dobrze wymieszaj. Białka lekko posól i ubij na sztywną pianę, którą delikatnie wmieszaj w przygotowane wcześniej ciasto. Na patelni rozgrzej olej. Na gorącym tłuszczu smaż niezbyt duże racuszki. Kiedy placki z obu stron ładnie się przyrumienią, przełóż je na papierowe ręczniki, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Tak przygotowane racuszki podawaj posypane pozostałą natką pietruszki
blog.moje-pasje.infowbić do niego jajko, dodać sól i tyle wody, aby zagnieść niezbyt twarde ciasto. Odrywać po kawałku ciasta i rozwałkowywać na cienkie placki podsypując niewielką ilością mąki. Z placków wycinać kółka. Na połowę kółek nakładać farsz, przykrywać pozostałymi i dokładnie sklejać. Brzegi ozdabiać dowolnym wzorkiem. Pierogi wrzucać do wrzącej (osolonej) wody i gotować 5 minut od wypłynięcia
Świat Domowej KuchniDelikatne placuszki pachnące bananami, orzechami włoskimi i cukrem pudrem. Podczas smażenia w domu unosi się piękny bananowo-orzechowy zapach, aż chce się jeść. Takie placuszki to
Zasmakuj Kuchnizakipi wlewamy powstały budyń, mieszamy na ogniu aż masa zgęstnieje i odstawiamy do wystudzenia. Margarynę ucieramy, stopniowo dodajemy zimny budyń. Na jeden placek wykładamy krem przekładamy drugim plackiem. Kremówkę posypujemy cukrem pudrem
Kuchnia u Bietkisoku z cytryny. Zagniecione ciasto wstawiamy do lodówki na godzinę. Następnie na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na duży placek o grubości ok 0,5 cm. Na rozwałkowanym placku wykładamy po całości masę makową. Ciasto zawijamy w ciasny rulon, a następnie kroimy na kawałki o grubości ok 1,5 cm. Układamy ciastka na blasze wyłożonej papierem pergaminowym
Niezły Młynekzarumieni się wcześniej, przykryć je papierem do pieczenia. Lukier 1 szkl. cukru pudru + 1-2 łyżki soku z pomarańczy + 2 kropelki olejku pomarańczowego Utrzeć lukier wylać na zimny placek. alt="Jabłka jako inspiracja w kuchni
Kubki smakuTargroch) i maliny Przygotowanie: Banana rozgnieć widelcem na "packę" i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Rozgrzej patelnię (możesz użyć odrobiny oleju) i nakładaj porcję ciasta (polecam smażyć malutkie placki, gdyż tak jest łatwiej). Smaż na średnim ogniu do pojawienia się pęcherzyków, a następnie przewróć na drugą stronę i smaż ok. 1 minuty. Podawaj z posiekaną morelą
Zdrowie na języku :PBardzo szybkie bezglutenowe placki z kaszy gryczanej. Smakuje nawet najbardziej wybrednym ;) Potrzebujemy : 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczana Sonko 3 łyżki startego żółtego sera 1 jajko 2-3 łyżki mąki kukurydzianej 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na oliwie z oliwek. Pod koniec
MamaOskarkastartych ziemniaków, dodaj jajko i przesianą mąkę. Dopraw do smaku pieprzem i solą , dokładnie wymieszaj. Rozgrzej tłuszcz na patelni. Gotową masę wykładaj porcjami na rozgrzaną patelnię , uformuj cienki placek. Smaż na złoty kolor z obu stron. Tuż przed podaniem posyp lekko cukrem pudrem lub podaj z innymi dodatkami
Przepisy i porady kulinarneCześć wszystkim! :) Dziś zapraszam na meksykańskie placki pszenne nadziewane farszem warzywnym. Do przygotowania porcji dla 3-4 osób będziemy potrzebować: - 8 gotowych soft tacos (np. Corditas z firmy Poco Loco) - 250 g mini pieczarek - 1 puszkę czerwonej fasoli (400 g/240 g po odsączeniu) - 1 puszkę soczewicy (400 g/240 g po odsączeniu) - 1 małą puszkę kukurydzy (212 g/165(...)odsączoną czerwoną fasolę, kukurydzę, soczewicę oraz przecier pomidorowy. 6. Wszystko dokładnie razem mieszamy i podsmażamy jeszcze przez kilka minut (do miękkości). 7. Na końcu farsz przyprawiamy i przekładamy do placków tacos. 8. Faszerowane tacos układamy na sztorc w naczyniu żaroodpornym, posypujemy tartym parmezanem i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 5 minut. Tacos podałam skropione sokiem z cytryny
Bez Cebulisięgnęłam po nią po raz pierwszy, a już na dobre zadomowiła się w mojej kuchni. Wypróbowałam już zupę dyniową, dyniowe puree i placuszki z dyni, które smakują lepiej niż placki ziemniaczane. Kilka dni temu znów sięgnęłam po jesienną dynię. Tym razem wykorzystałam przepis z kwestii smaku na pancakesy, oczywiście z dodatkiem dyni. Do puszystych placuszków dodajemy dyniowe puree
W mojej kuchniproszkiem do pieczenia i solą.Wszystko mieszamy na gładką masę. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy jeszcze trochę mąki. Placuszki smażymy na złoty kolor z każdej ze stron. Placki podawać posypane cukrem pudrem i ulubioną konfiturą. *Wskazówka Jak upiec dynię: około 2kg dyni umyć i pokroić na około 6 części, usunąć pestki. Położyć na blaszce skórką do dołu
I LOVE LIFESKŁADNIKI NA PLACEK Z CUKINII 1 duża cukinia 2 cebule 2 ząbki czosnku 4 jajka 1 łyżka stopionego masła sól pieprz tymianek cząber Cukinię ścieramy na grubej tarce dodajemy przyprawy, masło, przeciśnięty czosnek. Cebulę przesmażamy i dodajemy do cukinii. Jajka roztrzepujemy i dodajemy do cukinii. Mieszamy wszystkie składniki. Ciasto z cukinii musi być dość wyraźne, więc nie żałujcie pieprzu
harrisakwaśne jabłka 2 jajka 3 łyzki cukru pudru 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 łyzka oleju szczypta soli 1/4 łyżeczki cynamonu Cukier puder do posypania placków Jabłka obieramy, wydrążamy środek i kroimy w małą kostkę. Przeczytaj cały przepis - Racuchy z jabłkami at AleTorcik
AleTorcikdodać nawet więcej niż 150 g. 4. Wszystkie składniki połączyć, mieszając, aż powstanie gęsta masa. 5. Na patelni rozgrzać olej. 6. Kłaść porcje masy dyniowej, rozpłaszczać i smażyć jak placki ziemniaczane. 7. Zrumienić z obu stron. 8. Odsączyć na ręczniku papierowym. 9. Podawać posypane cukrem pudrem, świetnie też smakują z dodatkiem powideł śliwkowych. Smacznego
W mojej kuchni