podudzia z kurczaka - 1043 przepisów (strona:50/70)

Gołąbki z mięsem drobiowym i warzywami w młodej kapuście 155

gołąbki zawijane w młodą kapustę. Robi się je szybciej, są zdecydowanie delikatniejsze i po prostu... pyszne. Przekonajcie się Składniki: 2 kapusty młode 300 g mięsa z kurczaka (filet, mięso z podudzi...) 2 średnie cebule 1 ząbek czosnku 1 cukinia 1 papryka czerwona 1 papryka żółta ½  papryki zielonej 300 g pieczarek 200  ryżu sól do smaku pieprz świeżo zmielony

Kuchnia u Krysi
Kurczak pieczony na ryżu – szybki obiad 185

Kurczak pieczony na ryżu – obiad, który praktycznie robi się sam! ;) Przygotowanie go zajmuje kilka chwil, a potem bach do piekarnika i czekamy na efekt końcowy

Kulinarne Przeboje
Krupnik 130

zupa świetnie smakuje o każdej porze roku. To jedna z moich ulubionych zup, treściwa, delikatna. Smakuje sama lub z pajdą chleba. Polecam przepis SKŁADNIKI: 4 skrzydełka z kurczaka, mogą być też podudzia lub kawałek mięsa wołowego z kością 3 łyżki kaszy jęczmiennej średniej 2 pietruszki 3 marchewki 1 por, jasna część 1 cebula 3 średniej wielkości ziemniaki 1 seler

Zasmakuj Kuchni
Niedzielny obiad: Kurczak z pieczonymi winogronami 174

delikatna i rozpływa się w ustach. Kurczaka pieczemy w wysokiej temperaturze co sprawia, że skórka jest przypieczona i chrupiąca, a środek miękki i soczysty. Składniki: 2 podudzia i 2 udka z kurczaka 1/2 kg zielnych winogron 1/2 kg ciemnych winogron 6-8 szalotek 2 ząbki czosnku 1 łyżka tymianku suszonego lub 2 gałązki świeżego 1 łyżeczka oleju Sól i pieprz

Niedzielny kucharz
Shoyu ramen drobiowo-wieprzowy – bulion na kurczaku i żeberkach 279

długo zachowuje ekstremalnie wysoką temperaturę zupy pod nią – uważajcie, żeby się przy jedzeniu dotkliwie nie poparzyć. SKŁADNIKI 8 porcji, z dolewkami 2,5 litra wody źródlanej 900g kurczaka z wolnego wybiegu – podudzia, pałki, udka – z kośćmi i ze skórą 600g mięsnych żeberek wieprzowych (8 sztuk) 10g suszonych grzybów shiitake 1 średnia czerwona cebula, 130-150g 4 łyżki jasnego sosu

Karo in the Kitchen
Miodowe pałki kurczaka 170

Najprostsze przepisy są najlepsze. Dzisiejszy, na pałki kurczaka, właśnie taki jest. Nie ma tutaj żadnej filozofii, żadnych pułapek ani trudności. Jest za to wymoczone, zamarynowane i

Smaki Na Talerzu
Rosół. 149

Składniki: -porcja rosołowa lub inna część kurczaka (ja użyłam 4 podudzia) -kawałek wołowiny -2 marchewki -2 pietruszki -1 seler -1 por -1 cebula -sól -pieprz -1 łyżka maggie -natka pietruszki Sposób przygotowania: Mięsa myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Podgrzewając zbieramy szumowiny. Nie gotujemy! Grzejemy na małym ogniu żeby rosół delikatnie sobie bulgotał. Po ok. godzince dodajemy obrane

Magia jedzenia.
Chrupiące skrzydełka z piekarnika 376

Uwagi do przepisu: Danie jest bardzo proste i w miarę szybkie do przygotowania (całkowity czas przygotowania wynosi około 65 minut). Skrzydełka z kurczaka można zastąpić innymi elementami kurczaka np. pałkami czy podudziami. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Tajskie czerwone curry z kurczakiem i ziemniakami (Geang phed gai) 298

myśleć o przerwaniu blogowania! Jesteś wzorem i inspiracją (założę się, że nie tylko moją...) pamiętaj o tym! :) Składniki (nieco zmodyfikowane i na 2 osoby): 250 g mięsa kurczaka z udek i podudzi bez skóry i kości, pokrojonego  na kawałki 2-3cm 200 g małych ziemniaków 1 łodyga trawy cytrynowej 1 łyżka oleju roślinnego 2 łyżki czerwonej tajskiej pasty

