podpłomyki - 289 przepisów (strona:8/20)

Ormiański chlebek z ziołami – czosnkiem niedźwiedzim i liśćmi rzodkiewki – zhingaliov hac 82

ormiański chlebek z ziołami to absolutna prościzna, a jednocześnie jest tak pyszny, że nie ma sie ochotę jeść go do wszystkiego. Zhingaliov hac to ormiański podpłomyk z patelni, nadziewany ziołami, a często również fetą lub serem bałkańskim. Nie trzeba żadnych drożdży ani zakwasu, wystarczy Read More Artykuł Ormiański chlebek z ziołami – czosnkiem niedźwiedzim i liśćmi rzodkiewki – zhingaliov

Flymetothespoon
Akademia CookUp - Potrawy mączne i makarony 200

ciągot, tak tam było szalenie sympatycznie - muzyka, fajny klimat, fajni i przyjaźni ludzie, wszyscy uśmiechnięci - w takich warunkach pracuje się najlepiej! Kiedy pierogi były naszykowane można było zrobić chrupiące podpłomyki na gorących patelniach - wcześniej z nimi się nie spotkałam, ale okazało się, że to wielu osób chrupiące wspomnienie z dzieciństwa!  Kiedy ciasto jajeczno-semolinowe było gotowe do dalszej pracy

Plate of Joy
Podpłomyki 157

Niby banalnie proste, a jednak nigdy na to nie wpadłam aby upiec podpłomyki gdy mi np. zabraknie chleba na śniadanie. Składniki na pewno każdy ma w domu (no chyba że cierpi na celiakię), wyrabiamy ekspresowo ciasto i za chwilę mamy całkiem ciekawy dodatek, do dipów, sosów czy zamiast chleba

Ditecz
Flatbread, czyli chlebek z patelni 161

tagine z kurczaka z suszoną śliwką . Zastanawiałam się co przygotować jako dodatek do tego dania, ziemniaki, kuskus... ? I wtedy wpadł mi w oko przepis na flatbread, czyli takie nasze podpłomyki. Młodsza córa szybko zagniotła ciasto i oto co nam wyszło: chrupiące i ciepłe chlebki. Będziemy powtarzać :-). Inspiracja  Kuchenne wędrówki Shinju . Jeśli przygotujesz te chlebki, zrób zdjęcie

Kulinarne przygody Gatity
Sobota z jajem #2 Śniadaniowe zbuki czyli śniadanie dla odważnych (i kreatywnych) 139

zacząć od salsy Pomidory i cebulę pokroiłam w drobną kostkę. Przełożyłam do miseczki, skropiłam oliwą, dodałam przyprawy (tymianek, a także pieprz i chilli). Wymieszałam. Odstawiłam na 15min.  Teraz podpłomyki Mąkę przesiałam do miseczki, dodałam sól czosnkową, oliwę i wodę (proponuję wyregulować proporcje mąki do wody wg własnego uznania, ciasto ma być w miarę zwarte i sprężyste ). Wyrobiłam ciasto, które(...)wcześniej papierze co pieczenia. Wstawiłam do nagrzanego na 180st. piekarnika na 2min. W tym czasie starłam nieco żółtego sera, symbolicznie do oprószenia. A także wstawiłam wodę na jajka.  Podpłomyki wyjęłam z piekarnika. Salsę pomidorową odcedziłam z nadmiaru wody i rozłożyłam na cieście. Skropiłam oliwą, posypałam serem i całość zapiekłam ponownie przez 15min. (150st.). Na koniec jajo Do wrzącej wody

bastalena
Podpłomyki z warzywami 225

rano wymyślam coś innego. Zdarza się tak, że brakuje mi bułek a do sklepu nie chce się iść. Więc kombinuję czym by tu zastąpić pieczywo. Ostatnio zrobiłam podpłomyki i żeby nie było nudno to zrobiłam je na kolorowo. Już sam ich widok sprawiał, że miało się ochotę zjeść je wszystkie :)   Składniki: 300 g mąki pszennej 1 jajko

Olikowa kuchnia
Czosnkowe podpłomyki z natką pietruszki 168

greckiej, caprese) czy deski serów. Bardzo mi smakowały same, ewentualnie delikatnie polane ketchupem. :) Przepis jest prosty a ciasto bardzo dobre. Następnym razem zrobię z niego cebularze. :) Polecam. Czosnkowe podpłomyki z natką pietruszki PRZEPIS /źródło: N.Lawson "How to be a domestic goddess", kursywą zaznaczyłam swoje modyfikacje/ Temperatura pieczenia : 200 o C | Czas pieczenia: ok. 20 min. Ciasto 500 g mąki pszennej

coolinarnastrefa.blogspot.com
Pasta z wędzonego tofu 57

wędzonego tofu idealnie sprawdzi się na świeżym pieczywie, w towarzystwie np. ogórka kiszonego, pomidora i posiekanego szczypiorku. Możesz do niej upiec domowe bułki pszenne , bajgle lub moje ulubione podpłomyki z patelni . Jeśli lubisz robić domowe smarowidła, to sprawdź koniecznie moją książkę pt. “ HUMMUSY I PASTY “. Znajdziesz w niej dziesiątki inspiracji! Artykuł Pasta z wędzonego tofu pochodzi z serwisu

Blendman
Podpłomyk 64

Podpłomyki to najprostsze i super szybkie do zrobienia pieczywo w formie płaskich i elastycznych placków. Wyczarujesz je z samej mąki i wody. Z tym przepisem każdemu się uda.  - tylko 3 składniki - 2 minuty szykowania - bez drożdży i proszku do pieczenia

AniaGotuje.pl
Sałatka z brokułem i prażonym słonecznikiem 67

pełny smaku. Jeśli nie wiesz jak go przygotować, to zobacz mój poradnik jak gotować brokuły . Zastanawiasz się z czym sałatka z brokułem będzie smakowała najlepiej? Moim zdaniem warto ukręcić podpłomyki , domowe bułki pszenne , a w wersji bezglutenowej… upiec chleb gryczany lub ugotować ryż. P.S. Do stworzenia sosu użyłem jogurtu kokosowego naturalnego oraz zrobiłem domowy sojonez , czyli wegański majonez. Artykuł

Blendman
Hummus z pieczoną marchewką 65

tego dorzucamy kilka pozostałych składników, blendujemy i uzyskujemy GŁADKI i PYSZNY hummus z marchewką Z czym jeść hummus marchewkowy? Dla mnie idealnymi dodatkami do tej pasty, są własnej roboty podpłomyki , których ukręcenie zajmuje zaledwie kilka chwil, krakersy bezglutenowe , które głownie składają się z ziaren oraz ostatnio dodane na bloga kruche ciasteczka cebulowe . Możesz również pokroić świeże warzywa. Jeśli lubisz pasty

Blendman
Pesto z rukoli 77

Najbardziej lubię używać go jako sosu do makaronu lub zamiast sosu pomidorowego na spód do pizzy . Oczywiście można takim pesto również posmarować ulubione pieczywo, pomaczać sobie chlebki naan lub podpłomyki … Pesto z rukoli jest bardzo uniwersalne. Artykuł Pesto z rukoli pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy

Blendman
Curry z zielonej soczewicy 75

problemu w sklepach stacjonarnych oraz internetowych. Zobacz gdzie możesz ją kupić -> KLIKNIJ Z czym podawać curry z soczewicy? Polecam Ci ugotować ryż jaśminowy, basmati lub ukręcić domowe podpłomyki z patelni lub chlebki naan . Do tego posiekaj zieloną pietruszkę i… ZAJADAJ. Artykuł Curry z zielonej soczewicy pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy

Blendman
Marokański gulasz z ciecierzycą 58

podawać marokański gulasz z cieciorką? Dla mnie idealnym towarzystwem dla dzisiejszego gulaszu był kuskus, prażone migdały oraz posiekana pietruszka. Oczywiście możesz również ugotować ryż, kaszę bulgur, a nawet ukręcić podpłomyki lub chlebki naan . Gulasz z ciecierzycą – KĄCIK PORAD Użyłem w składnikach ciecierzycy w puszce, ale oczywiście możesz ugotować ją samodzielnie! 1 puszka = około 100g suchej ciecierzycy = około 240g ugotowanej

Blendman
Gulasz z soczewicy 65

czym podawać gulasz z soczewicy? W gulaszu znajdują się już ziemniaki, tak więc dodatkowo nie musisz nic przygotowywać. Jeśli chcesz, możesz ewentualnie ukroić kromkę chleba, ukręcić domowe bułki lub podpłomyki . Zastanawiasz się co jeszcze możesz zrobić z zielonej soczewicy? Polecam Ci klopsiki z soczewicy , które podałem ostatnio na obiad w sosie pomidorowym. Dodatkowo rewelacyjna jest również wegańska lasagne , kotlety

Blendman
Afrykańska sałatka z kaszą jaglaną 62

można zrobić z ciecierzycy? Jeśli masz nadmiar ciecierzycy, to polecam Ci klasyczny przepis na hummus . Jest to pasta, do której możesz pokroić warzywa w słupki, upiec domowe bułki pszenne , podpłomyki lub bezglutenowe krakersy . Chcesz coś bardziej obiadowego? Pyszna jest zupa pomidorowa z ciecierzycą , curry z kalafiora oraz curry z cukinią . A może deser? Polecam Ci ciastka z ciecierzycy ! Pssst. Lubisz

