Można nim polać potem ziemniaki lub kaszę :) Polędwica jest pieczona bez grama tłuszczu, bez bulionu i wychodzi wspaniale soczysta! Tylko trzeba ją bardzo szczelnie owinąć folią aluminiową. Składniki: 1 polędwica wieprzowa Zioła suszone: 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka otartej bazylii 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki 1 łyżeczka tymianku szczypta soli Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy ziołami. Wkładamy(...)naczynia żaroodpornego z pokrywką. Mięso umieszczamy w taki sposób, aby brzeg folii był na górze, nie na dole. Ja będzie na dole jest ryzyko, że sos wycieknie Polędwica po 30 minutach wygląda tak... Mięso pieczemy ok. 1,5 godziny Podajemy z ziemniakami, kaszą jaglaną, kuskus lub gryczaną Mniam, mniam :) Smacznego! :) W myśl akcji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comPolędwica wieprzowa to szczególnie uwielbiane przeze mnie mięso. Jest niezwykle delikatna w smaku i krucha. Nie trzeba wcale wielu dodatków, żeby stworzyć z niej danie wyjątkowe. Ze względu na swój kształt świetnie nadaje się do zrobienia różnego przystawek. Połączenie pieczarek i sera gorgonzola jest rewelacyjne. Nadaje polędwiczkom bardzo ciekawy smak a mięso jest tak delikatne,że aż rozpływa się(...)Jest to też bardzo ciekawa propozycja, jeśli ktoś planuje kolację we dwoje . Dla osób, które nie specjalnie przepadają za pleśniowymi serami polecam polędwiczki z szałwią. Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe ( u mnie po 40 dag każda) 30 dag pieczarek 20 dag sera gorgonzola pęczek natki pietruszki 6 ząbków czosnku sól, pieprz olej + masło Sposób przygotowania: Polędwiczki dokładnie myjemy
Pobite gary BarbaryMożna nim polać potem ziemniaki lub kaszę :) Polędwica jest pieczona bez grama tłuszczu, bez bulionu i wychodzi wspaniale soczysta! Tylko trzeba ją bardzo szczelnie owinąć folią aluminiową. Składniki: 1 polędwica wieprzowa Zioła suszone (płaska łyżeczka): 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka otartej bazylii 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka majeranku szczypta soli Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem(...)naczynia żaroodpornego z pokrywką. Mięso umieszczamy w taki sposób, aby brzeg folii był na górze, nie na dole. Ja będzie na dole jest ryzyko, że sos wycieknie Polędwica po 30 minutach wygląda tak... Mięso pieczemy ok. 1,5 godziny Podajemy z ziemniakami, kaszą jaglaną, kuskus lub gryczaną Mniam, mniam :) Smacznego! :) W myśl akcji
Szczęśliwa kuchniaprzygotować na tą jedyną, wyczekiwaną noc w roku. Składniki (na 20-25 kanapek): 2 bagietki 1 opakowanie serka chrzanowego 8-10 plastrów szynki parmeńskiej 60 gram rukoli 150 gram polędwicy wieprzowej 300 ml cydru 200 ml bulionu 1 pęczek bazylii 1 pęczek mięty 1 gałązka rozmarynu sól i pieprz 1 łyżka oliwy z oliwek Na suchej patelni smażymy szynkę parmeńską(...)oliwek po 3-4 minuty z każdej strony, dodajemy zioła (mogą być z łodygami), wlewamy cydr i bulion. Polędwiczkę dusimy 13-15 minut na średnim ogniu. Wyciągamy polędwicę z patelni i odstawiamy na 20 minut, by odpoczęła. Następnie kroimy w cienkie plastry. Kromki chleba grillujemy na patelni po 2-3 minuty z każdej strony. Każdą smarujemy cienko serkiem chrzanowym
