cienkich placków. Pieczemy każdy w 180 °C przez ok. 8 minut. Studzimy. Wyrównujemy blaty ciasta ścinając brzegi, które mielimy i wykorzystamy do posypania wierzchu Marlenki. Dobrze jest wykonać tą czynność kilka godzin/ dzień po upieczeniu, gdy ciasto zmięknie. Wcześniej będzie twarde i chrupiące, co bardzo utrudni nam równe przycinanie. Placki smarujemy obficie masą (nadmiar wilgoci wchłonie ciasto
DominikaDolciKiedy zostaną mi ziemniaki z obiadu, a nie mam ochoty robić kopytek lub klusek śląskich to robię placki. W ten sposób można w szybki i łatwy sposób wykorzystać już ugotowane ziemniaki. Smaczna kolacja lub podwieczorek gotowa i nic się nie zmarnuje. Składniki: (około 14 sztuk) 500-600 g ugotowanych ziemniaków 5 łyżek mąki 2 jajka cukier waniliowy olej
talerz przyjemnościdrobno siekamy *** *** Gdy ciasto wyrośnie, wyrabiamy je ponownie i dzielimy je na 12 części *** *** Każdą część formujemy na okrągły placek i smarujemy niewielką ilością sosu pomidorowego. Na każdym placku układamy po łyżeczce pokrojonej szynki, papryki, szczypiorku i sera żółtego *** *** Ciasto zlepiamy na końcach tworząc kulkę *** *** Gotowe bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce – zlepieniem do dołu, przykrywamy
Blog z ApetytemCześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na sycące danie dla całej rodziny! Do przygotowania porcji dla 4 osób będziemy potrzebować: - 6 gotowych placków tortilli - 1 opakowanie świeżego szpinaku (300 g) - 200 g mrożonej fasolki - 200 g mrożonej marchewki - 1 opakowanie sera ricotta (250 g) - 100 g sera cheddar - 3 ząbki czosnku - po pół łyżeczki wędzonej słodkiej papryki, kuminu i kurkumy - szczyptę chili(...)puszki i doprawiając pozostałymi składnikami. Sosu nie trzeba podgrzewać! 4. Do usmażonych warzyw dodajemy rozdrobniony ser ricotta, następnie wszystko doprawiamy i dokładnie mieszamy. 5. Tak przygotowany farsz przekładamy na placki tortilli, które zwijamy w rulony i układamy w naczyniu żaroodpornym. 6. Tortille polewamy z wierzchu przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym i posypujemy startym serem cheddar. 7. Całość wstawiamy do nagrzanego
Bez CebuliDziś u mnie pulchniutkie placuszki bananowo-migdałowe. Choć świeże i gorące są najlepsze to na drugi dzień odgrzane w piecu jako lunch w pracy też smakowały
Zasmakuj Kuchniwlać wodę zagęścić ciasto i schłodzić w lodówce. Warzywa zetrzeć na tarce, wymieszać z mięsem i natką pietruszki. Ciasto podzielić na porcje, rozwałkować na placki.. Na każdym placku nałożyć farsz z kawałeczkami masła. Zwilżyć brzegi ciasta, złożyć, zlepić i ułożyć na blasze posmarowanej tłuszczem, grzebieniem do góry. Posmarować rozmąconym jajkiem, piec 15 minut w temperaturze 200 stopni, posmarować
Tradycyjna Kuchniapestce, jak zawsze sama na nią trafiłam. 😏 Ja to mam zawsze takie szczęście, jak mi wpadnie niestarta cebula do placków ziemniaczanych, to kto ją znajdzie, kto dostanie wadliwy placek? Jasne, że ja, zawsze ja. Choć swoją drogą, dla mnie taka cebula
Dieta moja pasjamisce i dokładnie zblendować. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju (dosłownie natłuścić nim patelnię) i za pomocą łyżki - wykładać nieduże porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. (Na zimno również świetnie smakują.) Naczynia, które widzicie na zdjęciach są do nabycia w sklepie Tarka
Di gotujezalewy. Ciasto na placki jest gęste i placuszki nie rozpadają się podczas smażenia. Do placuszków można dodać drobno posiekaną cebulę, posiekaną papryczkę jalapeno. Ser żółty użyty do placków powinien łatwo się topić. Może to być gouda, ementaler, edam, cheddar (biały i czerwony). Placuszki można podać z kwaśną śmietaną (jak u mnie), ketchupem czy sosem czosnkowym. Źródło przepisu: BuzzFeed
Gospodyni Miejskamleka i sprawdzą się w przypadku osób będących na diecie bezglutenowej - to świetnie trafiliście! Te naprawdę smakują rewelacyjnie, idealnie się smażą, są mięciutkie i cudownie pachną! Dodatkowo placki wzbogaciłam o mąkę lnianą, która jest delikatnie wyczuwalna w smaku i sprawia, że są one bardziej zdrowsze. Wszakże mąka lniana posiada dużo białka oraz błonnika pokarmowego, który reguluje pracę przewodu
Di gotujewyrabiamy. Formujemy wałek, z którego odcinamy dwanaście mniej więcej równych części. Z każdej z nich formujemy płaski placek i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdym placku robimy wgłębienie na nadzienie przy użyciu dna niedużej szklaneczki obtoczonej w mące. Wypełniamy masą serową. Dekorujemy borówkami i tak przygotowane drożdżówki odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy w temp.160 (z termoobiegiem
kulinarnyswiatdomiDziś mam dla Was zupełnie prosty przepis na wegetariańskie placki z tofu. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie 10 minut, a są bardzo smaczne. Ja przygotowałam je z miękkiego tofu, ale można użyć do ich przyrządzenia również twardego tofu, i podać z dowolonymi warzywami. Porcja dla 4 osób Składniki : ● 400 g tofu (miękkiego czyli jedwabistego, lub twardego(...)ciecierzycy, ilość dostosuj do rodzaju tofu, którego używasz, do miękkiego tofu potrzeba jej będzie nieco więcej, dokładnie wymieszaj (lub zmiksuj) całość. Jeśli używasz twardego tofu, możesz uformować kulki zamiast placków. Podawaj np. z purée ziemniaczanym i innymi warzywami ugotowanymi na parze, lub z kaszą bulgur
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska