Zapraszam na pyszne kokosowo dyniowe placuszki śniadaniowe. Lekko słodkie, proste w przygotowaniu, a co najważniejsze niezwykle smaczne. U mnie w domu nawet sceptycy dyniowych smaków wprost
Słodkie okruszkiZarówno ja, jak i moje pociechy bardzo lubimy kaszę manną i wszelkiego rodzaju placki i placuszki. Dlatego od czasu do czasu łączę te dwa ulubione dania i piekę na śniadanie sobie i dzieciom placuszki jabłkowe z kaszy manny. Te małe i szybkie w wykonaniu placuszki znikają z naszych talerzyków w mgnieniu oka. Ostatnio postanowiłam wzbogacić ich smak dodając
Słodkie okruszkiplacuszki na sposób indyjski. Są aromatyczne, pachnące curry i smakują wybornie. Ja dodałam tutaj curry indyjskie ale dodajcie jakie lubicie najbardziej, wszak wiadomo że curry to mieszanka przypraw. Podałam placki z chrzanem śmietankowym który tu idealnie pasuje, polecam. Marchewki zakupiłam w Fusion Gusto . Kolorowe placuszki marchwiowe z curry. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniejajko oraz dodajemy sól pieprz paprykę słodką i vegetę. Wszystko wyrabiamy. Odrywamy po kawałku mięsnej masy i robimy z niej placuszki. Na każdym placku układamy kostkę fety oraz oliwkę. Zamykamy placki formując w ten sposób kotleciki. Każdy kotlet obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy przez chwilę kotlety
Taste Therapyklasycznym amerykańskim plackiem z pieczonych batatów zaintrygowała mnie Tren’ness Woods-Black podczas swoich odwiedzin w polskiej edycji MasterChefa. Tren’ness kontynuuje dzieło swojej babci i prowadzi jedną z najsłynniejszych restauracji kuchni soul food na nowojorskim Harlemie — Sylvia's Restaurant. Ponoć to jedno z miejsc, które trzeba koniecznie w Nowym Jorku odwiedzić. Sama kuchnia soul food stoi na straży dobrego(...)inspirując się głównie oryginalnym przepisem Sylvi Woods. Kluczem idealnego nadzienia są przyprawy m.in.: wanilia, cynamon i mój ukochany kardamon. Ciasto wychodzi wspaniałe, w smaku dość podobne do popularnego placka dyniowego, chociaż bataty dodają niepowtarzalnej słodyczy i karmelowego aromatu. Gorąco je Wam polecam! * SKŁADNIKI na formę o średnicy 30 cm Kruchy spód: 220 g mąki orkiszowej (lub pszennej
Food SquarePowiedzmy sobie szczerze - placki (lekko mówiąc!) nie powalają swoją osobistą urodą :), wszystko przez fakt użycia zarówno sino - burej mąki kukurydzianej jak i amarantusa ekspandowanego, przez co są lekko "ogrowate" i chropowate. To wszystko jednak jest nieważne, ponieważ placuszki smakują wyśmienicie i są do tego bardzo zdrowe. I powiem nieskromnie, że po ukazaniu się w Skarbie Rossmann zrobiły furorę
Garniec Magaliechili con carne, koncentrat pomidorowy oraz pastę paprykową, smażymy razem na małym ogniu przez kilka minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz słodką papryką, pozostawiamy do ostudzenia. Na każdy placek tortilli nakłammy porcję farszu i zwijamy jak krokiety
Bajeczna Kuchniaprzez kilka minut, aby dobrze napowietrzyć ciasto. Powinno być ono odrobinę gęstsze niż naleśnikowe. 2. Patelnię posmarować cieniutką warstwą oleju. Smażyć niewielkie placuszki na średnim ogniu, aż na powierzchni placka pokażą się pęcherzyki powietrza. 3. Przewrócić na drugą stronę i smażyć do złotego koloru. 4. Podawać ciepłe od razu po przygotowaniu. Smacznego. Moi Drodzy Przypominam, że rozpoczął się etap
