placki - 22990 przepisów (strona:516/1533)

Placki ziemniaczane z cukinią 152

Cukinii w tym roku mam dość sporo i trzeba coś z nią zrobić.Placki ziemniaczane z dodatkiem cukinii są smaczne i łatwe do zrobienia. 500 g ziemniaków 250 g cukinii 2 jajka 20 g cebuli  1 ząbek czosnku 80 g mąki  sól, pieprz, majeranek Cukinię obrać [ młodej nie trzeba obierać] i usunąć miąższ, ziemniaki również obrać.Cukinię

Moje domowe kucharzenie
Placuszki orkiszowe z żurawiną 62

Oczywiście żurawinę możecie zastąpić innym owocem wedle uznania. Idealne na śniadanie, deser i kolację. Dzieci z pewnością  również w nich zasmakują :) Zapraszam również po inne moje przepisy na placki. LINK Wartości odżywcze: (bez odżywki białkowej) 461 kcal B 16 g W 49 g T 22 g (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na 1 porcje: -50 g mąki orkiszowej

zdrowo i aktywnie
Racuchy z ciecierzycy z suszonymi pomidorami 110

białka. Na końcu wmieszać pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory. Całość doprawić do smaku. Na patelnię z odrobiną rozgrzanego tłuszczu wykładać niewielkie porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placek.) Placuszki smażyć z obu stron do momentu lekkiego zarumienienia się. Podawać solo lub z ulubionymi dodatkami. A jak ugotować ciecierzycę?   Ciecierzycę namoczyć w wodzie (z 1 łyżeczką sody

Di gotuje
PUSZYSTE PANCAKES NA KEFIRZE 92

dodatkiem jest tu kefir. Rozpoczęła się szkoła a co za tym idzie codzienny kłopot co przygotować dziecku do szkoły do lunch box. My stawiamy na wrapy, mięso, naleśniki i placki. Ale żeby córce za szybko się nie nudziło to za każdym razem są inne dodatki. Dziś polecam pancakes. Wystarczy je posypać cukrem pudrem lub lekko posmarować ulubionym dżemem bądź

Zrób to smacznie
Roladki z tortilli z szynką i papryką 180

zależy od Waszych preferencji smakowych. Tym razem nie podałam konkretnej ilości składników - wszystko zależy od tego, ile zechcecie takich roladek przygotować. Składniki: placki tortilla serek śmietankowy (na 5 placków użyłam 200 g serka) sałata lodowa  szynka  papryka czerwona bazylia małe pomidorki folia aluminiowa i wykałaczki Tortille podpiec na patelni z każdej strony aż nabiorą złotego koloru. Każdą

My simple kitchen
PLACKI CUKINIOWO - ZIEMNIACZANE BEZ TŁUSZCZU 124

cukinii się znudzi. Nie nam! Wykorzystujemy ją na wiele sposobów.  Odkrywamy masę zastosowań tego warzywa i częścią z nich pragnę się podzielić. Dziś udostępniam przepis na pyszne, proste placki, które świetnie nadają się na śniadanie lub cześć obiadu. Polecam! Składniki na 8 sztuk: 1 1/2 szklanki starej na grubych oczkach cukinii(...)łyżki skrobii ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki soli, Szczypta pieprzu. Wykonanie : Startą cukinię mieszamy z mąką. Doprawiamy. Wykładamy po łyżce na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Delikatnie spłaszczamy tworząc kształt okrągłych placków o grubości 0,5 - 1 cm. Pieczemy 30-35 minut w temperaturze 190 stopni (termoobieg). Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
Orzechowe placuszki z białek (bez cukru, tylko 3 składniki) 100

oraz delikatnie, ale dokładnie połączyć z masłem orzechowym i na końcu z mąką. Następnie na patelnię z odrobiną rozgrzanego tłuszczu wykładać niewielkie porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placek.) Placuszki smażyć z obu stron do momentu lekkiego zarumienienia się. Podawać z ulubionymi dodatkami. Użyłam masła orzechowego , do smażenia oleju kokosowego oraz do podania Daktylli - pasty daktylowej z orzechami

