Podpłomyk i grillowane faszerowane to alternatywa dla tradycyjnej kanapki. Co to jest podpłomyk? To rodzaj prymitywnego pieczywa, które ma postać okrągłego placka. Moja babcia piekła podpłomyki bezpośrednio na płycie pieca kuchennego. My pieca nie mamy, więc podpłomyki przygotowujemy w piekarniku ( jak mini pizzę gdyż są z odrobiną drożdży) lub smażymy je na grillowej patelni (tylko z mąki, wody i soli(...)placki wyglądem trochę przypominają chapati czy tortille. Wystarczy między podpłomyki grillowane włożyć farsz, sos i zajadać się sycącą kanapką na śniadanie, drugie śniadanie, czy na kolację. Te kanapki z podpłomyków można jeść na ciepło i na zimno. Jak przygotować grillowaną przekąskę – grillowany podpłomyk nadziewany warzywami? Do przygotowania grillowanych podpłomyków wystarczy 125 g mąki pszennej 75 ml wody, oraz ½ łyżeczki soli
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPodpłomyki zna niemal każdy. Dzisiaj przygotowałam takie z dodatkiem posiekanego koperku. Do szczęścia brakowało jedynie masła, które można rozsmarować na gorącym podpłomyku. Same z dodatkiem koperku są naprawdę smaczne. Można i przygotować masłe koperkowe, które podajemy z podpłomykami, palce lizać! Polecam inne przepisy na podpłomyki: Podpłomyki Podpłomyki z cukinią i czarnuszką Podpłomyki z hummusem i chrupiącą cukinią Podpłomyk z jajkiem(...)sadzonym i ziołowym jogurtem Podpłomyki z oregano Podpłomyki z pastą z awokado, jajkiem i parmezanem Pizza na podpłomyku z pesto z rucoli Podpłomyki z koperkiem Składniki: 2 szklanki mąki pszennej woda 2 szczypty soli 4 łyżki posiekanego koperku Przygotowanie: Mąkę przesypujemy do miski. Dodajemy posiekany koperek i sól. Wszysto łączymy z wodą. Dodajemy tyle wody, aby powstało gładkie ciasto
Moja smaczna kuchniaBardzo smaczne chlebki. Super jako dodatek. My z mężem jemy je same;) Przepis banalny;) Polecam...Składniki: 500 g mąki pszennej, 7 g drożdży suszonych 1 łyżka
Anioły w kuchniobcasie. Ile to człowiek pamięta. Kolory. Zapachy. Chwilę po chwili, zapisaną obrazem w głowie. Zamykasz oczy i masz wrażenie, że czujesz ten smak i zapach. Pamiętam, ten zapach, podpłomyków, robionych na płycie kuchni węglowej. Za każdym razem, jak je robiłyśmy z babcią, w całym domu unosił się zapach przypalenizny, ciasto rzucone na nagrzane żeliwo, od razu bąbelkowało, robiły się takie(...)przypalone. Ale to była frajda, chyba taka sama jak grzebanie pogrzebaczem w okienku kuchni węglowej, w którym palił się żywy ogień. I właśnie dziś zapraszam Was na takiego podpłomyka, jak dawniej, jak u mojej babci Isi. Jak zrobić podpłomyki w domu? Do wykonania podpłomyków wystarczy zaledwie kilka składników, samo ich wykonanie jest banalnie proste i daje dużo, dużo frajdy. Podpłomyki
SMYKWKUCHNIDzisiaj przygotowałam na kolację podpłomyki z mięsem z kurczaka. Kolacja wyszła naprawdę bardzo smaczna! Podpłomyk, musztarda, grillowane kawałki z kurczaka posypane parmezanem i zielona, chrupiąca sałata. To było pyszne! Podpłomyki robi się szybko i bardzo prosto-tylko woda, mąka i sól. Smażymy je na suchej patelni z każdej strony i gotowe. Takie podpłomyki mogą stanowić bazę różnych przekąsek lub świetnie(...)także jako dodatek do dania. Podpłomyki z czasem robią się twarde i mniej chrupiące, dlatego najlepiej podawać je zaraz po przygotowaniu i zajadać. Na ciepło smakują zdecydowanie najlepiej! Podpłomyk z kurczakiem, parmezanem i musztardowym dressingiem / około 4-5 podpłomyków Składniki: podpłomyki 1 szklanka mąki pszennej woda sól dodatki 1 filet z kurczaka wewnętrzne liście sałaty masłowej 1 łyżka słodkiej papryki
