listki laurowe 1 łyżka majeranku 1 łyżka słodkiej papryki 1/4 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka soli 1 łyżka masła 3 duże zabki czosnku Każdą ćwiartkę kurczaka podzielić na dwa kawałki (udko i podudzie). Następnie mięso oprószyć słodką papryką, majerankiem i czosnkiem granulowanym. Przyprawione mięsko odstawić do lodówki na kilka godzin albo nawet na całą noc. Przygotować zalewę(...)zagotować. Na dno dużego i głębokiego naczynia do zapiekania wsypać ryż. . Cebule i marchewki obrać i pokroić w plastry. Pokrojone warzywa ułożyć na ryżu. Na warzywach ułożyć kawałki kurczaka. Wszystko zalać zalewą, zalewa może być zimna lub letnia. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i zapiekać ok 90 min.. Naczynia nie przykrywamy :). Podajemy np. z ogórkiem
Mała w garnku mieszalistki laurowe 1 łyżka majeranku 1 łyżka słodkiej papryki 1/4 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka soli 3 duże zabki czosnku 2 łyżki suszu warzywnego Każdą ćwiartkę kurczaka podzielić na dwa kawałki (udko i podudzie). Następnie mięso oprószyć słodką papryką, majerankiem i czosnkiem granulowanym. Przyprawione mięsko odstawić do lodówki na kilka godzin albo nawet na całą noc. Przygotować zalewę(...)zagotować. Na dno dużego i głębokiego naczynia do zapiekania wsypać ryż. Cebule i marchewki obrać i pokroić w plastry. Pokrojone warzywa ułożyć na ryżu. Na warzywach ułożyć kawałki kurczaka. Wszystko zalać zalewą, zalewa może być zimna lub letnia. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i zapiekać ok 1,5 godziny. Naczynia nie przykrywamy jedynie pod koniec pieczenia
Monia miesza i gotujeSkładniki: udka kurczaka 2 sztuki duże, musztarda 2 łyżki, papryka słodka 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, olej rzepakowy 1/2 szklanki, mąka pszenna 3 łyżki, cebula 3 sztuki, ząbki czosnku 6 sztuk, woda 1/2 szklanki Duże udka kurczaka przeciąć na dwie części: pałka i podudzie, odciąć kuperek, opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. W misce wymieszać musztardę Prymat(...)strony razem z pokrojoną cebulą i czosnkiem, następnie wlać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa, na koniec obrócić porcje i bez przykrycia smażyć z 5 minut - udka kurczaka w musztardzie z cebulą,czosnkiem są bardzo soczyste, kruche, aromatyczne i smakują na ciepło i na zimno.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięniedzielny obiad proponuję rewelacyjnego kurczaka przygotowanego na ryżu. Danie przygotowuje się szybko a smakuje cudownie! Polecam! Kurczak na ryżu Składniki: 1 kg skrzydełek, udek, podudzi, 3 ząbki czosnku, łyżeczka bazylii, łyżeczka tymianku, łyżeczka oregano, łyżeczka estragonu, 3 łyżeczki słodkiej papryki, 2 łyżeczki cukru, 6 łyżeczek ketchupu, 2 łyżki wegety, 3 łyżki oleju, 6 szklanek wody, 250 g masła, 2 szklanki
paapilotkaarosołu lub bulionu 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonej kolendry szczypta płatków chili masło klarowane pieprz, sól * PRZYGOTOWANIE Kurczaka podziel na części (możesz także użyć samych nóżek i podudzi). Przygotuj mieszankę przypraw: wymieszaj słodką wędzoną paprykę, kumin, kolendrę, płatki chili, pieprz i sól (niecałą łyżeczkę) ze sobą. Następnie natrzyj nią kurczaka, pamiętając, aby część
Food Squareziemniaków; 2 łyżki majonezu; Olej do wysmarowania blachy/naczynia żarodpornego. Sposób przygotowania: Blachę do pieczenia/naczynie żaroodporne wysmarować bardzo cienką warstwą oleju. Udka umyć, osuszyć, podzielić na podudzia i pałki (opcjonalnie), oprószyć 1 łyżką przyprawy do kurczaka i ułożyć na wysmarowanej olejem blasze/naczyniu żaroodpornym. Ziemniaki obrać, umyć, mniejsze pokroić w ćwiartki, większe - najpierw przekroić na pół, a następnie każdą połówkę
Gospodyni MiejskaPieczone podudzia indyka to łatwe do przygotowania danie jednogarnkowe. W przepisie tym zamiast indyka można wykorzystać kurczaka lub królika, jednak według mnie najlepiej pasuje tu właśnie indyk. Składniki: 2 podudzia indyka 3 marchewki 2 pietruszki słodka mielona papryka 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka mielonego imbiru ¼ łyżeczka mielonego chili ½ łyżeczki kurkumy oliwa sól Wykonanie: Marchewki i pietruszki
