Obiad robi się praktycznie sam: Pieczony kurczak - dzień wcześniej nacieramy dowolne części kurczaka dowolnymi przprawami - u mnie podudzia natarte solą, czosnkiem i ziołami z balkonu. Ja piekłam w prodiżu , urządzeniu trochę zapomnianym, ale czasem jeszcze przydatnym. Efekt jest o tyle inny od pieca, że wszystko wychodzi dużo bardziej soczyste. Problem polega na tym, że nie da się regulować temperatury
Z butelką mleczka w tlelyzki maki ziemniaczanej. Dodac do sosu zagotowac. Odstawic. Kroimy cebule w cwierctalarki, wrzucamy na wok-z dodatkiem 2 lyzek oleju orzechowego . Smazymy 2 min. Dodajemy mieso z kurczaka (ja dalam z 6 podudzi). Smazymy az mieso bedzie "zrobione"ok 10-15 min. Kroimy 2 marchweki w slupki- wrzucamy na wok. Smazymy 2 min. Dodajemy 1-2 czerwone papryki I bambus
Smaki Edytyłyżeczki oliwa z oliwek 2-3 łyżki brokuł kilka różyczek ok. 5 szt. ser żółty 100 g. pomidory z zalewy 4 szt. METODA: Kurczaka dokładnie umyć. Ponacinać delikatnie skórę przy podudziach i skrzydełkach. Natrzeć dokładnie przyprawą pod skórą oraz na wierzchu. Z wierzchu oprószyć solą i pieprzem. Do środka kurczaka włożyć ser, brokuł i pokrojone
Kuchnia PaulettesWędliny domowe są najlepsze, lepsze od tych kupowanych w sklepie. Gdy mamy szynkowar, możemy robić wędliny z drobiu i innych mięs. Przepis zaczerpnięty z internetu. Składniki: podudzia drobiowe - 5 szt piersi z kurczaka -760 g sól peklowana - 20 g żelatyna - 3 łyżeczki woda - 100 ml papryka słodka - 1 łyżeczka suszone pomidory z czosnkiem i bazylią - 1 łyżeczka Przygotowanie: Filety
Kuchnia Danusinajmniejsze, na kilogram weszło 10 sztuk ) 150 ml śmietany 18% 3 łyżki mleka 3% 2-3 łyżki listków tymianku świeżego 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka KAMIS 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju lub oliwy Wykonanie: Podudzia umyć i osuszyć. Wyciąć kości, jednak nie jest to zabieg konieczny. Posypać przyprawą do kurczaka. Śmietanę, mleko, tymianek i olej wymieszać. Doprawić do smaku
kolorowotorcikowoPOTRAWKĄ Z KURCZAKA Składniki na makaron z potrawką z kurczaka: ulubiony makaron 300-400g w zależności jak dużo mamy kurczaka na potrawkę mięso z kurczaka z rosołu – u mnie udko, podudzie i pierś 3 marchewki 1 cebula duża 1 łodyga selera naciowego – opcjonalnie 4 łyżki posiekane natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1 pomidor sól pieprz łyżka masła
Dorota Smakujezapieczone z boczkiem i cytryną. Proste, lecz efektowne danie nie tylko na „szybki obiad”. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 3 średnie nogi z kurczaka (1 kg, mogą być również same udka lub podudzia) wędzony boczek w cienkich plastrach (ok. 150g) 1/2 płaskiej łyżeczki tymianku 1/2 płaskiej łyżeczki majeranku 1/2 płaskiej łyżeczki cząbru 1 średnia cytryna 8 łyżek sosu(...)sojowego 3 łyżki oliwy Do podania pieczone lub gotowane ziemniaki Instrukcje Z nóg z kurczaka usuwamy ewentualny nadmiar tłuszczu i skóry oraz pozostałości np. chrząstek czy kości. Płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem. Dzielimy na pół na osobno udka i podudzia. W misce mieszamy sos sojowy i oliwę. Namaczamy w nich mięso, tak aby było dobrze pokryte płynem
Kulinarna Pokusakolacje ze znajomymi – na pewno będą zachwyceni. Składniki (na około 8 pomidorów): 8 średniej wielkości pomidorów malinowych pół szklanki ryżu 400g mielonego mięsa z kurczaka – u mnie z mięso z podudzia 2 cebule szalotki 2 łyżki siekanej natki pietruszki 100g drobno tartego sera żółtego 2 ząbki czosnku 1/3 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego sól i pieprz do smaku łyżka
Smaczna Stronapodawać z ogórkami kiszonymi – położone na kanapkę nadają mu charakteru. Pasztet “zero waste” z mięsa i warzyw po rosole: 1,7 kg kurczak w całości (ewentualnie udka lub podudzia) 4 duże marchewki 2 cebule (opalone na palniku lub suchej patelni) 2 pietruszki kawałek selera 4 jajka 4 ząbki czosnku 8 listków liści laurowych i tyle samo kulek