Blendman
Czerwone pesto z suszonych pomidorów 120

suszonych pomidorów? Świetnie sprawdzi się jako dodatek do makaronu lub smarowidło do pieczywa. Ostatnio nawet upiekłem sobie chlebek z tym pesto… To była prawdziwa petarda! Domowe bułki pszenne , podpłomyki z patelni , czy krakersy bezglutenowe … Wszystko z czerwonym pesto smakuje świetnie. Co dają płatki drożdżowe? Nadają one pesto lekko serowego aromatu. Nie jest to dodatek obowiązkowy, ale jeśli tylko

Blendman
Flammkuchen alzacka tarta chlebowa z cebulą i boczkiem 139

carbonary, Włosi przenigdy nie dodają śmietanki do pasta alla carbonara). Z drugiej strony w cieście nie ma drożdży, stąd też smacznie kojarzy się z wypieczoną piętką chleba lub staropolskimi podpłomykami . Tarta pokryta gęstą, słodką i jednocześnie lekko skwaszoną śmietanką crème fraîche, pieczona krótko w wysokiej temperaturze z piórami cebuli oraz boczkiem pokrojonym w drobne słupki. Rustykalna tarta o nieregularnym, niedbałym

ProstePesto.pl
Mołdawska placinta z serem 97

placinta z serem chleb z serem smażony na patelni. Mołdawska placinta z serem jest typowym przykładem bieda kuchni i jednym z najbardziej charakterystycznych dań tego kraju. Podobnie jak polskie podpłomyki czy indyjski chleb naan placinta z serem jest prosta do przygotowania i bardzo smaczna. Te pszenne placki na kefirze lub maślance możesz usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku. Prosta

Cztery Fajery
Dziadowa pizza muchomorkowa 91

wczesnego średniowiecza, bo inaczej możemy, jak w tej słynnej anegdocie o młodej kobiecie, odcinać końcówki pieczeni, nie wiedząc czemu (zainteresowanych odsyłam do google :)) Wystarczającym gestem będzie robienie pizzy na podpłomykach, a nie cieście drożdżowym :) Składniki: - mąka - koncentrat pomidorowy - pieczarki

Kryzysowa Książka Kucharska
Podpłomyki dyniowe z serem truflowym 82

była, pyszota. Przemek ma dziś urodziny więc ulubione dania dziś na stole jubilata. Niby takie proste, niby takie łatwe ale za to jakie pyszne. Mowa tu oczywiście o dyniowych podpłomykach. Zachęcam do skorzystania z przepisu, polubicie je tak jak ja i Przemek. Chlebek śniadaniowy z dynią. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Paprykowe łódeczki ziemniaczane 119

wielkości kawałków, na jakie je pokroisz, dlatego warto sprawdzać je w czasie pieczenia. Zobacz też inne przepisy na dodatki do obiadu : Paszteciki z mięsem Sałatka z fasolką szparagową Podpłomyki Glazurowane marchewki Domowa kostka rosołowa Sałatka tabbouleh Zobacz też najnowsze przepisy : Kopytka dyniowe Tarta z porami, boczkiem i groszkiem Powidła z piekarnika Sos marinara Lody malinowe bez maszynki Artykuł Paprykowe łódeczki

okolicepalnika.pl
ŻÓŁTE CURRY Z KURCZAKIEM 71

oraz kurkumę - całość zagotować i po chwili zdjąć z ognia. Żółte curry z kurczakiem doprawić do smaku i posypać posiekaną kolendrą. Gotowe curry z kurczakiem podawać z ryżem albo podpłomykiem. Miłego gotowania! Żółte curry z kurczakiem. żółte curry z kurczakiem

Moja Książka Kucharska
Norweskie placki Lomper vol.1 Faceta w Kuchni 84

Lomper to miękkie podpłomyki wielkości talerza deserowego, zrobione z ziemniaków, mąki i odrobiny soli. Podczas wojen napoleońskich import zboża z Danii został zablokowany przed wejściem do Norwegii. W związku z tym mąka była reglamentowana, a ziemniaki stały się bardziej powszechne i pożądane. W efekcie kobiety zaczęły mieszać mniejsze ilości mąki z większymi ugotowanymi, tłuczonymi ziemniakami, w wyniku czego powstały miękkie

RafalCook
KURCZAK TIKKA MASALA 89

kurczakiem tikka masala?     Kurczaka tikka masla najlepiej podawać z ryżem Basmati, z ryżem z masłem czosnkowym albo kuminem i świeżą kolendrą. Obowiązkowy jest świeży chlebek Naan lub podpłomyk do maczania w sosie masala. Aromatyczne, złociste kawałki kurczaka w niesamowitym sosie curry - oto najlepszy przepis na kurczaka tikka masala. Kurczak tikka masala - przyprawy: około 600g mięsa z kurczaka (filet

Moja Książka Kucharska
Czy wiecie co to jest dukkah? 109

pewnie do czego stosować taką mieszankę? Ja dodaję dukkah praktycznie do wszystkiego. Posypuję nią kremowe zupy, sałatki, a ostatnio użyłam nawet do panierowania. Taka orientalna mieszanka świetnie podkreśla smak podpłomyków z ciecierzycą . Można nią również posypać twarożek na śniadanie. Dukkah przypomina nieco zaatar , na który przepis już Wam zaprezentowałam. Podobnie jak zaatar przygotowuję większość ilość mieszanki dukkah i przechowuję

codojedzenia
Egipski Ful, czyli genialna pasta z bobu i pomidorów 125

medames, to trochę taki egipski bigos, bo ile gospodyń, tyle przepisów! W niektórych krajach arabskich w Afryce podaje się go w postaci gulaszu do śniadania lub jako dodatek do podpłomyków. Czasami bób jest rozgotowany, czasami rozgnieciony, a innym razem jędrny i chrupiący. Bywa podawany z tahini lub ostrym sosem chili, innym razem z jajkami lub posypany świeżą cebulą, zieleniną

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Zupa krem pomidorowa z ananasem 84

być dojrzały, słodki i dobrze oporządzony (pozbawiony skórki i środka). Z czym podawać krem pomidorowy? Standardowo polecam grzanki i posiekaną zieleninę, w tym przypadku zieloną cebulkę. Możesz również zrobić podpłomyki , domowe bułki pszenne , jak i chleb gryczany i z nimi pałaszować. Dla każdego coś dobrego. Lubisz zupy? Sprawdź koniecznie moje pozostałe przepisy na zupy . Artykuł Zupa krem pomidorowa z ananasem

Blendman
Sałatka z kapustą pekińską i fasolą 68

dzięki dodaniu do niej ryżu. Na zdjęciu widzisz wersję z ryżem parabolicznym i czerwonym. Jeśli nie masz zamiaru dodawać ryżu do sałatki, to na blogu znajdziesz świetny przepis na podpłomyki , domowe bułki pszenne , jak i chleb gryczany . Dla każdego coś dobrego. Do przygotowania sałatki użyłem jogurtu naturalnego, roślinnego. Świetnie sprawdzi się również roślinna śmietana, a w wersji “jak szaleć

Blendman
Zupa z czerwonej soczewicy 100

pojawiła się zupa z czerwonej soczewicy ! Czym się różni od poprzedniczki? Przede wszystkim… Smakiem! 😅 Z czym ją podawać? U mnie towarzyszyła jej bułka, ale możesz również ukręcić podpłomyki lub bezglutenowy chleb gryczany . Wszystko zależy od tego, na co masz ochotę. Pałaszowałem ją również bez pieczywa i była równie dobra, bo… dobra zupa i bez dodatków, będzie dobra 🙃 Dodatkowo

Blendman
Curry z kalafiorem i ciecierzycą 80

dzisiejsze curry z kalafiorem i ciecierzycą 😅 Z czym podawać curry z kalafiorem? Możesz ugotować ryż lub tak jak ja, zrobić sobie domowe pieczywo z patelni. Sprawdź koniecznie przepis na podpłomyki , oraz przepis na chlebki naan . Jedne jak i drugie, sprawdzą się tutaj idealnie. Dodatkowo warto posiekać małą garść kolendry lub zielonej pietruszki do podania. Jakiego jogurtu użyłem i czym

Blendman
Kiszone buraki 83

chce się z Wami podzielić. Najbardziej lubię wodę powstałą z kiszenia buraków i to właśnie dla niej, tak chętnie je robię. Często na śniadanie kręcę sobie hummus, świeże, domowe podpłomyki, a do tego nalewam dużą szklankę soku z kiszonych buraków. Te smaki pasują do siebie niesamowicie dobrze. Kiszonych buraków nie pasteryzuję, bo nie trzeba. Po odcedzeniu i wsadzeniu do lodówki

Blendman
Dal z burakiem i czerwoną soczewicą 67

zobacz również curry z cukinią oraz curry z batatami . Z czym dal smakuje najlepiej? Tym razem u mnie był to ryż, ale świetnie sprawdzą się również chlebki naan oraz podpłomyki . Artykuł Dal z burakiem i czerwoną soczewicą pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy

Blendman
Paprykowe łódeczki ziemniaczane 86

wielkości kawałków, na jakie je pokroisz, dlatego warto sprawdzać je w czasie pieczenia. Zobacz też inne przepisy na dodatki do obiadu : Paszteciki z mięsem Sałatka z fasolką szparagową Podpłomyki Glazurowane marchewki Domowa kostka rosołowa Sałatka tabbouleh Zobacz też najnowsze przepisy : Paprykowe łódeczki ziemniaczane Tarta z rabarbarem Kuskus z pieczonego kalafiora Dżem truskawkowy z rabarbarem Galaretka z płatków róży Artykuł Paprykowe

okolicepalnika.pl
Sałatka z botwinki 109

ogóle ich nie ma, to możesz użyć również zwykłych lub podłużnych buraków. Jeśli nie wiesz z czym ją spałaszować, to polecam Ci klasyczny hummus , którym posmarujesz np. podpłomyki lub domowy, bezglutenowy chleb gryczany . Dla każdego, coś dobrego 😊 Sprawdź również moje pozostałe przepisy na sałatki ! Artykuł Sałatka z botwinki pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy

Blendman
Hummus z kalafiora 131

kalafiora? Dla mnie idealnym dodatkiem do tej pasty, jest marchewka i świeży ogórek, pokrojone w paski. Nic mi więcej nie potrzeba. Oczywiście sprawdzi się również tradycyjne pieczywo, krakersy czy podpłomyki . Przepisy na hummus wykonałem w blenderze próżniowym Wartmann – polecam: https://sklep.ronic.pl/13-blendery 😊 Artykuł Hummus z kalafiora pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy

Blendman
Płaski chlebek z cukinią i serem 76

Płaski chlebek z cukinią i serem pieczony na kamieniu lub w piekarniku – po włosku możemy o nim powiedzieć pizza, po polsku podpłomyk. Ideą jest wytrawne ciasto drożdżowe, posmarowane sosem pomidorowym lub po prostu oliwą czy olejem. Na wierzch rzucamy cieniutko pokrojone dodatki: wędlinę, sezonowe warzywa, zioła i posypujemy serem, który rozpuści się pod wpływem ciepła. Zapiekamy. Proste danie, tanie

Dorota Smakuje
Tacos bez mięsa 73

były w sklepie, to w dodatku było przyjemne dla oka i portfela (promo). Tak więc trzeba było stestować temat. Możesz również kupić kukurydziane, sztywne placki lub zrobić samodzielnie małe podpłomyki . Będzie petarda. Po nabyciu drogą kupna placków do tacos, trzeba było zastanowić się nad tym, z czego je zrobić. Co zalega w lodówce i szafkach? Padło na podstawowe 3 składniki

Blendman
Groszkowe podpłomyki z pomidorami i serem 73

podpłomyki idealnie nadadzą się na śniadanie czy na drugie śniadanie do szkoły, pracy, na uczelnię. Są pożywne i bardzo smakowite, polecam gorąco. Placuszki groszkowe. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Przystawki na grilla na gorąco i zimno 88

łączyć je z innymi warzywami. Szparagi z kalafiorem lub szparagi z kaszą to pyszne przystawki na grilla na ciepło. Poza tym na grilla piekę zawsze jakiś chleb jak podpłomyki z zaatar . Przy tak dużym bufecie przystawek nawet nie trzeba aż tyle mięsa czy ryb. Wszyscy zawsze są najedzeni i zadowoleni. Przystawki na grilla na zimno Zaletą przystawek jest

codojedzenia
Domowe bułki pszenne 153

Przepis na domowe, wegańskie bułki pszenne Jestem wielkim fanem pieczywa w każdej postaci. Nie ważne czy to będą podpłomyki , bułeczki z bazyliowym pesto , czy też klasyczne domowe bułki pszenne . Zajadam się tym wszystkim z wielkim zachwytem. Staram się, gdy tylko czas i chęci pozwolą, żeby tworzyć wypieki samodzielnie. Są wyjątkowe w smaku i kosztują grosze! Poza tym mam pewność

Blendman
Ślimaczki z pesto bazyliowym 96

Przepis na ślimaczki z pesto bazyliowym Dzisiaj postanowiłem troszkę popiec. Już dawno nie robiłem pieczonego pieczywa. Przez ostatnie tygodnie ciągle tylko pizza z patelni i podpłomyki . Nie zrozum mnie źle, bardzo je lubię, ale potrzebna mi była odmiana. Przełamałem tę monotonię i ukręciłem zakręcone bułeczki z pesto bazyliowym . Czy ślimaczki z pesto są dobre? Dobre? To mało powiedziane! Te zawijasy

Blendman
Wegańskie pesto bazyliowe 171

wychodzi delikatnie goryczkowe za sprawą oliwy. Jest stosunkowo delikatne w smaku. Dla mnie świetny dodatek do klusek, pizzy (zamiast sosu pomidorowego) czy nawet, żeby pomaczać sobie chlebki naan lub podpłomyki . Warto wypróbować! Na blogu znajdziesz również pesto z liści rzodkiewki . Smakuje bardzo fajnie, jest troszkę delikatniejsze. Z pewnością warte uwagi! Możesz również zrobić z dzisiejszym pesto ukręcić takie oto ślimaczki

Blendman
Podpłomyki jogurtowe z jajkiem i chutneyem z mango 90

mowa to: jaja, mąka samorosnąca, jogurt naturalny, chutney mangowy,papryczka chili. I tak oto z kilku luźnych składników powstanie pyszne, pożywne i smakowite śniadanie. Polecam i zapraszam do skosztowania. Podpłomyki z jajem. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Sałatka z bakłażanem i szpinakiem 75

koktajlowe i ciecierzycę… Dla mnie istna petarda. Jaka jest sałatka z bakłażanem? Odpowiedź jest prosta… PROSTA 😂 Kilka nieskomplikowanych składników i otrzymujemy super posiłem. Do tego świeża bułeczka, podpłomyk lub w wersji bezglutenowej chleb z kaszy gryczanej lub z mąki gryczanej i satysfakcja gwarantowana. Na blogu znajdziesz już wiele przepisów na sałatki , ale ta jest pierwsza z tym fioletowym

Blendman
Ratatuj – Gulasz Warzywny 84

najważniejszymi składnikami są bakłażan, cukinia, papryka, cebula i pomidory. Z czym jeść ratatuj? Z czym tylko chcesz! Idealnie pasuje tutaj świeże pieczywo, ryż, ale sprawdzą się też domowe podpłomyki z patelni . Możesz oczywiście również zjeść bez dodatków. Innym gulaszem, pochodzącym z basenu Morza Śródziemnego, jest caponata . Składa się ona również z bakłażana, dużej ilości pomidorów i oliwek. W Indyjskich klimatach

Blendman
Zupa z zielonej soczewicy 67

Sprawdzi się równie dobrze, a znacznie nie straci zupa na smaku. Zupa z zielonej soczewicy – z czym podawać? U mnie był akurat zwykły chleb. Możesz jednak przygotować domowe podpłomyki lub chlebki naan . Obie propozycje są przygotowywane na patelni, więc nie potrzebujesz nawet piekarnika. Z bezglutenowych pyszności polecam chleb z mąki gryczanej , który robi się błyskawicznie. Ciekawy jest też chleb

Blendman
Sałatka z falafelem i granatem 113

bardzo dobrze sprawdzą się również proste klopsiki wegańskie lub klopsiki z orzechów włoskich. A z czym podawać sałątkę? Może być to oczywiscie zwykłe pieczywo, ale… możesz również zrobić podpłomyki z patelni lub chlebki naan . Fajny też smakuje bezglutenowy chleb z mąki gryczanej i chleb z kaszy gryczanej ! Myślę, że wśród tych przepisów, bez problemu znajdziesz cos dla siebie. Chcesz

Blendman
Cebularze na zakwasie 123

się pieczenie zwykłego domowego chleba, co robię w każdy weekend od ponad 10 lat. Zresztą - i tak nie mam zupełnie czasu na robienie kanapek. Dlatego ratunkiem są dla mnie podpłomyki z różnymi dodatkami ( np. ze szparagami ), a w ostatnim czasie cebularze, do których zrobiłam kolejne udane podejście. Tym razem upiekłam je bez sera, więc z przepisu mogą skorzystać weganie

Weekendy w domu i ogrodzie
Tajska sałatka z tofu 74

ostrości i nie wykręca od kwaśności. To jest po prostu petarda. Sałatka tajska – z czym będzie najlepsza? Ja spałaszowałem ją bez dodatków, ale świetnie sprawdzą się kryzysowe podpłomyki z patelni , chlebki naan , czy bezglutenowy chleb z mąki gryczanej lub chleb z kaszy gryczanej . Jeśli masz zajawkę na sałatki, to koniecznie zaraz po tej, musisz spróbować sałatkę z falafelem oraz

Blendman
Pasta paprykowa z białej fasoli 82

papryczek jalapeno, których w moim odczuciu nie może tutaj zabraknąć. Papryczek użyj do dekoracji, nie wrzucaj ich do blendera. Z czym podawać pastę paprykową? Świetnie sprawdzą się podpłomyki z patelni , krakersy z płatków owsianych , chlebki naan lub zwykła buła. Na co tylko masz ochotę. Szukasz innych przepisów na pasty? Na wstępie polecam Ci moją książkę pt. „ Hummusy i pasty

Blendman
Hummus ze szparagami 80

hummus? Oczywiście mogą być to tak jak u mnie krakersy, w tym również domowej roboty bezglutenowe z linku powyżej. Świetne też będzie świeże pieczywo. Ja ostatnio jestem zakochany w podpłomykach z patelni , które są niesamowicie proste do zrobienia, a przy tym jakie pyszne… Szukasz innych przepisów na pasty? Na wstępie polecam Ci moją książkę pt. „ Hummusy i pasty

Blendman
Szybka zupa krem ze szparagów 93

krem ze szparagów, to idealna propozycja do osób, które cenią sobie prostotę. Z czym podawać krem ze szparagów? Oczywiście można klasycznie zrobić lub kupić grzanki. Ja natomiast zrobiłem ekspresowe podpłomyki z patelni , które wymiatają w kategorii pieczywa bez drożdży 😄 Kilka zup, które również gorąco Ci polecam Zupa krem z pieczarek Zupa marchewkowa krem Indyjska zupa kalafiorowa Krem cebulowy po azjatycku