Kuchnia Prezydentowej
Skrzydełka z kurczaka w warzywach 139

skrzydełka z kurczaka są inne w smaku, ale aby się o tym przekonać należy je przygotować.     Składniki: -10-12 skrzydełek z kurczaka ( można je zastąpić podudziami ) -5 średnich cebul -marchew -200 ml koncentratu pomidorowego -2 łyżki miodu -1/4 szklanki wody -sól, pieprz, majeranek-bułka tarta -olej do smażenia    Skrzydełka gotujemy, jak na rosół

Maminek kulinarny
Udka z piekarnika w marynacie / Baked Chicken Legs 180

tłuszczu jak przy smażeniu, taki kurczak z piekarnika jest świetnym pomysłem na danie fit. Ile piec udka z piekarnika? Takim pieczonym na blasze lub w naczyniu , bez rękawów w zupełności wystarczy 50 minut (czas pieczenia może się oczywiście nieznacznie zmienić, w zależności od tego, jak duże są udka kurczaka ). Świetnym dodatkiem do pieczonego kurczaka są warzywa. Ja lubię dodawać(...)mięsa świetnie pasuje również sos czosnkowy lub koperkowy. Smacznego:) Jeśli lubicie pieczonego kurczaka, polecam również łatwy przepis na udka z piekarnika bez skóry i kości w marynacie jogurtowej : Przepis na udka z piekarnika w marynacie, składniki: 2 udka z kurczaka (lub 4-5 pałek, podudzi) na marynatę: 4-6 łyżek oliwy, sok z połowy dużej cytryny lub jednej małej

Lekcje w kuchni
Galert świńsko-drobiowy (Galareta) 199

świńsko-drobiowy Podstawōm do niego je recept na golōnka: , a jak już mołcie je fertich 7 , to sie bierymy dali za robota.   Co potrza? 500 g kurczaka- joł doł filety ze podudzi 2 markwie 8 gorść zielōnego mrożōnego groszku jedne uwarzōne jajco   Tyn wywar po golōnkach nojlepi nojprzōd 9 przecedzić. Potyn wciepcie tam miyso ze kurczaka, marchew, groszek

Chop w kuchni
Niedzielny obiad: Kurczak z pieczonymi winogronami 81

ustach. Kurczak z winogronami powinien być pieczony w wysokiej temperaturze, bo sprawia ona, że skórka jest przypieczona i chrupiąca, a środek miękki i soczysty. Składniki: 2 podudzia i 2 udka z kurczaka 1/2 kg zielnych winogron 1/2 kg ciemnych winogron 6-8 szalotek 2 ząbki czosnku 1 łyżka tymianku suszonego lub 2 gałązki świeżego 1 łyżeczka oleju Sól i pieprz

Niedzielny kucharz
Kurczak pieczony na kiszonej kapuście 156

posmarowania formy marynata do kurczaka: 2 łyżki miodu sok z połowy pomarańczy 1 łyżka oleju 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki kolendry sól pieprz Kurczaka podzielić na kawałki: oddzielić udka, podudzia, skrzydełka, odkroić filety (korpus można wykorzystać np. do ugotowania rosołu). Składniki marynaty wymieszać. Kurczaka polać marynata, odstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej całą na noc. Żaroodporne naczynie

Obiad gotowy
Pieczone udka z kurczaka 119

ziemniakami, ryżem, kaszą czy samo z sałatą. Pieczone udka z kurczaka O czym warto pamiętać przygotowując pieczone w miodzie udka z kurczaka. Do pieczenia użyłam udek z kurczaka. Można je jednak zastąpić podudziami czy skrzydełkami. Sięgnęłam po cebulę szalotkę. W marynacie spradziła się bardzo fajnie. Nie jest tak ostra jak cebula biała dlatego nadała ona mięsu jedynie delikantego smaku. Lubisz

mecooks
Kurczak pieczony w sosie z kolendrą i limonką. Porcjowanie kurczaka 178

najdalej. Dociskam je do deski tak, żeby wyczuć kość i kroję przez skórę w miejscu połączenia uda z tuszką. Do tego przepisu udka z kurczaka warto podzielić na pałki i podudzia – znowu, odchylam pałkę i sprawdzam w którym miejscu znajduje się kość (kurze „kolano”). Tnę przez kość na dwa kawałki. Powtarzam z drugim udem.   Piersi oddzielam od korpusu razem(...)dół, bez termoobiegu. Korpus i szyjkę zostawiamy do zupy, do przepisu używamy pozostałe mięso. Osuszamy mięso kurczaka papierowym ręcznikiem. W miseczce mieszamy wszystkie suche przyprawy – sól, pieprz, mielony kumin, oregano, płatki chili. Przyprawą dokładnie posypujemy z obu stron kurze piersi, skrzydełka, pałki i podudzia, dociskając przeprawę do skórki i mięsa żeby nie spadała. To co opadnie na deskę dodajemy później

