zabraknie mi chleba robię podpłomyki z pastą z ciecierzycy. Podpłomyki z pastą z ciecierzycy z czarnuszką Składniki: mąka 250 g woda sól pasta z ciecierzycy z czarnuszką Przygotowanie: Do mąki dodajemy sól i wodę - w takiej ilości, aby powstało elastyczne ciasto, które bez problemu będzie można wałkować. Jeśli będzie zbyt suche dodajemy więcej wody, jeśli zbyt lepiące się - więcej
Moja smaczna kuchniakilka propozycji na proste dania z tego co wszyscy zgromadziliśmy w ramach pospolitego ruszenia na sklepy w czasie ogłoszenia pandemii koronawirusa. I jako znana propagatorka domowego pieczywa 😉 przedstawiam Wam podpłomyki, które przygotowywano na długo zanim oswojono sobie drożdże i zaczęto wykorzystywać je do produkcji chleba. Podpłomyk to rodzaj prymitywnego pieczywa w postaci małego placka, przygotowywanego z mąki i wody, pieczonego
Smakowity Blog Kulinarnyinnego smaku jeśli zamiast makaronu czy ryżu zostanie podana z pieczoną ciecierzycą. Uwielbiam pomidorową z pieczonych pomidorów posypaną natką pietruszki. Prażona ciecierzyca na ostro jest świetnym dodatkiem do zupy. Podpłomyki z ciecierzycą Uwielbiam chleb z dodatkiem lekko zgniecionej ciecierzycy. Ma niesamowity smak. Wyrasta jak pita i cudownie smakuje z awokado i feta. Podaję go często do curry. Oczywiście tego typu(...)chlebek można zrobić z innymi strączkami. Będzie to równie smaczne, domowe pieczywo. Chlebki podpłomyki są pyszne, można je swobodnie zamrozić. Falafel z cieicierzycy i zielonego groszku Popularnym daniem z ciecierzycy jest falafel. Uwielbiam mieszać w kuchni i często przyrządzam falafel z groszkiem i ciecierzycą. Są przesmaczne! Sałatka z ciecierzycą Gotowaną ciecierzycę można dodać do różnych sałatek na bazie świeżych
codojedzeniajaglanej i galaretki z rabarbarem. Drukuj Proporcje na: formę 23cm x 23 cm Czas przygotowania: 30 minut Ocena: 5.0 /5 ( 1 głos/y ) składniki Spód: kilka herbatników, ciasteczek, biszkoptów, podpłomyków lub wafel tortowy (ja użyłam podpłomyków) Krem: 200 g kaszy jaglanej + 500 ml wody 300 ml mleczka kokosowego (użyłam mleczka lite) 5 łyżek wiórków kokosowych lub mąki kokosowej 2 łyżki
Via GustoKocham podpłomyki miłością wielką. Rzadko kupuje chleb, a czasami do niektórych potraw aż prosi się dodać coś mącznego do przegryzania. Wtedy zagniatam szybko mąkę z wodą i smażę chwilę takie placki na suchej patelni. Jeszcze lepsza wersja powstaje na jogurcie naturalnym. Poniżej przepis na jogurtowe Read More Artykuł Jogurtowe podpłomyki – prosty zamiennik chleba pochodzi z serwisu flymetothespoon - blog kulinarny
FlymetothespoonBędąc na spacerze w niedzielę przechodziłam koło stoiska z duszoną cebulą. Zapach był niesamowity. I mimo, ze byłam po obiedzie zapach nie dał o sobie zapomnieć. Przygotowałam podpłomyki z karmelizowaną cebulą z kminkiem, rukola i orzechami. Ciasto: 1 szklanka mąki orkiszowej łyża oliwy pół łyżeczki soli pół szklanki wody cebule łyżka oleju sól i pieprz pół łyżeczki kminku łyżka octu(...)małych części, rozwałkować i wypiec na suchej patelni. Cebulę obrać i pociąć w piórka. Rozgrzać trochę oleju i dusić, dodać kminek, ocet i odparować. Obrać gruszkę grillować. Na wypieczony podpłomyk położyć cebule, rukole i grusze posypać podprażonymi i posiekanymi orzechami
