podudzia z kurczaka - 1043 przepisów (strona:53/70)

Kurcze pieczone z warzywami 114

zioła: np bazylia, oregano, kolendra, tymianek, rozmaryn itp. przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, suszony majeranek 2 łyżki oleju 1 łyżka masła   ***Ćwiartki z kurczaka, dokładnie myjemy, dzielimy na pałki i podudzia, nacieramy przyprawami i odstawiamy w chłodne miejsce *** *** Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki, polewamy olejem, oprószamy przyprawami i dokładnie mieszamy *** *** Cukinie i papryki kroimy w dużą kostkę

Blog z Apetytem
Udka kurczaka z grilla 104

posiekanego świeżgo tymianku i rozmarynu, sól, pieprz, łyżka miodu, 2 łyżki oleju Wyjąć kości z podudzi, skórę zostawić. Do miski (która zmieści mięso) wlać sok, dodać skórkę otartą z pomarańczy, zioła, sól (ja dałam łyżeczkę), pieprz i miód, wymieszać. Dodać olej, wymieszać. Włożyć kurczaka i dokładnie natrzeć go marynatą. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce, najlepiej na kilka godzin. Kurczaka

królestwo garów
Pilaw z pęczaku i test patelni WOLL Diamond 82

wędzonej papryki szczypta chili kilka gałązek tymianku i cząbru  2 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego sól pieprz przyprawa do kurczaka: tymianek, papryka słodka, pieprz czarny, kolendra, sól    Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki: oddzielić podudzia, udka przekroić na pół, posypać przyprawami i odstawić na godzinę (można na noc) w chłodne miejsce.  Cebule pokroić w półksiężyce, marchew

Obiad gotowy
Kurczak duszony w mleku, cebuli i czosnku 98

Kurczak duszony w mleku to pyszny pomysł na obiad. Przepis podpatrzyłam u Jamie Oliviera, ale zrobiłam go nieco inaczej. W oryginale był fenkuł, którego nie miałam

Pieprzyć z Fantazją
Pilaw z kurczakiem 117

łyżeczki kurkumy) szczypta chili 1 łyżka suszonego berberysu sól pieprz opcjonalnie - garść rodzynków przyprawa do kurczaka: tymianek, papryka słodka, pieprz czarny, kolendra, sól Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki: oddzielić podudzia, udka przekroić na pół, posypać przyprawami i odstawić na godzinę (można na noc) w chłodne miejsce.  Cebule pokroić w półksiężyce, marchew pokroić w słomkę. Czosnek tylko opłukać, nie obierać

Obiad gotowy
Co dziś na obiad? Przepis na udka BBQ 114

pikantny. Udka BBQ możesz podawać z frytkami lub puree ziemniaczanym. Kto się skusi? > Zobacz przepis na idealne puree ziemniaczane Składniki: około 600 g udek z kurczaka bez kości (mogą też być podudzia czy pałki), 7-8 łyżek ketchupu, 1 łyżeczka musztardy sarepskiej, 1 łyżeczka musztardy dijon, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1/3 szklanki wody, przyprawy do smaku: papryka wędzona

Rozdomowiona
Kurczak w winie- palce lizać! :) 153

Czasami lubię szperać za przepisami, które są bardziej skomplikowane, wymagają więcej pracy niż zwykle, lub nieoczywistych składników. Weekendy są najlepsze do takich eksperymentów. Jednak na co

Pichceniomania
Zapiekanka z młodych ziemniaków i kapusty 123

takie planujecie. Duża porcja do 4-6 osób. Danie podstawowe: - 1 kg młodych ziemniaków, polecam małe egzemplarze - 0.8 do 1 kg mięsa drobiowego, filet z piersi kurczaka lub indyka, mogą być również podudzia z drobiu - główka młodej kapusty - 2 średnie cebule - pęczek koperku - olej rzepakowy - przyprawy: shorama czerwona, papryka wędzona słodka i ostra, majeranek, kminek mielony, sól, pieprz

