Ajerkuchy to po śląsku placki – takie naleśnikowe. Przygotowuje się je błyskawicznie z sera białego i są świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i słodki podwieczorek. Świetnie smakują z cukrem pudrem, ulubiona konfitur albo np. masłem orzechowym. Posmakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: * mąka pszenna – 1,5 szkl * twaróg półtłusty 2-3 x mielony
Ostra na Słodkomieszamy z fixem, śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier. Pierwszy blat ciasta smarujemy masą kajmakową, przykładamy drugim plackiem, dociskamy. Drugi blat smarujemy powidłami, a następnie masą śmietanową. Przykładamy trzeci placek, smarujemy odłożonym kajmakiem, polewamy polewą, posypujemy obficie orzechami
słodki bratekutrzeć do otrzymania jasnego kremu. Stopniowo dodawać zimny budyń, cały czas miksując. Na koniec dodać alkohol i ekstrakt. Na pierwszy placek nałożyć krem budyniowy, wyrównać. Przykryć drugim plackiem, odwracając go warstwą orzechową do dołu i polać polewą czekoladową. Polewa czekoladowa: 75 g masła 75 g czekolady gorzkiej 75 g czekolady mlecznej Masło roztopić, zdjąć z palnika Dodać posiekaną
kulinarnyswiatdomikażdą postacią. Pomysł na te placki przyszedł gdy miałam makaron z poprzedniego dnia w lodówce. Jak widać, wystarczy kilka składników do przygotowania pysznego dania. Do placków można użyć makaronu nitki lub spaghetti jak u mnie, wędlina dodała im pożywności , takie placuszki pokochają dzieci, są przepyszne! Składniki na dwie porcje: 15-20 dag ugotowanego makaronu
Wanilia i Kardamontego. Przygotowałam ciasto, zaczęłam smażyć. Cały czas mówili, że nie będą tego jeść. Usmażyłam. Obiecali, że spróbują po jednym małym kawałeczku. Efekt? Nie mogłam zrobić zdjęć. Zabierali każdy usmażony placek. Musiałam obiecać, że jutro też zrobię… Składniki 100 g puree z dyni 100 g ricotty 1 jajo 2-3 łyżki cukru pudru 3 łyżki mąki gryczanej 1 łyżeczka proszku
OliveandThymerazem tak się złożyło, że weekend zastał nas bez zapasów (a weekend-czas święty- żadnego buszowania po sklepach). Potrzeba matką wynalazku- ze znalezionych, rozrzuconych po kuchni składników stworzyliśmy placki doskonałe. Jutro też je zrobimy :) Składniki 2 bardzo dojrzałe banany 3 jaja 5-6 łyżek jogurtu greckiego ok 8 łyżek mąki owsianej (skończyła się nam, więc zmieliłam płatki owsiane
OliveandThymeteż bardzo delikatnym i pysznym rozwiązaniem do pieczonych ryb. Placuszki ziemniaczane można robić na wiele różnych sposobów, ja dzisiaj zdradzę Wam dwie wersje. Tą na słodko i tą wytrawną. Placki z "wczorajszych" ziemniaków przypadną też Waszym pociechom, nasza chrześnica się w nich rozsmakowała. Polecam Wam gorąco! Co zrobić z wczorajszych ziemniaków? Placuszki ziemniaczane można zrobić na wiele
SMYKWKUCHNICała moja rodzina uwielbia naleśniki. I choć nie jestem przeciwko zwykłym tradycyjnym plackom z mąki pszennej, to lubię szukać innych kombinacji smakowych. A że naleśniki pojawiają się u nas przynajmniej raz w tygodniu, dobrze też mieć kilka sprawdzonych przepisów na zdrowsze wersje. Do takich zdecydowanie należą naleśniki owsiane. Bardzo lubię podjadać je tak "na sucho", ale smakują dobrze również
Pełny talerzmnie kupienie mięsa i sosu ze słoika i przygotowanie spaghetti, teraz staram się robić wszystko od podstaw i wyeliminować gotowce. Dlatego dzisiaj mam instruktaż jak przygotować domową tortille, czyli placki na wrapy. A w przyszłości planuje porwać się na ciasto francuskie, pierwsza próba się nie udała jak na razie ;) Składniki 3 szklanki mąki 1 letniej wody szklanka wody(...)literatka odmierzamy wodę. Czy też używamy dużego kubka, takim samym odmierzamy wszystkie składniki. Chodzi tutaj o proporcje. I dlatego ten przepis jest o tyle fajny, że możemy zrobić tyle placków na ile may ochotę w danym momencie i jakie jest nasze zapotrzebowanie, wystarczy zmienić naczynie w którym odmierzamy składniki. Wszystkie składniki razem zagnieść, gdyby ciasto było zbyt lepkie można
Delusional Trinesłuchać. Najchętniej odpowiadam: wątróbka. Albo: nerki! Mój mąż, wegetarianin z przekonania, patrzy na mnie z urazą: ty chyba nie mówisz tego na serio? I szybko zagląda do garnków, kradnie placka, kiedy nie patrzę i mlaszcząc z zadowoleniem stwierdza: smaczne! Rzeczywiście smaczne
dolcevitainmykitchenpozostałej masy, delikatnie mieszając. Jabłka obrać pokroić w nieregularną kostkę. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i wyłożyć jabłka. Piec około 40 minut Placek znika w mgnieniu
Ania i Marcin gotująwodą, oregano i cukrem, zalewamy paprykę z mięsem i chwile razem dusimy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przyrządzony sos można podawać do ziemniaków, placków ziemniaczanych lub z cukinii np. placki z cukinii
Kulinarne przemysleniarozgnieść widelcem, dodać jajko, cukier, wymieszać, wsypać mąkę, jeszcze raz wymieszać. Łyżką nabierać kawałki ciasta, obtaczać w mące, formować kulki i spłaszczać na dłoni. Na patelni rozgrzać olej, wykładać placki, smażyć na małym ogniu z obu stron po ok półtorej minuty. Jabłko obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z cukrem i gotować, aż będzie miękkie. Oprószyć cynamonem. Jeszcze ciepłe wyłożyć
Obiad gotowymasła 2/3 szklanki gorącej wody Masło rozpuścić w gorącej wodzie. Dodać do mąki i soli. Wyrobić ciasto. Odstawić na godzinę. Podzielić na około 6 części. Każdą rozwałkować na cienki placek o średnicy patelni na której będziemy smażyć. W czasie wałkowania ciasto podsypywać mąką. Smażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, po kilkanaście sekund z każdej strony (do powstania bąbli
Bullio