AZgotuj!choć w połowie tak pyszny jak ich propozycje przygotowane w ramach pierwszego tygodnia, to już robię rezerwację, by go spałaszować! 😍 W ramach trasy # StreetFood Motywy stworzyły: 👉 Porchetta flat bread – podpłomyk z porchettą, pomidorki koktajlowe kompresowane w marakui, winogrono, majonez ziołowy, świeża kolendra, marchewka w tempurze Cena: 25 zł Ta propozycja zachwyciła Runoholica i nic w tym dziwnego, czy kanapka(...)boczkiem, do tego włoskim, może być niesmaczna?! No way! Świetnie sprawdził się podpłomyk - delikatny i chrupiący jak diabli, dzięki czemu różnorodność tekstur zadowoli nawet najbardziej wybrednego niejadka. Dobrze dobrane dodatki, świetny majonez. Brawo! Ale prawdziwą gwiazdą była według mnie propozycja z trasy kulinarnej # ElegancjaFrancja , czyli: 👉 Pieczona noga z kaczki, purée z dyni, karmelizowana dynia z chili, topinambur, sos porzeczkowy
Cooking Monstersierpniowej Piekarni Amber piekliśmy T arte flambée, tradycyjny alzacki placek z cebulą i boczkiem, nazywany też alzacką pizzą. T arte flambée podobna jest do wypiekanego u nas podpłomyka. Swój rodowód bierze, tak jak podpłomyk, od próbnego wypieku chleba. Za pomocą takich cienkich placków z ciasta chlebowego sprawdzano temperaturę pieca przed pieczeniem chleba. Placek umieszczano w nagrzanym piecu i jeśli
Codziennik Kuchennypomocą nam przychodzi tłuszcz, który jest niezbędny w cieście na pierogi. To on powoduje, że ciasto jest elastyczne i dobrze się wałkuje. Z reszty ciasta, które mi pozostało, upiekłam podpłomyki na żeliwnej płytce. To taki produkt uboczny przy okazji lepienia pierogów:). Tak naprawdę to często je piekę z mąki wody i soli. To zamiast pieczywa, jeśli zabraknie w domu(...)ciasta pierogowego i wyszły przepyszne. Zostały zjedzone maczane w oliwie z dodatkiem ziół. To tak na marginesie, bo nie zawsze można utrafić z ilością ciasta do farszu na pierogi. Podpłomyki można upiec na dobrze rozgrzanej suchej patelni, wałkując ciasto bardzo cieniutko. Pierożki z serem i czarnuszką Ciasto 500g mąki pszennej, 200g koncentratu pomidorowego, 150g wody, 70ml roztopionego masła, 1 żółtko
Leśny Zakątekpiekarniku z użyciem płynnego dymu. Płynny dym do nabycia w Kuchniach Świata lub szukajcie w internecie. Wieprzowina jest delikatna i krucha, skojarzyło mi się że będzie idealna na podpłomykach i stąd ten misz masz, pozytywny. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Hawajska wieprzowina Kalua i polskie podpłomyki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniekoktajlowymi Jajka zapiekane z soczewicą i grana padano Jajka zapiekane ze szpinakiem i grana padano Jajka zapiekane z pieczarkami i szpinakiem Pasta z awokado z jajkiem i grana padano Podpłomyk z jajkiem sadzonym i ziołowym jogurtem Podpłomyki z pastą z awokado, jajkiem i parmezanem Sałatka jajeczna Sałatka jajeczna z kukurydzą i oliwkami Sałatka jajeczna z serem i kiełbasą krakowską Sałatka
Moja smaczna kuchniaPizza z patelni czyli patent na szybką pizzę! Podobna do mojej pizzy na podpłomyku , ale tym razem z dodatkiem proszku do pieczenia i pełnoziarnistej mąki orkiszowej. Rozgrzana patelnia podpieka nam spód ciasta, a gorący piekarnik roztapia ser, dzięki czemu w 20 minut mamy gotową, co prawda oszukaną, ale z pewnością pyszną pizzę z ulubionymi dodatkami :) Ja na swojej położyłam(...)spodu, bo piekarnik ustawiamy już tylko na górną grzałkę aby ser się roztopił. Jeżeli jednak nie posiadacie takiej patelni , to możecie skorzystać z mojego sposobu wykorzystanego przy pizzy na podpłomyku . Placki z ciasta na pizzę usmażcie z obu stron na patelni, następnie przełóżcie na blachę do pieczenia, obłóżcie wybranymi dodatkami i zapieczcie w piekarniku ustawionym na górną grzałkę. Szybka pizza
Chilli Czosnek i Oliwacukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Placki z cukinii Podpłomyki z cukinią i czarnuszką Podpłomyki z hummusem i chrupiącą cukinią Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Sałatka z japońskim makaronem, cukinią i marchewką Sałatka z soczewicy i cukinii
Moja smaczna kuchniaStrasbourga i stwierdził, że czas nas zapoznać z chlubą alzackiej kuchni — tarte flambée, zwanymi również z niemieckiego Flammkuchen . Pamiętam, że obok pomme dauphine mojej francuskiej współlokatorki te podpłomyki stały się wtedy jednym z moich ulubionych dań kuchni kraju nad Loarą. Arthur, który nam je przyrządził, sam nawet ukwasił kilka dni wcześniej śmietanę, bo w lokalnych supermarketach brakowało crème(...)razem, gdy sam piekę tarte flambée , wspominam z łezką w oku nasze wieczory i te boskie dania, których wspólnie nauczyliśmy się robić. Ale wracając do samych podpłomyków, bo historia ich powstania jest również ciekawa. Dawniej alzaccy piekarze, sprawdzając, czy piec był gotowy do pieczenia chleba, wkładali bardzo cienki kawałek ciasta i widząc tworzące się bąble powietrza, mogli
Food Squareniż ciepłe śniadanie, zwłaszcza w weekendy. Dzisiaj przedstawiam kolejny pomysł na zapiekane jajka. Taka porcja wystarczy spokojnie dla dwóch osób, bardzo syte śniadanie i to bez dodatku mięsa! Chrupiące podpłomyki to świetny dodatek do jajecznego śniadania. Jajka zapiekane z ciecierzycą i brokułami Składniki: 2 jajka 1/2 szklanki różyczek brokuła 1/2 szklanki ciecierzycy z puszki 1 ząbek czosnku 1/3 cebuli(...)smaku. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek. Do naczynia przekładamy warzywa. Na wierzch wbijamy dwa jajka. Zapiekamy w temp. 180 st. przez nie dłużej niż kwadrans. Podajemy z podpłomykami
Moja smaczna kuchniaDziś o podpłomykach Gdy zabraknie mi chlebka piekę Podpłomyki z ziarnami 200 ml wody 20 g drożdży 1 łyzeczka miodu szczypta soli około 40 dag mąki dowolne ziarna (u mnie czarnuszka) Do 50 ml wody z dodatkiem miodu dodaj 2 łyżki mąki i rozkruszone drożdże, wymieszaj i pozostaw w ciepłym miejscu. Gdy drożdże ruszą dodaj sól i wiekszą część
Gotuj Sam!rozwałkowujemy. 6. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy rozwałkowane ciasto. 7. Na ciasto nakładamy sos pomidorowy, farsz warzywny, kurczaka i posypujemy pokruszoną fetą. 8. Podpłomyki pieczemy w 180⁰C przez ok. 10-15 min. Podpłomyki są bogate w: - błonnik pokarmowy, który obniża stężenie cholesterolu i zwiększa perystaltykę jelit, - witaminę C (pochodzącą z papryki), która jest antyoksydantem, działa
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachtruskawkowego warstwa kawowa: 1 szklanka śmietany kremówki 30 % 1 łyżeczka cukru 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka fixu do śmietany wierzch: 1/2 szklanki śmietany kremówki mięta truskawki do dekoracji podpłomyki Jogurt mieszam z musem truskawkowym ale nie dokładnie, odkładam dwie łyżki musu. Do pucharków przekładam jogurt, na to mus, znowu jogurt i wstawiam do lodówki.Kawę rozpuszczam w minimalnej ilości(...)dosypuję fix. Krem kawowy przekładam do pucharków. Śmietanę kremówkę 1/2 szklanki ubijam na sztywno, i za pomocą szprycy wyciskam na warstwę kawową. Dekoruję truskawkami, posypuję kawą i dodaję kawałki podpłomyków oraz mięte
wesoła kuchniaTakie podpłomyki najlepiej smakują z dipami i sosami. Tutaj dopiszę, że z najprostszym sosem czosnkowym na bazie jogurtu tworzą pyszną całość. Są bardzo chrupiące, nie piecze się ich w piekarniku a jedynie na patelni. Najlepsze na ciepło. Polecam! Składniki: (na 10 sztuk) Zakwas: 30 g starteru zakwasu (starterem nazywamy zakwas, który leżakuje w lodówce(...)Uformować z nich kulki i odstawić na 1-2 godzinki do garowania. Następnie każdą kulkę rozwałkować na płaski placek. Smażyć na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu) z obu stron, aż podpłomyki się zarumienią i będą chrupiące. Smacznego! Źródło: książka "Chleb. Domowa Piekarnia" Piotra Kucharskiego
Nastoletnie Wypiekaniedzisiaj jemy pizzę bez mięsa. I tak mi się udało przemycić trochę świeżej bazylii i utartego parmezanu na męża połowę. Kiedy już piekę pizzę to z reszty ciasta wypiekam podpłomyki. Są one idealne do dipów i zup. Można je zamrozić i mieć gotowe w razie potrzeby. Przepis na pizza Składniki: Ciasto na pizzę – 3 cienkie spody 450 g pszennej(...)minut. Wyjmij ciasto na stolnicę, złóż kilka razy. Podziel na 3 części i rozwałkuj na cienkie placki. Upiekłam tylko dwie pizze, a z reszty ciasta upiekłam cienkie podpłomyki. Posmaruj jedną połowę pizzy pesto, a drugą romesco. Posyp obficie startą mozzarella, pokrojonymi oliwkami i pomidorami. Piecz w nagrzanym na 200ºC piekarniku przez 15 minut. Wyjmij i posyp zieleniną i świeżo utartym
codojedzeniachia Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami i papryką Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Pełnoziarnista kanapka z jajkiem sadzonym, kalafiorem i pomidorem z ziołami Podpłomyki Podpłomyki z cukinią i czarnuszką Pudding chia kokosowo - migdałowy Ricotta z bananem i kiwi Ricotta z dymką i rzodkiewką Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Sałatka
Moja smaczna kuchniasmakuje?Wiem ,że poszłam na skróty ,ale co tam grunt ,że smakuje ha ha... 1 op.podpłomyków jogurtowo-brzoskwiniowe lody brzoskwiniowe bita śmietana owoce sezonowe ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Na podpłomyk wyłożyć jedną kulkę lodów brzoskwiniowych,wokół kulki lodu wycisnąć rozetki bitej śmietany.Między nimi poukładać owoce.Przykryć drugim podpłomykiem.Udekorować i podawać
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiMoje ulubione pieczywo z patelni, podpłomyki, można przygotować na wiele sposobów. Bazą jest zawsze ciasto składające się z mąki, wody i soli. Dla urozmaicenia można dodać przeróżne składniki i tworzyć smaczne kombinacje. Korzystam z sezonu na cukinię i tym razem postanowiłam dodać ją do chlebków z patelni. Najlepiej smakują mi jeszcze gorące, są wtedy bardziej chrupiące. Cukinia delikatna(...)smaku świetnie smakuje w połączeniu z czarnuszką, ostrą papryką i świeżą miętą. Podpłomyki można podać solo lub jako dodatek do dań mięsnych i warzywnych lub traktować jako zwykłe pieczywo. Podłomyki z cukinią i czarnuszką Składniki: 1 1/2 - 2 szklanki mąki pszennej woda 1/2 małej cukinii 2 łyżeczki czarnuszki 1 szczypta ostrej papryki w proszku (opcjonalnie, jeśli nie lubisz ostrych smaków
Moja smaczna kuchniazwłaszcza świeże, kolorowe i zdrowe sałatki, idealne na każdą okazję. Dzisiaj przygotowałam świetną pastę z ciecierzycy z suszonymi pomidorami i papryką, którą podałam do ulubionych ostatnio przeze mnie podpłomyków. To dobry pomysł na szybkie pieczywo z patelni, gotowe w kilka chwil! Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami i papryką Składniki: 1 szklanka ciecierzycy 1/4 małej czerwonej papryki(...)dolewamy stopniowo wodę z gotowania ciecierzycy lub zalewę jeśli ciecierzyca jest z puszki. Doprawiamy do smaku i ponownie miksujemy. Gotową pastę przekładamy do miseczki, skrapiamy olejem arganowym. Podajemy z podpłomykami , najlepiej smakują, gdy są gorące
