obchodzona jest inaczej. W Hiszpanii, w regionie Katalonii, gdzie obecnie mieszkam nie brakuje oczywiście fiest, ognisk, pochodów i innych hulanek. W wieczór 23 czerwca nie może także zabraknąć tradycyjnego placka, tzw. coci. Pachnące drożdżowe ciasto udekorowane głównie karmelizowanymi owocami, cukrem i orzeszkami piniowymi, chociaż spotkać można wersje z wzorami z kremu tortowego lub kremu katalońskiego. Jeżeli
Zielona Kuchniaformujemy z nich kulki. Każdą rozwałkowujemy na płaski placek – około 3-4mm grubości. Gotowy farsz dzielimy na 6 części, każdą z nich wykładamy na środek placków, po czym składamy jak pieróg, dokładnie sklejając brzegi – ja oprócz sklejenia, zabezpieczyłam też falbanką. Tak przygotowane calzone przekładamy na blachę, wierzch każdego smakujemy rozkłóconym żółtkiem jaja lub mlekiem
Smaczna Stronanich rozwałkowujemy na okrągły placek. Jeden z nich układamy na papierze do pieczenia, a na nim salami, pokrojony w plasterki ser i rukolę. Następnie przykrywamy wszystko drugim plackiem. Boki dokładnie sklejamy, można pomóc sobie widelcem. Na koniec łączymy oliwę z oliwek z drobno posiekanym rozmarynem. Smarujemy nią dokładnie chlebek. Pieczemy w 200°C (z termoobiegiem) przez około 25 minut
PatiGotujeTiramisu to typowo włoski deser, które bazę stanowią biszkopty, nasączone mocną kawą i słodki krem na bazie serka mascarpone. W bardzo prosty i co najważniejsze szybki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kukurydzę i jalapeno. Wszystko dokładnie wymieszaj, opcjonalnie dodaj jeszcze przyprawy. Pod koniec smażenia dodaj 2 łyżki koncentratu pomidorowego i całość wymieszaj. Na suchej patelni (lub delikatnie posmarowanej masłem) ułóż placek tortilli, a na nim połóż(...)kilka plasterków sera żółtego i posyp mozzarellą. Następnie nałóż wcześniej przygotowany farsz (wskazówka: musi być ciepły, żeby rozpuścił się ser), a na nim ser żółty i mozzarellę. Przykryj drugim plackiem tortilli. Smaż na bardzo małym ogniu. Po ok 4-5 min. przerzuć quesadillę na drugą stronę i smaż jeszcze chwilę. Przełóż gotową quesadillę na deskę i pokrój tak jak pizzę
Przepisy na widelcuWiosna czy latem nie można spędzać za dużo czasu w kuchni, dlatego najlepsze są potrawy proste i szybkie jak np placki z nowalijek np botwinki. Zdrowe, szybkie i pyszne. A czas zamiast na długie gotowanie możemy poświęcić na wypicie kawy na tarasie, poczytanie książki na którą ciągle brak czasu czy złapanie kilku promieni słonecznych których ostatnio nie brakuje. Czytaj
Bernika - moj kulinarny pamietnikJogurtowy sos czosnkowy to idealny dodatek nie tylko do pizzy, ale wielu z nas uwielbia go jeść razem z pieczonym mięsem, z potrawami z grilla. Sos
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pyszne i aromatyczne placuszki to smakowita opcja śniadaniowa, 100 gram mąki pszennej 1 jajko 100 gram śmietany kwaśnej(3 łyżki) 1 czubata łyżka cukru lub cukru
Andzia PichciBardzo smaczne placki podane z kleksem kwaśnej śmietany to propozycja na wiosenny pyszny obiad czy kolację który znika w mgnieniu oka. 250 gram marchewki 250 gram cukinii 250 gram ziemniaków 1 mała cebula 2 duże jajka 100/120 gram mąki pszennej mały ząbek czosnku sól pieprz olej do smażenia Marchewki ,ziemniaki i cukinie obieramy. Następnie warzywa wraz z cebulą zetrzeć
Andzia Pichciswojej kuchni:). Dzisiejsza propozycja na danie obiadowe w meksykańskim klimacie jest nie tylko prosta do zrobienia, ale i bardzo sycąca. Zejść dwie takie tortille to wyzwanie:). 6 placków tortilli 2 woreczki ryżu 2 duże filety z kurczaka 1 puszka czerwonej fasoli 2 puszki krojonych pomidorów 2 czerwone papryki 2 cebule przyprawa do kuchni meksykańskiej sól olej koncentrat pomidorowy(...)pomidory z puszki. Dusimy do całkowitego odparowania wody, przez około 15 minut. Na koniec dodajemy ryż i starty ser (dużą garść zostawiamy do posypania), mieszamy, studzimy. 2. Na placki tortilli Wykładamy farsz, tortillę zwijamy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Wierzch każdej tortilli smarujemy niewielką ilością koncentratu, posypujemy żółtym serem. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut
Szefowa kuchniJuż niebawem Dzień Dziecka, dlatego dzisiaj postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na ulubione placki mojej córki :) Od czasu do czasu muszą wylądować na jej talerzu bo inaczej wyciąga miskę, ubijaczkę i daje mi do zrozumienia, że na nie ma właśnie ochotę :) Te placuszki są o tyle fajne, że można je dowolnie urozmaicać. Np. mąkę pszenną można zamienić
My simple kitchenpierwszej kolejności zawartośc mojej spiżarni i lodówki. I tak planując niedzielny obiad, już miałam zaplanowane ugototować na parze więcej młodych ziemniaków, bo w czwartek zaplanowany był nasz ulubiony ciecierzycowy placek. Jego oryginalną receptuję znajdziecie tu, ja go tym razem podrasowałam. Jest to lekki, bezglutenowy posiłek, który będzie idealny na obiad jak i na kolację. Jego przygotowanie zajmie
greenscarfrównomiernie ułożyć na patelni z odrobiną rozgrzanego tłuszczu. Kiełbasę zalać masą biszkoptową. Omlet smażyć pod przykryciem do momentu ścięcia się wierzchu i przewrócić na drugą stronę. (Uważać przy przewracaniu placka, ponieważ jest bardzo delikatny. Ja przekładam go na talerz, a następnie ponownie na patelnię.) Przewrócony omlet chwilkę dosmażyć. Użyłam kiełbasy białej z szynki Henryk Kania
Di gotuje