placki - 22990 przepisów (strona:511/1533)

Ciasto ucierane – wiadomości podstawowe. 98

odmienność tych ciast jest bardzo bogata . Cieszą się one dużą popularnością , ze względu na łatwość i szybkość ich przygotowania. Z ciasta ucieranego wypieka się różnego rodzaju baby i placki, keksy, spody do ciast owocowych i in. Do składników tych ciast zaliczamy: mąkę, jaja, tłuszcz, cukier, a nawet mleko lub śmietanę lub wodę, środki spulchniające tj. soda, czy proszek

SmartBake.pl
PLACUSZKI Z KALAFIORA I SUSZONYCH POMIDORÓW 153

łyżki zsuwamy je na rozgrzany olej. Spłaszczamy i smażymy po 3 minuty z każdej strony, do zrumienienia. U mnie najmniejsza moc dużego palnika. W razie potrzeby regulujemy moc płomienia (placki nie mogą zbyt szybko się przypiekać, bo w środku pozostaną surowe). Odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.  Podajemy jako dodatek do obiadu lub np. z majonezem wymieszanym

cool and minty
Racuszki jogurtowe z jabłkami 89

Racuszki jogurtowe z jabłkami Puszyste i niezwykle delikatne placki na jogurcie naturalny z dodatkiem soczystych jabłuszek. Niebo w ustach!     Składniki: 250g gęstego jogurtu naturalnego 2 jajka szczypta soli 1 łyżeczka cukru 6 pełnych łyżek mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 jabłko olej do smażenia cukier puder do posypania     *** Jajka rozbijamy do miseczki

Blog z Apetytem
Racuchy drożdżowe z jabłkami (sprawdzony przepis mojej mamy) 101

odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym i posypać cukrem pudrem.  Racuchy drożdżowe z jabłkami - dodatkowe informacje: (*) Ciasta nie odstawiam na dłuższy czas do wyrośnięcia i pomimo tego placki zawsze są mięciutkie oraz puszyste. (**) Temperaturę oleju należy kontrolować i uważać, aby racuchy za szybko nie rumieniły się, bo mogą być surowe w środku

Di gotuje
Przepis na racuchy bez drożdży 134

wiem jak Wy, ale coś czuję, że mimo małego szkraba u boku, po zakończeniu kwarantanny, na wadzę zobaczę kilka zbędnych kilogramów więcej. Świeże chleby, placki, naleśniki, ciasta, to nie zniknie. I choć wiem, że biała mąka to złooo, nie potrafię odmówić szybkiej alternatywy dla kanapek czy jajecznicy. Szczególnie, gdy jest to takie smaczne i proste! Dziś tradycyjnie, z jabłkami

Słodkie Przyjemności
Chrupiąca tortilla z jajkiem i szynką 133

misce roztrzepujemy jajka, solimy, pieprzymy. Dodajemy pokrojony szczypiorek oraz szynkę, całość mieszamy. Wlewamy olej narozgrzaną patelnię i przelewamy nasze rozmieszane jajka. 2. Smażymy przez chwilę a następnie przerzucamy naszego placka na drugą stronę. Posypujemy serem układamy plastry pomidora, przykrywamy tortillą i chwilę smażymy. 3. Przekładamy znowu na drugą stronę i zaginamy brzegi tortilli chwilę przytrzymując żeby się nie rozwinęła

karolgotuje
Jajecznica w tortilli 102

nawet kolację z wykorzystaniem placków tortilli. Osobiście uwielbiam śniadania takiego typu, można dowolnie kombinować z ulubionymi dodatkami i zawsze wychodzi coś pysznego. Polecam Składniki: – 2 jajka – 1 placek tortilli – 30g ulubionego sera twardego (u mnie cheddar i gouda) – dodatki wg smaku (u mnie kilka liści szpinaku i 2 plasterki łososia wędzonego) – zioła i przyprawy