Moja smaczna kuchniaPodpłomyki to wersja szybkiego "pieczywa z patelni", wystarczy mąka, woda i szczypta soli, a za kilka chwil możemy mieć gorące placuszki, które już bez dodatków smakują wybornie. Do tej pory przygotowywałam flatbread oraz proziaki , które z powodzeniem zastępują tradycyjne pieczywo do kanapek i nie tylko. Do tego rodzaju "pieczywa z patelni" świetnie pasują pasty warzywne, ale i wszelkiego rodzaju(...)suszonymi pomidorami Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Pesto z pieczonej dyni Ricotta z dymką i rzodkiewką Podpłomyki Składniki: 250 g mąki pszennej plus do posypania blatu szczypta soli woda Przygotowanie: Do mąki dodajemy sól i wodę - w takiej ilości, aby powstało elastyczne ciasto, które bez problemu będzie
Moja smaczna kuchniarozwałkowujemy. 6. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy rozwałkowane ciasto. 7. Na ciasto nakładamy sos pomidorowy, kukurydzę, kurczaka, paprykę i posypujemy startą mozarellą. 8. Podpłomyki pieczemy w 180⁰C przez ok. 10-15 min. Podpłomyki są bogate w: - błonnik pokarmowy, który zmniejsza stężenie cholesterolu i zwiększa perystaltykę jelit, - witaminę C (pochodzącą z papryki), która przyspiesza gojenie się
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachzaczniemy świecić - ale dziś zaryzykowałam.... Deser niezwykle prosty - zamiast Baileysa możemy dodać inny likier, zamiast truskawek - inne owoce - zupełna dowolność. Składniki: (na dwie porcje) 4 kieliszki likieru 1 podpłomyk ( bez cukru ) 200 ml mleka śnieżka truskawki płatki czekoladowe Nalewamy po 2 kieliszki likieru, wkruszamy do niego podpłomyk (lub zamiast niego biszkopty). Ubijamy śnieżkę z mlekiem, nakładamy łyżką - ozdabiamy owocami
dlaSmaQTrochę z powodu wakacji trochę z letniej monotonii naszych obiadków:) Młode ziemniaczki+ szparagi/fasolka+ sadzone jajko i zsiadłe mleko Tym razem również zagościła na naszym stole wariacja letnia :D Podpłomyk z bobem i fasolką szparagową SKŁADNIKI: opakowanie bobu fasolka szparagowa żółta i zielona jogurt naturalny, czosnek, przyprawa prowansalska mąka, woda, łyżka oliwy, przyprawy sól, pieprz, tarty ser kozi Umytą(...)oczyszczoną fasolkę ugotować w osolonej wodzie, podobnie bób. Po ugotowaniu bób obrać ze skórki. Ciasto na mace/ podpłomyk robi się bardzo podobnie jak pierogowe. Mąkę połączyć z ciepłą wodą, łyżką oliwy, solą i przyprawami. Dobrze ugnieść, tak by odchodziło całkowicie od palców. Rozwałkować na placuszki o średnicy ok 20-30 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 250 stopni- najlepiej
MarciochaKucharzyUwielbiam takie przekąski, szczególnie serwowane na ciepło. Postanowiłam, że wezmę udział w wypiekaniu na śniadanie i wspólnie z innymi blogerami przygotuję podpłomyki. Co prawda miały być z pomidorami, ale coś ostatnio pomidory mi szkodzą, dlatego upiekłam je skropione oliwą i posypane ziołami a do nich podałam sos jogurtowo-cytrynowy oraz cukinię na ciepło. Mogę Wam tylko powiedzieć, że było pysznie(...)krótko trzymałam, albo za mała temperatura była. Nie miało to wpływu na smak. Dodatkowo przygotowałam sos jogurtowo-cytrynowy oraz cukinię podduszoną na maśle z oregano. Razem ze mną podpłomyki przygotowali : Gosia , Danuta , Bernadetta oraz Nina
Magiczne Życie Martybrązowy Mąka: o rkiszowa, kukurydziana, pełnoziarnista, razowa, ryżowa, gryczana, owsiana, kokosowa, migdałowa itd. Bardzo rzadko używam ziemniaczanej, a zwykłej pszennej wcale. Makaron: ryżowy, pełnoziarnisty, z mąki durum Wafle ryżowe, podpłomyki bez cukru Bataty Owoce Tłuszcze: Orzechy - wszystkie oprócz brazylijskich (rzadko jem włoskie) Masło orzechowe/migdałowe/tahini itd. Olej rzepakowy i inne zdrowe oleje Oliwa z oliwek Awokado Łosoś (zaliczam(...)maslo migdałowe, 1/2 grejfruta 🍴 2. Wafle ryżowe z prosciutto 3. Garść orzechów 4. Naleśniki owsiane z tuńczykiem 5. Placuszki orkiszowe😋 😍 i dwa podpłomyki bez cukru z masłem migdałowym 2 1. Gryczane gofry kakaowe 2. Dwa kawałki serniczka 🍰 3. Kasza gryczana z tuńczykiem 4. Koteczki z serem i orzechami 5. Wafle