Apetyczna babeczka
Kurczak pieczony z ziemniakami na sauerkraut 188

dobre wino, to do tego obiadu świetnie pasują białe wina oparte na szczepie Gewürztraminer (np. Gewürztraminer Zinnkoepflé Grand Cru) albo pinot gris. SKŁADNIKI 2 ćwiartki z kurczaka z wolnego wybiegu (lub 4 podudzia albo 6 pałek) 400g drobnych ziemniaków typu użytkowego A lub B 500g kapusty kiszonej na białym winie (szczególnie polecam tą z Aldi, czysto niemiecką! ) 1 duża cebula

Karo in the Kitchen
Kurczak piknikowy w słoikach 164

pomysł do podjadania na wszelkie sposoby. Bardzo tani i prosty przepis na domowe specjały od Konczi i Szpileczki. Składniki na 2 średnie słoiki: 4 ćwiartki z kurczaka, możecie również dać filet lub podudzia 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka soli peklowej 1 łyżka majeranku, tymianku lub rozmarynu do każdego słoika po ziarnku ziela angielskiego i listku laurowym

Apetyczna babeczka
Fasolówka na kurczaku 157

kurczaku i dlatego śmiem twierdzić, że ma o połowę kalorii mniej niż taka na mięsie np. wieprzowym. Gdy na obiad chcemy upiec udka lub podudzia i po wycięciu ich zostaje część przykręgosłupowa kurczaka, proponuję wykorzystać ją właśnie w fasolówce. 2 kawałki kurczaka z kością (mogą być korpusy) 200 g drobnej fasoli 2 średnie marchewki 3 średnie ziemniaki 2 ząbki czosnku

Kuchcik gotuje
Sałatka z wędzonego kurczaka z avocado, jajkiem i roszponką 223

która wielu osobom w zupełności może wystarczyć za pełnoprawny posiłek – zamiast obiadu lub kolacji. P.S. Rzadko widzę konieczność zwracania uwagi na takie sprawy, ale kupując wędzonego kurczaka (a już zwłaszcza nogi, udka i podudzia) w supermarkecie, zwróćcie uwagę na cenę i wygląd produktu. Nietrudno się bowiem domyślić, że podejrzanie tani produkt z podejrzanie duża ilością ciemnego barwnika nie będzie miał

Kulinarna Pokusa
Lekka zupa z kurczakiem i kukurydzą 178

tradycyjny, niedzielny rosół, z makaronem ryżowym, zamiast nitek. Zobacz również inne przepisy na ----> zupy Lekka zupa z kurczakiem i kukurydzą - przepis: Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka (ok. 60-70 dag mięsa; ewentualnie podudzia, skrzydełka) 2 marchewki 1 pietruszka ćwiartka selera kilkucentymetrowy kawałek pora 2 łodygi selera naciowego 1 łodyga trawy cytrynowej 1 cebula po kilka ziarenek ziela angielskiego

Moje Qulinaria
Kurczak ziołowy z olejem rzepakowym, zapiekany z ziemniakami i pomidorami 343

pół łyżeczki i szczypta mielonego imbiru pół łyżeczki gałki muszkatołowej pół łyżeczki oregano sól morska świeżo mielona kilka gałązek świeżego koperku i natki pietruszki Każdą nogę kurczaka rozdzielamy na połowę. Z górnej części podudzi odcinamy kawałek skóry ze ścięgnami oraz chrząstkę. W moździerzu na proszek rozdrabniamy suszony rozmaryn oraz szałwię. Zioła przesypujemy do miseczki i dodajemy do nich posiekany(...)przez grubszą praskę czosnek oraz szczyptę suszonego imbiru. Dosypujemy również biały pieprz oraz półtorej łyżeczki soli morskiej, po czym całość zalewamy olejem rzepakowym tak, by powstała niezbyt gęsta pasta. Kurczaka umieszczamy w misce i przyprawiamy dokładnie marynatą, po czym odstawiamy go do lodówki na przynajmniej godzinę. Po tym czasie, gdy mięso przejdzie przyprawami, na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego. Układamy

Kuchenna Kontrrewolucya

Proponowane wyszukiwania