Smaki Armine
Placki tuńczykowe 207

pietruszki- 2g Cebula w proszku- 1g Sól, pieprz czarny Tuńczyka odcisnąć z wody i dodać do jajek, majonezu, pietruszki i przypraw. Wymieszać dokładnie. Na patelni roztopić masło, nałożyć łyżką placki ( lub użyć foremek do jajek sadzonych). Smażyć do rumianego koloru. Smacznego. Makro w 100g

serzmiesem
Placuszki twarogowe 135

koniec wsypać mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia mieszamy na jednolita masę. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju. Nakładać  za pomocą łyżki porcje ciasta formujemy okrągły placek i smażymy na średnim ogniu z każdej strony na zloty kolor. Usmażone placuszki przekładamy na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Pyszne z dżemem, miodem owocami sezonowymi. Smacznego

Andzia Pichci
Jogurtowe gofry z twarożkiem koperkowym 104

dokładnie mieszamy przy użyciu miksera. Masło powinno być miękkie, aby dobrze połączyło się z pozostałymi składnikami. Smażymy na dobrze rozgrzanej gofrownicy. Jeśli nie masz gofrownicy, z masy możesz usmażyć placki. Podajemy z twarożkiem. Twaróg ugniatamy widelcem, mieszamy z jogurtem. Koperek siekamy, dodajemy do twarożku. Doprawiamy. Mieszamy. Podajemy na gofrach

Kucharzyca
Racuchy z twarogiem i jarmużem 81

Wytrawne racuchy drożdżowe z twarogiem i jarmużem to pomysł na sycące jarskie danie.  Jarmuż pozostawiony na zimę w miejscu uprawy wczesną wiosną wytwarza młode ulistnione

Tajemnice Smaku
Ciasto góra lodowa (przepis na dużą blaszkę) 108

grudek. Wystudzony biszkopt kroimy na dwa placyki. Do blaszki wkładamy jeden placek, nasączamy go połową kawy cappuccino i wykładamy na to połowę masy budyniowej, przykrywamy drugim plackiem, nasączamy go kawą i wykładamy drugą połowę masy. Biszkopty dzielimy na połówki i układamy w rzędach na sztorc. Polewa. Rozpuszczamy wodę z masłem. dodajemy do niego 2 i 1/2 szklanki mleka

Krylowa Kuchnia
Rollsy z tortilli z tatarem wołowym 112

Tatar z ogórkiem kiszonym cebulką dobrze przyprawiony  zawinięty w tortillę. Świetna propozycja jako przekąska na imprezę ale równie dobrze można przygotować na pyszna kolację. 12 sztuk 2 szt. placków tortilli 250 gramów mięsa wołowego na tatar 1 średnia cebula 2 duże ogórki kiszone kilka grzybków w occie 1 łyżka musztardy sól pieprz 2 łyżki oleju rzepakowego 3-4 łyżki(...)tatar dodajemy pokrojone warzywa, przyprawiamy musztardą, solą pieprzem, wlać wodę i olej. Wszystko dokładnie wyrabiamy aby składniki się połączyły. Farsz dzielimy na dwie równe części. Na blacie rozkładamy 2 placki tortilli na każdej rozkładamy równomiernie farsz zostawiając 1 cm margines i zwijamy w rulon. Tak przygotowaną tortillę zawijamy ściśle w folię spożywczą i wkładamy do lodówki

Andzia Pichci
Chaczapuri z suszonymi pomidorami 84

kwaśną śmietaną, lekko posolić, wbić jajko, wymieszać. Pomidory odsączyć, drobno pokroić, wmieszać w masę serową. Wykonanie Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną mąką powierzchnię, rozpłaszczyć dłonią na cienki, prostokątny placek i podzielić na 6 równych prostokątów. Na środek każdego kawałka ciasta wyłożyć nadzienie. Boki wzdłuż dłuższej krawędzi złożyć i zagiąć do środka, następnie skleić ze sobą na końcach, tworząc kształt

niecodziennikpary
Pani Walewska (Pychotka) 93

rozsypać kawałki orzechów włoskich. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 o C ( z termoobiegiem ), piec 30 minut . Przestudzić. Na jeden placek wyłożyć masę budyniową, przykryć ją drugim plackiem. Odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia. Ciasto pani Walewska najlepiej smakuje następnego dnia po zrobieniu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Pani Walewska (Pychotka) pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary