placki - 22990 przepisów (strona:520/1533)

Placki ziemniaczane z jarmużem 156

odmiany naszych tradycyjnych polskich placków ziemniaczanych, dzisiaj urozmaicona wersja a mianowicie placuszki ziemniaczane z jarmużem. Placki wyszły równie smaczne... Wszystkich fanów tego niesamowicie zdrowego warzywa zapraszam do spróbowania.  Jako sos polecam zrobić czosnkowy lub po prostu podawać placuszki z naturalnym jogurtem i ketchupem. Składniki: ziemniaki duże 4 szt, jarmuż 2 garście, cebula 1 szt, czosnek 2 ząbki, jajko

kulinarne odsłony pati
Lekkie placuszki fistaszkowe :) 192

Przygotowanie: Wszystkie składniki przełóż do miski i dokładnie ze sobą wymieszaj.  Na patelni rozgrzej olej kokosowy, wylej porcję ciasta i smaż do pojawienia się pęcherzyków, a następnie przewróć placki na drugą stronę i smaż jeszcze ok. 1 minuty.  Podawaj z owocami i bakaliami

Zdrowie na języku :P
Placki z dyni w towarzystwie twarożku z nerkowców czyli O tym jak rośliny zmieniały bieg historii 190

cynk. Naprawdę warto ją polubić! pretekstem do spróbowania jej miąższu są np. takie placuszki! Przepis znalazłam w "Kuchni roślinnej dla każdego" Eryka Wałkowicza i zmodyfikowałam do wersji niewegańskiej. Placki z dyni w towarzystwie twarożku z nerkowców placuszki: 1 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mleka (u mnie zwykłe bez laktozy ale może być roślinne) 1/2 szkl. pure z pieczonej(...)klonowego po 1 łyżce oleju kokosowego i soku z cytryny woda szczypta soli Do miski wkładamy mąkę, proszek do pieczenia i solą. Mieszamy. W drugiej misce łączymy mokre składniki placków. Łączymy zawartość obu misek i mieszamy trzepaczką. Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu i smazymy placuszki z obu stron na lekko złoto, nie niezbyt dużym ogniu. Nerkowce zalewamy wrzątkiem na pól

Dzieje kuchennej Wiewióry
Racuchy z jabłkami i cynamonem 293

Dziś racuchy z jabłkami, z pewnością pamiętacie z dzieciństwa. Żadna Babcia nie mogła ich pominąć Idealnym zwieńczeniem gotowych racuchów na talerzu – oprócz cukru pudru – mogą być

Zasmakuj Kuchni
Fuczki z prawdziwkami 218

gluten. Do ciasta dodajemy grzyby z kapustą i całość dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim placki, z dwóch str. na złoty kolor (wielkości małych placków ziemniaczanych o średnicy ok. 6 cm). RADA: ciasto na patelnię przekładamy za pomocą dwóch dużych łyżek, jedną nabieramy, a drugą ściągamy. Upieczone fuczki przekładamy na ręcznik papierowy do odsączenia

Moniki Smakołyki
Placki z cukinii i marchewki 192

Bardzo lubię placki ziemniaczane, ale czasem szukam dla nich alternatyw y . Sięgam wtedy po ten przepis. Składniki : 1 cukinia, 1 marchewka, 1 jajo, 1 łyżka babki jajowatej- łupiny, sól, pieprz do smaku, cebula Przygotowanie : Ścieram cukinię na tarce na grubych oczkach, solę, odstawiam na 10 minut, by puściła wodę, odciskam. Ścieram marchew i cebulę, dodaję do cukinii, pieprzę pieprzem

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Twarogowo- kokosowe placuszki czyli słodkie co nieco 185

opakowanie twarogu 1 łyżka cukru/miodu/ksylitolu/erytrytolu 3 jaja 2 łyżki mąki kokosowej Przygotowanie : Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę i smażymy na rozgrzanej patelni. A jak chcecie przepis na placki wytrawne, zapraszam tutaj     Smacznego

