Cała moja rodzina uwielbia naleśniki. I choć nie jestem przeciwko zwykłym tradycyjnym plackom z mąki pszennej, to lubię szukać innych kombinacji smakowych. A że naleśniki pojawiają się u nas przynajmniej raz w tygodniu, dobrze też mieć kilka sprawdzonych przepisów na zdrowsze wersje. Do takich zdecydowanie należą naleśniki owsiane. Bardzo lubię podjadać je tak "na sucho", ale smakują dobrze również
Pełny talerzmnie kupienie mięsa i sosu ze słoika i przygotowanie spaghetti, teraz staram się robić wszystko od podstaw i wyeliminować gotowce. Dlatego dzisiaj mam instruktaż jak przygotować domową tortille, czyli placki na wrapy. A w przyszłości planuje porwać się na ciasto francuskie, pierwsza próba się nie udała jak na razie ;) Składniki 3 szklanki mąki 1 letniej wody szklanka wody(...)literatka odmierzamy wodę. Czy też używamy dużego kubka, takim samym odmierzamy wszystkie składniki. Chodzi tutaj o proporcje. I dlatego ten przepis jest o tyle fajny, że możemy zrobić tyle placków na ile may ochotę w danym momencie i jakie jest nasze zapotrzebowanie, wystarczy zmienić naczynie w którym odmierzamy składniki. Wszystkie składniki razem zagnieść, gdyby ciasto było zbyt lepkie można
Delusional Trinesłuchać. Najchętniej odpowiadam: wątróbka. Albo: nerki! Mój mąż, wegetarianin z przekonania, patrzy na mnie z urazą: ty chyba nie mówisz tego na serio? I szybko zagląda do garnków, kradnie placka, kiedy nie patrzę i mlaszcząc z zadowoleniem stwierdza: smaczne! Rzeczywiście smaczne
dolcevitainmykitchenpozostałej masy, delikatnie mieszając. Jabłka obrać pokroić w nieregularną kostkę. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i wyłożyć jabłka. Piec około 40 minut Placek znika w mgnieniu
Ania i Marcin gotująwodą, oregano i cukrem, zalewamy paprykę z mięsem i chwile razem dusimy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przyrządzony sos można podawać do ziemniaków, placków ziemniaczanych lub z cukinii np. placki z cukinii
Kulinarne przemysleniarozgnieść widelcem, dodać jajko, cukier, wymieszać, wsypać mąkę, jeszcze raz wymieszać. Łyżką nabierać kawałki ciasta, obtaczać w mące, formować kulki i spłaszczać na dłoni. Na patelni rozgrzać olej, wykładać placki, smażyć na małym ogniu z obu stron po ok półtorej minuty. Jabłko obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z cukrem i gotować, aż będzie miękkie. Oprószyć cynamonem. Jeszcze ciepłe wyłożyć
Obiad gotowymasła 2/3 szklanki gorącej wody Masło rozpuścić w gorącej wodzie. Dodać do mąki i soli. Wyrobić ciasto. Odstawić na godzinę. Podzielić na około 6 części. Każdą rozwałkować na cienki placek o średnicy patelni na której będziemy smażyć. W czasie wałkowania ciasto podsypywać mąką. Smażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, po kilkanaście sekund z każdej strony (do powstania bąbli
Bulliomomencie, w którym jeszcze ten pyłek w nich jest :) Co prawda nie sposób jeść je garściami w normalnych warunkach, ze względu na specyficzny smak, ale jako uzupełnienie placków dają radę. Prawdziwe racuchy są drożdżowe, ale na szybko można dodać trochę proszku do pieczenia i wyjdą nam takie podrobione jak pankejki :) Niemniej jednak kwiatostany są tak puszyste, że można obejść(...)się bez niego. - męskie kwiatostany leszczyny - mąka - woda - proszek do pieczenia (opcjonalnie) - cukier (opcjonalnie) Wykonanie: Mąkę mieszamy z wodą, aby uzyskać gęste ciasto. Dodajemy "banany" i mieszamy. Formujemy placki i smażymy. Możemy dodać trochę proszku do pieczenia, ale ja obyłem się bez i moim zdaniem wynik jest zadowalający. Cukier jednak zalecam
