oleju, czekamy aż jedna strona dobrze się usmaży, a brzegi będą rumiane i suche, wtedy delikatnie przekręcamy na drugi bok, odsączamy na papierowym ręczniku (u mnie zawsze obowiązkowo każde placki, kotlety, i inne..) Gotowe! Smacznego
Zasmakuj Kuchniłyżeczki cukru. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji (ciasto ciut gęstsze od naleśnikowego). Na patelnię z rozpuszczoną niewielką ilością oleju kokosowego wykładamy placuszki 1 łyżka stołowa = 1 placek. Smażymy z obu stron na małym ogniu. Propozycja podania: Placuszki podajemy ze słodkim sosem wiśniowym i aromatyczną herbatą. Smacznego
Słodkie okruszkiDzisiaj propozycja na obiad albo na wcześniejszą kolacje :) Placki ziemniaczane z marchewką , są niezwykle chrupkie i bardzo dobre :) My zrobiliśmy bez żadnego sosiku , tylko z dodatkiem surówki , ale można np. polać gulaszem. Składniki : - 10 dużych ziemniaków - 1 średnia marchewka - 3 całe jajka - 1 średnia cebula - 6 łyżek mąki - 0,5 l mleka - natka pietruszki - sól , pieprz - olej
Różne smaki w kuchnipieczenia , wylewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C . Pieczemy ok. 1 godziny. Wystudzone ciasto , przecinamy wzdłuż na dwa placki. Przekładamy połową podgrzanej konfitury. Przykrywamy drugim plackiem i smarujemy wierzch ciasta pozostałą konfiturą. Polewa: Do 125 ml wody, wsypujemy 200 g cukru i gotujemy 5 minut. Resztę czekolady rozpuszczamy ( 200 g ) , dodajemy do gorącego syropu i mieszamy
Różne smaki w kuchnimiksujemy na małych obrotach. Następnie wsypujemy mleko w proszku i ucieramy. Ciasto Mleczna Kanapka: Biszkopt kroimy w poprzek i wykładamy na 1 placek, krem mleczny,przykrywamy drugim plackiem. Polewamy rozpuszczoną czekoladą 50 g z mlekiem ok. 5 łyżek. Robimy esy floresy i zajadamy się ze smakiem na następny dzień :) Smacznego :) Przepis zaczerpnięty z gazety dla kobiet
Różne smaki w kuchnilubi placków ziemniaczanych, no kto??? Ja nie znam ani jednej osoby, która kręciłaby nosem na cieplutkie, pachnące i chrupiące placuszki. Urozmaicać można je w dowolny sposób - dzisiaj podrzucam Wam wersję z zielonymi dodatkami - groszkiem, rukolą i porem. Smacznego piątku :). Składniki: około 1,5 kg ziemniaków, 2 duże garście rukoli, 1 szklanka zielonego groszku, jasna część dużego pora, 3 ząbki czosnku(...)drobną kostkę, rukolę posiekać. Razem z groszkiem dodać do ziemniaków. Wbić jajka, dodać mąkę oraz przyprawy - dokładnie wymieszać. Na rozgrzany na patelni olej nakładać dużą łyżką ciasto - smażyć placki na rumiano z obu stron. Podawać na gorąco z jogurtem lub gęstą śmietaną
Nie tylko w kuchniprostu placki z cukinii. Smaczne. Tym razem nie smażone, tylko upieczone w piekarniku, więc bez tłuszczu. Można je podać z dowolnym sosem na bazie jogurtu, ciepłe lub zimne. Każda wersja smaczna. Polecam! inspiracją był przepis z tej strony składniki 2 średnie zielone cukinie (ok 300 g po odciśnięciu) 60 g tartego parmezanu 2 ząbki czosnku, starte
Stare Garystroną do dołu. Na upieczonym placku serowym układamy kurczaka tak, by przykrywał prawie całą powierzchnię (zostawiamy wolne 2cm z jednego szerszego boku). Na mięso wykładamy szpinak i rozprowadzamy równo. Placek zwijamy ciasno w roladę wzdłuż szerszego boku (zwijając w stronę boku bez farszu). Roladę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu. Pieczemy około 40-45 minut
