Polędwica miodowo-cytrynowa 244razem z piekarnika Składniki 1 polędwica wieprzowa marynata: 1 łyżka masła 3 ząbki czosnku skórka z 1/2 cytryny sok z 1/2 cytryny 3-4 łyżki oliwy pieprz młotkowany z … Czytaj dalej Polędwica miodowo-cytrynowa
czarrna od kuchni
polędwica nadziana rukolą 227Jesienny powiew wiosny. przepis na dwie porcje POLĘDWICA 400 gram polędwicy wieprzowej spora garść rukoli musztarda ostra pełnoziarnista cebula sól oliwa Polędwice rozkrawamy na prostokąt , smarujemy musztardą i przykrywamy rukolą , przyprawiamy solą i zwijamy w roladę , związujemy sznurkiem i obsmażamy z każdej strony po 2 minuty na oliwie. razem z cebulą przekrojoną na pół . Polędwicę wkładamy do piekarnika
na gazie
A'la strogonow 227strogonow to danie z mięsem wieprzowym i pieczarkami w delikatnym sosie pomidorowym! Składniki: 400 g polędwicy wieprzowej 2 sztuki cebuli 150 g pieczarek sól, pieprz papryka słodka papryka ostra koncentrat pomidorowy mąka olej 1. Mięso umyć, pokroić w paski i obtoczyć w mące. 2. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki
Ugotować
Polędwiczki w sosie własnym 274Dziś kolejna propozycja na danie obiadowe - polędwiczki wieprzowe w sosie własnym, moja wersja podana z ziemniakami i mizerią. Składniki: 300 g polędwicy wieprzowej 1/2 cebuli średniej wielkości 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 1-2 ziarenka ziela angielskiego 1/2 łyżeczki majeranku mąka pszenna - odrobina do obsypania mięsa słodka papryka sól pieprz możecie dodać swoją ulubioną przyprawę do mięsa
Gotuj z Mąką
Polędwiczki wieprzowe w miodzie i winie 223Składniki: 400-450 g polędwicy wieprzowej 1/3 szkl. wina Celebro ( czerwone, włoskie ) 1 łyżka miodu 1 łyżeczka sosu sojowegosól, pieprz olej do smażenia 1 pomidor 1/2 kabaczka świeży tymianek Wykonanie: Mięso oczyścić z błon, pokroić w plastry grubości 2 cm. Lekko rozbić. Wino, miód, sos sojowy - wymieszać. Polać mięso. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na min. 30 minut. Pomidora(...)pokroi w plastry grubości 1,5 cm. Na lekko posmarowanej oliwą patelni smażyć warzywa z obu stron. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Na drugiej patelni rozgrzać olej. Smażyć plastry polędwicy z obu stron, koło 2 minuty. Nie wysmażyć mięsa zbyt mocno, bo stanie się suche. Mięso podawać z warzywami. Do dania serwować wino Celebro włoskie, czerwone. Smacznego
kolorowotorcikowo
Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym (danie z szybkowaru) 1009tego dania pasuje ryż basmati, który podczas gotowania pięknie pachnie. Jeżeli lubicie aromatyczne sosy - to nie zwlekajcie z przygotowaniem tego dania. Składniki: co najmniej 0,5 kg polędwicy wieprzowej 1/4 słoiczka musztardy sarepskiej 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżką mąki pszennej sól, pieprz olej Polędwicę umyć, osuszyć i pokroić w dosyć grube plasterki. Każdy z nich rozbić za pomocą(...)wlać do sosu. Pod sam koniec dodać 1 łyżkę musztardy francuskiej. Całość chwilę gotować (już nie będzie potrzebna pokrywa od szybkowaru). Gdy sos będzie gęsty - z powrotem włożyć polędwiczki wieprzowe i gotować jeszcze 1-2 minuty
Ugotować
Tajine z polędwicy wieprzowej w warzywach 175Kolejny tajine. Drugi po warzywnym :) Tym razem - mięsny. Jest to polędwica wieprzowa z selerem i marchewką. Dodałam do tego suszoną śliwkę, którą bardzo lubię, a na którą jakoś nie miałam pomysłu. Wykorzystałam ją więc do tajine'a z polędwicy. Ugotowałam do tego brązowy ryż i zrobiłam surówkę z kapusty pekińskiej, czerwonej cebulki i jabłka całość polałam oliwą (możecie też(...)więcej? :D Składniki na 1 porcję: 1/2 polędwiczki wieprzowej 1 mały seler (lub pół większego) 1 mała marchewka (lub pół większej) 50 gramów suszonej śliwki 1/3 łyżeczki przyprawy Ras El Hanout 1 szczypta słodkiej czerwonej, mielonej papryki 1 szczypta mielonego imbiru 1 łyżka oleju (ja akurat miałam sojowy i takiego użyłam) Polędwicę oczyścić z ewentualnych błonek, opłukać i odłożyć troszkę
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Polędwiczka zapiekana w cieście francuskim 207polędwiczki wieprzowe80 dag pieczarek1 cebula2 opak. gotowego ciasta francuskiego2 łyżki musztardypieprz, sólolej do smażeniamasłomajeranek1 żółtkoKiedy znudzi nam się tradycyjny sposób podawania polędwicy wieprzowej... proponuję wersję w cieście francuskim z pieczarkami, która może stanowić zarówno główne danie obiadowe - jak i wykwintny element kolacji przy świecach.Polędwicę posmarować musztardą i posypać pieprzem. Następnie obsmażyć na oleju z każdej strony. Odstawić do wystygnięcia
