polędwica wieprzowa - 674 przepisów (strona:10/45)

Rolada z polędwiczki wieprzowej nadziewana jarzynami i rodzynkami. 158

Kiedy kupuję polędwicę, to zawsze zastanawiam się jak ją najlepiej wykorzystać. Jest to najdelikatniejsze mięso z całej sztuki wieprzowej, więc potencjał tego mięsa można zaprezentować w bardzo różnorodny sposób. Z racji tego, że mięso jest miękkie, delikatne i kruche a co za tym idzie - szybko się upiecze i nie będzie suche, postanowiłam je użyć do zrobienia rolady. To, co dziś(...)jest dobre na obiad, ale nie tylko. Rolada świetnie sprawdzi się pocięta w paski, jako przekąska, podana na zimno. Przepis własny. Z 1 rolady wychodzi około 15 kawałków. Składniki: polędwica wieprzowa, około 60 dag 20 dag marchewki 1 cm plaster korzenia selera pół średniej cebuli 1/3 szklanki rodzynek 20 dag żółtego sera sól, pieprz, odrobina oleju do podsmażenia, łyżeczka majeranku

Poezja Smaków - blog kulinarny
Idealnie przyrządzona polędwica wieprzowa i rozmarynowy sos z gorgonzoli 128

bardzo stanowczy. Idealnie przyrządzone polędwiczki wieprzowe oraz sos podałam na puree ziemniaczano- kalafiorowym (przepis tu) i prostą surówką również tego  z przepisu. Składniki (na 2 porcje): 250 gram polędwicy wieprzowej sól i pieprz 4-5 gałązek rozmarynu 150 gram gorgonzoli 1/2 szklanki mleka 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek Dodatkowo: puree kalafiorowe ziemniaczane z tego przepisu oraz

Mango Papaja
Polędwiczki w sosie pieczeniowo-grzybowym 315

Składniki: 0,5 kg polędwicy wieprzowej kilka suszonych podgrzybków 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki  masło sól, pieprz Polędwicę opłukać, pokroić na 1 cm kotlety, lekko rozbić. Oprószyć każdy solą i pieprzem. Obsmażyć do zarumienienia na maśle z obu stron. Przełożyć do rondla wraz  z powstałym bulionem. Cebule zeszklić na maśle. Dodać do mięsa. Zalać

Konrad Gotuje
Potrawka z polędwicy, papryki i kukurydzy 177

Dlatego przypominam sobie o niej zwłaszcza wtedy, gdy chcę ugotować coś możliwie zdrowego i dobrze wyglądającego, a brakuje siły lub czasu na skomplikowane potrawy. Jakkolwiek przyrządzam to danie z polędwicy wieprzowej, możliwe jest również użycie np. łopatki, szynki lub biodrówki. Jednak wtedy musi gotować się dłużej (patrz porady), a mięso nie jest już tak delikatne. Potrawka z polędwicy, papryki(...)kolorowych warzyw. Łatwa w przygotowaniu potrawka z soczystych i aromatycznych składników idealna na obiad lub kolację o każdej porze roku. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 1 polędwiczka wieprzowa (450g) 2 średnie papryki 1 puszka kukurydzy konserwowej (220g bez zalewy) 2 średnie ogórki kiszone 2 średnie lub 1 duża cebula 1-2 ząbki czosnku 150ml bulionu 3-4 łyżki

Kulinarna Pokusa
Habanerka , polędwica dojrzewająca 149

smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Po za tym, sami zobaczcie jakie one są proste ! Składniki : 1 kg polędwicy wieprzowej , opcjonalnie z cieniutką warstwą tłuszczyku na zewnątrz mięsa 1 kg soli 3 łyżki mielonej,suszonej , papryki Habanero- ja użyłam żółtej , ale może być czerwona -łatwiej kupić 2 łyżki granulowanego czosnku(...)około 7-9 dni . Po tym czasie wędlina jest gotowa , im dłużej będziecie trzymać tym bogatszy jest smak , ale także niestety trudniej ją kroić bo twardnieje . Smacznego Post Habanerka , polędwica dojrzewająca pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Beouf strogonow 123