Smak mojej kuchniwyrosło i uzyskało podwojoną objętość (około 2 godzin). Wyrośnięte ciasto jeszcze raz przez chwilę wyrabiać, a następnie podzielić na 6 równych części. Następnie każdą kulkę rozwałkować na cienki okrągły placek. Na środek wyłożyć nadzienie cebulowe, przygotowane dzień wcześniej. Odstawić na kolejne 45 minut do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu brzegi posmarować jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez
zadanie-gotowaniemiodowe blaty przełożone budyniem i polane domową polewą. Zrobiłam je na spotkanie rodzinne, na którym miało spore wzięcie a wszyscy dziwili się, że chciało mi się piec aż pięć placków osobno. Dla mnie to pestka, choć akurat wałkowanie tego trochę szargało moją cierpliwość ale koniec końców się udało a ciasto wyszło smaczne. Na święta przepis będzie jak znalazł- można upiec(...)mleku dokładnie, żeby nie było grudek. Przelać do garnka o grubym dnie i ugotować na budyń. Wystudzić. Miękkie masło rozetrzeć a następnie ucierając dodawać po łyżce budyniu. Kremem przekładać placki. Kakao, masło i cukier puder zagotować, dodać wrzątek i mieszać energicznie aż powstanie gładka polewa. Polać wierzch ciasta i posypać orzechami. Ciasto przełożyć do pojemnika w wstawić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadodatki. Możecie miksować też z owocami, nie tylko z bananem. Każdy miękki owoc będzie odpowiedni. Kliknij, aby zobaczyć pokaz slajdów. Można też trochę przybajerować i zrobić omletowe muffiny lub placki ;) Mam nadzieję, że choć trochę Was natchnęłam, zrobiłam smaka na omlet i pokazałam, że choć codziennie jemy to samo, to nie znaczy, że … jemy ciągle, to samo ;) Smacznego
Kucharzycacukrem, wlewamy rozrobiony budyń i ciągle mieszając zagotowujemy. Odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie miękkie masło ucieramy na puszystą masę i stopniowo dodajemy ostudzony budyń. Ciasto przekrawamy na dwa placki. Jeden z nich smarujemy połową kremu(...)wierzchu układamy ciastka, jeden obok drugiego. Zalewamy tężejącą galaretką, mieszamy z konfiturą i wstawiamy do lodówki, żeby całkowicie zastygła. Następnie rozsmarowujemy na galaretce resztę kremu i przykrywamy drugim plackiem. Wierzch ciasta oblewamy polewą białej czekolady roztopioną w kąpieli wodnej i posypujemy dowolnymi posypkami
Podróż w kulinariapodać z surówką albo piklami. Zamiast szynki, papryki i sera żółtego, można dodać inne składniki, np. kukurydzę, oliwki, cebula, ppomidory czy groszek konserwowy – panuje tu pełna dowolność. Takie placki to świetny sposób na wykorzystanie tego, co zalega nam w lodówce. Składniki (na ok 6 placuszków): ok 150 g szynki mała czerwona papryka 100 g żółtego sera szklanka mąki
e-PrzepisyKulinarnegrubość około pół centymetra. Dolny placek delikatnie "stemplujemy" wykrawaczem (może być szklanka), by wyznaczyć obrys paczków. Na środku każdego kółka umieszczamy płaską łyżeczkę ugotowanego budyniu. Przykrywamy drugim plackiem i wykrawamy pączki wykrawaczem (szklanką). Uformowane pączki odstawiamy na 30 minut, aby wyrosły. Pączki smażymy na małym ogniu do chwili, aż zarumienią się z obu stron. Przestudzone
My World by Dagmara RekDzisiaj przedstawiam Wam przepis na bananowe placki. Deser jest bardzo smaczny i prosty do przyrządzenia. Mam nadzieję, że posmakuje Wam. SKŁADNIKI - 1 banan - 2 jajka - Jogurt naturalny lub grecki - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - olej do smażenia - 4 łyżki mleka - 5 łyżek mąki pszennej PRZYGOTOWANIE 1. Jajka, mleko
cukrem pudrem posypane