placki - 22990 przepisów (strona:542/1533)

Placki ziemniaczane z czarnuszka 178

odczarować popularne placki ziemniaczane, żeby nie były takie same jak zawsze? Wystarczy dodać do nich np czarnuszkę, dzięki czemu nie tylko wizualnie się zmienią ale i smak nabierze charakteru. Czarnuszka nada im fajny aromat i jednocześnie pikantny smak, a do tego zdrowy dodatek, bo to warte uwagi zdrowe zioło, które powinno się od czasu do czasu pojawiać w naszej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Placki ziemniaczane 143

Placki ziemniaczane(...)jadł a raczej powinnam zapytać kto ich nie robił? Czasem bywają jednak kapryśne, jeśli zapomnimy użyć właściwego ziemniaka. Tak tak kochani odpowiedni ziemniak to podstawa. Dotyczy to nie tylko placków ziemniaczanych ale kopytek, klusek śląskich i innych smakołyków z ziemniaków :) Wiec ziemniak musi być sypki, nadaje się typ C lub B. Na rynku można znaleźć wiele odmian, najlepsze

Delicious Titbits
Placki dyniowe 170

pomocą łyżki do ich połączenia i uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Rozgrzewamy patelnię wysmarowaną olejem i nakładamy po 1 pełnej łyżce ciasta zachowując odstępy. Wyrównujemy powierzchnię nałożonego ciasta i smażymy placki na niezbyt dużym ogniu z obydwu stron, aż wyrosną i się lekko przyrumienią. Podajemy z cukrem pudrem i ulubionym dżemem

Smakowity Blog Kulinarny
Kubdari czyli gruziński placek drożdżowy z mięsem 199

wyglądać). Rozgrzewamy patelnię z dodatkiem łyżki masła i "smażymy" placek tak długo aż się zarumieni, przekładamy na drugą stronę i postępujemy tak samo. Tuż przed podaniem na placku rozpuszczamy łyżkę masła. Postępujemy tak samo z resztą składników. Podajemy z ulubionymi sosami, np. pomidorowym lub czosnkowym. Świetnie smakuje również z tzatziki. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim 232

pyłkiem do miski wsypujemy skórkę cytrynową. Wszystko dobrze roztrzepujemy trzepaczką, by masa była gładka. Można pozostawić ją na 10 minut, by odpoczęła. Naleśniki smażymy na suchej patelni. Każdy gotowy placek smarujemy ulubionym wsadem i składamy w trójkąt. Na patelni rozgrzewamy delikatnie małą porcję masła. Podsmażamy na nim po 4 naleśniki i wykładamy na talerze. Smak tych naleśników jest charakterystyczny

Kuchenna Kontrrewolucya
Placuszki z cukinii z żółtym serem 171

Kolejny pomysł na wykorzystanie tego przepysznego warzywa. Do placków najlepiej wykorzystać młode cukinie, z większych trzeba obrać skórkę i wydrążyć nasiona. Młodziutkie okazy wystarczy dobrze wyszorować i wrzucać do szatkownicy. Placki można jeść same polane np. jogurtowym sosem z posiekanym koperkiem, mogą też być dodatkiem do sosów z mięsem. Polecam wypróbować, dla mnie pyycha:) Składniki na ok 15 placuszków

Maślane ciasteczko
placki dyniowo ziemniaczane 161

składniki: 500 g dyni 350 g ziemniaków obranych 3 duże ząbki czosnku 60 g cebuli 70 g sera żółtego 2 jaja 1 szkl mąki orkiszowej sól

Domowy Smak Jedzenia
Placuszki z jabłkami, solonym karmelem i rozmarynem 158

Four&Twenty Blackbirds  na Brooklynie. Podobno o tej małej cukierni trąbiła cała Ameryka. Założyły ją siostry Emily i Mellisa Elsen i pieką w niej tarty i placki. Ich  Salted Caramel Apple Pie (przepis)   jest zdecydowanie warty grzechu! Tym razem jabłka w solonym karmelu wylądowały na puszystych placuszkach przygotowanych według przepisu Elizy Mórawskiej z książki

Smakowity Blog Kulinarny
Coś niesamowitego. 139

Gryczane (biszkoptowe) placki dyniowe z miodem i gorzką czekoladą,  z figą i malinami  Nie mogę mówić tu o kolejnym "spotkaniu bloggerów" bo to już nie jest to, to tak jakbyś spotykał znajomych po dłuższym czasie. Dobrych znajomych. A, żeby im nie słodzić za bardzo.  I myśl, że przez głupotę mogłoby mnie tam nie być.. teraz

More food, love and dreams
W poniedziałek też się da. 196

Cukiniowe gryczane placki; z ricottą, figami i miodem  Nic mi się ostatnio nie chce. Wolne dni, jeszcze mnie bardziej rozleniwiają, bo zamiast się uczyć wyszukuję milion innych ciekawszych rzeczy, znów piekę i znów siedzę z bliskimi, w tygodniu pomimo zalatania, to to sprawia, że mam jakiś harmonogram, bo wiem, że muszę. I jakoś znów muszę się przełamać

More food, love and dreams
Błyskawiczny placek jabłkowy z mikrofali 172

aromatyczne i jeśli zjawią się niespodziewani goście jest idealnym rozwiązaniem, znikam w kuchni na 20 minut i wychodzę z ciastem. Popróbujcie, może i to ciasto się Wam spodoba. Błyskawiczny placek jabłkowy z mikrofali. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego - śniadanie dobrze nadziane serem z sosem jogurtowym. 182

wyrobić ciasto (powinno mieć konsystencję ciasta na pizzę). Uformować kulę, przełożyć do miski, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.   Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i rozwałkować na placek gr. ok. 3 mm. Z ciasta wyciąć koła lub kwadraty, napełnić farszem i dokładnie zlepić boki. Pierogi przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną natłuszczonym papierem. Piec 15 minut

SzczyptaSmaQ
Budyniowa szarlotka 156

pieczenia . Rozwałkować ciasto na dwa placki . Jednym wyłożyć foremkę . Zapiec w 190 stopniach ok. 15 minut.  Krok 6 . Na podpieczone ciasto wyłożyć masę budyniowo-jabłkową . Przykryć drugim plackiem i piec ok. 1 godziny w 180 stopniach  Ciasto musi ostygnąć przed krojeniem

Eli Gotowanie
Filet z różnościami 189

Wczoraj pisałam o moich ulubionych drożdżowych plackach ziemniaczanych . Dzisiaj chcę się podzielić przepisem na coś do nich . Obiad powinien być pełny. Składniki 4 porcje 4 filety drobiowe 2 ogórki 1 łyżka majeranku 1 łyżka bazylii 1 marchewka  kawałek kiełbasy lub plasterek wędliny sól ,pieprz do smaku  mąka. Wykonanie Krok 1 Filety umyć i przekroić ,nie rozcinając(...)bulionu ,dusić ok 15 minut .                     Podawać z dodatkiem sałaty i placków

Eli Gotowanie
Ryżowe placki 180

solony przy gotowaniu)   - Na rozgrzaną patelnie kłaść łyżką masę, formować placuszek , smażyć z obydwu stron na     zloty kolor po ok 2 minuty z każdej strony. Placki dobre są na ciepło i na zimno . Podawać je można z sosami , kwaśna śmietaną ,lub jak w moim wydaniu z sałatka z lekko podduszonej marchewki i pora

Eli Gotowanie