orkiszowej 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka oliwy z oliwek 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki umieszczamy w misce, mieszamy szybko, aby uzyskać jednolitą masę. Z gęstej masy formujemy placki. Smażymy na suchej patelni, z obu stron. Klopsiki: 200 g drobiowego mięsa mielonego 1 łyżka oliwy z oliwek pęczek natki pietruszki 2 łyżki pestek słonecznika ząbek czosnku
KucharzycaDoskonały sposób na imprezową przekąskę, wystarczy zrobić wcześniej farsz a potem zamknąć w tortilli i podgrzać na patelni grillowej lub samym grillu. Uwielbiane również przez najmłodszych. SKŁADNIKI: 8-10 placków pszennej tortilli ½ kg mielonego mięsa z indyka 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 cukinia ¾ szklanki passaty pomidorowej 20 dag sera żółtego grana padano lub cheddar 1 mała puszka kukurydzy(...)chili. Dusimy jeszcze 5 minut. Zestawiamy z ognia, lekko studzimy. Kukurydzę osaczamy z zalewy dodajemy do mięsa. Mieszamy. Twardy ser żółty ścieramy na tarce. Na okrągłe placki tortilli nakładamy porcję farszu, posypujemy serem zwijamy składając boki do środka. Tak jak na krokiety . Opiekamy na grillu elektrycznym lub suchej patelni grillowej. Podajemy od razu gorące i chrupiące
Wanilia i KardamonDzielimy całosć na 5-6 części i każdą wałkujemy na około 0,5 cm placki. Ciasto pieczemy na patelni bez tłuszczu z obu stron. 3 Każdy z upieczonych placków smarujemy z jednej strony masłem. Najsmaczniejsze są zaraz po upieczeniu. Życzę smacznego! Interesujesz się gotowaniem? Zapraszam no moją grupę na Facebooku , gdzie możesz podzielić się swoimi przepisami . Artykuł Chaczapuri pochodzi
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyczęsto na wiele różnych sposobów. Czasem dodaję ugotowaną kaszę i podaję tylko z sosem. Czasem, jak tutaj, mieszam mięso z cukinią. Szczególnie, gdy nie umiem się zdecydować, czy chcę placki z cukinii, czy kotlety mielone. 4 porcje: ok. 500 g piersi z indyka 1 średnia cukinia (ok. 250 g) 150 g sera Provolone lub innego o wyrazistym smaku Mięso
Kucharzycaplacuszek.) Placuszki smażyć na średnim ogniu do momentu, aż spód lekko się przyrumieni (do 2-3 minut) i ostrożnie przewrócić na drugą stronę. Dosmażyć jeszcze przez chwilkę. Placki odsączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać solo lub z ulubionymi dodatkami. (Ja posypałam je dodatkową porcją pestek oraz delikatnie polałam olejem z pestek dyni.) (*) N ajlepiej użyć bananów bardzo
Di gotujeobchodzona jest inaczej. W Hiszpanii, w regionie Katalonii, gdzie obecnie mieszkam nie brakuje oczywiście fiest, ognisk, pochodów i innych hulanek. W wieczór 23 czerwca nie może także zabraknąć tradycyjnego placka, tzw. coci. Pachnące drożdżowe ciasto udekorowane głównie karmelizowanymi owocami, cukrem i orzeszkami piniowymi, chociaż spotkać można wersje z wzorami z kremu tortowego lub kremu katalońskiego. Jeżeli
Zielona Kuchniaformujemy z nich kulki. Każdą rozwałkowujemy na płaski placek – około 3-4mm grubości. Gotowy farsz dzielimy na 6 części, każdą z nich wykładamy na środek placków, po czym składamy jak pieróg, dokładnie sklejając brzegi – ja oprócz sklejenia, zabezpieczyłam też falbanką. Tak przygotowane calzone przekładamy na blachę, wierzch każdego smakujemy rozkłóconym żółtkiem jaja lub mlekiem
Smaczna Stronanich rozwałkowujemy na okrągły placek. Jeden z nich układamy na papierze do pieczenia, a na nim salami, pokrojony w plasterki ser i rukolę. Następnie przykrywamy wszystko drugim plackiem. Boki dokładnie sklejamy, można pomóc sobie widelcem. Na koniec łączymy oliwę z oliwek z drobno posiekanym rozmarynem. Smarujemy nią dokładnie chlebek. Pieczemy w 200°C (z termoobiegiem) przez około 25 minut
PatiGotujeTiramisu to typowo włoski deser, które bazę stanowią biszkopty, nasączone mocną kawą i słodki krem na bazie serka mascarpone. W bardzo prosty i co najważniejsze szybki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kukurydzę i jalapeno. Wszystko dokładnie wymieszaj, opcjonalnie dodaj jeszcze przyprawy. Pod koniec smażenia dodaj 2 łyżki koncentratu pomidorowego i całość wymieszaj. Na suchej patelni (lub delikatnie posmarowanej masłem) ułóż placek tortilli, a na nim połóż(...)kilka plasterków sera żółtego i posyp mozzarellą. Następnie nałóż wcześniej przygotowany farsz (wskazówka: musi być ciepły, żeby rozpuścił się ser), a na nim ser żółty i mozzarellę. Przykryj drugim plackiem tortilli. Smaż na bardzo małym ogniu. Po ok 4-5 min. przerzuć quesadillę na drugą stronę i smaż jeszcze chwilę. Przełóż gotową quesadillę na deskę i pokrój tak jak pizzę
Przepisy na widelcuWiosna czy latem nie można spędzać za dużo czasu w kuchni, dlatego najlepsze są potrawy proste i szybkie jak np placki z nowalijek np botwinki. Zdrowe, szybkie i pyszne. A czas zamiast na długie gotowanie możemy poświęcić na wypicie kawy na tarasie, poczytanie książki na którą ciągle brak czasu czy złapanie kilku promieni słonecznych których ostatnio nie brakuje. Czytaj
Bernika - moj kulinarny pamietnikJogurtowy sos czosnkowy to idealny dodatek nie tylko do pizzy, ale wielu z nas uwielbia go jeść razem z pieczonym mięsem, z potrawami z grilla. Sos
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pyszne i aromatyczne placuszki to smakowita opcja śniadaniowa, 100 gram mąki pszennej 1 jajko 100 gram śmietany kwaśnej(3 łyżki) 1 czubata łyżka cukru lub cukru
Andzia PichciBardzo smaczne placki podane z kleksem kwaśnej śmietany to propozycja na wiosenny pyszny obiad czy kolację który znika w mgnieniu oka. 250 gram marchewki 250 gram cukinii 250 gram ziemniaków 1 mała cebula 2 duże jajka 100/120 gram mąki pszennej mały ząbek czosnku sól pieprz olej do smażenia Marchewki ,ziemniaki i cukinie obieramy. Następnie warzywa wraz z cebulą zetrzeć
Andzia Pichci