składniki: kaszę zastąpić ryżem, udka, podudziami, w ogóle możesz zrezygnować z mięsa i zrobić zapiekankę z boczniakami – będzie pyszna. Jedna uwaga: wśród składników jest szklanka bulionu. Jeśli masz rosół w lodówce, albo zamrażalniku, koniecznie po niego sięgnij, bo zapiekanka nasączona aromatem bulionu ma wyjątkowy smak. Przepis inspirowany wpisem na Epicurious.com Składniki: 4 udka z kurczaka ½ szklanki pęczaku 1 mała puszka
Niedzielny kucharzRewelacyjny, kremowy, dobrze doprawiony pasztet z dodatkiem mięsa drobiowego i dużą ilością warzyw! My jesteśmy nim zachwyceni. Idealny pomysł na wykorzystanie warzyw i mięsa po niedzielnym
VioletoweKucharzenietrzeba przygotować, ale potem tylko wkładasz do piekarnika i pilnować trzeba już tylko czasu pieczenia :) Propozycja upieczenia udek (na zdjęciu akurat pałki, ale to już dowolność co kto wybierze-podudzia, pałki czy całe ćwiartki) razem z ryżem wymieszanym z warzywami to danie, które sprawdzi się zarówno na niedzielny obiad, jak i przyjęcie dla gości. Danie doskonałe również dla dzieci (szczególnie(...)powierzchnię w naczyniu-tak robię, jeśli danie zaplanuję wcześniej i kupię odpowiednią ilość porcji, wtedy ryż na wierzchu nie zrumieni się zbyt mocno. Składniki: 1,5 kg udek z kurczaka 2 szkl. ryżu 5 szkl. bulionu drobiowego/rosołu 3 marchewki 2 pietruszki 1 duża cebula 1 łyżka masła przyprawa do kurczaka (naturalna mieszanka składników) Sposób przygotowania: Dokładnie umyte udka wkładamy
Kolorowy Przepisownikćwiartki z kurczaka - 4 ziemniaki - papryka czerwona - 2 marchewki - cukinia - 2 gałązki tymianku - sól - przyprawa do ziemniaków Marynata: - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżka ciemnego sosu sojowego - łyżeczka miodu - 2 ząbki czosnku - tymianek - pół łyżeczki suszonego imbiru - pół łyżeczki papryki słodkiej - pół łyżeczki papryki ostrej Mięso umyć, wysuszyć, każdą ćwiartkę rozdzielić na udka i podudzia, nasolić. Marynatę zrobić
Zgrabne Gotowanieudka z kurczaka, 15 dag pieczarek, ½ cebuli, 2 łyżeczki majeranku, 2 łyżeczki papryki ostrej mielonej, pieprz czarny mielony, sól, olej. PRZYGOTOWANIE: 1. Pieczarki obieram, kroję w plasterki. Cebulę kroję w drobną kosteczkę. Na odrobinie oleju podsmażam pieczarki oraz cebulę. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. 2. Udka nacinam nożem, usuwam kości, pozostawiając tylko najdłuższą kość na podudziu. Mięso oprószam majerankiem
Tradycyjna kuchnia Kasiwłoskiej, które nie tylko doskonale smakuje, ale również świetnie wygląda zachęcając do jedzenia całą paletą kolorów. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 6 udek lub 3 nogi z kurczaka (800g) 1 średnia czerwona papryka (250g) 1 średnia żółta papryka 1 średnia zielona papryka 1 średnia cebula (150g) 1 puszka krojonych pomidorów (400g) 2 płaskie łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka(...)oregano 1-2 łyżki mąki 4 łyżki oliwy 150g makaronu typu „kolanka” lub podobnego Instrukcje Z udek lub nóg ściągamy skórę. Jeśli używamy całych nóg, rozdzielamy nożem uda od podudzi (po zdjęciu skóry miejsce to jest dobrze widoczne). Następnie nacinamy ostrożnie mięso wzdłuż kości i wycinamy je razem ze stawami. W miarę możliwości usuwamy także ścięgna. Papryki rozcinamy wzdłużnie
Kulinarna PokusaPieczony indyk z dodatkiem imbiru i limonki, to bardzo prosty i szybki sposób na pieczonego indyka. nie wymaga od nas prawie w ogóle pracy przy jego