Blendman
Podpłomyk z boczkiem, cebulą i żółtym serem 141

Podpłomyk jest rodzajem cienkiego placka, na którym układamy swoje ulubione dodatki, ale zanim je położymy, smarujemy go kwaśną śmietaną. Jest podobny do pizzy, jednak do jego pieczenia nie potrzebujemy drożdży Co potrzeba na ciasto: 250 g mąki pszennej tortowej typ 450, 200 ml letniej wody, 1 niepełna łyżeczka soli, 1 łyżka oleju Co potrzeba na nadzienie: 200 g boczku wędzonego

Bułka z Chlebem
Bułki pszenno razowe z marchewką 118

prosty przepis na bułki z marchewką utartą. Niewiele warzyw pasuje do wypieku pieczywa, ale marchewka , cukinia czy buraczki są często przeze mnie stosowane. Czasami sięgam po ciecierzycę i piekę podpłomyki . Wypiekam chleb również z ziemniaczanymi resztkami. Zaletą pieczywa z dodatkiem warzyw jest to, że jest ono smaczne i długo utrzymuje wilgotność. Poza tym jest to sposób na więcej warzyw

codojedzenia
SZYBKIE PODPŁOMYKI 122

Pyszne, szybkie podpłomyki, to idealna alternatywa dla domowego chleba. Nam posmakowały tak bardzo, iż były już 2 razy i to dzień po dniu. Bajeczne, błyskawiczne, przepyszne, nic tylko zakasać rękawy i w dosłownie pół godziny, możemy wyczarować domowe pieczywo. Inspiracją był ten przepis Składniki: - 240-250g mąki orkiszowej typ700 lub 450 lub pszennej typ650 - 100ml (g) letniej wody

Smaczne Zdrowe
Imprezowe dania na Andrzejki – przepisy 121

winogronami Sałatka włoska z kaszą Sałatka z kurczakiem Sałatka meksykańska Sałatka z czerwoną pomarańczą i stekiem wołowym Sałatka z łososiem wędzonym Bakłażany po kaszubsku Pieczywo na Andrzejki Chlebek naan Podpłomyki z solą i kuminem Chlebek włoski z pesto i botwinką Ślimaczki z musztardą i boczkiem – przekąska do piwa Tarta z rybą wędzoną Tarta z nadzieniem musztardowym Tarta z porem

Dorota Smakuje
Hummus z kurkami i pesto 85

smaku zielone pesto i jędrne, podsmażone z cukinią kurki. Macie to? Ten hummus z kurkami i pesto to połączenie idealne, wprost perfekcyjne na przyjazd gości. Wystarczy dodać chleb lub podpłomyk i każdy Read More Artykuł Hummus z kurkami i pesto pochodzi z serwisu flymetothespoon - blog kulinarny

Flymetothespoon
Lawasz z mięsem mielonym, serkiem halloumi i warzywami 116

się przepisy na dania z dodatkiem mięsa mielonego. Dlatego dziś także dorzucam do swojego kulinarnego portfolio przepis na tego typu potrawę. Tym razem lawasz – czyli ormiański typ chlebka, podpłomyka, w którym po zwinięciu lub złożeniu można zamknąć pyszne dodatki. Ja użyłam serka halloumi, świeżej papryki, pomidora, kiszonego ogórka oraz sałaty. Całości dopełniał sos na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem

Raj dla Podniebienia
Szybka pizza w 15 minut! 167

akurat zalega w lodówce i odpowiada podniebieniom Waszych domowników.  Czas start!. Porcja na 4 mini pizze. Czas przygotowania 15 minut. Składniki: - 2 duże płaskie bułki lub podpłomyki - 2 gałązki pomidorków koktajlowych - 4 plastry sera do tostów - 1 czerwona cebula - 8 plastrów boczku  - 4 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego Sos: - 4 łyżki koncentratu pomidorowego - 2 ząbki czosnku - suszony majeranek

Apetyczna babeczka
Podpłomyk z serkiem wiejskim i szynką 99

przygotowania ciasta na pizzę jest krótki, to jednak czekanie na wyrośnięcie już niekoniecznie… Nie zawsze mam tyle czasu na to, ale smak na pizzę jest. Wtedy ratuje mnie podpłomyk- szybki, pieczony placek z mąki i wody, który stanowi świetną bazę dla przeróżnych dodatków, podobnych jak te na pizzy. W tym przepisie, aby podkreślić rustykalny charakter placka, dodałam podobnie nawiązujące

Smaczna Strona
Naleśnik z karmelizowaną cebulą z okazji maslenicy 107

którym obecnie się znajdujemy, w dzień, w którym dzień był tak samo długi jak noc, a następny był już od niej dłuższy, jedzono, z racji swego kształtu - placki, podpłomyki, naleśniki, czy inne tego typu podobne rzeczy. Kształt był tutaj bardzo istotny, bo przypominał słońce. To święto nazywano maslenicą. Później na zachodniej części naszego terytorium nastąpił, dość agresywny, napływ kultury

Kryzysowa Książka Kucharska
Piadina - włoska tortilla - włoski chlebek 115

produkcji najlepiej użyć smalcu bo to on nadaje plackowi takiej listkowości, olej ani masło tego nie uczynią. Jeśli jednak z jakiś powodów nie jecie smalcu, użyjcie oleju. Piadina - włoski podpłomyk. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Flammkuchen (tarte flambee) 134

Wczoraj był Światowy Dzień Pizzy, ale ja zamiast tradycyjnej pizzy upiekłam tzw "pizzę alzacką", którą akurat z pizzą nie ma wiele wspólnego, bo to raczej podpłomyk, ale pizze przypomina. To flammekueche lub flammkuchen (fr. tarte flambée) – "tradycyjne alzackie danie w formie tarty na bazie ciasta chlebowego, cebuli, boczku ciętego w drobne słupki i śmietany. Napotkać można też

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Inspiracje talerzowe #2 132

ostatnio polecałam - Kulinarne Szaleństwa. Jak zobaczy się tyle zdjęć udanych chlebków to, aż chce się też taki upiec http://www.ewawachowicz.pl/przepisy,0,58.html 5. Moja mama ostatnio nauczyła mnie robić podpłomyki, podobne do prozaków, najlepsze z dżemem, lubię i muszę zrobić :) http://www.mirabelkowy.pl/2015/03/proziaki.html

Na moim talerzu
Podpłomyki 136

Mamusia pokazała mi jak je zrobić. I teraz jak synek domaga się ciasteczka, przygotowuję podpłomyki w kilka minut. Jest to najprostsza forma pieczywa/tortlilli/placków. Najczęściej jemy je z dżemem, ale można uformować większe i podać z gulaszem, z sosem czosnkowym i kurczakiem. Składniki: pół szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki żytniej łyżka oliwy/oleju trochę ciepłej wody 1. Z podanych składników

Na moim talerzu
Jak zrobić włoską piadinę? Piadiny z ricottą, figami, prosciutto i rukolą 120

Piadiny, czyli przypominające meksykańskie tortille lub nasze swojskie podpłomyki pszenne placki pochodzące z prowincji Emilia-Romania we Włoszech. Klasyk włoskiego street foodu, a dla mnie pyszna propozycja na ciepłą kolację. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, a smak ciepłych placuszków z ulubionymi dodatkami wynagradza wysiłek. Dodatki mogą być dowolne. Ja proponuję zestaw jesienny - ricotta, figi, szynka prosicutto oraz rukola. Pod koniec

Chilli Czosnek i Oliwa
Tarte Flambée (Flàmmeküeche) w sierpniowej piekarni i "Uczucia zaklęte w kamieniu" 123

miesiącu Amber w swojej piekarni zaproponowała nam Tarte Flambée (w tłumaczeniu bezpośrednim - podpłomyk). Jak podaje Amber na swoim bogu , wypiek ten wywodzi się z rejonu Kochersberg położonego na północnym-wschodzie Alzacji, a popularność zdobył w XIX wieku. Tradycyjnie przygotowywały go bogate rodziny wiejskie, które stać było na piec do pieczenia chleba. Flàmmeküeche (w wersji niemieckiej) zwykle piekło się

Weekendy w domu i ogrodzie
Mozzarella zapiekana z figami i szynką parmeńską w cieście makaronowym (bez glutenu) 151

gdzie dostawałam najprostsze i najpyszniejsze danie na świecie (chociaż babcia by tego pewnie nie nazwała daniem). Gdy robiła ciasto na makaron, ze skrawków, które jej zostawały, robiła dla mnie podpłomyki pieczone na prawdziwym kuchennym piecu opalanym drewnem. Ja bawiłam się pod stołem i domagałam więcej, nie wyobrażałam sobie, że może istnieć coś pyszniejszego. Były cienkie, kruche i miejscami lekko przypalone

Quinoa Raz!
Tarte Flambée 145

myśli, zajęła ręce, czas goi rany, wspomnienia pozostają. Tarte Flambée zaproponowane przez Amber , to można powiedzieć taki rodzaj Alzackiej pizzy. Ciasto musi być jednak cieniutkie! a dzięki temu placek - podpłomyk smakuje wybornie. W Alzacji tarte flambée podaje się zazwyczaj na dużej rustykalnej drewnianej desce. Tradycyjnie używa się sera munster, ale można też wykorzystać gruyere czy tomme, albo inny dobrze topiący