Kryzysowa Książka Kucharskamąki dodajemy wody, aby powstało nam naleśnikowe ciasto. Dodajemy sody oczyszczonej i cytryny. Cytryna da nam specyficzny kwaśny smak typowy dla placków injera (oryginalnie w wyniku fermentacji), a poza tym, w połączeniu z sodą spowoduje, że placki będą bardziej puszyste. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy przyprawy i ugotowaną soczewicę. Dodajemy więcej wody i gotujemy aż się zredukuje
Kryzysowa Książka Kucharskarodzaju słodkości, a to ciasto to najsłodszy deser jaki kiedykolwiek jadłam. Ciasto jest bardzo pracochłonne, ale smak jest warty naszej pracy. Najwięcej czasu trzeba poświęcić na wywałkowanie cienkich, przezroczystych placków. Ja zrobiłam ciasto z trzydziestu warstw. Stwierdziłam ż e skoro decyduje się na zrobienie tego deseru to chce mieć porządny kawa ł ciacha :-) Możemy również zaoszczędzić dużo pracy, kupując(...)część rozwałkowujemy na przezroczysty placek.Dla ułatwienia dokładnego rozwałkowania ciasta, podsypujemy cały czas mąką ziemniaczaną. Tortownice o średnicy 26 cm, smarujemy olejem. Układamy w niej 10 dokładnie rozwałkowanych placków. Orzechy siekamy lub mielimy i polowe orzechów wykładamy równo na tortownice. Następnie orzechy przykrywamy kolejnymi dziesięcioma warstwami ciasta. W tedy wykładamy druga polowe orzechów włoskich i ponownie rozwałkowujemy kolejne dziesięć bardzo cienkich
kulinarne odsłony patizawsze jest akceptowana przez dzieci. Jednak nie zmienia to faktu, że jest jednym z najzdrowszych produktów spożywczych i dlatego warto „stanąć na rzęsach” by […] Artykuł Placki z twarożku z kaszą jaglaną i żurawiną pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówkawyrośnie ponownie krótko wyrabiamy i dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy na placki wielkości formy (u mnie 26cm), nakładamy farsz pozostawiając 2 cm od brzegu, przykrywamy drugim plackiem, brzegi sklejamy, a na środek ustawiamy szklankę i nacinamy tworząc paski. Każdy pasek przekręcamy wokół własnej osi i ponownie układamy w naczyniu (można przekręcić też dwa razy, szczególnie, jeśli
Kolorowy Przepisownikplacki orzechowe* z ziarnem kakao~ *część mąki zastąpiłam masłem orzechowym w proszku Dni mijają (za)szybko...Już prawie połowa grudnia, juz prawie Święta...A ja dalej nie mam nic czasu i czuję się jak żywy trup :( Na kanale kilka nowości, m.in. ulubieńcy listopada . Zapraszam do oglądania :) SUBSKRYBUJ MÓJ KANAŁ >>KLIK
breakfast of dreamscukrem, dodajemy pure z dyni, rozpuszczone i wystudzone masło, a następnie suche składniki, delikatnie mieszamy. Przelewamy do formy, pieczemy 35 min w 180 stopniach. Po wystudzeniu przekrawamy na placki. Masa serowa: Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy ser i masło, mieszamy. Przelewamy do rondla, gotujemy na małym(...)ogniu klika minut. Do gotującej masy dodajemy budyń rozrobiony w mleku, mieszamy uważając żeby masa się nie przypaliła, na końcu dodajemy skórkę pomarańczową. Masę wylewamy na ciasto, przykrywamy drugim plackiem. Całość polewamy polewą. Polewa: masło rozpuszczamy z mlekiem i cukrem, wyłączamy gaz, dodajemy kakao i śmietanę, szybko mieszamy do połączenia składników. Lekko ostudzoną polewą polewamy ciasto. RADA: ciasto najlepiej smakuje
słodki bratek