ponad miesiąc. A gdy się go już zrobiło, za każdym razem, gdy pieczemy chleb, ujmujemy ok. 120 g ciasta i mamy zaczyn na następny wypiek. Dziś takim wypiekiem jest podpłomyk, który piekłam wczoraj, gdy zabrakło mi świeżego chleba, a nabrałam ochoty na pieczywo. A że zaczyna się sezon na szparagi, które bardzo lubię, właśnie one są dają poczucie jedzenia gotowej(...)wyrastania wyjąć ciasto na blat lekko oprószony mąką. W piekarniku podgrzać kamień lub blachę (temperatura 240 stopni C., przynajmniej 30 minut) i wstawić do niego miseczkę z wrzątkiem, bo podpłomyk będzie się piekł z parą. Rozwałkować je lekko, by usunąć bąble gazu. Następnie ciasto przełożyć na papier do pieczenia, rozciągać palcami i formować w podłużny kształt o grubości ok. centymetra
Weekendy w domu i ogrodzieJednak czasami, w poszukiwaniu nowych inspiracji, smaków i aromatów warto zamienić włoską pizzę na „placek“ z innych zakątków świata, np. Na alzacki flammkuchen, w polsce znany jako podpłomyk alzacki. Choć flammkuchen z wyglądu do złudzenia przypomina pizzę, to tak naprawdę w sposobie przygotowania i smaku ma z nią niewiele wspólnego. Podpłomyk przygotowywany jest na bazie ciasta chlebowego(...)zamiast typowego dla pizzy sosu pomidorowego, do przygotowania flammkuchen stosuje się tłustą śmietanę, creme fraiche lub twarożek, a ser i spółka, zastąpione są w klasycznym wydaniu podpłomyka alzackiego cebulą i boczkiem. Flammkuchen, popularny szczególnie we francji i niemczech doczekał się wielu regionalnych odmian i wariacji. Osobiście najbardziej do gustu przypadł mi podpłomyk alzacki z serem kozim, gruszką, miodem, cebulą
helloforest.plKolejny przysmak z dzieciństwa, podpłomyk. Mąka, woda, sól to podstawowe składniki. Można je piec w piekarniku i przypiekać na patelni. Piekłam już podpłomyk zwany w moim rodzinnym domu buraczarzem oraz zwykły przyrządzony z mąki i wody. Można na drożdżach jak i na zakwasie. Marchwiarz to następny smakołyk z rodzaju pieczywa, tym razem użyłam marchwi, której najpierw nadałam smaku(...)następnie wgniotłam w ciasto. Pieczywo proste, niezbyt pracochłonne i bardzo dobre. Marchew można przygotować wieczorem a w następnym dniu upiec pachnący i chrupiący podpłomyk. Można również wgniatać w ciasto ulubione warzywa a nawet owoce. Np młode ugotowane buraczki razem z liśćmi, poezja! Wyobraźnia nie zna granic! Podpłomyk z marchewką, marchwiarz Przygotowanie marchwi 300g marchewki pokrojonej w drobną kostkę, / waga
Leśny Zakątekryby oraz gulasz z dzika (42 zł). Wszystkie danie podane są w niebanalnym towarzystwie takim jak tłuczony tapinabur czy puree z pasternaku. Kolejnym ciekawym rozdziałem w karcie są podpłomyki, zapomniane i niedocenione przez współczesną Polską kuchnię. Grecy mają swoją pite, Włosi pizzę a Polacy?? Otóż mamy podpłomyki, czyli drożdżowe chrupiące placki wypiekane w piecu, o którym Inny Wymiar smacznie(...)specjalnie przygotowanych kompozycjach znajdziemy rokitnik, śliwkę oraz gryczany miód. Zwróćcie uwagę na ofertę obiadową (w godzinach 12-16) do wyboru coś na szybki obiad czyli zupa + podpłomyk/sałatka + domowy kompot w cenie 21 zł lub obfity obiad zupa + danie główne + deser w cenie 29 zł. W stylowo urządzonych jasnych wnętrzach
Wylizany Rondelprzepyszne! Całość podkręciłam dodając starty parmezan i powstało śniadanie, które warto przygotować, dlatego dzisiaj podaję przepis. Zamiast pieczywa, które moim zdaniem jest monotonne, zrobiłam kilka chrupiących, małych i gorących podpłomyków. Podpłomyki z pastą z awokado, jajkiem i parmezanem Składników: 3/4 szklanki mąki pszennej 1 jajko ugotowane na twardo 1 małe i dojrzałe awokado 1/3 łyżeczki soku z cytryny 2 szczypty(...)razie potrzeby dodajemy więcej mąki. Na blacie posypanym mąką z ciasta formujemy podobnej grubości trzy placki. Smażymy na suchej patelni z każdej strony, aż powstaną ciemne plamki. Podpłomyki przekładamy na talerz. Awokado przekrawamy na pół, usuwamy nożem pestkę, obieramy ze skóry lub wydrążamy łyżeczką - tak najwygodniej. Przekładamy do miseczki i rozdrabniamy starannie widelcem, dodajemy sól i pieprz do smaku oraz
Moja smaczna kuchniaSłodki, chrupiący podpłomyk posmarowany obficie powidłami śliwkowymi, a właściwie moją ulubioną ostatnio czeko-śliwką, z dodatkiem brzoskwiń, rozmarynu i migdałów! Całość zapieczona w piekarniku i polana przepyszną polewą czekoladową tuż przed podaniem. Jest smacznie, armatycznie i zdecydowanie jesiennie. Składniki (na 1 duży podpłomyk): Ciasto: 100 gram mąki pszennej 100 gram mąki pszennej 30 gram świeżych drożdży szczypta soli(...)placek powidłami śliwkowymi. Brzoskwinie kroję na ćwiartki lub ósemki i układam na posmarowanym powidłami placku. Całość posypuję płatkami migdałów i rozmarynem i umieszczam w piekarniku nagrzanym do 250 stopni. Podpłomyk piekę przez 8-10 minut. Mleko podgrzewam z czekoladą w niewielkim garnuszku do rozpuszczenia czekolady. Po wyciągnięciu z piekarnika podpłomyka polewam go rozpuszczoną czekoladą. Kroję na mniejsze kawałki i podaję
Mango Papajawytrawne danie. Genialne połączenie niewielkich brzoskwiń, prosto z ogrodu mojej mamy oraz sera pleśniowego, chrupiących orzechów i bardzo aromatycznego rozmarynu. Całość podana na chrupiącym placku z mąki żytniej czyli podpłomyku. Wbrew pozorom nie jest to odważne połączenie. Zdecydowanie wszystkie te składniki świetnie się komponują i aż.. ciężko oderwać się od takiego dania. Składniki (na 2 większe lub 4 mniejsze(...)podpłomyki): Ciasto: 100 gram mąki pszennej 100 gram mąki pszennej 30 gram świeżych drożdży szczypta soli 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta cukru 1/2 szklanki ciepłego mleka Dodatki: świeże gałązki rozmarynu 4-5 niewielkich brzoskwiń 100 gram sera pleśniowego np. camembert lub brie niewielka garść orzechów włoskich świeżo zmielony pieprz Drożdże ucieram z cukrem do rozpuszczenia, dodaję 2 łyżki
Mango PapajaKocham podpłomyki, chleb wcale nie musi dla mnie istnieć, ale podpłomyki co jakiś czas goszczą w moim menu. Idealne do moczenia w oliwie z oliwek, na śniadanie z twarożkiem i szczypiorkiem, jako kanapka na uczelnię, albo dodatek do aromatycznych dań kuchni indyjskiej. Długo szukałam bezglutenowej receptury, która by się sprawdziła, za zwyczaj wychodziły mi twarde suchary. Te w końcu udały(...)technice "na oko" ;) trzeba robić to cierpliwie, jeśli damy jej zbyt dużo ciasto zacznie się za bardzo lepić i uklepanie placuszka, stanie się niemożliwe. Jeśli damy jej za mało podpłomyki wyjdą twarde i suche. Ciasto powinno mieć taką konsystencję, aby było miękkie, elastyczne (jak na bezglutenowe), może się delikatnie lepić, ale nie za bardzo. Podpłomyki warto trochę podsypać mąką
Quinoa Raz!Takie pradawne receptury mają w sobie więcej uroku niż kuchnia nam współczesna. Czuć w nich smak historii. Dlatego dzisiaj proponuję Wam podróż do czasów sprzed epoki pulchnego chleba. Upieczemy podpłomyki. O tych okrągłych dyskach rozprawiał często mój dziadek. Te zwykłe placki, przyrządzone z mąki i wody, stanowiły jeden z największych przysmaków jego dzieciństwa. Wypiekane w piecu opalanym drewnem rzeczywiście(...)powstania pizzy, zaś w antycznej Grecji stanowiły tradycyjne pieczywo podawane z serem i ziołami. Sposób podania moich bazuje właśnie na starogreckim pomyśle, jednakże dodatki są jak najbardziej polskie. Podpłomyki można w zasadzie upiec na trzy sposoby: jak dawniej - sama woda plus mąka, na zakwasie lub na drożdżach. Wybrałem trzeci sposób - szybki i dający niezłe rezultaty. Taki podpłomyk w smaku