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Gryczane placuszki bezglutenowe z burakiem :) 193

buraki trwa, ja wykorzystałam go pod postacią liofilizowaną, a nie świeżą, bo taką akurat miałam pod ręką. Proszek buraczany świetnie się sprawdził, pachnie bardzo intensywnie i naturalnie burakiem. Nadaje plackom słodyczy, choć nie czuć go niemalże wcale. Placuszki są bardzo miękkie i puszyste, nie suche, lekko słodkie. Świetnie smakują z dobrze dojrzałym bananem. Ponad to mają cudowny ciemno różowy

Zdrowie na języku :P
MĄKI NATURALNIE BEZGLUTENOWE. JEDZ BEZ OBAW ;) 165

odżywcza. Dobrze łączy się z innymi mąkami. Jest sucha, dlatego w wypiekach (np. chlebie) pochłania dużo wilgoci. Używana jako dodatek do naleśników, placków, pieczywa.   Mąka ryżowa    Ma delikatny, lekko słodki smak. Jest lekkostrawna, bogata w skrobię, ziarnista i kleista. Służy jako zagęszczacz do sosów(...)wpływa na lekkość wypieków. Jest często wykorzystywana do wypieku ciast, babek czy np. tortilli. Doskonale sprawdza się jako panierka, dodatek do placków oraz zagęszczacz zup i sosów. To jedna z moich ulubionych mąk ze względu na wyjątkowy smak. Mąka gryczana   Ma charakterystyczny, intensywny smak, znany

BezglutenowaIzabela
Placuszki cukiniowo-bakłażanowe z sosem kurkowym 170

grubych oczkach do miski. Wbijamy jajko i wsypujemy mąkę. Mieszamy i doprawiamy  do smaku świeżą bazylią i przyprawami.  Patelnię rozgrzewamy z o drobiną oleju i smażymy placki z obu stron do zarumienienia. Po dajemy z SOSEM KURKOWYM. Smacznego

ChilliJemy
Najlepsze pancakes czekoladowe (z czekoladą) 152

dokładnie zmiksować. Na końcu do masy wmieszać czekoladę.   Na patelni rozgrzać minimalną ilość tłuszczu i za pomocą łyżki - wykładać spore porcje ciasta . (2 łyżki stołowe = 1 placuszek.)   Placki należy smażyć z obu stron do lekkiego zarumienienia się. Inspiracja z blogu: Moje Wypieki

Di gotuje
Kokosowe naleśniki z miodem lub syropem klonowym (deser z Bangkoku) 145

widelcem) z mlekiem kokosowym, a następnie powoli rozmieszać z resztą składników - aż powstanie się jednolita masa.  Na patelni rozgrzać olej i szybkim ruchem rozprowadzić cienką warstwę ciasta. Każdy placek smażyć (na dużym ogniu) przez około 1 minuty z jednej strony, po czym przewrócić i smażyć do zrumienienia się. Gotowe naleśniki ułożyć na talerzach, polać miodem lub syropem klonowym

Di gotuje
Placki z sosem grzybowym 265

czas wyjazdów na działkę, a tam nie warto tracić czasu na przygotowywanie czasochłonnych dań. Wystarczy wyskoczyć do ogródka po cukinię a z fileta drobiowego i zupy … Czytaj dalej Placki z sosem grzybowym

czarrna od kuchni
GRYCZANE PLACKI Z TUŃCZYKIEM 247

pieprz) wstępnie mieszamy. 2. Dodajemy tuńczyka odsączonego z wody i mieszamy do połączenia składników. Dolewamy stopniowo wody aby powstała nam papkowata konsystencja (nie lejąca). 3. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy placki z obu stron. Wartości odżywcze: +/dodatki 633 kcal/670 kcal B 42 g/44g W 76 g/81 g T 17 g/19g

Zdrowie i pysznie na talerzu
Placuszki z dyni 138

Placuszki z dyni robiłam po raz pierwszy i nie spodziewałam się, aż takiego smacznego efektu. Wydawało mi się, że placki będą dość mdłe, ze względu na słodki smak dyni. Dodałam jednak do nich mieloną paprykę, gałkę muszkatołową, sól oraz pieprz, aby wyostrzyć ich smak. Podziałało! Wszystko doskonale się ze sobą łączy. Placuszki podajcie z kwaśną śmietaną, bądź jogurtem naturalnym

Kuchnia Bazylii