Pierwszy raz robiłam takie kotleciki z twarogu i bardzo żałuję, że dopiero teraz je odkryłam. Wcześniej smażyłam nieco podobne placki, ale na słodko ( Serniczki z patelni ). Na pewno będę jeszcze eksperymentować z różnymi dodatkami np. suszonymi pomidorami, szczypiorkiem czy żółtym serem, bo masa twarogowa stanowi idealną bazę. Kotleciki robi się szybko i są naprawdę pyszne. Przypominają nieco farsz
Bulliojajka, tartą bułkę i dobrze ręką połączyć składniki do mielonego mięsa dodać gęstą śmietanę i wszystko dokładnie połączyć porcjować na dłoni placek mielonego, włożyć kulkę mozzarelli, nakryć drugim plackiem i uformować kotlet mielony z 3 cm grubości na gorącym smalcu smażyć rumiane kotlety mielone, po usmażeniu nakryć patelnię pokrywką lub talerzem i dusić na mniejszym ogniu z 5 minut
W Mojej Kuchni LubięSmakują- rewelacyjnie. Wystarczy poświęcić chwilę by placuszki zagościły na stole, a przecież sezon na maliny i jagody- trwa! TRUDNOŚĆ: łatwe CZAS: 1-30 min ILOŚĆ: 7-8 Placki z jagodami i malinami 1 jajko 1/4 l mleka 1 łyżka cukru 2 kopiate łyżki mąki kopiata łyżka malin kopiata łyżka jagód Do dużego garnka lub miski wbić jajko
Gotuję Testujępuder oraz fixy. SKŁADANIE: Na zimny upieczony placek wyłożyć połowę śmietany, na śmietanę dać mus śliwkowy( na chwilę włożyć do lodówki) a na niego resztę śmietany. Przykryć drugim plackiem. Trzymać w lodówce 2 godziny. Posypać cukrem pudrem
Gotuję Testujęsody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki cukru 1 jajko 1/4 szklanki oleju 3/4 szklanki mleka wykonanie: Wszystkie składniki mieszam łyżką. Rozgrzewam teflonową patelnię i nakładam ciasto (jeden placek to jedna łyżka ciasta). Placuszki smażę powoli, żeby zdążyły wyrosnąć i nie przypaliły się. Gdy robią się w nich dziurki przekładam na drugą stronę. Smacznego
babka w formieDziś na śniadanie miałam ochotę na jakiś placek, naleśnik. Ponieważ dawno nie jadłam ziemniaków, chciałam, żeby potrawa opierała się na nich. Czytaj więcej
Kasia Sarnadynia u mnie tej jesieni króluje :) Słoneczne placuszki, delikatne w smaku mogą być podane zarówno w wersji na słodko jak i wytrawnie. Te klasyczne robi się podobnie jak placki ziemniaczane. Ja uwielbiam w wersji na słodko z cukrem lub dżemem, mój mąż różnie raz z powidłami a raz z keczupem. Dziecko wcina na sucho i twierdzi że takie
W kuchennej krainieo grubości 1,5-2 cm, a pierwszy z nich ułożyć na dnie formy wysłanej papierem do pieczenia. Następnie umieścić 1/2 winogron, posypać 2 łyżkami cukru, przykryć kolejnym plackiem i dokładnie skleić brzegi obu kawałków ciasta. Na wierzchu lekko wgnieść pozostały winogron i posypać resztą cukru. Ciasto odstawić na kolejne 30-40 - do wyrośnięcia. (Można na krócej, w zależności
Di gotujepoprzedniego obiadu, około połowa paczki 1/2 cukinii 2 marchewki 1 cebula 3 ząbki czosnku sól, pieprz, słodka papryka, curry 3/4 szklanki mleka 3/4 szklanki mąki … Czytaj dalej Placki makaronowe z sosem
czarrna od kuchniczerwoną fasolę. Suchą dużą patelnię dość mocno rozgrzewamy. Kładziemy na niej tortille, dociskając nieco do powierzchni i podgrzewamy krótko do lekkiego zarumienia i aż staną się wiotkie. Na takie placki wykładamy liście sałaty, a na nie ciepłe nadzienie. Posypujemy startym żółtym serem i szczelnie zawijamy (zamykając/zakładając od dołu, ale nie od góry). Przez Krystian Kulinarna Pokusa #gallery
Kulinarna Pokusaczęści. Następnie ułożyć pierwszy krążek ciasta, posmarować go cienką warstwą dżemu/konfitury oraz kremem. Całość przykryć kolejnym blatem, którego także smarujemy dżemem/konfiturą i przykrywamy ostatnim plackiem. Wierzch i boki dokładnie posmarować pozostałym kremem. Dekoracja. Wierch tortu obsypać wiórkami kokosowymi, a boki zarumienioną na suchej patelni (i ostudzoną) - bułka tartą. Całość udekorować wg uznania i schłodzić w lodówce. (Mój(...)wyglądała posypka z ciemnych ciastek - bądź zmielonych orzechów. - Jak wspomniałam ciasto jest dość ciężkie, więc jeśli wystąpią problemy z jego "składaniem" - tzn. krem będzie opadał pod wpływem ciężkości kolejnego placka - tort wstawiajcie do lodówki, aby krem robił się bardziej stabilny i sztywny
Di gotujeZ tymi placuszkami zawsze miałam problem, a to przywierały do patelni, a to się nie rozpadały, wybawieniem okazała się nowa patelnia, której recenzję znajdziecie tutaj . Sceptycznie
Cynamonowe szczęścieSłyszeliście o dyni makaronowej, której miąższ po upieczeniu uzyskuje strukturę makaronu spaghetti? Jak dla mnie to jedna z najciekawszych odmian! :) Placki z dyni makaronowej podane z sosem wiśniowym, cynamonkami bio i awokado PANCAKES Z DYNI MAKARONOWEJ /przepis własny/ Ciasto: 150 g upieczonej dyni makaronowej pół szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej łyżka zarodków pszennych pół łyżeczki proszku do pieczenia aromat
Poranek na słodkoekspandowana amarantus ekspandowany nasiona chia Wykonanie Sushi możesz zrobić na dwa sposoby. Jeśli nie chce Ci się smażyć placków to obranego ze skórki banana wysmaruj domową nutellą lub masłem orzechowym i posyp wybranymi dodatkami. Jeśli masz więcej czasu to usmaż placki (moje są zrobione na mleku roślinnym), zawiń banana, posmaruj nutellą lub masłem orzechowym i posyp na przykład nasionami
lady-och-mistrzyni.blogspot.comjaglana (3 łyżki) olej kokosowy Czas przygotowania: 15 min. Liczba porcji: 1 Przygotowanie: Banany obieramy i rozgniatamy widelcem. Dodajemy mąkę. Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Nakładamy łyżką placki. Smażymy z obu stron Podajemy solo lub z ulubionym dżemem
Weganka gotuje