placki - 22990 przepisów (strona:536/1533)

Syrniki bananowe z masłem orzechowym 380

jeszcze raz wymieszać. Nabierać kawałki ciasta wielkości moreli, formować kulki, obtaczając w mące, spłaszczać i układać na oprószonej mąką stolnicy. Na patelni rozgrzać olej lub masło klarowane, wykładać placki, smażyć na małym ogniu z obu stron na złoto-brązowy kolor (u mnie to trwało po ok półtorej minuty z każdej strony). Serniczki podawać z masłem orzechowym, polane syropem klonowym

Obiad gotowy
Placuszki jogurtowe ze śliwkami 1160

nakładać placuszki. Jeśli masę wyłoży się na mało rozgrzany olej, placuszki nasiąkną bardzo tłuszczem.   Na początku placuszki opiec z obydwu stron na większym ogniu – w ten sposób na plackach zrobi się zapieczona skórka i olej nie będzie wsiąkał w ciasto. Następnie zmniejszyć ogień, na którym placuszki należy powoli dosmażać, aby nie były surowe w środku. Z patelni zdejmować

Grunt to przepis!
Szybkie czekoladowe placuszki z dżemem 141

Uwielbiam placki i placuszki. Ostatnio postawiłam na mocno czekoladowy smak, który idealnie komponował się z dżemem ananas z marakują. Pyszne, puszyste, proste i szybkie w przygotowaniu czekoladowe placuszki. Idealne na śniadanie, kolację, a nawet deser. Z podanych składników otrzymacie porcję placuszków, jeśli chcecie usmażyć więcej wystarczy zwiększyć proporcjonalnie ilość składników. Smacznego. Składniki: (na 1 porcję – 4 placuszki

Słodkie okruszki
Rolada bezowa z mascarpone i owocami 177

takim placku beza przykleiła się do papieru i odchodziła tylko w częściach ). Na tak przygotowany papier wykładamy naszą pianę z białek i dokładnie oraz delikatnie rozsmarowujemy na równej grubości placek.  Wkładamy formę do piekarnika i pieczemy przez 25 minut.  Po tym czasie beza powinna być lekko przyrumieniona ale miękka w środku. Wyciągamy z piekarnika, przykrywamy drugim arkuszem

Kuchnia na wzgórzu
Puszysty i lekki biszkopt z pianką z bitej śmietany i galaretki. Punkt krytyczny - Energia odNowa. 262

połączyć. Przelać do formy i  piec w temperaturze 160 stopni przez około 30 minut. Biszkopt powinien lekko się zazłocić. Po upieczeniu dobrze wystudzić dobrze i przekroić na dwa placki. pianka: 500 ml śmietany kremówki (36%, ewentualnie 30%) 2 malinowe galaretki (każda na pół litra wody) Galaretki rozpuścić w połowie zalecanej na opakowaniu wody. Odstawić w chłodne miejsce(...)Kiedy galaretka będzie już lekko zastygnięta, ale nie całkowicie zestalona, wtedy ubić śmietanę na sztywno. Następnie przełożyć do niej galaretkę i chwilę zmiksować. Piankę śmietanową wylać na jeden z placków biszkoptowych i przykryć drugim lekko dociskając. Ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić przynajmniej na kilka godzin do lodówki. Najlepsze jest na drugi dzień, kiedy delikatny biszkopt nabierze odrobiny wilgoci

Codzienna kuchnia niecodzienna
Latkes - żydowskie placki prosto z Jerozolimy 426

Jeśli chcecie jeść je na słodko wystarczy nie dodawać szczypioru a posypać je na koniec cukrem pudrem i będzie pyszny deser. Polecam gorąco to danie kuchni żydowskiej. Latkes - żydowskie placki prosto z Jerozolimy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Ciasto Krówka - rewelacja 2048

ostygnie. Ubić śmietankę ( musi być zimna ) w trakcie ubijania dodać  cukier puder.  Wlać zimną galaretkę i wylać masę śmietankową na 1 placek miodowy. Następnie przykryć drugim plackiem miodowym. Na wierzch wylać masę  kajmakową ( wcześniej podgrzać w garnuszku z wodą - będzie wtedy łatwiej wylać z puszki )  Posypać orzechami włoskimi na sam koniec. Smacznego