Di gotuje
Czekoladowe placuszki gryczane - wegańskie i bezglutenowe 95

Przygotowanie: Banana rozgnieć widelcem na możliwie najgładszy mus.  Następnie wymieszaj go ze wszystkimi pozostałymi składnikami (oprócz oleju). Na patelni rozgrzej olej i nakładaj po łyżce masy. Smaż placki na nieco większym niż średni ogniu, z dwóch stron, do zarumienienia.  Podawaj z dodatkami. U mnie pozostała część jogurtu kokosowego i banana, a także świeże maliny z borówkami

Zdrowie na języku :P
Śmietankowe racuszki z wiśniami 126

cukry, mąkę oraz proszek do pieczenia i mieszamy na gładką masę *** *** Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany tłuszcz nakładamy po dwie łyżki ciasta na każdy racuszek. Zostawiamy odstępy gdyż placki urosną podczas smażenia *** *** Na placuszkach układamy po kilka wydrylowanych wiśni *** *** Racuszki smażymy z obu stron na złoty kolor *** *** Podajemy posypane cukrem pudrem *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM RÓWNIEŻ: RACUSZKI

Blog z Apetytem
Placuszki gryczane z bananem 133

pozostałe składniki. Wymieszałam na gładką masę.  Smażyłam placki na rozgrzanym oleju do zarumienienia się na brązowo.  Podawałam posypane pudrem albo z jogurtem naturalnym. Notatki: * Do takich placków najlepszy będzie dojrzały banan * Jak nie mamy mąki gryczanej można w młynku zmielić kaszę samemu.  Smacznego! Lidka

Pieprzyć z Fantazją
Jabłkowe panckes z sosem czekoladowym 115

Pancaksy, pancakes, czy też pankejki, to amerykańska odmiana naszych placków, które powstają z gęstego jak śmietana ciasta naleśnikowego. To idealny pomysł na śniadanie, podwieczorek czy też deser. Mogą być podawane na ciepło i na zimno. Dziś moje placuszki są mocno owocowe, ponieważ do ich przygotowania użyłam aż trzech rodzajów owoców: czerwonych porzeczek, borówek amerykańskich i moich ulubionych Jabłek Grójeckich. Zapytacie(...)mieszamy do połączenia się składników.  Naczynie zdejmujemy z garnka i sos odstawiamy do wystygnięcia. Im zimniejszy będzie sos, tym bardziej będzie gęstniał. Placki smażymy na suchej patelni, wylewając po jednej łyżce ciasta na każdy placuszek. Smażymy z jednej strony, aż do uzyskania złotego koloru, a następnie przekładamy na drugą. Placuszki podajemy polane

Kulinarne przygody Gatity
Proziaki 80

tradycyjna potrawa z Podkarpacia. Swoją nazwę zawdzieczają sodzie oczyszczonej, która kiedyś nazywana była “prozą”. Proziaki mają też wiele innych nazw: prozioki, prołozioki, prołzioki, prosioki,sodziaki, placki na so The post Proziaki appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Klasyczne pancakes (pankejki) z jagodami 102

Pancakes - pankejki to proste placuszki z amerykańskiej kuchni jedzone głównie na śniadanie. Placki są grube, mięciutkie i pyszne. Mieszanka proszku do pieczenia i sody oczyszczonej pozwala im nieźle urosnąć. Przy łączeniu suchych składników z mokrymi trzeba pamiętać o jednej zasadzie - mieszamy tylko do połączenia, nie za długo

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szczawnica subiektywnie wg Aleex 89

również cukiernia, oferująca domowe wypieki - ciasta, i torty. Ciast nie jadłyśmy, ale na lody wracałyśmy kilkakrotnie i gorąco polecamy. Podczas spaceru uliczkami natknęłyśmy się na baner reklamujący lokal z plackami ziemniaczanymi w kilkunastu odmianach. Idąc według wskazówek, trafiłyśmy do „Jakubówki”. Jakubówka to ponad 130-letni położony w historycznej części Uzdrowiska – dawny dom Żyda W. Szellera mieszczący dawniej 8 mieszkań(...)hotelowej, wyremontowano już część pokoi, w których mogą nocować goście. Na parterze domu znajduje się restauracja. Wystrój wnętrza zaskakuje prostotą i surowością, jedzenie jest zróżnicowane. My próbowałyśmy bardzo smacznych placków ziemniaczanych. Były chrupiące, nie pływały w tłuszczu, sos i dodatki naprawdę były aromatyczne, świeże i dobre. Nieco mniej nas zachwyciło żeberko grillowane (wzięłyśmy jedno - dla spróbowania), było zbyt spieczone

W mojej kuchni