Kiedyś myślałem, że placki mogą być tylko ziemniaczane i już :) albo z mąki... Teraz wiem, że można je zrobić prawie z wszystkiego co rośnie w ogródku :) Do miski ucieramy rzepę, rzodkiew i ziemniaka :) Po utarciu blendujemy i odsączamy... Dodajemy jajka, mąkę, sól i przyprawy... Mieszamy wszystko razem... Nakładamy łyżką na rozgrzany tłuszcz i rozpłaszczamy na patelni. Smażymy
chleba naszegoczęści i smaż na suchej patelni z każdej strony. Postaraj się nie przetrzymać placków zbyt długo na patelni bo łatwo mogą się przypalić. Po usmażeniu ułóż je na talerzu i zawiń folią spożywczą i odłóż na co najmniej godzinę wtedy placki zmiękną
wysmienityjuż niektórzy wiedzą, lubię, gdy obiad robi się sam. Jak robi się smaczny i zdrowy, to lubię jeszcze bardziej. Zupełnym przypadkiem poczyniłam placek z mąki gryczanej z kapustą kiszoną i rybą. Ja użyłam pstrąga, ale każda inna ryba będzie równie dobrze smakowała w towarzystwie kapusty. ok. szklanka mąki gryczanej 1 jajko 2-4 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku
KucharzycaJadamy naleśniki na różne sposoby, te niepozorne placuszki dają naprawdę wiele możliwości. Można eksperymentować, z kolorem, smakiem, samego placka jak i z nadzienia. Jeśli nas coś ogranicza to tylko i wyłącznie nasza wyobraźnia. Dziś skupimy się na nadzieniu. reszta będzie tradycyjna. Postawiłam na ser i pomarańczę, ale tego było mi za mało, miałam ochotę na coś ekstra(...)sobie odpoczęło. Chodzi o to aby mąka namokła i zagęściła odpowiednio ciasto. Wafelki kroimy w drobną kostkę, nie może być za gruba, ponieważ utrudni nam zwijani placków. Do serka ścieramy skórkę z połowy pomarańczy. Resztę obieramy i owoc także kroimy na niewielkie kawałki. Gorącą patelnię przecieramy kawałkiem masła, smażymy z obu stron, na słomkowy kolor. Gorące naleśniki smarujemy serkiem
Dieta moja pasjaPANKEJKI czyli amerykańskie pancakes to puszyste, słodkie placuszki, lubiane przez... Artykuł Amerykańskie Pancakes pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEmięsa, doprawiamy do smaku i mieszamy. Ciasto wałkujemy na duże placki, robimy zaznaczenia kratki o wym 5/5 cm Nakładamy łyżeczką małe porcje nadzienia i przykrywamy powoli drugim plackiem, przyciskamy dookoła każdej porcji nadzienia, tniemy całość na kwadraty. Gotujemy w osolonym wrzątku. Sos użyłam z przetworów jesiennych sodko kwaśny
Gotowanie jest łatwepatelni, przyprawy trochę szybciej będą się przypalać dlatego temperatura patelni musi być troszeczkę mniejsza. Po każdym usmażonym blacie ciasta, patelnie wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym. I dalej smażymy kolejne placki. sos: 3 łyżki śmietany, 3 łyżki jogurtu, 3 łyżki majonezu, 2 łyżeczki smakowej oliwy, 1 łyżka zataru, 6-8 posiekanych listków zielonej, świeżej
SMYKWKUCHNIzazwyczaj trwa to 1-1,5 godz.) - wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić, rozwałkować na placek o bokach około 30-32cm (jeśli trzeba, podsypać lekko mąką) - na placku rozsmarować cienką warstwę marmolady - struclę zwinąć ciasno, ostrym nożem przekroić wzdłuż na pół - obie części strucli zapleść ze sobą, końce lekko podwinąć pod spód - tak uformowaną struclę przełożyć do keksówki
Smakołyki BerenikiAjerkuchy to po śląsku placki – takie naleśnikowe. Przygotowuje się je błyskawicznie z sera białego i są świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i słodki podwieczorek. Świetnie smakują z cukrem pudrem, ulubiona konfitur albo np. masłem orzechowym. Posmakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: * mąka pszenna – 1,5 szkl * twaróg półtłusty 2-3 x mielony
Ostra na Słodkomieszamy z fixem, śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier. Pierwszy blat ciasta smarujemy masą kajmakową, przykładamy drugim plackiem, dociskamy. Drugi blat smarujemy powidłami, a następnie masą śmietanową. Przykładamy trzeci placek, smarujemy odłożonym kajmakiem, polewamy polewą, posypujemy obficie orzechami
słodki bratekutrzeć do otrzymania jasnego kremu. Stopniowo dodawać zimny budyń, cały czas miksując. Na koniec dodać alkohol i ekstrakt. Na pierwszy placek nałożyć krem budyniowy, wyrównać. Przykryć drugim plackiem, odwracając go warstwą orzechową do dołu i polać polewą czekoladową. Polewa czekoladowa: 75 g masła 75 g czekolady gorzkiej 75 g czekolady mlecznej Masło roztopić, zdjąć z palnika Dodać posiekaną
kulinarnyswiatdomikażdą postacią. Pomysł na te placki przyszedł gdy miałam makaron z poprzedniego dnia w lodówce. Jak widać, wystarczy kilka składników do przygotowania pysznego dania. Do placków można użyć makaronu nitki lub spaghetti jak u mnie, wędlina dodała im pożywności , takie placuszki pokochają dzieci, są przepyszne! Składniki na dwie porcje: 15-20 dag ugotowanego makaronu
Wanilia i Kardamontego. Przygotowałam ciasto, zaczęłam smażyć. Cały czas mówili, że nie będą tego jeść. Usmażyłam. Obiecali, że spróbują po jednym małym kawałeczku. Efekt? Nie mogłam zrobić zdjęć. Zabierali każdy usmażony placek. Musiałam obiecać, że jutro też zrobię… Składniki 100 g puree z dyni 100 g ricotty 1 jajo 2-3 łyżki cukru pudru 3 łyżki mąki gryczanej 1 łyżeczka proszku
OliveandThymerazem tak się złożyło, że weekend zastał nas bez zapasów (a weekend-czas święty- żadnego buszowania po sklepach). Potrzeba matką wynalazku- ze znalezionych, rozrzuconych po kuchni składników stworzyliśmy placki doskonałe. Jutro też je zrobimy :) Składniki 2 bardzo dojrzałe banany 3 jaja 5-6 łyżek jogurtu greckiego ok 8 łyżek mąki owsianej (skończyła się nam, więc zmieliłam płatki owsiane
OliveandThymeteż bardzo delikatnym i pysznym rozwiązaniem do pieczonych ryb. Placuszki ziemniaczane można robić na wiele różnych sposobów, ja dzisiaj zdradzę Wam dwie wersje. Tą na słodko i tą wytrawną. Placki z "wczorajszych" ziemniaków przypadną też Waszym pociechom, nasza chrześnica się w nich rozsmakowała. Polecam Wam gorąco! Co zrobić z wczorajszych ziemniaków? Placuszki ziemniaczane można zrobić na wiele
SMYKWKUCHNI