Składniki - 1 kg polędwicy wieprzowej - 3 łyżki masła - 2 cebule - 500 ml bulionu - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - 200 ml śmietany 18% - 2 łyżki mąki - sól, pieprz - papryka w proszku Wykonanie Polędwicę oczyścić z błon i tłuszczu, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na maśle, dodać mięso i zrumienić. Do mięsa wlać bulion, śmietanę, dodać koncentrat i oprószyć mąką. Dusić

Świat Smaku
Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowo-śmietanowym 145

smazyłam małe kotleciki w panierce. Czasem zrobiłam gulasz. Tym razem dodałam do nich musztardę francuską i śmietanę. Wyszło przepysznie! Z podanych składników przygotowałam ok. 3-4 porcje. Składniki: 1 polędwica wieprzowa 2 łyżki musztardy francuskiej 200g śmietany 18% sól, pieprz i sól ziołowa 2 łyżki oliwy do smażenia natka pietruszki do dekoracji Przygotowanie: 1.   Polędwicę oczyszczamy z błonek

Prosto z Kotła
Wieprzowy brizol 147

Blueberry Corner by "jagodzianka" W tej potrawie najlepiej sprawdza się wieprzowa polędwica. Takie mięso najbardziej się nadaje, bo po usmażeniu jest idealnie miękkie (nie … Przeczytaj cały artykuł Post Wieprzowy brizol pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Polędwiczka wieprzowa w sosie z granatu 204

granatu a granat jak wiadomo uważany jest za jeden z najsłodszych i najsmaczniejszych owoców. Jak głosi legenda ponoć przedłuża życie i wzmacnia serce.Składniki na polędwiczkę w marynacie : 1 polędwica wieprzowa 5-6 łyżek oliwy 2 łyżki koncentratu (lub 4 ketchupu) 2 łyżki musztardy stołowej łyżeczka Magi łyżeczka soku z cytryny  pieprz Przygotowanie :Polędwicę oczyszczam jeśli trzeba i kroję

Mechanik w kuchni
Polędwica wieprzowa w sosie pieczarkowym 130

Miękka, aromatyczna i bardzo delikatna polędwiczka wieprzowa w sosie cebulowo-pieczarkowym. Idealnie komponuje się z rozmarynem i suszoną bazylią. Danie obiadowe warte wypróbowania. Składniki: 1 sztuka polędwicy wieprzowej (około 500 g) 100 g pieczarek 1 cebula sól, pieprz kolorowy ostry (mielony) 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka suszonej bazylii 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki mąki oliwa z oliwek lub olej(...)cebulę. Gdy będzie szklista – dodać pieczarki. Posolić, popieprzyć i gotować na małym ogniu.   Gdy warzywa będą miękkie, przełożyć je na talerz, a do tego samego garnka dodać przyprawioną polędwicę (w całości). Przesmażyć z dwóch stron na lekko złoty kolor. Na sam koniec dodać 2 szklanki wody i gotować pod przykryciem około 30 minut. Pod sam koniec dodać przesmażone warzywa

Ugotować
Szaszłyki z marynowanej polędwicy wieprzowej z dodatkiem świeżego ogórka, pieczarek, papryki i cebuli 100