SMYKWKUCHNIPrzedstawiam Wam mój pierwszy w życiu samodzielnie przygotowany pasztet :) Z dodatkiem zdrowej kaszy gryczanej, którą bardzo lubię. Wyszło pysznie :) Składniki na keksówkę 25x10cm: z przepisu Lepszy
Moja Galeria SmakuDumałam, dumałam i w końcu wydumałam. Nie będę ukrywała, że jest to przepis czysto konkursowy. Bardzo mi zależy na mikserze planetarnym. Mój stary poczciwy robot jest
Malinowe Pocałunkisklejenia" masy wykorzystujemy wieprzowe podgardle oraz jajka. SKŁADNIKI: 1 kaczka bez szyi i podrobów (1,5 kg) marchew korzeń pietruszki opalona cebula pieprz w ziarnkach 1 ćwiartka z kurczaka (ok. 0,5 kg) 1 kg podgardla wieprzowego 2 średnie cebule 4 - 5 jajek 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego chilli mielone - opcjonalnie Kaczkę oraz(...)Jednak dla samego smaku pasztetu nie jest to konieczne. Mięso gotujemy, aż zacznie odchodzić od kości. Wyciągamy wraz z warzywami i studzimy. Podgardle mielimy przez maszynkę wraz z kaczką, podudziem, warzywami z rosołu oraz cebulami. Dodajemy jajka oraz przyprawy i mieszamy na gładką masę. Przekładamy masę do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki lub aluminiowej formy do pasztetu
Kuchnia od dwojgaKotlety z udźca indyka Pyszne kotlety z udźca indyka , a’la schabowy . Mięso indyka bywa twarde , a czasami trudne do obróbki . Kotlety to świetny pomysł
Ogrodnik w podróżyPieczone kurczaki pasują praktycznie do każdej surówki, sałatki, makaronów, kasz, ziemniaków, pieczywa, ryżu. Chrupiące z zewnątrz, soczyste i mięciutkie w środku. Idealne. Złociste. Dziś połączenie smaków słodko - ostrych, czyli to co raz na jakiś czas bardzo lubimy zjeść. Jeśli skusicie się na mięso w któryś dzień tygodnia zapraszam do tego wpisu:) Choć częściej wybieram smaki ostre, słonawe niż słodkie(...)dodać chili, chili z pestkami...mm, dodałyby dodatkowej pikanterii smaku drobiu, ALE..., następnym razem tak zrobię. Jeden składnik a zmieni całe danie. ot magia w kuchni. Co potrzebujemy? 6 podudzi 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżka miodu, użyłam lipowego 3 ząbki czosnku sól, pieprz, lubczyk, słodka papryka - do smaku olej Przygotowanie: mięso myję, suszę, układam w żaroodpornym naczyniu, mieszam
Zasmakuj Kuchnimogłam się doczekać i już dziś postanowiłam pokazać Wam przedsmak tego, co Was czeka dzięki testowaniu przypraw firmy Rafex. Soczyste, pełne smaku kawałki kurczaka, którym nie oprze się żaden mięsożerca. Czubryca szara to mieszanka przypraw takich jak: mąka kukurydziana, sezam, sól, chili grys, czarnuszka, kozieradka, cząber, czosnek granulowany, cebula, lubczyk korzeń, lubczyk liść, gorczyca, cukier. Dla amatorów mocnych wrażeń, którzy(...)dane to odkryć. Czubryca szara to przyprawa popularna w kuchni bałkańskiej i ma za zadanie nie tylko przyprawić nam danie ale też ułatwić jego strawienie. Potrzebujemy: 3 podudzia 2 łyżki jogurtu naturalnego około łyżki czubrycy szarej Ponadto do opanierowania: woda mąka pszenna Podudzia pozbawiamy kości, posypujemy przyprawą i smarujemy jogurtem, Odstawiamy na 24 h do lodówki, oczywiście szczelnie zamknięte
MamaOskarkaIndyk w sosie z zielonym groszkiem to danie, które idealne łączy się z kaszą jęczmienną i gryczaną. Indyk jest bardzo delikatnym mięsem i trzeba uważać, aby
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!5 / 5 ( 11 votes ) Biały salceson z drobiowych łapek i żołądków Biały salceson to zazwyczaj produkt zawierający świńskie uszy, ozorki, serca, golonko, nóżki itp… Cóż
Ogrodnik w podróży