Karo in the Kitchen
Pieczony kurczak po portugalsku? 167

pieczenie, wino półwytrawne (początkowo próbowałam z porto, bo obok hotelu była winiarnia, w której można było degustować porto) i coś jeszcze... Składniki (na 1-2 porcje): udko kurczaka podzielone na pałkę i podudzie 4-6 ziemniaków duża papryka lub dwie mniejsze chili (to mój osobisty dodatek) 150 ml białego wina półwytrawnego sól pieprz 4 łyżki oliwy (do smażenia, nie extra

Weekendy w domu i ogrodzie
Frango na púcara – Prosty kurczak jednogarnkowy po portugalsku 79

trwa tydzień portugalski. Mnogość produktów dobrej jakości i ciekawe przepisy zachęciły mnie do wypróbowania jednego z nich i NIE ŻAŁUJĘ! Frango na púcara to po portugalsku “ Kurczak w glinianym garnku “, czyli cały kurczak podzielony na kawałki pieczony w garnku z warzywami (z braku glinianego-użyłam żeliwnego). Przepis zmodyfikowałam i wyszło danie tak pyszne, iż nie mogłam uciszyć mlaskających gości, których(...)mielonego 1 duża puszka pomidorów bez skórki (560 g, np. taka ), najlepiej krojonych Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do temperatury 220°C (termoobieg) . Kurczaka umyć i osuszyć. Pokroić na 10 części ( nogi kurczaka podzielić na udo z kością i podudzie , piersi przekroić na pół). Otrzymamy części: 2 skrzydełka + 4 kawałki piersi + 2 uda + 2 podudzia (pozostały korpus zamrozić na później lub ugotować

Moja Delicja
Frango na púcara – Prosty kurczak jednogarnkowy po portugalsku 349

pomidorów bez skórki (560 g, np. taka ), najlepiej krojonych   Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do temperatury 220C (termoobieg). Kurczaka umyć i osuszyć. Pokroić na 10 części ( nogi kurczaka podzielić na udo z kością i podudzie , piersi przekroić na pół). Otrzymamy części: 2 skrzydełka + 4 kawałki piersi + 2 uda + 2 podudzia (pozostały korpus zamrozić na później lub ugotować rosół). Każdą część

Moja Delicja
Woll Saphir Lite Induction – recenzja nadzwyczajnej patelni 119

kuchni. Nie boję się improwizować. Często nie używam miar i wag. Nie trzymam się kurczowo przepisów, wręcz celowo niejednokrotnie je zmieniam! Już taka jestem. I dlatego powstał kurczak jak z piekarnika! KURZĘCE PODUDZIA PIECZONE W PATELNI Z BOBEM  SUSZONYM NA SŁOŃCU POMIDOREM I ŚLIWKĄ ORAZ BOBEM. Danie soczyste, jednogarnkowe, szybkie i pyszne. Bezstresowe gdyż zamknęłam pokrywką patelnię, postawiłam

Z Kuchni Do Kuchni
Udka kurczaka w sosie z powidłami i cebulą / Chicken legs baked with onion and plum jam sauce 434

sosie satay. Wszystkie obłędne, zapraszam! Scroll down for recipe in English Udka kurczaka w sosie z powidłami i cebulą (6 porcji) Składniki: 6 udek z kurczaka, podzielonych na pałki i podudzia olej do smażenia 2 cebule, pokrojone w kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 10 suszonych śliwek, pokrojonych w plasterki 1/2 szklanki powideł śliwkowych 1/2 szklanki keczupu 3/4 szklanki wody

karmelowy
Kurczak prawie-cajun z pikantnymi ziemniakami 190

ziemniaków: 1 łyżka słodkiej papryki w proszku pół łyżeczki pieprzu cayenne łyżeczka gałki muszkatołowej mielonej łyżeczka tymianku sół morska pieprz czarny mielony olej rzepakowy do smażenia Kurczaka przepłukujemy i osuszamy. Z podudzi odcinamy chrząstkę i górną część skóry ze ścięgnami. W moździerzu z podanych składników ubijamy mieszankę przypraw. Z gotowej odmierzamy dwie łyżki stołowe i dodajemy je do przygotowanych

Kuchenna Kontrrewolucya