W mojej kuchnikażdą z nich upiec osobno w tortownicy o średnicy 18cm, wyłożonej papierem do pieczenia, w piekarniku nagrzanym do 180'C do suchego patyczka - trwa to około 20 minut. Gotowe placki wystudzić. KREM: Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać na sicie. Woda spływająca z kaszy musi być zupełnie przezroczysta, dzięki temu pozbędziemy się goryczki. Kaszę ugotować w 2 szklankach mleka z dodatkiem(...)miarę możliwości gładki krem. Osiągnięcie takiego stanu trwa chwilę, trzeba się więc uzbroić w cierpliwość. SKŁADANIE: Na pierwszy blat posmarować cienko kajmakiem, wyłożyć 1/3 kremu, przykryć kolejnym plackiem. Drugi blat posmakować powidłami, znów krem, blat i krem na wierzch. Całość schłodzić dokładnie w lodówce
Cakes By KejtWegańskie placki /pancakes/ kokosowo-ryżowe , podane z truskawką i cukrem pudrem placuszki będą bezglutenowe, jeśli użyjecie bezglutenowego proszku do pieczenia lub sody (oczywiście mniejszej ilości) Przepis: własny / 1 porcja / 20 g mąki ryżowej 10 g mąki kokosowej 10 g mąki z tapioki/ziemniaczanej płaska łyżeczka proszku do pieczenia 50 ml mleczka kokosowego (z puszki) 50 ml wody
tost z dżememwystudzeniu przekrawamy na 2 placki, nasączamy likierem. Krem jagodowy: żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl. wrzątku. Serek miksujemy z jagodami, następnie dodajemy wystudzoną żelatynę. Wylewamy na ciasto, przykrywamy 2 plackiem Krem michałkowy: cukierki rozdrabniamy blenderem. Ubijamy śmietankę, dodajemy cukier, usztywniacz i mascarpone. na końcu dodajemy cukierki, delikatnie mieszamy. Kremem smarujemy ciasto. Wierzch posypujemy czekoladą i rozdrobnionymi cukierkami
słodki brateklight 50 g słodziwa opcjonalnie Sposób przygotowania Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy masło, jajko i jogurt i wyrabiamy ciasto. Ciasto wałkujemy lub ugniatamy dłonią na placek o grubości ok. 1,5 cm. Szklanką lub foremką wycinamy kółka, które układamy na blasze do pieczenia. Pieczemy ok. 10 minut
Kucharzycasame naturalne składniki (suszone). Składniki: krupnik Dania Babci Zosi SyS 1 litr wody opcjonalnie: noga z kurczaka + 3/4 szklanki wody + suszona lub świeża pietruszka 2 opakowania placków ziemniaczanych klasycznych Dania Babci Zosi SyS 2 jajka 400 ml wody Przygotowanie: Krupnik: Szybka wersja wg producenta: Zawartość obu torebek wsypujemy do 1 litra zimnej wody. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Całość(...)doprawiamy. Krupnik podajemy posypany pietruszką (świeżą lub suszoną). Placuszki ziemniaczane: Zawartość obu torebek mieszamy z 400 ml wody. Dodajemy 2 jajka. Odstawiamy na około 10 minut (do zgęstnienia masy). Placki smażymy z obu stron na złoto na rozgrzanym oleju. Podajemy z krupnikiem. Smacznego
Słodkie okruszkikolendry 1 łyżka miodu sól, pieprz-do smaku 80 - 100 g woda oliwa extra vergine 0,5 łyżeczki octu balsamicznego-do smaku Wykonanie Placki Do miski ,wrzucić mąkę z jajkami i wodą. Wszystko dokładnie wymieszać .Do tej masy dodać parmezan i umyte ,osuszone i pokrojone w paski liście rzodkiewki. Doprawić całość solą
w mojej kuchniDzisiaj mamy Mikołajki, a mnie złapała ochota na placki. Postanowiłam więc sprawić sobie z okazji tego święta trochę wytrawniejsze śniadanko. Długo głowiłam się jak wykonać placuszki, aż w końcu wpadłam na pomysł, na wykonanie zdrowszej wersji pancakes'ów. Mój instynkt kulinarny podpowiedział mi, żebym zastąpiła mąkę fasolą i tak też oto zrobiłam. Dodatkowo postanowiłam skorzystać ze zrobionego przeze mnie
Smiling Shrimp