Mango PapajaNatalii z " Raju Podniebienia " - notabene bardzo dziękuje za przemiłe wspólne gotowanie ;) przypadły dwa najbardziej mięsne dania tj. Antrykot z karmelizowanymi młodymi marchewkami, ziemniaczanym gratin i sosem bearnaise oraz polędwica wieprzowa ala Wellington z ziemniaczana pralina i karmelizowanymi burakami. Dania w naszym wykonaniu pojawią się na blogu wraz z gotowym przepisem już wkrótce. Tymczasem kilka zdjęć poglądowych celem przybliżenia(...)się zakamuflował pod rostbefem ;) uwaga no noże, uwaga na palce, z moim szczęściem albo się poparzę albo stracę kawałek opuszka ;) po krótkiej konsultacji Natalia bierze na warsztat polędwicę, to może jak zmaltretuję czosnek dla lepszego aromatu. Pracę Natalii podgląda operator kamery, warto wspomnieć, że dla celów reklamowych warsztaty zostały sfilmowane a rezultaty już niedługo na blogu. Podczas
Słodki Kompromissosie to idealny obiad na chłodne dni. Nauczycie się też, jak przygotować popularną surówkę z pora , która jest fantastycznym dodatkiem do dzisiejszego dania. Mięso smażymy króciutko, bo polędwiczka wieprzowa jest gotowa bardzo szybko - długa obróbka termiczna nie jest potrzebna, może niepotrzebnie wysuszyć mięso. Do potrawy nie musicie dodawać warzyw wybranych przeze mnie. Dodajcie ulubione lub te, które akurat macie(...)marchewki. Jest wyrazista, ostra, odrobinę słodka; idealnie komponuje się z mięsem. Jeśli nie lubicie majonezu, możecie w całości zastąpić go jogurtem greckim lub kwaśną śmietaną. Domowy gulasz z polędwicy wieprzowej to wspaniała odmiana od tradycyjnego gulaszu wieprzowego. Jest równie smaczny, ale błyskawiczny w przygotowaniu. Jeśli lubicie mięso w sosie, to na pewno pokochacie to danie. Duszona wieprzowina to wspaniały
Lekcje w kuchniTen obiad, ten sos... to była moja pierwsza myśl po przebudzeniu, a może rzeczywiście mi się to przyśniło? Chciałam świeżości, koloru i soczystego mięska! I
Plate of JoyWYKONANIE: ŚREDNIE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 1-2 Składniki: 3 50 g polędwicy wieprzowej, 2 duże garście wydrylowanych wiśni, 2 łyżki masła, 10 listków mięty, tymianek, sól, pieprz, kawałek suszonej chili peperoncini (mały), 5 łyżek wina półsłodkiego (u mnie Mogen David), 2 łyżeczki cukru (płaskie), łyżeczka mąki ziemniac zanej + odrobina wody(...)plastry (około 1 cm.), lekko spłaszczam dłonią, posypuję solą, pieprzem (najlepiej świeżo mielone) i tymiankiem. Smażę na rozgrzanym ogniu około 1-1,5 minuty z każdej strony. Gotową polędwicę polewam wcześniej przygotowanym sosem. Danie podałam z frytkami, roszponką, serem lazur oraz owocami
JejKuchniaobiad/kolację wykorzystałam to co teraz mamy dostępne pod ręką czyli bób, jarmuż z ogródka i oczywiście ... grilla :) Składniki: (na 2 porcje) 2 kawałki polędwicy wieprzowej pół kilo bobu 2 łyżki śmietany 12% 10 dużych liści jarmużu 10 kulek mini mozzarelli 1 duży pomidor 4 rzodkiewki oliwa z oliwek suszony koperek(...)układamy na talerzu. Do niego dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora oraz rzodkiewki. Na wierzch układamy kulki mini-mozzarelli. Wszystko polewamy sosem przygotowanym z oliwy, soli, pieprzu i suszonego koperku. Polędwicę rozbijamy tłuczkiem. Oprószamy pieprzem. Nie solimy - aby mięso nam nie stwardniało. Grillujemy na rozgrzanym grillu - po parę minut na każdą stronę. Mięso przekładamy na talerze i dopiero wtedy solimy. Smacznego
Taste Therapypostaci suszonej, sproszkowanej, w paście i świeżej. W kuchni stosowana jako dodatek do herbaty, zioło dodawane do drobiu, krewetek, zup, sosów. Składniki dla 5 osób: 50 dag polędwica wieprzowa pokrojona w cienkie plasterki, 20 dag świeżych oczyszczonych krewetek, 20 dag młodej szerokiej fasoli 20 dag fasolka szparagowa 2 cebule pokrojone w pól plasterki 1 młoda cukinia(...)słodko pikantny, posiekany ząbek czosnku i drobno pokrojona mała ostra papryczka, oliwa z oliwek, trawa cytrynowa, kolendra i sól. Wszystko razem wymieszać i włożyć pokrojoną w plasterki polędwicę. W osobnym naczyniu zamarynować krewetki, sos sojowy i sambal oelek. Polędwiczki i krewetki trzymać w zalewie około 30 minut. Dwie fasole blanszujemy we wrzątku około 5 minut. Odcedzamy. Całą potrawę