Poezja smakuSkładniki: Udka kurczaka 4 sztuki duże, przyprawa do kurczaka pikantna 1 opakowanie, sól 2 łyżeczki, przyprawa w płynie 3 łyżki, olej rzepakowy 3/4 szklanki Duże udka kurczaka przeciąć na połowę i jest pałka i podudzie, opłukać pod zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym. W misce większej wymieszać olej rzepakowy z przyprawą do kurczaka pikantną, przyprawą w płynie, solą, włożyć porcje kurczaka
W Mojej Kuchni Lubięlubimy dobrze doprawione mięsko czy domowe wędlinki. Świetnie sprawdzi się na świątecznym stole. Lepiej zrobić więcej, zachęcam <3 SKŁADNIKI: podudzie z indyka ok. 600-700 g. (bez kości) sól 1 płaska łyżeczka przyprawa do kurczaka 1 płaska łyżka pieprz 1/3 łyżeczki suszona natka pietruszki 1 łyżka olej 4 łyżki cebula 2 szt. METODA: Jeżeli podudzie(...)kość i skórę należy usunąć. Mięso umyć i osuszyć. Po nakłuwać nożem. Przyprawić solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka, natką pietruszki z obu stron równomiernie. Polać olejem. Cebulę obrać i pokroić w drobne piórka. Wrzucić do indyka. Dokładnie mięso masować ok. 5 min. Indyka umieścić w naczyniu, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 12 godzin. Przed pieczeniem
Kuchnia Paulettessztuki duże, przyprawa do indyka 1 opakowanie, woda 4 szklanki, śmietana 12% 2 łyżki, mąka pszenna 2 łyżki, woda 1 szklanka, koperek 1 pęczek Duże udka kurczaka podzielić na porcje: pałka i podudzie, przyprawę do indyka wymieszać z olejem, do marynaty włożyć porcje udek, dobrze je natrzeć i do lodówki schować na kilka godzin. Na gorącym oleju zrumienić z każdej(...)przykryciem dusić do miękkości mięsa na średnim ogniu. Porcje udek wyjąć na talerz, śmietanę wymieszać z mąką, wodą wlać do sosu i mieszać do zagęszczenia, wsypać koperek - udka kurczaka marynowane, podsmażone i duszone bardzo lubimy zjeść z chlebem z sosem z duszenia udek........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiędużą ilością warzyw. Ryż swój kolor zawdzięcza kurkumie. Niedoceniana, a ma wiele właściwości prozdrowotnych, więc warto po nią sięgać. Szczególnie, że jest to naturalny, żółty barwnik :) 4 udka z kurczaka 4 szklanki bulionu drobiowego (rosołu) 300 g ryżu białego długoziarnistego 1 łyżeczka kurkumy pieprz czarny 2 cebule 2 marchewki 1 brokuł sól MARYNATA: 4 łyżki oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku(...)łyżeczka miodu sól Przygotować marynatę rozcierając czosnek na miazgę i łącząc z pozostałymi składnikami. Miód powinien być płynny. Całe nogi przekroiłam na pół otrzymując udka i podudzia oraz ściągnęłam skórę. Przygotowaną marynatą natrzeć kurczaka i odstawić na co najmniej godzinę. U mnie leżakowały całą noc w lodówce. Formę, moja o wymiarach 21×30, wysmarować w środku olejem i rozsypać
https:KKuchniaMniamtorebki zwykłej tortowej ) duża kostka smalcu ( 250 g ) 1/2 szklanki bardzo zimnej wody 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej Farsz : Optymalnie resztki pieczonego kurczaka , jeśli nie to podpieczone kawałki podudzi bez kości kawałek wędzonego boczku , około 100 g 2 średniej wielkości cebule białe 1 ząbek czosnku 1 łyżka sosu worcester lub maggi w płynie sól, pieprz do smaku(...)kule , zawinąć w folię aluminiową i włożyć na godzinkę do lodówki . Cebulę obieramy kroimy i rumienimy na patelni na złoty kolor , taki dość przypieczony, odstawiamy do wystygnięcia . Pieczonego kurczaka mielimy maszynką o dużych oczkach , tak samo robimy ze smażoną cebulką i boczkiem . Dodajemy do farszu wyciśnięty praską czosnek , sól , sos worcester i wyrabiamy na jednolita masę . Schłodzone ciasto , dzielimy
Ogrodnik w podróżydrugiej strony kiełbaski możecie zastąpić np. udkami z kurczaka. To samo dotyczy kalafiora adobo – to klasyczne danie z kurczakiem. Jeśli nie macie w domu kurczaka, albo kalafior jest za drogi, użyjcie udek lub podudzi. Smażony ryż doskonale obejdzie się bez mięsa. To samo dotyczy burgeró, w których zawartość kurczaka i tak jest minimalna. To tyle w tym tygodniu. Życzymy
Niedzielny kucharz