Bardzo mi si ę spodobał przepis na te podpłomyki (choć podpłomyki są bez tłuszczu, a tutaj tłuszcz jest dodany i to w niemałej ilości). Pomy śl ałam, że takie placuszki-podpłomyki będ ą fajne na kolację, tak jak precle , które robi ę od czasu do czasu. Zmieniłam mąki, dodałam przyprawy i zrobiłam 4, a nie 2 placki(...)żeby piec 10-15min, ale wydawało mi się to zdecydowanie za krótko. Dopiero po wyjęciu doczytałam, że owszem, 10-15 min, ale z każdej strony!:D Placuszki-podpłomyki wyszły bardzo dobre, z dodatkiem masła i suszonej cebulki wystarczyły nam za cał ą kolację:) Następnym razem zmniejszę jeszcze ilość oliwy/oleju - moim zdaniem wystarczyłby jedynie jego symboliczny dodatek. I wtedy
Zdrowa Kuchnia SowyPodpłomyki smak dzieciństwa.. Czy u Was w domu też mama piekła takie niedobre ciasteczka kiedy zostało ciasta z pierogów? Niekiedy jeszcze na piecu kaflowym? Nie znosiłam tego, a teraz? Hmmm poezja, jednak to prawda, że do wszystkiego trzeba dorosnąć. Nie będę podawała przepisu, bo jeżeli chcecie robić specjalnie podpłomyki, to trzeba
pieprzny smaczekPodczas przeglądania książki Basi Ritz "Dom pełen smaku", mój ukochany wypatrzył podpłomyki. "Wygląda jak pizza, musi być dobre" - stwierdził, czekając na reakcję. Co więc pozostało sumiennej pani domu, poza przygotowaniem owego alzackiego specjału? Zakasałam rękawy i przygotowałam ten aromatyczny wytrawny wypiek na dzisiejszy obiad. W Alzacji nosi on nazwę Flemmkuchen. Jest to tarta przygotowywana na cieście chlebowym w dodatkiem śmietany(...)blasze wyłożonej papierem. Posmarować 3 łyżkami śmietany i na wierzchu równomiernie rozłożyć bekon i cebulę. Wstawić do piekarnika na 10-12 minut. Analogicznie postąpić z drugą partią ciasta. Podpłomyki wyszły pyszne i bardzo szybko zniknęły z talerzy, więc nie mogę Wam powiedzieć jak smakują zimne. Za to gorące... mniam, ten smak po prostu trzeba poczuć. Zachęcam Was do próbowania
W poszukiwaniu inspiracjiŚniadanie Mistrzów dzisiaj na stole. Podpłomyki zdrowe, pyszne, idealne. Dodatek wędzonego na zimno łososia i kremowego awokado dopełnia całości. Zapraszam na zdrowe i pyszne śniadanie. Podpłomyki z łososiem i awokado. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieduża informacja jaką miałem to: Na pieczywo placki pszenne – nie wolno ich jeść przed wieczerzą , bo od tego można umrzeć nagle. Uznałem, że te placki, to podpłomyki pieczone na blasze, gdyż jako takie łatwiej zachowują świeżość niż naleśniki. Podobnie jak to się ma z piernikami. Te pieczywo mogło spełniać rolę rytualną i służyć do łamania, tym bardziej przemawia(...)podpłomykami. Skoro już byłem przy piernikach, to postanowiłem je zrobić w piernikowych kształtach używając foremek. Składniki: - mąka - olej - woda Wykonanie: Do mąki dodajemy oleju i tyle wody, aby mieć zbite jednolite ciasto, które następnie rozwałkowujemy i pieczemy w piekarniku, wcześniej wykrawając dziwne kształty, jak ja, bądź nie. Jeszcze ciepłe zdjęcie na moim stoliku ze śmietnika. W tle, oczywiście "Kevin" :) Przy
Kryzysowa Książka KucharskaPodpłomyki! Jedliście kiedykolwiek? Przyznam Wam się, że to mój drugi raz z nimi w życiu i nie wiem dlaczego dopiero drugi bo robi się je w mgnieniu oka i to tylko z 3 SKŁADNIKÓW! Można podawać je na bardzo wiele sposobów np. z masłem czosnkowym/miodem/hummusem. Lub tak jak u mnie: z masłem, kozią bryndzą i grillowaną cukinią 🥰 Składniki(...)podpłomyków: 250 g mąki pszennej lub orkiszowej typ ok. 500 200 ml wrzącej wody 5 g soli (1 łyżeczka) Przygotowanie: Mąkę mieszamy z solą. Dodajemy wodę i mieszamy łyżką. Odstawiamy na 10 min do przestygnięcia. Ciasto zagniatamy ręka przez 2 minuty. Dzielimy je na równe części. Każdą wałkujemy na cienki (prawie przeźroczysty placek). Podsypujemy w trakcie mąka. Pieczemy na suchej