Świat Domowej Kuchni
Rolada z polędwiczki wieprzowej nadziewana jarzynami i rodzynkami. 222Kiedy kupuję polędwicę, to zawsze zastanawiam się jak ją najlepiej wykorzystać. Jest to najdelikatniejsze mięso z całej sztuki wieprzowej, więc potencjał tego mięsa można zaprezentować w bardzo różnorodny sposób. Z racji tego, że mięso jest miękkie, delikatne i kruche a co za tym idzie - szybko się upiecze i nie będzie suche, postanowiłam je użyć do zrobienia rolady. To, co dziś(...)jest dobre na obiad, ale nie tylko. Rolada świetnie sprawdzi się pocięta w paski, jako przekąska, podana na zimno. Przepis własny. Z 1 rolady wychodzi około 15 kawałków. Składniki: polędwica wieprzowa, około 60 dag 20 dag marchewki 1 cm plaster korzenia selera pół średniej cebuli 1/3 szklanki rodzynek 20 dag żółtego sera sól, pieprz, odrobina oleju do podsmażenia, łyżeczka majeranku
Poezja Smaków - blog kulinarny
Idealnie przyrządzona polędwica wieprzowa i rozmarynowy sos z gorgonzoli 177bardzo stanowczy. Idealnie przyrządzone polędwiczki wieprzowe oraz sos podałam na puree ziemniaczano- kalafiorowym (przepis tu) i prostą surówką również tego z przepisu. Składniki (na 2 porcje): 250 gram polędwicy wieprzowej sól i pieprz 4-5 gałązek rozmarynu 150 gram gorgonzoli 1/2 szklanki mleka 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek Dodatkowo: puree kalafiorowe ziemniaczane z tego przepisu oraz
Mango Papaja
Polędwiczki w sosie pieczeniowo-grzybowym 366Składniki: 0,5 kg polędwicy wieprzowej kilka suszonych podgrzybków 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki masło sól, pieprz Polędwicę opłukać, pokroić na 1 cm kotlety, lekko rozbić. Oprószyć każdy solą i pieprzem. Obsmażyć do zarumienienia na maśle z obu stron. Przełożyć do rondla wraz z powstałym bulionem. Cebule zeszklić na maśle. Dodać do mięsa. Zalać
Konrad Gotuje
Potrawka z polędwicy, papryki i kukurydzy 241Dlatego przypominam sobie o niej zwłaszcza wtedy, gdy chcę ugotować coś możliwie zdrowego i dobrze wyglądającego, a brakuje siły lub czasu na skomplikowane potrawy. Jakkolwiek przyrządzam to danie z polędwicy wieprzowej, możliwe jest również użycie np. łopatki, szynki lub biodrówki. Jednak wtedy musi gotować się dłużej (patrz porady), a mięso nie jest już tak delikatne. Potrawka z polędwicy, papryki(...)kolorowych warzyw. Łatwa w przygotowaniu potrawka z soczystych i aromatycznych składników idealna na obiad lub kolację o każdej porze roku. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 1 polędwiczka wieprzowa (450g) 2 średnie papryki 1 puszka kukurydzy konserwowej (220g bez zalewy) 2 średnie ogórki kiszone 2 średnie lub 1 duża cebula 1-2 ząbki czosnku 150ml bulionu 3-4 łyżki
Kulinarna Pokusa
Habanerka , polędwica dojrzewająca 207smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Po za tym, sami zobaczcie jakie one są proste ! Składniki : 1 kg polędwicy wieprzowej , opcjonalnie z cieniutką warstwą tłuszczyku na zewnątrz mięsa 1 kg soli 3 łyżki mielonej,suszonej , papryki Habanero- ja użyłam żółtej , ale może być czerwona -łatwiej kupić 2 łyżki granulowanego czosnku(...)około 7-9 dni . Po tym czasie wędlina jest gotowa , im dłużej będziecie trzymać tym bogatszy jest smak , ale także niestety trudniej ją kroić bo twardnieje . Smacznego Post Habanerka , polędwica dojrzewająca pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróży
Beouf strogonow 180Składniki - 1 kg polędwicy wieprzowej - 3 łyżki masła - 2 cebule - 500 ml bulionu - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - 200 ml śmietany 18% - 2 łyżki mąki - sól, pieprz - papryka w proszku Wykonanie Polędwicę oczyścić z błon i tłuszczu, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na maśle, dodać mięso i zrumienić. Do mięsa wlać bulion, śmietanę, dodać koncentrat i oprószyć mąką. Dusić
Świat Smaku
Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowo-śmietanowym 198smazyłam małe kotleciki w panierce. Czasem zrobiłam gulasz. Tym razem dodałam do nich musztardę francuską i śmietanę. Wyszło przepysznie! Z podanych składników przygotowałam ok. 3-4 porcje. Składniki: 1 polędwica wieprzowa 2 łyżki musztardy francuskiej 200g śmietany 18% sól, pieprz i sól ziołowa 2 łyżki oliwy do smażenia natka pietruszki do dekoracji Przygotowanie: 1. Polędwicę oczyszczamy z błonek
Prosto z Kotła