placki - 22990 przepisów (strona:526/1533)

Waniliowe placuszki na maślance 167

dodatków). U mnie dziś z borówkami. Nawet nie wiece jak mnie cieszy, że nasze borówkowe krzaczki tak obrodziły. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam borówki Idealne do placków, naleśników, koktajli, ciast i wszelkich deserów. Polecam Wam np. pyszną tartę (w przepisie z konfiturą), ale na spokojnie możecie dodać właśnie świeże borówki. Wyjdzie równie smacznie A teraz czas na przepis

Słodkie okruszki
Pasztet z cukinii z płatkami owsianymi 293

Cukinia pieczona, faszerowana, duszona, zupa z cukinii, placki, sos, leczo, ciasto, dżem. Można w nieskończoność. Ale ja lubię odkrywać nowe smaki. Jednym z takich odkryć niedawno był pasztet z cukinii, tak jak kiedyś odkryłam dla siebie cukiniowe ciasto. Z każdym kolejnym kęsem wiem, że w zależności od dodatków za każdym razem może smakować inaczej: z suszonymi pomidorami, serem, oliwkami(...)posiekany czosnek. Warzywa przełożyć do miski, dodać jajka, mannę i płatki owsiane, wymieszać. Doprawić pieprzem, papryką, listkami tymianku, curry, posolić do smaku. Masa będzie nieco rzadka, podobna do konsystencji placków cukiniowych lub ziemniaczanych. Keksówkę (10x25cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Masę cukiniową przełożyć do formy, wyrównać, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 55-60 minut w temp. 180stC. Po upieczeniu pozostawić

Obiad gotowy
Wegańskie placuszki bananowo-kakaowe z guaraną 127

jednolitą masę. (Mogą pozostać kawałeczki banana.) Na patelni rozgrzać odrobinę oleju (dosłownie natłuścić nim patelnię) i za pomocą łyżki - wykładać odpowiednie porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placki smażyć z obu stron. (Są delikatne, więc należy uważać przy przewracaniu.) Mleczko kokosowe oraz guarana pochodzą ze sklepu Radix

Di gotuje
Chrupiące placki ziemniaczane z sosem czosnkowym 333

Przepis na chrupiące i pachnące placki ziemniaczane. Ciężko im się oprzeć, a z domowym sosem czosnkowym to już poprostu rewelacja :) Składniki: 1,5 kg ziemniaków 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3 jajka 2 kopiaste łyżki mąki pszennej sól pieprz olej do smażenia Sos czosnkowy: 400ml jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego świeżego

kuchnia doski
Bezglutenowe kruche ciasto z karmelizowanym rabarbarem i bezą – przepis krok po kroku 192

Następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy przez kolejne 35 minut. Po upływie tego czasu wyłączamy piekarnik, uchylamy lekko drzwiczki (ja podstawiłam je korkiem od wina) i zostawiamy placek w piekarniku na ok. 30 minut. Wyjmujemy ciasto i pozwalamy mu przestygnąć. Ze względu na to, że nie można odwrócić ciasta, aby zdjąć papier, przycinamy jedynie boki papieru

Okiem Blondynki by McBlondi
Placuszki owsiane z jabłkiem 147

naleśników. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Dodajemy do miski, mieszamy. Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Kładłam po 2 łyżki masy na jednego placka. Podajemy z ulubionymi owocami lub syropem trzcinowym

VioletoweKucharzenie
Ciasto z owocami tymi-pod-ręką (bezglutenowe) 204

Bardzo popularnym plackiem w moim rodzinnym domu było ucierane ciasto z owocami, które akurat były pod ręką Jego przygotowanie zajmowało dosłownie chwilę i bardzo lubiliśmy zajadać go jeszcze ciepłe, niedługo po wyjęciu z piekarnika (zalecam ostrożność!). W mojej wegańskiej wersji ciężko mówić, że jest ono ucierane, bo nie ma w nim jajek (ani innych zwierzęcych produktów), ale za to jest(...)momentu aż patyczek wetknięty w ciasto wyjdzie suchy. Praktyczna uwaga: Gdy używam mrożonych owoców np. malin lub jagód to wyjmuję je z zamrażalnika około 15 minut przed przygotowywaniem placka i nie układam na wierzchu, ale mieszam z ciastem, które potem przekładam na blaszkę. Smacznego!   Artykuł Ciasto z owocami tymi-pod-ręką (bezglutenowe) pochodzi z serwisu lamarida.pl

Lamarida.pl
Dyniowe placuszki z ricottą 153

Placuszki idealne na śniadanie czyli placuszki dyniowe. Dodatek ricotty sprawia że placki są bardzo delikatne, rozpływają się w ustach. Polecam zatem do wypróbowania. Dyniowe placuszki z ricottą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Ciasto z cukinii, ciasto cukiniowe mocno czekoladowe, z kremem 380

mama, która niezbyt chętnie sięga po takie wynalazki, zjadła ciasto ze smakiem i stwierdziła, że nie ma do czego się przyczepić. A jadła ciasto bez kremu i owoców. Goły placek. Daję wam gwarancję, że nikt nie zorientuje się, że ciasto jest dietetyczne, że coś z nim nie tak. Przepis zaczerpnięty z bloga z dietą ketogeniczną Ale nie przejmujcie się(...)Jeśli chcecie tego uniknąć, wystarczy cukinię zetrzeć na drobnej tarce. Ja pozostawiłam startą cukinię na jakieś 15 min i delikatnie ją odcisnęłam w ręku. Delikatnie, nie tak jak do placków Ona nadal ma być wilgotna, ale ma z niej nie kapać. Co do kremu, to jest on tylko moim dodatkiem. Możecie zrobić polewę, posypać cukrem pudrem, albo zjeść ciasto samo