Różne smaki w kuchni
Rozkosznie chrupiące placki ziemniaczane 148

znam osoby, która by nie lubiła placków ziemniaczanych. Oczywiście, jedni wolą z sosem inni zaś na słodko. W moim domu, odkąd pamiętam, znikały w ilościach hurtowych. Jest z nimi sporo pracy, więc robiło się je raczej rzadko- stąd zapewne ten wzmożony na nie apetyt. Prawdą jest, że ich smak i konsystencja zależą nie tylko od sposobu przyrządzenia, ale także(...)przez chwilę pocierajcie obie połowy o siebie, efektem będzie albo wydzielająca się z nich woda, albo skrobia. Poniżej mój przepis na chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku placki. Czytaj więcej

Pichceniomania
ROLADA A'LA PIZZA 133

ciasto urośnie, rozwałkowujemy go na stolnicy lekko podsypanej mąką na placek o wielkości około 40 x 40 cm. Na środku wykładamy przygotowany farsz i rozprowadzamy go po całym placku, zostawiając około 2 cm od brzegu. Na farsz wykładamy ser żółty starty na tarce o małych oczkach ( zostawiamy trochę sera do posypania na wierzchu rolady). Ciasto zwijamy, a następnie podwijamy

Kuchnia MagdaLeny
Placki budyniowe 287

Delikatne placuszki z posmakiem budyniu waniliowego. Z przepisu wychodzi 10 średniej wielkości placków (smażone pojedynczo na małej patelni). Masło rozpuścić. W misce wymieszać mikserem jajko, mąkę, rozpuszczone masło, mleko, miód

Bullio
Placki ziemniaczane z szynką 142

Dobry sposób na zagospodarowanie szynki, która poniewiera się po lodówce.  Użyłam szynki z filetów drobiowych.  Wyszła wzbogacona wersja zwykłych placków ziemniaczanych.  U mnie w wersji bezglutenowej ale można je oczywiście zrobić w wersji glutenowej. Składniki - na ok. 12 sporych placków: 5 średnich ziemniaków ok. 250 g szynki w kawałku lub w plasterkach 1 mała cebulka 1 jajko

Ze smakiem bez glutenu
Ciasto Mleczna Kanapka 159

miksujemy na małych obrotach. Następnie wsypujemy mleko w proszku i ucieramy. Ciasto Mleczna Kanapka: Biszkopt kroimy w poprzek i wykładamy na 1 placek, krem mleczny,przykrywamy drugim plackiem. Polewamy rozpuszczoną czekoladą 50 g z mlekiem ok. 5 łyżek. Robimy esy floresy i zajadamy się ze smakiem na następny dzień :) Smacznego :) Przepis zaczerpnięty z gazety dla kobiet

Różne smaki w kuchni
Cytrynowy krem, Bieszczady 183

kwiecień 2017) Gastronomia -> warto spróbować lokalnych przysmaków: pierogów nazywanych  warenyky , z kaszą gryczaną i serem wędzonym, placków ziemniaczanych z kiszoną kapustą i grzybowym sosem, czyli  łężni  lub fuczków oraz  babki ziemniaczanej  (2 placki ziemniaczane przełożone masą ... ziemniaczaną, czyli ziemniaki z ziemniakami, ale jakie dobre:).  Jeśli pijecie alkohol, to warte polecenia jest

Qlinarnie i Qlinarnie
Orzechowiec 164

włożyć do rondelka rozpuścić, wrzucić orzechy, mieszać aby masa się nie przypaliła, odstawić. Na drugim placku ciasta rozłożyć równomiernie masę orzechową, wstawić do piekarnika i piec tak jak pierwszy placek. Nie martwić się, że przy wyjmowaniu ciasto wydaje się z wierzchu jakby surowa, tak się dzieje za sprawą miodu, ale jak ostygnie będzie dobre. Masa: W szklance mleka rozrobić

kgwjanczewo