Moje Małe Czarowanie
Soczewica z kalafiorem w pomidorach 85

miękkie. W razie potrzeby można dodać więcej wody. Na koniec dodajemy suszone oregano i doprawiamy do smaku. Mieszamy. Danie można posypać posiekaną natką z pietruszki. Podajemy solo lub z podpłomykami

Moja smaczna kuchnia
Domowy makaron pietruszkowy 110

rosołem nigdy nie przepadałam, ale domowy makaron zajadałam bardzo chętnie. Najczęściej sam, wyjadając go z durszlaka zaraz po przygotowaniu lub też w formie zupy owocowej. Najbardziej jednak lubiłam podpłomyki – mam tu na myśli cienko rozwałkowane płaty ciasta, które smażyło się na blasze kuchni kaflowej. To był smak, niestety aktualnie już nie do powtórzenia. Powtarzam jednak makaron. Tym razem

365 dni dookoła kuchni
podpłomyki placki z blachy. 252

zapomniał kupić pieczywo?? Mając w domu mąkę, olej i grill możemy przygotować podpłomyki. Ciasto przygotowuje się bardzo podobnie, jak na pizze bez dodatku drożdży. Pieczone na grillu są genialne, smakują jak u babci. Dużo lepsze od tych pieczonych w piekarniku czy na patelni. Składniki 1 szkl mąki pszennej około 80 ml ciepłej wody 1 łyżka oliwy z oliwek

Kulinarne pyszności Molki
Zalipianki Ewy Wachowicz - czy warto tu wpaść? 179

szacunkiem dla natury. Bazujące na lokalnych produktach i sprawdzonych recepturach. Takie są moje Zalipianki." - tak opisuje swój lokal jego właścicielka Ewa Wachowicz. Jako czekadełko pojawią się na naszym stole podpłomyk z czarnuszką, jest świeżutki, chrupiący i pyszny. Towarzyszy mu domowy chleb upieczony na drożdżach oraz pasta z fasoli i smalec ze skwarkami. Początek naszej kolacji zapowiada się smakowicie. Kolejno zamawiamy

Kulinarne przygody Gatity
Chlebki flatbread na jogurcie 153

mleko, czy jogurt). Ich cechą charakterystyczną jest również to, że są cienko rozwałkowane przed pieczeniem. Do flatbread’ów zaliczamy między innymi chlebki naan , pity , pizzy czy nasz rodzinny podpłomyk. Przepis na te chlebki znalazłam u Jamiego Olivera. Zainteresowały mnie właśnie ze względu na dodatek jogurtu. Wzbogaciłam je tylko o świeżą natkę pietruszki i wyszły fenomenalne. Pamiętajcie jednak, że podstawą tych

PatiGotuje
Przepisy na majówkę 99

szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Sałatka z kaszy jęczmiennej z rukolą pomidorami i mozzarellą Sałatka Cezar z kurczakiem Podpłomyk z kurczakiem i parmezanem Gulasz z czerwonej soczewicy z cukinią i pieczarkami Gulasz z kurczaka z ciecierzycą w pomidorach Shake waniliowo - kawowy Tiramisu kokosowe Proziaki Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą

Moja smaczna kuchnia
Przepisy z nowalijkami 147

szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami Koktajl pomarańczowy z marchewką i sałatą Ciabatta z rukola, kiełbasą krakowską i zielonym ogórkiem Sałatka z kolorowymi pomidorkami Sałatka warstwowa z kukurydzą i szynką Podpłomyk z kurczakiem, parmezanem i zieloną sałatą

Moja smaczna kuchnia
Chlebki Naan 147

Chlebki Naan są świetnym dodatkiem do indyjskich dań typu curry czy jako pieczywo do nadziania ulubionymi składnikami (jak np. pitę). Podobne do naszych rodzimych podpłomyków sprawdzają się także jako spód do "pizzy". Chociaż tradycyjnie piecze się je w kamiennym piecu zwanym tandoor, bez problemu można je wykonać także w warunkach domowych. Składniki (8 sztuk) -1 szkl. letniej wody -2 łyżeczki

Zielona Kuchnia
Frajda w kuchni, czyli dzieci gotują 118

pasjonujące. Zwracają uwagę na rzeczy, które nas dawno temu przestały zachwycać. Jak zabawa plasteliną, świetny sposób na uspokojenie dla dorosłych. Zamiast plasteliny lepiej robić kulki z ciasta albo ugniatać podpłomyki. Zapraszając maluchy do wspólnego gotowania, dobrze jest uwzględnić liczne potknięcia. Jak rozlane mleko czy olej, jak mąka wysypana na podłogę, jak warzywa zanurzone w cukrze lub nabite na klocki. Dzieci

KulinarneImpresje.pl
Dal z czerwonej soczewicy 117

czasu mieszając. 5. Na końcu dodajemy śmietanę wcześniej wymieszaną w szklance z 2 łyżkami gotowego dal. Gdybyśmy dodali śmietanę bezpośrednio do garnka, mogłaby się zwarzyć. Dal świetnie smakuje z podpłomykami, chlebkiem naan lub podpieczoną tortillą. SMACZNEGO

Bez Cebuli
Jarskie wrap z naan, batatów i awokado 150

wszystkie ulubione smaki połączyć w jedną pyszną całość. Dla mnie to super jedzenie. Delikatne, bezmięsne i mało pracochłonne, oczywiście pod warunkiem, że mam zamrożony naan. Akurat upiekłam kolejną porcję podpłomyków naan i po raz pierwszy na kamieniu do pieczeniu. Naan pieczony na kamieniu jest świetny i najbardziej zbliżony do naan pieczonego w Indiach. Znowu dzisiaj byłam zadowolona, bo piekło

codojedzenia
Chlebki Naan z solą i ziołami prowansalskimi 177

Naan to indyjski płaski chleb, coś podobnego jak popularne w naszym kraju podpłomyki . Podawany jest z różnymi dipami, sosami, czosnkiem, ziołami, do potraw typu curry. Z powodzeniem zastąpić może tradycyjne pieczywo, stanowi pyszną zakąskę do wielu dań. Chlebki Naan wypiekanie są z mąki pszennej z niewielkim dodatkiem drożdży. Ich ogromną zaletą jest prostota wykonania- są naprawdę bezproblemowe. Mnie najbardziej smakowały

Nastoletnie Wypiekanie
Sylwester 2017 250

oliwkami i suszonymi pomidorami Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami i papryką Podpłomyki Proziaki Sałatka z burakiem i kremem balsamicznym Sałatka z burakiem i serkiem wiejskim Sałatka z burakiem i soczewicą Sałatka z buraczków z kremowym kozim serkiem i czarnuszką Sałatka z burakiem

Moja smaczna kuchnia
Przepisy na Sylwestra 390

MAKARONOWA Z SERAMI (JUTRO NA BLOGU) SAŁATKA Z BROKUŁEM SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z MUSZTARDĄ DIJON SAŁATKA CEZAR Z KURCZAKIEM SAŁATKA Z MOZZARELLĄ I PESTO SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z MUSZTARDĄ SAŁATKA CAPRESE PODPŁOMYK Z KONFITURĄ Z CEBULI BRUSCHETTA Z POMIDORAMI FOCACCIA Z ROZMARYNEM PIZZA Z CIASTA FRANCUSKIEGO ŚLIMACZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO PALUSZKI CHLEBOWE PRZEKĄSKA DO PIWA LUB WINA TARTY Z POMIDORAMI TARTA

nietylkopasta.pl
Recenzja książki “Zioła dla smaku, zdrowia i urody” 138

otarcia, alergie lub bolące stawy, -nauczysz się robić własne kosmetyki do pielęgnacji całego ciała – kremy do rąk i stóp, szampony, maseczki, pilingi, -przygotujesz ciekawe dania: makaron nagietkowy, podpłomyki z jarzębiną, lody bzowe a także przetwory oraz smakowite dodatki: ziołowe masła, sosy, przyprawy, -dowiesz się jak bez dużych nakładów finansowych zadbać o dobre samopoczucie i wygląd. Dziękuję Wydawnictwu Edgard

Pieguskowa Kuchnia
Bliny gryczane, dziady i polskie Stonehenge 120

miejsce samo się obroniło przed takim procederem i ostatni kościół, który miał zostać zbudowany zapadł się w tym miejscu pod ziemię. Postanowiłem przyrządzić gryczane bliny według starej receptury. Bliny, podpłomyki i naleśniki to jedne z pierwszych sposobów przetwarzania mąki.AS Czy bliny były jedzone podczas dziadów? Zależy przez kogo, gdyż jedna z teorii mówi, że jedzono to co lubiano najbardziej

Kryzysowa Książka Kucharska
Domowe bułeczki mleczne - World Bread Day 2017 1160

zakwasie, na drożdżach, z sodą. Z różnymi ziarnami czy dodatkami albo bez niczego. Chleb można kroić , odrywać albo się nim łamać. Chleb to nie tylko bochenki, to też placki, podpłomyki czy bułki. Chleba nikomu nie powinno zabraknąć. Gdy jest to nikt nie będzie chodził głodny. Dziś dziękuję, że mi tego zwykłego chleba nie brakuje, tak jak wielu ludziom na świecie

Smaczna Pyza
Śniadanie do szkoły 299

mleczkiem kokosowym i czekoladą Owsianka korzenna z nasionami chia Pieczona owsianka z czekoladą Pieczona owsianka pomarańczowa Pieczona owsianka z kokosem i orzechami włoskimi Pieczona owsianka ze śliwkami i kokosem Podpłomyki Proziaki Ricotta z bananem i kiwi Ricotta z dymką i rzodkiewką Serek wiejski z papryką i ogórkiem Serek wiejski z rzodkiewką i szczypiorkiem Ślimaczki z ciasta na pizzę z pesto