Mieszam w Garnku
Meksykańskie burrito z wołowiną 364

Burrito można przygotować na wiele różnych sposobów. Ja dodałam do farszu wszystko to co kojarzy mi się z kuchnią meksykańską: wołowinę, czerwoną fasolę, kukurydzę, paprykę.  6 placków tortilli 400g mięsa mielonego 1 czerwona papryka 1 duża cebula  1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 5 ząbków czosnku 300ml passaty pomidorowej mieszanka przypraw do kuchni meksykańskiej olej 150g żółtego(...)kukurydzę, zalewamy 200ml passaty, przyprawiamy przyprawą meksykańską. Dusimy około 5 minut. Dodajemy ser zostawiając trochę do posypania. 3. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy cienko passatą i odrobiną oleju. Na placki tortilli nakładamy przygotowany farsz. Zwijamy je, układamy w naczyniu. Wierzch smarujemy pozostałą passatą, posypujemy serem. Zapiekamy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut. Dekorujemy natką pietruszki

Szefowa kuchni
Naleśniki na tysiąc sposobów czyli Śniadanie ze Szkołą na Widelcu 177

znam osoby, która nie lubiłaby naleśników czy placków innego typu. My sami mamy domowe środowe naleśnikobranie czyli tylko nasza tradycję. W każdą środę popołudniu robię górę naleśników gryczanych i zajadamy je z rozmaitymi dodatkami: dżemami, marmoladami, bananem i masłem orzechowym, serkiem cynamonowym czy na wytrawnie z żółtym serem i pieczarkami lub z nadzieniem jak do ruskich pierogów. Pomysłów mamy wiele(...)dzieciaków, konkurs z losowaniem nagród dla tych starszych uczestników (wygrałam blender hurrra!) ale przede wszystkich wspaniałą naleśnikową ucztę. Nim jednak zjedliśmy naleśniki na 4 sposoby musieliśmy przygotować usmażyć placki, przygotować nadzienie i zwinąć wszystko do kupy! zabawy było co niemiara i każdy uczestnik warsztatów miał co robić. A co robiliśmy? przekonajcie się sami oglądając foto relację. Zdjęcia zamieszczam

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kruche ciasto z brzoskwiniami 155

połówki. Przygotowanie ciasta do pieczenia 1 Na dno blaszki jeden rozwałkowany placek ciasta 2 wylać na ciasto ugotowany budyń 3 ułożyć połówki brzoskwiń 4 przykryć szczelnie drugim plackiem dociskając boki ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku do temp 180 stopni C do momentu aż ciasto będzie rumiane. Po wystudzeniu ciasto oprószyć cukrem pudrem

O kuchni z uczuciem
Placki z kukurydzy konserwowej na słono 140

jednolitą konsystencję. Powstałą masę doprawić do smaku solą z pieprzem. Na patelni rozgrzać masło lub olej i za pomocą łyżki stołowej - wykładać niewielkie porcje ciasta. (1 łyżka na 1 placek.) Placuszki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor

Di gotuje
Białkowe placuszki bananowe bez cukru 128

lubi zacząć dzień od porcji pysznych placuszków? Jeśli należycie do tego grona, to polecam ten ekspresowy przepis na placki bananowe bez cukru (słodycz bananów jest wystarczająca) i prawie bez mąki! Są niezwykle proste do zrobienia: wystarczy zmiksować wszystkie składniki niczym koktajl i usmażyć. Placuszki możemy podać z ulubionymi dodatkami, na przykład z owocami, czy kokosową śmietanką. Z tą mąką(...)bananowych lubię najbardziej, to fakt, że można je wzbogacić o solidną porcję białka, dodając ulubionej odżywki białkowej, więc śmiało polecam je również jako posiłek okołotreningowy. ;) * SKŁADNIKI na ok. 12 placków bananowych 2 dojrzałe banany (najlepiej takie z brązowymi kropkami) 2 jajka 2 łyżki mąki (np. ryżowej, kukurydzianej, pszennej, gryczanej czy kokosowej) 1-2 miarki odżywki białkowej (opcjonalnie) szczypta cynamonu szczypta

Food Square
Langosz , węgierski przysmak w wersji mini 167

paski , czosnek . Smażymy do momentu , aż składniki się zrumienią , na koniec wlewamy pomidory z puszki, doprawiamy do smaku i dusimy aż sos zgęstnieje – odparuje . Farsz , układamy na wierzchu placka , wcześniej pomazanego kwaśną śmietaną ( tak ona jest wszechobecna i charakterystyczna dla kuchni węgierskiej ) . Serwujemy na gorąco . Smacznego   Artykuł Langosz , węgierski przysmak w wersji mini pochodzi z serwisu Ogrodnik

Ogrodnik w podróży

Proponowane wyszukiwania