziecinnie proste. Ważne, żeby dokładnie usunąć z niej wszystkie błonki. To właśnie one sprawiają, że mięso nieapetycznie "ciągnie się" i zamiast delektować się soczystymi i kruchymi kawałkami, przeżuwamy je. Każde mięso warto zamarynować odpowiednio wcześniej. W przypadku polędwicy ten czas nie musi być tak długi(...)przypadku innych mięs. Dzisiejszą moją marynatę tworzy głównie sok z limonki. To dzięki niemu mięso jest wyjątkowo kruche. Sami sprawdźcie 😊 Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa (około 400 g) garść średniej wielkości pieczarek świeża czerwona papryka nieduża cebula świeży ogórek marynata: 1 limonka 1 łyżka miodu ok. 1/2 łyżeczki soli ok. 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 1 łyżka oleju Jak zrobić szaszłyki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Polędwiczki wieprzowe w sosie z suszonych grzybów 160

wieprzowe duszone w sosie śmietanowym wraz z dodatkiem musztardy sarepskiej i suszonych grzybów. Prosto i smacznie. Danie najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu. Składniki na 2-3 porcje: 1 polędwica wieprzowa (wagowo około 0,5 kg) 2 garście suszonych grzybów 1 mała cebula sól, pieprz 2 płaskie łyżeczki musztardy sarepskiej 1/2 opakowania śmietany 30% (125 ml) 2 łyżki masła

Ugotować
Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim - zdjęcia krok po kroku 203

Składniki dla 3 osób: 350-400 g polędwicy wieprzowej 1 łyżka oleju sól, pieprz 1 łyżka konfitury żurawinowej 2-3 łyżki masła 100 g suszonej żurawiny 50 g obranych, drobno posiekanych migdałów 50 g rodzynek 1/2 obranego jabłka, pokrojonego w kostkę sok z 1/2 cytryny 50 ml whiskey kilka- kilkanaście plastrów wędzonego boczku 275 g ciasta francuskiego (1 opakowanie(...)jajko sezam do posypania CZAS PRZYGOTOWANIA: 110 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Polędwiczkę myjemy, osuszamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Polędwicę obsmażamy ze wszystkich stron na złoty kolor przez około 8 minut. Przekładamy na talerz, doprawiamy solą i pieprzem, smarujemy konfiturą z żurawiny, odstawiamy na 20 minut. 2. Na tej samej patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy suszoną żurawinę, migdały, rodzynki

My Culinary Art
Choucroute garnie 260

czarnego pieprzu mielony czarny pieprz sól kilka łyżek smalcu – wieprzowego, kaczego lub gęsiego 2-3 frankfurterki 2-3 małe białe kiełbaski 200g średnio przerośniętego dobrego wędzonego boczku 200g wędzonej polędwicy wieprzowej Do podania 750g średnich ziemniaków Instrukcje Cebulę i czosnek obieramy i i kroimy w drobną kostkę. Z natki pietruszki usuwamy najgrubsze gałązki i drobno ją siekamy. Kapustę odciskamy(...)uwagi), czasami mieszamy, a w razie potrzeby dodajemy nieco wody. W międzyczasie gotujemy w osolonej wodzie obrane ziemniaki. Gdy będą gotowe, pozwalamy im ostygnąć. Frankfurterki, białe kiełbaski, boczek i polędwicę kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy 1 łyżkę smalcu i wrzucamy wędliny. Podsmażamy je dość intensywnie przez kilka minut, aż staną się rumiane. Dodajemy

Kulinarna Pokusa
Polędwiczki z suszonymi śliwkami i szynką parmeńską 275

tego przepisu . Polędwiczki są idealne na zimową porę kiedy wszystko, co piernikowe i pomarańczowe ma wzięcie. Spróbujcie tej miłej odmiany. Polędwiczki z suszonymi śliwkami i szynką parmeńską Składniki polędwica wieprzowa ok 100 g śliwek suszonych szynka parmeńska pomarańcza lub mandarynka przyprawa do piernika rozmaryn sól i pieprz Wykonanie Polędwicę oczyszczamy z białych błonek, a następnie kroimy

Pyza i Surówka
Gdzie zjeść w Jeleniej Górze: Cytrynowy Pieprz !!! 225

główną mąż wybrał: Tagliatelle Supermirafiori (czyli makaron z polędwiczką wieprzową, szynką parmeńską i pieczarkami, z papryczki piri piri zrezygnował), a ja zdecydowałam się na Polędwiczkę Borowikową (czyli medaliony z polędwicy wieprzowej w sosie borowikowym, pieczone ziemniaki, sos tzatziki i sałatka). W sumie to zdziwił mnie trochę nasz wybór, bo najczęściej to ja walczę o wybór makaronu z karty Zupa sezonowa

Relaxtime
Grillowana polędwiczka wieprzowa 153

Grillowana polędwiczka wieprzowa z dipem truskawkowym. To moja propozycja na grilla. Do tego surówka  np taka   i mamy obiadek. Składniki: 2 średnie polędwice wieprzowe Marynata: 2 łyżeczki musztardy francuskiej 5 łyżek oliwy 2 łyżki miodu 2 łyżki whisky 1 łyżka kaparów pieprz Dip truskawkowy: 1 szklanka truskawek 1 łyżeczka chrzanu cukier do smaku pieprz Wykonanie: Marynata Wszystkie

O kuchni z uczuciem
Wieprzowina słodko-kwaśna 119

przygotowanie tej potrawy użyłam polędwiczki wieprzowej, którą smaży się bardzo krótko, oraz gotowej mrożonej mieszanki warzywnej dzięki czemu jest to obiad wręcz ekspresowy. Polecam!       Składniki: 1 polędwica wieprzowa 1 opakowanie mrożonki warzywnej (orientalnej, azjatyckiej lub do dań po chińsku) 1 szklanka ananasa z puszki 1 pełna łyżeczka przyprawy 5 smaków sól, pieprz 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Blog z Apetytem
POLĘDWICA WIEPRZOWA DUSZONA Z CUKINIĄ I SZPARAGAMI 262

tego będę robiła a ja odpowiadam,ze jeszcze nie wiem. Tak też było gdy kupowałam cukinię....no i w końcu się przydała.Wyszło smacznie.   Składniki:   polędwica wieprzowa ok 50 dag pęczek szparagów 1,5 cukinii 1 duża cebula sól,pieprz,papryka ostra,czosnek 1 łyżka śmietanki 30% Polędwicę umyć,osuszyć,usunąć błonki i pokroić w plastry grubości

Niespełnione zdolności kulinarne
Strogonow z wieprzowiną+ film 181

mniej czasu z racji tego, że mięso wieprzowe gotuje się szybciej. Smakowo także nie odbiega od pierwowzoru dlatego zachęcam do wypróbowania przepisu . składniki  na 5 porcji 1 kg polędwicy wieprzowej 2 cebule 30 dag małych pieczarek 5 małych ogórków konserwowych 100 g koncentratu pomidorowego 3/4  litra bulionu warzywnego 2 łyżki słodkiej papryki ząbek czosnku ok 2. łyżek mąki

Smakowite Dania