Moja smaczna kuchnia
Jest chleb będzie żarcie-chlebki z ciecierzycą 140

Mój dzień w kuchni zazwyczaj zaczyna się od wypieku chleba. Często przyrządzam ostre sosy i pasty , do których idealnie nadają się chlebki podpłomyki . Pieczywo z orientalnym touch jest bardzo aromatyczne. Placki można piec małe lub duże. Zazwyczaj moi goście muszą trochę popracować i odrywają chlebek upieczony w wersji large…Dzisiaj jednak upiekłam mniejsze chlebki ale na tyle duże

codojedzenia
88 przepisów z jogurtem 191

marchewką z jogurtem i miodem Mrożony jogurt jeżynowy Mrożony jogurt truskawkowo - miętowy z jagodami goji Naleśniki z serem, jogurtem greckim i cytrusami Pieczony grapefrut z jogurtem, miodem i kokosem Podpłomyk z jajkiem sadzonym i ziołowym jogurtem Pudding chia z musem malinowym Pudding chia z musem z mango Flatbread z patelni

Moja smaczna kuchnia
Proziaki- puszyste bułeczki na sodzie z kremem pisatacjowym Super Krówka. 200

Dzisiaj tak dla przypomnienia pyszne, puszyste i proste w wykonaniu bułeczki proziaki, podpłomyki jak wolicie, na śniadanie lub kolację, super jako dodatek do zup :) Chciałam Wam również polecić wyśmienity krem pistacjowy Super Krówka . Super Krówka posiada wyśmienite i zdrowe wegańskie słodycze wytwarzane na bazie kokosu i cukru. Polecam szczególnie osobom na diecie bezglutenowej oraz tym którzy mają nietolerancję laktozy. Krówki

Sama słodycz i szczypta chili
Pizza - historia prawdziwa 165

pieczenia w terenie używali swoich okrągłych tarcz. Następnie pokrywali chleb serem i daktylami.  Ale czy taki chleb z serem możemy faktycznie nazwać rodzajem pierwotnej pizzy? Aktualnie nazywany podpłomykiem różnił się jedynie dodatkami. Egipcjanie również wypiekali ten rodzaj pieczywa, Hindusi mieli swój chleb naan, który dodatkowo wypiekany był w piecach Tandoori, ale niestety żaden z nich nie był podawany

Better Life By Auntie Ju
Zaatar- jak zrobić przyprawę zaatar 140

ewentualnie szczyptę soli. Jest to najprostszy wariant tej mieszanki, smakuje wspaniale! Rozcieram składniki w moździerzu. Przyprawa jest dosyć ziarnista i lekko tłusta. Gotową mieszankę można użyć do wypieku podpłomyków. Można również posmarować już upieczony chleb i delikatnie zapiec w piekarniku.     The post Zaatar- jak zrobić przyprawę zaatar appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Focaccia na grillu 129

obecnie są Włochami. Ostatecznie lud ten został zromanizowany, a Rzymianie, typowo dla swojej cywilizacji, wchłonęli zdobycze cywilizacyjne podbitego narodu. Sam wypiek był lekko zmodyfikowaną wersją znanych na całym świecie podpłomyków, czyli płaskich placków. No, może nie lekko, bo istotnym składnikiem były drożdże, które miały zwiększyć objętość ciasta. Sama idea zwiększania objętości ciasta została wymyślona po drugiej stronie basenu Morza Śródziemnego

Kryzysowa Książka Kucharska
Chleb żytnio –orkiszowy z ziarnami 119

przez naszą niezdarność dotknie podłogi? Czyż nie jest to oznaka świętości tego, przecież prostego produktu spożywczego? Wystarczy patosu. Chleb w różnej postaci jest świetnie znany na całym świecie. Europejski podpłomyk, czy kołacz od bardzo dawna pełnił rolę codziennej diety i odświętnego dania.Tak samo pulchny, o bryłowatych kształtach, jak w Europie chleb wypiekany jest również w Ameryce. Ludność zza oceanu przywiozła

Moja Mama Gotuje
Karnawałowe stroje Flintstonów i podpłomyki z ziarnami 182

Dąbrowie Górniczej. Bardzo zdrowa impreza karnawałowa - 5,5  km po parku z kijami w przebraniu  Flintstonowie. Fajna atmosfera. Szkoda, że nie upiekłam na tą imprezę  podpłomyków z ziarnami - jak ulał pasowałyby jako pożywienie Flintstonów. Przepis znajdziecie tutaj w poprzednim poście. Stroje Flintstonów bardzo się spodobały. Zajęliśmy I miejsce i otrzymali w nagrodę zaproszenie do restauracji  Łęknicka

Gotuj Sam!
Jakie naczynia kuchenne kolekcjonuję? 142

ceramiczny zestaw w azjatyckie wzory tak mi się spodobał w sklepie, że kupiłam dwie miseczki oraz dwa talerzyki. Jako pierwszy został w nich podany hummus z suszonymi pomidorami i podpłomykami. Talerzy mam naprawdę sporo, ale tylko nieliczne sztuki lubię szczególnie. Podobają mi się zwłaszcza jasne kolory, ostatnio połączenie bieli z granatem. Zauważyłam, że w stylizacjach kulinarnych lubię podobne kolory

Moja smaczna kuchnia
Pita 95

sosami. Mają tę właściwość, że podczas pieczenia pęcznieją, tworząc naturalną kieszonkę na farsz. Ja moje chlebki podałam z humusem – smakują pysznie. Trochę jak nasze podpłomyki, których tak dawno nie jadłam, a tak bardzo w dzieciństwie lubiłam. Czas wykonania: 2 h – 2h 30 min Ilość […] Artykuł Pita pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
Pieczona ricotta z gremolatą, tymiankiem i oregano 78

łyżeczką oliwy z oliwek. Ser zapiekamy w temp. 180 st. C. przez około 20 minut, aż ser zacznie odchodzić od brzegów. Najlepiej smakuje na gorąco. Można podać z np. podpłomykami lub suszonymi pomidorami. Ricottę można wymieszać np. ze startym parmezanem, ale wtedy użyj już mniej soli

Moja smaczna kuchnia
Jak upiec w domu pizzę jak z włoskiej pizzerii? - darmowy ebook na Międzynarodowy Dzień Pizzy! 159

domowych warunkach. Po przeczytaniu mojego ebooka będziecie wiedzieć: jak przygotować tradycyjne włoskie ciasto na pizzę, ale też ciasto na drożdżowym zaczynie, ciasto z mąką pełnoziarnistą, szybką pizzę na podpłomyku bez drożdży i pizzę na cieście bezglutenowym z mąki z ciecierzycy jak przygotować pyszne sosy pomidorowe jaką mąkę wybrać do ciasta na pizzę w jaki sposób wyrobić ciasto i jak uformować

Chilli Czosnek i Oliwa
Najlepsze książki kulinarne 2016 – Top 10 174

kiszonego, ale na naszych oczach się to zmienia. I dobrze. Przecież kiszonki mamy w genach. Jakie dania można przyrządzić z kiszonek? Baron poleca leczo z kiszonych warzyw, fermentowane zupy, podpłomyki typu pizza z kiszonkami. A na deser? Kiszony rabarbar!   Autor: Aleksander Baron Wydawnictwo: Pascal “Wegan Nerd. Moja roślinna kuchnia” A na stole Alicji rządzą warzywa. Widać to też

Ugotowane pozamiatane
Chleboteka - z miłości do glutenu 141

chleba lubi być posmarowana czymś więcej niż nożem. Przy wspólnym stole. Ciepła, chrupiąca bagietka i do szczęścia człowiekowi nic więcej już nie potrzeba. Tarte flambée z crème fraîche, czyli podpłomyki z tłustą kwaśną śmietaną. Drożdżówki wypełnione po brzegi jabłkami. Piotr Kucharski, który chleb na mące z niejednego młyna piekł. Andrej Siskov — to spod jego ręki wychodzą bochny z chrupiącą

Food Square
Pyszne bezglutenowe placuszki z mąki z żółtego grochu z czerwoną quinoą 157

Zanim musiałam przejść na dietę, uwielbiałam wszelkiego rodzaju placki, takie jak tortille, podpłomyki, indyjskie chapati, naan, itp. Teraz eksperymentuję, a ten wynalazek uważam za bardzo udany ;) Takie placuszki świetnie zastępują chleb, można je posmarować i obłożyć czym się podoba, u mnie z domowym smalcem i kiszonym ogórkiem. Idealny zimowy zestaw ;) Składniki: pół szklanki ugotowanej czerwonej quinoy 1 szklanka mąki

Quinoa Raz!
Bazlama- turecki chleb z patelni 233

Bazlama to płaski chleb popularny w Turcji, tradycyjny na wsi, bardzo często sprzedawany na rynkach. Grubszy od podpłomyków z patelni , w smaku podobny do pity. Można go podawać z dipami, sosami, jako kanapki, a nawet spody do a'la pizzy (patrz zdjęcie pod przepisem).     Składniki: (na 4 sztuki)   320 g mąki pszennej 8 g świeżych drożdży