Czarnawisienkateraz. Kiedyś nowością dla mnie też było pieczywo. Płaskie pieczywo to jeden z najstarszych i najpopularniejszych pokarmów, istnieje wiele rodzajów płaskich chlebków: chaczapuri, czapati, focaccia, fougasse, paratha, pizza, pita, podpłomyk, proziaki, tortilla, czy też właśnie chlebek naan . Potem zaczęłam to wszystko odtwarzać w domowym zaciszu, myślę, że z dobrym skutkiem. Bywam codziennie w pobliskim tureckim sklepie, gdzie kupuję świeże warzywa(...)usmażyłam naan , nie na drożdżach tylko na proszku do pieczenia, szybki, smaczny, idealny chlebek np. do hummusu. Dlatego podaję Wam przepis na błyskawiczne placki chlebowe naan, przypominają nasze polskie podpłomyki . Sposób na te doskonałe chlebki naan w domowych warunkach i bez pieca tandoor jest bardzo prosty. Mój przepis jest idealny na lato gdyż ciasto wyrabia się bardzo szybko, a smażenie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzabraknie mi chleba robię podpłomyki z pastą z ciecierzycy. Podpłomyki z pastą z ciecierzycy z czarnuszką Składniki: mąka 250 g woda sól pasta z ciecierzycy z czarnuszką Przygotowanie: Do mąki dodajemy sól i wodę - w takiej ilości, aby powstało elastyczne ciasto, które bez problemu będzie można wałkować. Jeśli będzie zbyt suche dodajemy więcej wody, jeśli zbyt lepiące się - więcej
Moja smaczna kuchniakilka propozycji na proste dania z tego co wszyscy zgromadziliśmy w ramach pospolitego ruszenia na sklepy w czasie ogłoszenia pandemii koronawirusa. I jako znana propagatorka domowego pieczywa 😉 przedstawiam Wam podpłomyki, które przygotowywano na długo zanim oswojono sobie drożdże i zaczęto wykorzystywać je do produkcji chleba. Podpłomyk to rodzaj prymitywnego pieczywa w postaci małego placka, przygotowywanego z mąki i wody, pieczonego
Smakowity Blog Kulinarnyinnego smaku jeśli zamiast makaronu czy ryżu zostanie podana z pieczoną ciecierzycą. Uwielbiam pomidorową z pieczonych pomidorów posypaną natką pietruszki. Prażona ciecierzyca na ostro jest świetnym dodatkiem do zupy. Podpłomyki z ciecierzycą Uwielbiam chleb z dodatkiem lekko zgniecionej ciecierzycy. Ma niesamowity smak. Wyrasta jak pita i cudownie smakuje z awokado i feta. Podaję go często do curry. Oczywiście tego typu(...)chlebek można zrobić z innymi strączkami. Będzie to równie smaczne, domowe pieczywo. Chlebki podpłomyki są pyszne, można je swobodnie zamrozić. Falafel z cieicierzycy i zielonego groszku Popularnym daniem z ciecierzycy jest falafel. Uwielbiam mieszać w kuchni i często przyrządzam falafel z groszkiem i ciecierzycą. Są przesmaczne! Sałatka z ciecierzycą Gotowaną ciecierzycę można dodać do różnych sałatek na bazie świeżych
codojedzeniajaglanej i galaretki z rabarbarem. Drukuj Proporcje na: formę 23cm x 23 cm Czas przygotowania: 30 minut Ocena: 5.0 /5 ( 1 głos/y ) składniki Spód: kilka herbatników, ciasteczek, biszkoptów, podpłomyków lub wafel tortowy (ja użyłam podpłomyków) Krem: 200 g kaszy jaglanej + 500 ml wody 300 ml mleczka kokosowego (użyłam mleczka lite) 5 łyżek wiórków kokosowych lub mąki kokosowej 2 łyżki
Via GustoKocham podpłomyki miłością wielką. Rzadko kupuje chleb, a czasami do niektórych potraw aż prosi się dodać coś mącznego do przegryzania. Wtedy zagniatam szybko mąkę z wodą i smażę chwilę takie placki na suchej patelni. Jeszcze lepsza wersja powstaje na jogurcie naturalnym. Poniżej przepis na jogurtowe Read More Artykuł Jogurtowe podpłomyki – prosty zamiennik chleba pochodzi z serwisu flymetothespoon - blog kulinarny
FlymetothespoonBędąc na spacerze w niedzielę przechodziłam koło stoiska z duszoną cebulą. Zapach był niesamowity. I mimo, ze byłam po obiedzie zapach nie dał o sobie zapomnieć. Przygotowałam podpłomyki z karmelizowaną cebulą z kminkiem, rukola i orzechami. Ciasto: 1 szklanka mąki orkiszowej łyża oliwy pół łyżeczki soli pół szklanki wody cebule łyżka oleju sól i pieprz pół łyżeczki kminku łyżka octu(...)małych części, rozwałkować i wypiec na suchej patelni. Cebulę obrać i pociąć w piórka. Rozgrzać trochę oleju i dusić, dodać kminek, ocet i odparować. Obrać gruszkę grillować. Na wypieczony podpłomyk położyć cebule, rukole i grusze posypać podprażonymi i posiekanymi orzechami
AZgotuj!choć w połowie tak pyszny jak ich propozycje przygotowane w ramach pierwszego tygodnia, to już robię rezerwację, by go spałaszować! 😍 W ramach trasy # StreetFood Motywy stworzyły: 👉 Porchetta flat bread – podpłomyk z porchettą, pomidorki koktajlowe kompresowane w marakui, winogrono, majonez ziołowy, świeża kolendra, marchewka w tempurze Cena: 25 zł Ta propozycja zachwyciła Runoholica i nic w tym dziwnego, czy kanapka(...)boczkiem, do tego włoskim, może być niesmaczna?! No way! Świetnie sprawdził się podpłomyk - delikatny i chrupiący jak diabli, dzięki czemu różnorodność tekstur zadowoli nawet najbardziej wybrednego niejadka. Dobrze dobrane dodatki, świetny majonez. Brawo! Ale prawdziwą gwiazdą była według mnie propozycja z trasy kulinarnej # ElegancjaFrancja , czyli: 👉 Pieczona noga z kaczki, purée z dyni, karmelizowana dynia z chili, topinambur, sos porzeczkowy
Cooking Monster