Moja smaczna kuchniaDziś zapraszam Was na kakaowe wafelki (z podpłomyków) . Pyszne i proste w przygotowaniu. Skąd pomysł na przygotowanie wafelków akurat z podpłomyków? No cóż… uwielbiamy je chrupać od tak, więc mam ich sporo w szafce Kakaowe wafelki z podpłomyków wyszły naprawdę pyszne i … znikły w oka mgnieniu. Spróbujcie, polecam. P.s. Jeśli jednak wolicie tradycyjne wafle możecie je spokojnie przełożyć(...)masą kakaową z tego przepisu. Składniki: (na 8 sztuk) 8 sztuk podpłomyków (suchych wafli)* 2 płaskie łyżki ciemnego kakao – u mnie Emix 125 g masła 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki mleka (u mnie 2%) 1/2 szklanki mleka w proszku (pełnego) + 1 pełna łyżka opcjonalnie cukier puder do oprószenia wafli *można również użyć tradycyjnych wafli Przygotowanie: Do garnuszka z grubszym
Słodkie okruszkiużyliśmy soli podczas warsztatów i wykorzystaliśmy świeże pstrągi. Tak naprawdę wyszła z tego bardzo lekka i odświeżająca przystawka - gotowany z ziołami pstrąg na surówce z buraka i gruszki na podpłomyku. Przepis na gotowanego pstrąga, surówką z buraka i gruszki oraz podpłomykiem Pstrąg gotowany z ziołami Do wnętrza świeżego, wypatroszonego pstrąga wkładamy jak najwięcej świeżych ziół - może to być bazylia(...)plastry, następnie na paski i ostatecznie na drobną kostkę. To samo z gruszką (ewentualnie możemy jej nie obierać). Opcjonalnie możemy podać tą surówkę z kawałkami pstrąga na wierzchu, a podpłomyki z boku - wtedy kończymy krojenie buraka i gruszki na etapie pasków (zapałek) . Mieszamy gruszkę z burakiem w misce razem z odrobiną octu balsamicznego i oliwy, pieprzu (dodając do tego kapary
Right Behind The KitchenUwielbiam piec cienkie placki, które pieszczotliwie nazywam podpłomykami. Dzisiaj proponuję przepis na podpłomyki z zaatar. Tego rodzaju chlebki piekę, jeśli mamy zamiar grillować. Latem to nawet piekę podpłomyki na grillu zamiast w piekarniku. Taki chleb jest cudowny w smaku, a jeszcze lepiej smakuje jak go się posmaruje przyprawą zaatar. Praktycznie podpłomyki można zrobić z każdego chlebowego ciasta, po prostu rozwałkować(...)mąkę wysoko proteinową. Taką mąkę można kupić z szanujących się młynów, gdzie zboże mieli się przy pomocy kamienia. Mąka jest jakby cięższa, ale chleb z niej upieczony, baaardzo smaczny! Podpłomyki wyrastają o wiele lepiej. Podpłomyki z zaatar nie wymagają jakiegoś konkretnego kształtu. Jest to rustykalny chleb o przeróżnej formie. Możecie upiec okrągłe placki, małe duże lub bardziej owalne. Chlebek świetnie
codojedzeniaWeekend to najlepszy czas na zestawienie najlepszych przepisów na śniadanie z patelni! Moje ulubione to śniadanie wytrawne, najlepiej na podpłomyku z pasta z awokado i jajkiem na twardo. Chrupiące naleśniki na słodko z twarogiem Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Frittata z cukinią i oregano Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Frittata z pomidorami i ziołami Grillowane kanapki(...)suszonymi pomidorami Naleśniki z serem, jogurtem greckim i cytrusami Omleciki biszkoptowe z cukrem pudrem Omlet biszkoptowy z koktajlem truskawkowym i kokosem Omlet biszkoptowy z pomarańczą i miodem Pizza na podpłomyku z pesto z rucoli Placki ziemniaczane z kremowym serkiem, czarnuszką i ostrą papryką Podpłomyki Podpłomyki z cukinią i czarnuszką Podpłomyki z hummusem i chrupiącą cukinią Podpłomyk z jajkiem sadzonym
Moja smaczna kuchniaZiołowe podpłomyki można podać na śniadanie lub jako dodatek do potraw mięsnych i warzywnych. Najlepsze są oczywiście jeszcze gorące i chrupiące! Na blogu znajdziesz także inne przepisy na pieczywo z patelni: Pizza na podpłomyku z pesto z rucoli Podpłomyki Podpłomyki z cukinią i czarnuszką Podpłomyki z hummusem i chrupiącą cukinią Podpłomyk z jajkiem sadzonym i ziołowym jogurtem Podpłomyki z pastą(...)awokado, jajkiem i parmezanem Flatbread z patelni Proziaki Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Podpłomyki z oregano Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka suszonego oregano woda szczypta soli Przygotowanie: Mąkę przesypujemy do miski. Dodajemy suszone oregano i sól. Składniki łączymy z wodą. Stopniowo dodajemy tyle wody, aby powstało jednolite ciasto. Jeśli lepi się do rąk, dodajemy więcej mąki. Z ciasta