Mama Gotujeminut odpocząć żeby soki i tłuszcz rozeszły się po mięsie. Odcinamy uda i skrzydełka. Skrzydełka zostawiamy w całości, uda dzielimy na pałkę i podudzie. Odcinamy piersi i kroimy je na połowy. Podajemy kurczaka z ugotowanym na sypko ryżem, grillowanymi lub smażonymi warzywami albo surówką, sosem z pastą chili albo szybkim skwierczącym sosem z zaparzanego szczypioru, imbiru i czosnku, na który
Karo in the Kitchenchińskiej przyprawy pięć smaków skórka otarta z połowy pomarańczy 1 łyżeczka oleju sezamowego Przygotowanie Wymieszałem wszystkie składniki marynaty, odstawiłem do lodówki na 15 minut. Nogi kurczaka umyłem, osuszyłem , pokroiłem na udka i podudzia. Mięso nakłułem ostrym nożem, oprószyłem solą i pieprzem. Natarłem marynatą i wstawiłem do lodówki na 3 godziny ( najlepiej na całą noc). Pomarańczę pokroiłem w grube plastry
R'n'G KitchenObiad to kurczak w sosie marchewkowo-brokulowym: Z podudzi- poobieralam mieso, pokroilam. Podsmazylam - do miekkosci. Dodalam marchewke i brokuly, podgotowalam ok 5 min. Zrobilam sos, dodalam przyprawy- sol, pieprz, papryke, koperek. Podalam z makaronem Smacznego
Smaki EdytySkładniki: podudzia z kurcząt -po 2 sztuki na osobę sól pieprz oliwa przyprawa do kurczaka 1 szklanka posiekanych orzechów laskowych Wykonanie: Mięso myję i osuszam. Naczynie żaroodporne smaruje odrobiną oliwy, układam podudzia i doprawiam przyprawami. Na wierzch sypię posiekane orzechy. Piekarnik nagrzewam do 180°C i piekę mięso przez około 40-60 min, w zależności od ilości, aż mięso będzie
Bea(u)ty kitchenTażin z kurczaka z kiszonymi cytrynami i oliwkami - Djaj Mqualli z książki "Kulinarne wyprawy Jamiego" Jamie Oliver przepis na 4-6 porcji Składniki: 1.5 kg kurczaka (całego podzielonego na ćwiartki lub udek i podudzi) ze skórą i kośćmi oliwa 2 bulwy kopru włoskiego, każda pokrojona na 8 cząstek 2 cebule, grubo pokrojone 4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki pęczek świeżej(...)miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Rozgrzej sporą ilość oliwy z tażinie, brytfannie lub dużej patelni i obsmaż na niej kawałki kurczaka skórą do dołu, aż staną się złociste. Dodaj koper włoski, cebulę, posiekane łodyżki kolendry i czosnek. Przemieszaj i smaż kilka minut. Teraz dodaj kiszone cytryny, oliwki, szafran i polej
Chilli Czosnek i Oliwastał godzinami przy garach :) Do sosu można dodać natkę pietruszki, świeżą bazylię, koperek, młody szpinak, czy ulubione suszone zioła. Pole manewru jest ogromne. Jeżeli od podudzi wolisz całe ćwiartki - śmiało :) Składniki: - 5 pałek z kurczaka - 1/2 opakowania ulubionego makaronu (u mnie fusilli) - +/- 400 ml śmietanki 30% - puszka pomidorów krojonych - 4 ząbki czosnku - duża cebula - pęczek natki pietruszki, garść młodego
Cook&LoveMarchewki, pietruszkę i kawałek selera umyć, obrać i opłukać pod bieżącą wodą. Por przekroić wzdłuż i umyć. Warzywa korzeniowe pokroić w grube słupki lub plastry. Kurczaka umyć, podzielić na porcje – skrzydełka, korpus, uda, podudzia, szyję, piersi. Te ostatnie odłożyć do wykorzystania w innym daniu, pozostałe części włożyć do dużego garnka i zalać zimną wodą. Gotować do momentu zawrzenia wody
niecodziennikparyGolonka z indyka pieczona z warzywami to mój pomysł na obiad zamiast tradycyjnych udek z kurczaka. Golonka z indyka to nic innego jak podudzie – bardzo niedoceniane w polskiej kuchni. Jest to tania część indora, za to znacznie smaczniejsza od piersi, które łatwo przesuszyć. Mięso z udek indyka jest ciemniejsze i znacznie wilgotniejsze. Ma tylko jedną wadę – jest dość
Poezja smakulaurowe * 5 ziaren ziela angielskiego * 1/4 kostki masła * 1.5 łyżki mąki pszennej Falki wcześniej dwa razy krótko obgotowuję. Dodaję je do rosołu ugotowanego z podudzi, marchewki i pietruszki. Gotuję ok. 15 minut. Ugotowane mięso z kurczaka, marchew i pietruszkę kroję w kostkę i łączę z flaczkami gotowanymi w rosole. Dodaję liść i ziele angielskie. Po czasie, kiedy wszystko razem popyka
Pieprzyć z Fantazjąlaurowe * 5 ziaren ziela angielskiego * 1/4 kostki masła * 1.5 łyżki mąki pszennej Falki wcześniej dwa razy krótko obgotowuję. Dodaję je do rosołu ugotowanego z podudzi, marchewki i pietruszki. Gotuję ok. 15 minut. Ugotowane mięso z kurczaka, marchew i pietruszkę kroję w kostkę i łączę z flaczkami gotowanymi w rosole. Dodaję liść i ziele angielskie. Po czasie, kiedy wszystko razem popyka
Pieprzyć z Fantazją