Food SquarePamiętam jak z babcią na piecu kaflowym podpłomyki wypiekałam, a potem ze smakiem zjadałam. Zatęskniłam się za takimi smakami, najlepszymi, babcinymi podpłomykami. Ja w piekarniku je przygotowałam, a do ciasta cieciorki dodałam. Przypraw nie żałowałam i dlatego wyjątkowy smak ich uzyskałam. 3 min to optymalny czas wypiekania i od razu można(...)łatwo będzie odchodziło od dłoni. Z ciasta robimy wałek, dzielimy na 10 – 12 części. Każdą część rozwałkowujemy jak najcieniej podsypując mąką, tak aby nam się nie przyklejało do stolnicy. Podpłomyki pieczemy na kratce od piekarnika, pojedynczo w 250°C przez 3 min. Rada: jeśli przygotujecie mniejsze podpłomyki, to można je układać na kratce w piekarniku , tyle ile się
Moniki SmakołykiPodpłomyk i to rodzaj prymitywnego pieczywa w postaci małego placka. Takie podpłomyki jadałam u mojej babci, były jednak pieczone bezpośrednio na płycie pieca, który stał w kuchni. Moje są pieczone w piekarniku, do tego moje podpłomyki wyglądają jak mini pizza Podstawowymi składnikami podpłomyków to mąka, sól i woda, ja dodaję jeszcze szczyptę suszonych drożdży. Kiedy nie wiemy co przygotować(...)jedzenia to podpłomyki są idealnym rozwiązaniem, mogą zastąpić obiad, ale również śniadanie, czy kolację. Mi smakują w każdym wydaniu, ale najbardziej wytrawne. Do przygotowania 2 sporych podpłomyków wystarczy 2/3 szkl. mąki + trochę do podsypania, 1/3 szklanki ciepłej wody, 1 łyżka oleju lub oliwy, szczypta soli, szczypta suszonych drożdży, oraz farsz wg uznania. Dzisiaj wykorzystałam do obłożenia 1 pieczarkę, 1 małą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPodpłomyk z serem korycińskim i olejem z czarnuszki to pomysł na szybki obiad albo kolację. Coś jak błyskawiczna i zdrowsza pizza – tym razem w wersji pełnoziarnistej, z pomidorowym relishem i rukolą. Pycha! Podpłomyk z serem korycińskim i olejem z czarnuszki Ilość porcji: 1 – Read More Artykuł Podpłomyk z serem korycińskim i olejem z czarnuszki pochodzi z serwisu
FlymetothespoonCałkiem przypadkiem natrafiłam na norweski chleb lomper. Szukałam inspiracji jak wykorzystać resztki ziemniaków i znalazłam ją na blogu North Wild Kitched. Jest to prosty przepis na chleb typu podpłomyki, na który składają się ugotowane i zmielone ziemniaki – u mnie odwieczne resztki. Przepis jest uniwersalny, ponieważ można użyć dowolnie wybraną mąkę. Całkiem na luzie podeszłam do tego przepisu… Asch(...)czym popadnie. Idealny do zupy lub gulaszu, z powodzeniem może zastąpić chleb hot dog. Do przyrządzenia chleba potrzeba jedynie dwóch składników, ugotowanych ziemniaków i mąki. Ten chleb to takie podpłomyki, które można piec na suchej i mocno rozgrzanej patelni lub na kamieniu do pizzy. Chlebek puszy się jak naan czy pita , choć nie zawiera ani drożdży, proszku czy innego środka
codojedzeniaScroll down for recipe in English. Cześć 😃 Dzisiaj mam dla Was coś co możecie potraktować jako przekąskę, lecz ja najbardziej lubię zajadać na śniadanie. Mowa o podpłomykach, czyli a'la pizzy z patelni. Zrobiłam do nich obłędną pastę z bakłażana a dodatkowo podałam z rukolą i jajkiem w koszulce 😋 Składniki: (4 porcje) Pasta z bakłażana 2 bakłażany 1/2 łyżeczki soli(...)łyżeczka masła orzechowego 2 łyżki łuskanego słonecznika 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki tartego sera typu parmezan (u mnie grana padano) 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych pieprz Podpłomyki 200 g. mąki pszennej 100 ml. bardzo gorącej wody 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oleju Oraz rukola 4 jajka 1 łyżka octu 1 łyżka tartego sera typu parmezan 1 łyżka oliwy
Delicious Place