Moja smaczna kuchniaNadeszła sobota, a od kilku dni miałam jednocześnie ochotę na podpłomyki i pizzę. Powstały proste i rewelacyjne podpłomyki, a właściwie pizza na podpłomykach z pesto z rukoli. Efekt zaskoczył moje podniebienie, to było przepyszne! Chrupiący podpłomyk, gorący, posmarowany grubą warstwą domowego pesto z rukoli, z serem provolone dolce, czarnuszką, ostrą papryką i świeżą rukolą. Takiego przepisu nie znajdziesz w żadnej(...)książce kulinarnej! To moja własna propozycja dla Ciebie na nie tylko karnawałowe imprezy! Pizza na podpłomyku z pesto z rukoli Składniki: pesto z rukoli - przepis na pesto z rukoli na podpłomyki: 1 szklanka mąki pszennej woda szczypta soli ponadto czarnuszka do posypania suszone oregano do posypania ostra papryka do posypania ser do pizzy, wybrałam provolone, ale możesz użyć
Moja smaczna kuchniaweekend Małgosia zaproponowała wspólne wypiekanie podpłomyków. Prawdę mówiąc ja do takich podpłomyków dodaję odrobinę drożdży. Tym razem zrobiłam odstępstwo i zastosowałam się do przepisu Małgosi. Rodzinka stwierdziła, że te z odrobiną drożdży są smaczniejsze. Zaś cała "góra" była świetna, aromatyczna i orzeźwiająca. Zrobiłam podwójną porcję. Dodatkowo dołożyłam do salsy orzeźwiające posiekane liście ogórecznika i trochę sosu pomidorowego. Wszystkie(...)cztery podpłomyki zniknęły błyskawicznie. Podpłomyki ze świeżą salsą pomidorową z dodatkiem mięty Składniki: na 2 placki średniej wielkości 200g mąki pszennej najlepiej chlebowej T750 lub jeśli nie macie wystarczy mąka pszenna T500 2 łyżki stopionego masła 1/2 szklanki wody duża szczypta soli 1/2 szklanki otrebów żytnich Wszystkie składniki umieść w naczyniu, zagnieć i odstaw na pół godziny
Gotuj Sam!worząc przepis na te podpłomyki, byłem pełen obaw. Chciałem uzyskać bezglutenowy wypiek, który, chociaż w pewnym stopniu przypominałby tradycyjne pszenne placki. I kurcze, muszę powiedzieć, że nawet się udało. Największym problemem okazał się sposób ich pieczenia. Ciasto jest niestety dość kruche i przy większych rozmiarach trudno będzie je nam przenieść na blaszkę lub patelnię. Najlepiej, żeby były one wielkości dłoni(...)pszenni krewni, ale nie wyszedł gniot, jak to zwykle bywa przy braku glutenu. ;) Fajnym dodatkiem okazał się również olej z pestek dyni, który nadał im niepowtarzalnego aromatu. Podpłomyki podałem z moją ukochaną tapenadą z czarnych oliwek, którą kilka lat temu odkryłem w Hiszpanii oraz grillowanym fenkułem, pomidorkami, serem feta i świeżą bazylią. Wyszło niespodziewanie fajnie, dlatego gorąco polecam
Food SquareStaropolskie chlebki zwane podpłomykami, są najstarszą znaną formą pieczywa. Prymitywne placki wypiekane z mąki pszennej, wody i soli, niegdyś wypiekane na rozgrzanym kamiennym piecu lub blasze umieszczonej nad żarem ogniska. Jedzone przez dawnych Słowian w podobnych okolicznościach, jak dzisiaj spożywamy chleb. Dzisiejsze podpłomyki przybierają urozmaicone nowoczesne formy. Do ciasta można dodać prażoną cebulkę lub suszone zioła takie jak kminek, czarnuszka(...)tymianek. Podpłomykowe placki można także wzbogacić serkiem wiejskim i szczypiorkiem, na co przepis i wskazówki znajdziesz poniżej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Chlebki podpłomyki z serkiem wiejskim 5 od 15 osób Autor: Paweł Clad Danie: Pieczywo Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 8 sztuk Przygotowanie 10 min. Smażenie 20 min. Kalorie 130 kcal Staropolskie chlebki podpłomyki, wyrabiane tradycyjnie z mąki, wody
ProstePesto.plsuszonymi pomidorami Sałatka z figami, orzechami laskowymi i grana padano Sałatka ziemniaczana z kukurydzą i czarnymi oliwkami Sałatka ziemniaczana z majonezem Tramezzini z serkiem kremowym, szynką i szpinakiem Podpłomyki Podpłomyki z cukinią i czarnuszką Podpłomyki z hummusem i chrupiącą cukinią Podpłomyk z jajkiem sadzonym i ziołowym jogurtem Podpłomyki z koperkiem Podpłomyki z oregano Podpłomyki z pastą z awokado, jajkiem
Moja smaczna kuchnia