jeden z moich ulubionych sposobów na wykorzystanie cukinii . Pyszne, chrupiące placki - doskonałe zarówno na obiad, jak i na ciepłą kolację. Najlepiej smakują prosto z patelni posypane cukrem. składniki: 1 kg cukinii (waga po wydrążeniu) 2 jajka 1 szklanka mąki sól, pieprz olej do smażenia wykonanie: Umyte cukinie pozbawiłam pestek i starłam na tarce o grubych oczkach. Posoliłam i odstawiłam
babka w formieDawno nie dręczyłam Was plackami :) Były już ze świeżymi owocami, kukurydziane, jaglane, gryczane,z kurczakiem, na słodko, na słono...ale z serków homogenizowanych jeszcze ne było. Postanowiłam nadrobić tę lukę i przedstawić Wam placuszki, które zdecydowanie najlepiej komponują się z ciepłym kakao Spróbujcie :) Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 300g serka homogenizowanego (waniliowego) łyżeczka soku z cytryny łyżeczka cukru
ChilliJemyMiały być placki z jabłkami ale podczas szperania w zamrażalniku natknęłam się na pojemniczek z mrożonymi jagódkami no i co ja miałam z nimi zrobić???? Stanęło na placuszkach z jagodami na bazie maślanki Przepis zaczerpnięty z Kwestii Smaku Pancakes z jagodami 1 i 1/3 szkl mąki 3 łyżki cukru 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/4 szkl
Pieguskowa KuchniaJeśli nie macie pomysłu na śniadanie albo na obiad a jesteście bardzo głodni , zróbcie te placki :) Zadowolenie gwarantowane :) Ja do wersji klasycznej dodałam jeszcze kakao. Wyśmienite są !!! mięciutkie , pulchniutkie , wszystko to co wymagamy od placuszków. Można polać je dowolnym serkiem waniliowym albo jogurtem naturalnym i posypać np. borówkami. Składniki : 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Różne smaki w kuchnikoniec dodać mąkę w takiej ilości, aby ciasto nie było zbyt luźne ani za gęste. Nakładać łyżką porcję ciasta na gorący olej i smażyć placki w obydwu stron
Moje domowe kucharzeniekurki marynowane, - jako farsz do pieczonych warzyw, np. faszerowane kurkami pomidory, papryki, kabaczki czy bakłażany, - risotto z kurkami, - zamknięte z mięsem w placku calzone, - smażone z dodatkami i podane z kaszą, makaronem, na kanapce, - w omletach, plackach, minifritatach, - podsmażone z cebulą podane na kanapce, z dodatkami takimi jak chili, kolendra, pietruszka, - podsmażone z cebulą i świeżą papryką. Takie smaki
Zasmakuj Kuchniząbki czosnku 1/2 cebuli 3/4 szklanki mąki 2-3 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz sos: 3-4 marchewki 1 puszka groszku 1/2 łyżki mąki pszennej … Czytaj dalej Placki cukiniowe z duszoną marchewką
czarrna od kuchnipołamaną na mniejsze kawałki czekoladę . Mieszamy do zgęstnienia . Serniczek Stracciatella: Biszkopt kroimy wzdłuż na dwa placki. Na 1 część wystudzoną wylewamy masę serowo - śmietankową i przykrywamy drugim plackiem. Polewamy polewą i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc . Smacznego
Różne smaki w kuchnikaszy jaglanej, teraz staram się coraz częściej po nią sięgać " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Idealnie nadaje się do placków na słodko oraz na słono! Śniadaniowe placki z kaszy jaglanej to dopiero początek moich eksperymentów, za niedługo kolejny przepis z kaszą w roli głównej " class
KuchniaWeDwoje.plTego roku cukinia znów obrodziła. Jemy ją na miliony sposobów i czasami wychodzi nam już uszami, bo ile można wcinać placków, makaronu z cukinii, lecza, surówek i pieczonych paluszków warzywnych. Chociaż sama mogłabym tak cały rok, jednak mając na względzie dobre samopoczucie moich dzieci i ich asertywne usposobienie do warzyw postanowiłam upchnąć cukinię w czymś co będzie przypominało(...)cynamonem, kardamonem, a nawet co bardzo fajnie ostatnio zagrało, miętą. Polecam bo jest pyszne, syte i zdrowe. Takie pomysły na cukinię to ja rozumiem, polecam też przepis na placki bezglutenowe Smacznego
FarmażonyPlacuszki z dyni robiłam po raz pierwszy i nie spodziewałam się, aż takiego smacznego efektu. Wydawało mi się, że placki będą dość mdłe, ze względu na słodki smak dyni. Dodałam jednak do nich mieloną paprykę, gałkę muszkatołową, sól oraz pieprz, aby wyostrzyć ich smak. Podziałało! Wszystko doskonale się ze sobą łączy. Placuszki podajcie z kwaśną śmietaną, bądź jogurtem naturalnym
Kuchnia Bazyliimikserem do uzyskania jednolitej masy. Odstawić na 10-20 minut do napuszenia wykładać ciasto na rozgrzaną patelnię delikatnie posmarowaną olejem licząc po 1 łyżce na placuszek. Smażyłam po 4 placki równocześnie. Gdy placuszki urosną rozsypać na cieście jagody i obrócić na drugą stronę, następnie dopiekać do zrumienienia. Smażyć na wolnym ogniu do wykończenia składników podawać posypane cukrem pudrem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!gładkiego ciasta. Formę o wymiarach 35 x 25 cm natłuścić. Rozsmarować w niej łyżką połowę ciasta. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni, na złoty kolor. Wystudzić. Drugi placek upiec w ten sam sposób. Krem budyniowo-maślany: 750 ml mleka 3,2% 300 g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru 3-4 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki mąki(...)przykryć folią, dokładnie wystudzić. Masło utrzeć na jasną, puszystą masę. Następnie łyżka po łyżce dodawać zimny budyń, cały czas ucierać. Gotowy krem wyłożyć na wystudzony blat ciasta, przykryć drugim plackiem. Wierzch ciasta obficie oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Domowa cukiernia Ewywałkowania. Odstawić zawinięte szczelnie folią na 30 minut. Następnie na oprószonym mąką blacie uformować 12 równych kulek. Przykryć aby nie obeschły. Pojedynczo każdą rozwałkować na cieniutki placek. Piec na gorącej patelni około 40 sekund z każdej strony. Upieczone odkładać na talerz i przykryć bawełnianą ściereczką aby nie obeschły. Powodzenia
Piekarz-Kucharz-GarkotłukSpecjalnością kuchni podlaskiej, a w zasadzie nawet i polskiej, są potrawy na bazie ziemniaków. Kto z dzieciństwa nie wspomina pyz jedzonych u babci, zapachu placków ziemniaczanych smażonych przez mamę, czy knedli na obiad? Smaki te często nie dają o sobie zapomnieć i sprawiają, że nie jesteśmy w stanie oprzeć się ochocie na te dania. Siła wspomnień i emocji towarzyszących jedzeniu(...)zasadzie o sam smak, a o emocje, które odczuwamy, jedząc potrawy z dzieciństwa. A te często niestety do najlżejszych nie należą. Rozwiązaniem są modyfikacje – z pewnością znacie pieczone placki ziemniaczane, czy pyzy z mięsem drobiowym. Ja proponuję szaloną propozycję na knedle, w których przemycony jest szpinak, brokuły, szczypiorek. Do tego, żeby nie było nudno i tylko zielono, dodałam
Eat me! Fit me!