Nastoletnie Wypiekanie
Testaroli z pesto rzodkiewkowo-botwinowym 120

brzmieć - makaron, lub pasta.  Testaroli to pierwszy makaron jaki powstał na tamtych ziemiach, a jego korzenie, według badaczy, sięgają neolitu. Wywodzi się w prostej linii od pierwszego pieczywa - podpłomyków. To nic innego jak pokrojony w kwadraty naleśnik, ewentualnie w romby. Sama jego nazwa pochodzi od płaskiego naczynia testo , za pomocą którego był przyrządzany. Składniki: - liście botwiny - liście rzodkiewki - olej

Kryzysowa Książka Kucharska
Kiszonki i fermentacje 184

tego wszystkiego było mało, to zdradza też przepisy, jak to wszystko potem jeść, do czego dodawać, jakie z tego przygotowywać dania. I tak dostajemy kiszone rzodkiewki w kozim maśle, podpłomyk z wędzoną słoniną i kiszonymi kurkami, krem z dyni kiszonej w maślance, gulasz wołowy z kimchi a na deser kiszone wiśnie z miętą, werbeną cytrynową i twarogiem. Przede wszystkim tłumaczy

GRUBY WAŁEK
Najlepsze książki o fermentacji 2016 144

marynować w occie, używać produktów ekologicznych i dziko rosnących i dodawać niechlorowanej wody mineralnej. Jakie dania można przyrządzić z kiszonek? Baron poleca leczo z kiszonych warzyw, fermentowane zupy, podpłomyki typu pizza z kiszonkami. A na deser? Kiszony rabarbar! Autor: Aleksander Baron Wydawnictwo: Pascal   „The Modern Preserver” Na koniec książka po angielsku, ale dość łatwo dostępna w Polsce

Ugotowane pozamiatane
“Kiszonki i fermentacje” – recenzja 162

też zrobię kiszone pietruszki, bo często kupuję sok z nich, który jest dobry na nerki. Jakie dania można przyrządzić z kiszonek? Baron poleca leczo z kiszonych warzyw, fermentowane zupy, podpłomyki typu pizza z kiszonkami. A na deser? Kiszony rabarbar! Kiszonki i fermentacje Autor: Aleksander Baron Wydawnictwo: Pascal Data premiery: 2016 Okładka: twarda Artykuł “Kiszonki i fermentacje” – recenzja pochodzi

Ugotowane pozamiatane
WAFLE PRZEKŁADANE MASĄ ORZECHOWĄ 127

dag.masła 15 dag.cukru 2-3 żółtka ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Orzechy zalewamy gorącym mlekiem i studzimy.Masa musi zgęstnięć.Masło,cukier i żółtka miksujemy i dodajemy masę orzechową i mieszamy na gładką masę.Podpłomyki smarujemy masą orzechową i układamy je piętrowo.Przyciskamy deseczką i zostawiamy na noc .Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Chłodnik Dwa ogórki 141

upały. Ogórki pokrojone w kosteczkę pysznie chrupią, a zielenina dodaje zupie mnóstwo smaku. W upalne dni przed podaniem można dodać do chłodnika kostki lodu. Chłodnik podaję z razowymi podpłomykami lub chlebem żytnim razowym. Sprawdź również przepis na chłodnik na kwasie z buraków i chłodnik z awokado . Składniki: 2 szkl. maślanki 1 szkl. jogurtu naturalnego 1 ogórek szklarniowy lub 3 ogórki

Codziennik Kuchenny
PODPŁOMYKI Z CIASTA PIEROGOWEGO MOJE SMAKI DZIECIŃSTWA 158

zresztą w ten czas i tak musieliśmy zimą palić w piecach ,które były w pokojach ,więc nie było z tym problemu.Mama ,na takiej kuchni piekła mi wspaniałe placki zwane PODPŁOMYKI dzisiaj, z ciasta PIEROGOWEGO,bo pierogi u nas musiały być często,tak je uwielbialismy z rodzeństwem,zwlaszcza mój brat.Robilo się wtedy więcej tego ciasta ,walkowało i wycinalo się krążki

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Wołowina w curry z fasolką i kiełkami fasoli mung 117

Miękka, delikatna wołowina otoczona aromatycznym sosem curry z dodatkiem żółtej fasolki i mnóstwa kiełków fasoli mung. Pyszny sos, odpowiedni do podpłomyków, makaronu, ryżu czy kaszy. Wołowinę podałam w pięknych, miedzianych patelniach, które są idealnej wielkości dla jednej osoby. Są w stałej ofercie Tureckiego Sklepu . Składniki: 400ml mleczka kokosowego 500g wołowiny 200g kiełków fasoli mung ze słoika 200g żółtej fasolki

Gotowanie i blogowanie
KURCZAK CURRY Z ZIEMNIAKAMI I SAŁATKĄ Z PORA 236

wieprzowiny i skłonność do łagodniejszych potraw z powszechnym zastosowaniem kurczaka . Większość indyjskich restauracji w Polsce oferuje kulinaria z północy kraju. Na północy, gdzie przeważa uprawa pszenicy , podstawowym pożywieniem są podpłomyki -chlebki (ćapatti) w kształcie dużych placków. Sztuka kulinarna północnych Indii to głównie kuchnia muzułmańska, bogata w potrawy z mięsa baraniego i koziny oraz drobiu. Istnieje wiele smakowitych potraw przygotowanych

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
88 przekąsek i napojów dla kibica 301

faszerowane kuskusem z pomidorami  Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pizza z papryką i czarnymi oliwkami Podpłomyki Proziaki Sałatka brokułowa z kukurydzą i groszkiem Sałatka z burakiem, rukolą i orzechami Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Sałatka z cieciorki z kabanosem

Moja smaczna kuchnia
Podpłomyki ze szparagami i wędzonym łososiem 127

miałam tyle spraw do ogarnięcia, że zwyczajnie nie dałam rady. W tej sytuacji musiało być coś na szybko. Przypomniało mi się jak mama robiła nam na kuchni węglowej podpłomyki. My oczywiście zajadaliśmy je bez żadnych dodatków. Siedzieliśmy przy kuchni i niecierpliwie pytaliśmy mamę czy już są gotowe bacznie pilnując przy tym kolejki. Potem zapomniałam o nich na wiele długich

Wiem co jem
Wiosenna sałatka z warzywami, kurczakiem i makaronem w sosie ziołowo-czosnkowym 139

Pyszna i zdrowa sałatka z całym mnóstwem warzyw. U mnie podana na obiad w towarzystwie podpłomyków, ale idealnie sprawdzi się również na śniadanie, czy kolację.  SKŁADNIKI 1 pierś z kurczaka 130 g makaronu 1/2 czerwonej papryki 2 pomidory 180-200 g miksu sałat 10 sztuk rzodkiewek 1 jogurt naturalny (180-200 g) 2-3 ząbki czosnku oliwa sól, pieprz

Passions hobbies life
Bułeczki piknikowe z nadzieniem z liści rzodkiewki i fety 120

tureckich śniadaniowych bułeczkach poğaça . Do środka planowałam dać botwinkę, ale akurat nie mieli jej w moim warzywniaku. Dlatego wykorzystałam liście rzodkiewki, które zostały mi po zdjęciach szybkiej pizzy na podpłomyku . Skoro pesto z liści rzodkiewki było takie pyszne, w bułeczkach też powinny dać radę :) Wy oczywiście możecie sięgnąć po wspomnianą już botwinkę lub szpinak, ale jeśli trafi Wam się ładny

Chilli Czosnek i Oliwa
Chleb z cieciorki 96

się okazało, że wyglądem i smakiem wcale, a wcale kukurydzy to nie przypominało :p Schowali do lodówki i mi powiedzieli, że się pomylili i zamiast kukurydzy cieciorkę wzięli. Pszenne podpłomyki z nią już robiłam to teraz chleb sobie wymyśliłam. Kartkę i długopis tradycyjnie wzięłam do składników zapisywania i podjęłam się tego zadania. Ciasto fajnie się wyrabiało, potem wyrastało, tylko

Moniki Smakołyki
Podpłomyki . 8299

Witajcie :) moje dzieci to mają takie zachcianki że szok :) wczoraj wieczorem zachciało im się podpłomyków , no i cóż było robić , zabrałam się do roboty .Bułeczki , placuszki czy jak to nazwać wyśmienicie smakują z masłem i solą szczególnie jeszcze ciepłe , ja podałam je z ostrym Sosem madziarów firmy Folwark . Smakowało wyśmienicie :)    Zapraszam  do wypróbowania bo są bardzo

Sama słodycz i szczypta chili
Rieska! Mniam! 164

wspaniale się prezentował na jej przecudnych zdjęciach. A idea tego chleba była niesamowita - chleb z ziemniaka - cudo. I jeszcze w głowie ta myśl - on wygląda jak prawdziwy Babciny podpłomyk - robiony na rozgrzanej kuchni kaflowej - ten zapach, smak - i jak tu się powstrzymać...? Więc wypróbowałam ten przepis i szczerze zachęcam abyście także to zrobili bo warto - Kuchenny Ryś to potwierdza Anna

sierotka maRysia w kuchni
Potrawy kuchni podkarpackiej 138

wyrobów cukierniczych i 66 produktów mięsnych). Na Liście podkarpackiej można znaleźć takie specjały jak:  bryndza, różnego rodzaju sery kozie, schaby, lokalnie produkowane kiełbasy, amoniaczki, chrupaczki, proziaki, podpłomyki, a także różnego rodzaju ciasta, chleby, miody i wiele innych specyficznych dla regionu produktów. Zachęcam do zajrzenia na stronę ministerstwa i zapoznania się ze specjałami Waszego regionu. Wiele z nich na pewno