Kulinarny karnet Christopherawymyśliłam... ;) Kolejne danie z tajinów . Z podanych składników wychodzą 3-4 porcje, w zależności od wieku i apetytu konsumujących :D Składniki na polędwicę: 1 polędwica wieprzowa 3 duże ziemniaki 600 ml wywaru brokułowego 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanych świeżych liści bazylii 1 łyżka posiekanych świeżych liści lubczyku sól Składniki na pur ée : 8 różyczek brokuła(...)chłodnej wodzie ok. 30 minut nie może być zimna i nie może być gorąca!) Ziemniaki ze składników kroimy najpierw na ósemki... ... a potem te ósemki jeszcze na pół Polędwicę myjemy i kroimy w plastry W namoczonych tajinach układamy najpierw pokrojone ziemniaki i zalewamy po 200 ml (do każdego tajina - u mnie 3 naczynia) wywaru brokułowego. Solimy Na ziemniaki układamy
Szczęśliwa kuchniawymyśliłam... ;) Kolejne danie z tajinów . Z podanych składników wychodzą 3-4 porcje, w zależności od wieku i apetytu konsumujących :D Składniki na polędwicę: 1 polędwica wieprzowa 3 duże ziemniaki 600 ml wywaru brokułowego 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanych świeżych liści bazylii 1 łyżka posiekanych świeżych liści lubczyku sól Składniki na pur ée : 8 różyczek brokuła(...)chłodnej wodzie ok. 30 minut nie może być zimna i nie może być gorąca!) Ziemniaki ze składników kroimy najpierw na ósemki... ... a potem te ósemki jeszcze na pół Polędwicę myjemy i kroimy w plastry W namoczonych tajinach układamy najpierw pokrojone ziemniaki i zalewamy po 200 ml (do każdego tajina - u mnie 3 naczynia) wywaru brokułowego. Solimy Na ziemniaki układamy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comdań na tym urządzeniu abyście sami zobaczyli ile pyszności można na nim zrobić. Puki co zachęcam was do zabawy konkursowej :) i zostawiam dla was przepis na polędwiczki :) SKŁADNIKI: 750g polędwicy wieprzowej 1 szkl coca-coli 2 łyżeczki przyprawy klasycznej do karkówki 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 3 łyżeczki oleju DODATKOWO
Dziś Ja gotujeporcji, co dzień będziecie mogli urozmaicać dodając nowe składniki. I wierzcie mi - z dnia na dzień robi się wtedy coraz pyszniejszy :-) Pörkölt Normal 0 21 PÖRKÖLT 0,5 kg polędwicy wieprzowej 2 duże cebule 250 ml domowego przecieru pomidorowego 2 czerwone papryki 5 ząbków czosnku 500 ml rosołu 1,5 łyżki ostrej papryki mielonej 1 łyżka słodkiej papryki mielonej sól
peggiwkuchniPolędwica wieprzowa zamarynowana, w cieście francuskim schowana. Mięso ciastem otulone w piękny warkocz zaplecione. Składniki: 1 duże opakowanie ciasta francuskiego, 1 duża polędwiczka wieprzowa, 1 jajko, marynata: 3 łyżki teriyaki, 2 duże ząbki czosnku, ½ łyżeczki soli, 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu czarnego, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 płaska łyżka drobno pokrojonego świeżego rozmarynu, 1 kopiasta łyżeczka musztardy miodowej, ½ łyżeczki(...)dodajemy do marynowania. Następnie mięso obsmażamy z każdej strony na patelni, (4 x ok. 1 min) zdejmujemy, zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy do wystygnięcia. Piekarnik nastawiamy 200°C. Polędwicę wyjmujemy z foli i delikatnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Ciasto francuskie rozwijamy, układamy mięso po długości, boki ciasta nacinamy po skosie na paski o szerokości ok. 1,5 cm, Ciasto smarujemy
Moniki Smakołyki