CzarnawisienkaZnalazłam ten przepis w starych zeszytach i nie wiem skąd mama czy babcia go miały, ważne że podpłomyki robione w ten sposób są pyszne i delikatne. Przypominają mi trochę gruzińskie chaczapuri. Zapraszam gorąco na pyszne Podpłomyki farmerskie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniewieś do babci, a mama robiła pierogi bądz po prostu makaron lub chleb, podkradaliśmy kawałki ciasta ...i kładliśmy na blasze pieca chlebowego, u babci w kuchni. Powstawał tzw. podpłomyk,wychopień,wychopieniek. Jakież to było dobre . Prymitywny wypiek tak zapadł mi w pamięć , że sobie o nim przypomniałam...wczoraj,patrząc na folkowy wzór mojego wałka. Zagniotłam ekspresowo ciasto jak na pierogi(...)pieczenia. Obiniżyłam temperaturę do 190 stopni i włożyłam blachę do piekarnika. I czekałam czy coś z tego wyjdzie. Przyznam się, że jest to pierwszy mój eksperyment tego typu. Podpłomyki z piekarnika są niemal identyczne jak te babcine, z ta różnicą, że nie poparzyłam sobie palców ani razu , jak to było w przypadku ściągania placków z blachy u babci! Są delikatnie
Z Kuchni Do Kuchninajbardziej lubię klasyczny śmietankowy, ale wytwórcy przygotowali różne warianty smakowe: z czarnuszką, suszonymi pomidorami, bazylią czy czosnkiem. Ser z Wiżajn to idealny kompan w kuchennych podbojach. Dziś ulepiłam podpłomyki, do których dosypałam ziarno siemienia lnianego, a ze świeżej pietruszki ukręciłam pesto o przepięknym zielonym kolorze. Podobną przystawkę przygotowałam na warsztatach kulinarnych z dzieciakami, które poprowadziłam w czerwcu w Olsztynie(...)przepisy wg Anny Starmach). Dziś jednak przepis odmieniony, według moich upodobań. Jem oczami - mam nadzieję, że wy również, bo z popołudniowej przekąski nie zostało już nic! Podpłomyki z siemieniem lnianym w towarzystwie pietruszkowego pesto i sera z Wiżajn PODPŁOMYKI: - 300 g mąki pszennej - 200ml przegotowanej letniej wody - garść ziaren siemienia lnianego - sól do smaku Do miski
Sajkofanka smakuormiański chlebek z ziołami to absolutna prościzna, a jednocześnie jest tak pyszny, że nie ma sie ochotę jeść go do wszystkiego. Zhingaliov hac to ormiański podpłomyk z patelni, nadziewany ziołami, a często również fetą lub serem bałkańskim. Nie trzeba żadnych drożdży ani zakwasu, wystarczy Read More Artykuł Ormiański chlebek z ziołami – czosnkiem niedźwiedzim i liśćmi rzodkiewki – zhingaliov
Flymetothespoonciągot, tak tam było szalenie sympatycznie - muzyka, fajny klimat, fajni i przyjaźni ludzie, wszyscy uśmiechnięci - w takich warunkach pracuje się najlepiej! Kiedy pierogi były naszykowane można było zrobić chrupiące podpłomyki na gorących patelniach - wcześniej z nimi się nie spotkałam, ale okazało się, że to wielu osób chrupiące wspomnienie z dzieciństwa! Kiedy ciasto jajeczno-semolinowe było gotowe do dalszej pracy
Plate of JoyNiby banalnie proste, a jednak nigdy na to nie wpadłam aby upiec podpłomyki gdy mi np. zabraknie chleba na śniadanie. Składniki na pewno każdy ma w domu (no chyba że cierpi na celiakię), wyrabiamy ekspresowo ciasto i za chwilę mamy całkiem ciekawy dodatek, do dipów, sosów czy zamiast chleba
Ditecztagine z kurczaka z suszoną śliwką . Zastanawiałam się co przygotować jako dodatek do tego dania, ziemniaki, kuskus... ? I wtedy wpadł mi w oko przepis na flatbread, czyli takie nasze podpłomyki. Młodsza córa szybko zagniotła ciasto i oto co nam wyszło: chrupiące i ciepłe chlebki. Będziemy powtarzać :-). Inspiracja Kuchenne wędrówki Shinju . Jeśli przygotujesz te chlebki, zrób zdjęcie
Kulinarne przygody Gatity