Trzeci talerz
Podpłomyki 280

Mamusia pokazała mi jak je zrobić. I teraz jak synek domaga się ciasteczka, przygotowuję podpłomyki w kilka minut. Jest to najprostsza forma pieczywa/tortlilli/placków. Najczęściej jemy je z dżemem, ale można uformować większe i podać z gulaszem, z sosem czosnkowym i kurczakiem. Składniki: pół szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki żytniej łyżka oliwy/oleju trochę ciepłej wody 1. Z podanych składników

NA MOIM TALERZU
Inspiracje talerzowe #2 156

ostatnio polecałam - Kulinarne Szaleństwa. Jak zobaczy się tyle zdjęć udanych chlebków to, aż chce się też taki upiec http://www.ewawachowicz.pl/przepisy,0,58.html 5. Moja mama ostatnio nauczyła mnie robić podpłomyki, podobne do prozaków, najlepsze z dżemem, lubię i muszę zrobić :) http://www.mirabelkowy.pl/2015/03/proziaki.html

NA MOIM TALERZU
Powidła śliwkowe z czekoladą do świątecznego piernika i nie tylko 153

smażymy z cukrem, ale wystarczy do dojrzałych śliwek dodać gorzką czekoladę i cynamon żeby zupełnie zmienić ich oblicze. Nie wymagają długiego smażenia. Powidła śliwkowe z czekoladą znakomicie smakują na podpłomykach posypane nasionami chia. Czas przygotowania: Składniki: 2 kg śliwek węgierek, dojrzałych i miękkich, 10-100 g cukru, 100 g czekolady deserowej (50% kakao), cynamon w kawałkach, 1 pomarańcza, 1/2 szklanki

SzczyptaSmaQ
PIZZA PODPŁOMYK Z KURKAMI 147

Coraz mniej światła. Coraz mniej dnia. Wyskoczyłem wczoraj wieczorem na szybkie, małe zakupy. I niespecjalnie się ucieszyłem tym, że już przed ósmą robi się szaro. Zapragnąłem

Mam To Na Widelcu
Niskokaloryczne lody jeżynowe z 3 składników bez maszynki, śmietanki i cukru (wegańskie) 179

uprzednim wstawieniu mleczka kokosowego do lodówki) Miksujemy na gładką lub prawie gładką konsystencję, gdyż kawałki owoców też są mile widziane! Podajemy w wafelkach do lodów, talerzyku lub na podpłomykach, jak u mnie na zdjęciu. Możemy z powodzeniem posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego

Be Fit Be Strong
Pide z cukinią i fetą 161

Dzień dobry, Dziś zapraszam Was na pide (czyli turecką pizzę) w wersji wegetariańskiej, z cukinią, fetą i płatkami chilli. Placek jest cienki i chrupiący, w smaku przypomina mi podpłomyk. Zwróćcie uwagę jak pięknie prezentują się na nim cienkie podłużne plasterki cukinii! Specjalnie szukałam na targu małych sztuk w kolorze zielonym i żółtym, aby osiągnąć ten efekt podpatrzony w książce Rebecci

Chilli Czosnek i Oliwa
"Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków" Hanna i Paweł Lis - recenzja 124

przykład podczas letniej wycieczki nad jezioro bądź weekend w agroturystycznym pensjonacie. Jestem pewna, że prędzej czy później uda się Wam zorganizować ognisko i zabłysnąć wśród znajomych choćby różnymi rodzajami podpłomyków. A do tego czasu pozostaje zachwycać się zawartymi w książce ciekawostkami i uczyć przepisów na pamięć – nie jest to trudne, bowiem większość zawiera zaledwie kilka składników. Nie wszystkie dania wymagają

Życie zamknięte w smaku
Warto sięgnąć do kulinarnych tradycji innych narodów 154

składniki można znaleźć w niemal każdym polskim sklepie. Niezwykle ciekawa jest bezsprzecznie kuchnia azjatycka bogata w różnego rodzaju przyprawy, ostra i pełna aromatów. Słynące z Japonii sushi, indyjskie podpłomyki czy indonezyjskie szaszłyki z kurczaka w sojowym sosie, to prawdziwa poezja dla kubków smakowych, nowe wrażenia i zredukowanie uczucia nudy. Bawiąc się składnikami, choć odrobinę eksperymentując i dodając do posiłków kilka

upichcona
Ja i Final konkursu na Mistrza Wolowiny 156

wyśmienitą wołowiną QMP   Miejsce pierwsze należało bezapelacyjnie do Basi, autorki bloga kulinarnego Życie w apetycie  i jej  Wołowych pulpecików QMP w sezamie na orkiszowych, razowych podpłomykach z bryndzą podhalańską doprawioną pesto z liści rzodkiewki, z orientalnym chutneyem rabarbarowym i truskawkami. Na koniec chciałam bardzo  podziękować organizatorom konkursu, Grześkowi i jego współpracownikom za pomoc i wspaniałą atmosferą

Dzieje kuchennej Wiewióry
52. Placek ryżowy z awokado i mango 192

purée z topinamburu z salsą z ogórka kiszonego w solance z truskawkami i lubczykiem Aquarius , pieczoną ikrę z turbota w kisielu z rabarbaru z imbirem i chipsem z podpłomyka z paloną czarnuszką Dym na wodzie , quesadillas z kurczakiem Tako , domowego śledzika i schabu, carpaccio z łososia i bruschettę z pomidorami i bazylią  Toscana , łososia w sosie z czosnkiem niedźwiedzim

Be Fit Be Strong
Hummus z bobu 121

ewelacyjne połączenie bobu z sezamem i curry. Znakomita pasta śniadaniowa lub przystawka do podania z pieczywem, podpłomykami, chlebkami naan lub nachosami. Świetnie smakuje także jako pasta do makaronu i dip do warzyw. Hummus z bobu jest lżejszy i mniej wymagający w przygotowaniu niż hummus z cieciorki. Składniki: 300 g bobu, 2-3 łyżki tahini, ok. 100 ml zimnej wody

SzczyptaSmaQ
Co na grilla 195

dodatki do grilla. Bufet z grilla, w którym znajdują się przeróżne przystawki z grillowanych warzyw i owoców, smaczne domowe pieczywo to prawdziwa rozkosz dla biesiadników. W zeszłym roku piekłam podpłomyki do grilla przez całe lato. Wygląda na to , że w tym roku będzie podobnie. Pyszne sosy na zimno czy dipy na bazie jogurtu to niezawodne dodatki do grilla

codojedzenia
Chapati z bryndzą i warzywami duszonymi w sosie sojowym 195

Chapati to indyjskie chlebki, w zasadzie to podpłomyki. W oryginale są robione z pszennej mąki razowej. Ja postanowiłam troche poeksperymentować i zrobiłam je z mąki żytniej chlebowej oraz mąki pszennej pełnoziarnistej, dodałam trochę słodkiej papryki, kurkumy oraz czarnuszki i muszę powiedzieć, że wyszły pyszne :) Do środka napchałam trochę duszonych warzyw, domowego sosu czosnkowo- koperkowego, sałaty rzymskiej oraz bryndzy. Polecam :) SKŁADNIKI

DefinicjaSmaku
Recenzja książki "W piekarni Pięciu Przemian" Anna Czelej 125

zawiera około 80 przepisów (w tym ponad 60 bezglutenowych). Jest podzielona na 5 rozdziałów: 1. Chleby bezglutenowe. 2. Bułeczki bezglutenowe. 3. Tarty, ciasta i polenty. 4. Chrupki, krakersy i podpłomyki. 5. Chleby z glutenem. Książkę przyjemnie się czyta i przegląda. Jest przejrzysta i schludnie wydana. Ale najbardziej urzekły nas zdjęcia. Jesteśmy zwolennikami prawdziwych zdjęć, odzwierciedlających prezentowaną potrawę. Bo ładne zdjęcie

Marder&Marder Manufacture
Rukola na tapecie 158

kiedy zgłębicie temat, to w ten placek można tak na prawdę wsadzić wszystko. Teraz piadina jest dostępna w Lidlu- jest trochę podobna to meksykańskiej tortilli albo do naszych podpłomyków. Kiedy tydzień włoski się skończy, można spokojnie użyć ich jako zamienników. I mieć nadzieję, że kiedyś będzie nam dane zjeść ją z prawdziwej włoskiej piadinerii. PIADINA Z PROSCIUTTO, BRIE I RUKOLĄ

les mirabelles
Mini kanapki z mini wafelków 162

przesyłkę z produktami firmy KUPIEC do testowania. Jest to część mojej nagrody w konkursie „Zdrowe nie nudne”. Będę takie przesyłki otrzymywać co miesiąc przez cały rok. Część nagrody (podpłomyki i maca) zniknęła od razu. Rzutem na taśmę udało mi się zachować mini wafelki i dzięki temu mogłam przygotować z nich dziś na śniadanie mini kanapki. Wykorzystałam do ich przygotowania, oczywiście

Wiem co jem
Bułeczki z lilakiem vel bzem 135

potrawy, którą mogłabym wziąć ze sobą na drugie śniadanie. I na kanadyjskim blogu znalazłam  przepis na typowe angielskie [znowu...] bułeczki z dodatkiem kwiatków bzu- trochę podobne do naszych podpłomyków, bardzo proste i szybkie w wykonaniu. No, może poza obrywaniem bzowych kwiatków. Jako drugie śniadanie sprawdziły się bezbłędnie. BUŁECZKI Z KWIATEM LILAKA Potrzebne 1 filiżanka kwiatów lilaka* 400g mąki

les mirabelles

Proponowane wyszukiwania