Szaszłyki z polędwicy wieprzowej są ostatnio hitem w mojej kuchni. Przygotowanie ich jest niemal dziecinnie proste. Ważne, żeby dokładnie usunąć z niej wszystkie błonki. To właśnie one sprawiają, że mięso nieapetycznie "ciągnie się" i zamiast delektować się soczystymi i kruchymi kawałkami, przeżuwamy je. Każde mięso warto zamarynować odpowiednio wcześniej. W przypadku polędwicy ten czas nie musi być tak długi(...)przypadku innych mięs. Dzisiejszą moją marynatę tworzy głównie sok z limonki. To dzięki niemu mięso jest wyjątkowo kruche. Sami sprawdźcie 😊 Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa (około 400 g) garść średniej wielkości pieczarek świeża czerwona papryka nieduża cebula świeży ogórek marynata: 1 limonka 1 łyżka miodu ok. 1/2 łyżeczki soli ok. 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 1 łyżka oleju Jak zrobić szaszłyki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Polędwiczki wieprzowe w sosie z suszonych grzybów 129

wieprzowe duszone w sosie śmietanowym wraz z dodatkiem musztardy sarepskiej i suszonych grzybów. Prosto i smacznie. Danie najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu. Składniki na 2-3 porcje: 1 polędwica wieprzowa (wagowo około 0,5 kg) 2 garście suszonych grzybów 1 mała cebula sól, pieprz 2 płaskie łyżeczki musztardy sarepskiej 1/2 opakowania śmietany 30% (125 ml) 2 łyżki masła

Ugotować
Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim - zdjęcia krok po kroku 162

Składniki dla 3 osób: 350-400 g polędwicy wieprzowej 1 łyżka oleju sól, pieprz 1 łyżka konfitury żurawinowej 2-3 łyżki masła 100 g suszonej żurawiny 50 g obranych, drobno posiekanych migdałów 50 g rodzynek 1/2 obranego jabłka, pokrojonego w kostkę sok z 1/2 cytryny 50 ml whiskey kilka- kilkanaście plastrów wędzonego boczku 275 g ciasta francuskiego (1 opakowanie(...)jajko sezam do posypania CZAS PRZYGOTOWANIA: 110 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Polędwiczkę myjemy, osuszamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Polędwicę obsmażamy ze wszystkich stron na złoty kolor przez około 8 minut. Przekładamy na talerz, doprawiamy solą i pieprzem, smarujemy konfiturą z żurawiny, odstawiamy na 20 minut. 2. Na tej samej patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy suszoną żurawinę, migdały, rodzynki

My Culinary Art
Choucroute garnie 225

czarnego pieprzu mielony czarny pieprz sól kilka łyżek smalcu – wieprzowego, kaczego lub gęsiego 2-3 frankfurterki 2-3 małe białe kiełbaski 200g średnio przerośniętego dobrego wędzonego boczku 200g wędzonej polędwicy wieprzowej Do podania 750g średnich ziemniaków Instrukcje Cebulę i czosnek obieramy i i kroimy w drobną kostkę. Z natki pietruszki usuwamy najgrubsze gałązki i drobno ją siekamy. Kapustę odciskamy(...)uwagi), czasami mieszamy, a w razie potrzeby dodajemy nieco wody. W międzyczasie gotujemy w osolonej wodzie obrane ziemniaki. Gdy będą gotowe, pozwalamy im ostygnąć. Frankfurterki, białe kiełbaski, boczek i polędwicę kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy 1 łyżkę smalcu i wrzucamy wędliny. Podsmażamy je dość intensywnie przez kilka minut, aż staną się rumiane. Dodajemy

Kulinarna Pokusa
Polędwiczki z suszonymi śliwkami i szynką parmeńską 247

tego przepisu . Polędwiczki są idealne na zimową porę kiedy wszystko, co piernikowe i pomarańczowe ma wzięcie. Spróbujcie tej miłej odmiany. Polędwiczki z suszonymi śliwkami i szynką parmeńską Składniki polędwica wieprzowa ok 100 g śliwek suszonych szynka parmeńska pomarańcza lub mandarynka przyprawa do piernika rozmaryn sól i pieprz Wykonanie Polędwicę oczyszczamy z białych błonek, a następnie kroimy

Pyza i Surówka

Proponowane wyszukiwania