placki z cebuli - 1000 przepisów (strona:18/67)

Zapiekane bataty z boczkiem 167

papryka chili do smaku. serek kremowy o smaku - pomidory i bazylia. Przygotowanie: Bataty obieramy i trzemy na tarce jak na placki ziemniaczane, lub miksujemy bardzo drobno za pomocą robota.  Dodajemy do nich pokrojoną w drobną kostkę cebulę, jajko, mąkę, szczyptę cukru i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Szczypiorek drobno siekamy i mieszamy z masą ziemniaczaną. Formę

Moniki Smakołyki
Włoskie calzone 204

dzielimy na tyle części, ile chcemy przygotować "pierogów". Ja robię spore porcje, dlatego dzielę na 4 części. Po kolei rozwałkowujemy placki w kształcie koła, jedną część smarujemy przecierem pomidorowym połączonym z oliwą, a dalej wykładamy podsmażone pieczarki z cebulą, kurczaka, paprykę, można dodać też pomidora, kukurydzę.....co kto lubi. Wierzch posypujemy serem, przykrywamy drugą częścią ciasta i sklejamy dookoła

upichcic
Sos grzybowy z mięsem wieprzowym z szynki 168

kroimy. Pokrojone grzyby wsypujemy do garnka z wrzącą wodą i gotujemy przez 5 min. Następnie odcedzamy grzyby. Kolejno kroimy cebulę w gruba kostkę. Po 30 minutach duszenia grzyby i cebulę wsypujemy do garnka z mięsem. Całość solimy, pieprzymy, dodajemy vegety i dusimy pod przykryciem do momentu gdy mięso będzie wystarczająco miękkie. Ja duszę od 1-1,5 godziny w zależności(...)oleju(smalcu) pod przykryciem Cebulę kroimy w grubszą kostkę Po 30 min wrzucamy cebulę Wrzucamy odpowiednio przygotowane grzyby Po uduszeniu mięsa i grzybów. Zagęszczamy całość dodając wrzątku i mąki. Należy szybko mieszać podczas zagęszczania Na koniec dodajemy 2-3 łyżki śmietany. Mieszamy całość. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Sos zjadamy z ziemniaczkami lub z plackami ziemniaczanym przepis można

Sprawdzone przepisy kulinarne
Szpinakowe placki ziemniaczane 199

szczęście (bo nieudane też były) i przygotowałam z nim placki ziemniaczane. Tradycyjne też mi smakują, ale czasem trzeba sobie odmienić, choćby właśnie tym jednym składnikiem. Najlepsze ze śmietaną, sosem mięsnym lub grzybowym albo po prostu bez dodatków, takie chrupiące i pachnące :) Składniki: 10 większych ziemniaków 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 100g świeżego szpinaku baby(...)Wytworzoną i osadzoną na dnie naczynia skrobię ponownie dodajemy do startych ziemniaków a całą resztę wylewamy. Dodajemy posiekany drobniutko szpinak, cebulę i czosnek oraz jajko i mąkę. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Z tak przygotowanej masy smażymy na oleju cienkie placki. Podajemy z surówką, mięsem lub sosami

Kuchnia w czekoladzie
Placki z kaszy gryczanej i cukinii, z bryndzą 176

własnych się nie obyło a placuszki okazały się wilgotne w środku, chrupiące z wierzchu, sycące i pełne smaku. Godne polecenia! Placki z kaszy gryczanej i cukinii, z bryndza  2 szkl. nie palonej kaszy gryczanej, najlepiej rozgotowanej 1 cebula 2 jaja 1 cukinia 100 ml mleka 50 ml śmietany 18% 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1/2 szkl. maki pszennej(...)miski, dodajemy posiekaną cebulę i jajka. Mieszamy. Cukinię myjemy, pozbawiamy gniazda nasiennego a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Łączymy z kaszą. Dodajemy mleko, śmietanę, 2 łyżki pokruszonej bryndzy, posiekany czosnek, sól, pieprz, mąkę i przyprawy. Mieszamy. Ciasto przygotowujemy bezpośrednio przed pieczeniem by cukinia nie puściła wody, która mogłaby rozrzedzić ciasto. Placki smażymy na rozgrzanej patelni, na oleju

Dzieje kuchennej Wiewióry
Placki ziemniaczane 125

przygotowania: Obrać ziemniaki, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę drobniusieńko pokroić  w kosteczkę. Ziemniaki wymieszać z cebulą, roztrzepanymi jajkami, śmietaną  i mąką. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Śmietana w masie na placki powoduje, że te nie ciemnieją, zachowując estetyczny złoty kolor. Smażyć na złoty kolor na rozgrzanej patelni z olejem. Podawać gorące

Gosia gotuje
Bezglutenowe placki ziemniaczane 123

Tradycyjne placki ziemniaczane zawierają dodatek mąki pszennej. Przechodząc na dietę bezglutenową na jakiś czas musiałam z nich, z ogromnym żalem, zrezygnować.  Dopiero skomponowanie własnej mąki bezglutenowej sprawiło, że mogę ponownie cieszyć się chrupiącymi placuszkami ziemniaczanymi. Podaję przepis na szybkie, bezglutenowe placuszki ziemniaczane. Przepis jest w dużej mierze(...)ponieważ po prostu babcia nauczyła mnie ich robić:-) Składniki: 500 g surowych ziemniaków 1/2 małej cebuli sól pieprz 1 jajko 2-3 łyżki mąki bezglutenowej - w zależności od ilości wody z ziemniaków można dodać trochę mniej lub więcej Tradycyjne placki ścierane są na najostrzejszej tarce, co sprawia, że otrzymujemy surową pulpę ziemniaczaną. Ja oszczędzam swoje palce i czas

Ze smakiem bez glutenu
Placki Ziemniaczane - Najlepszy przepis 2420

Bryza,  Augusta, Gracja, Ibis, Tajfun, Gustaw.Poniżej znajduje się mój ulubiony i według mnie najlepszy przepis na placki ziemniaczane.Placki Ziemniaczane - Składniki: 4 duże ziemniaki2 cebulejajkołyżka mąki ziemniaczanejłyżeczka mąki pszennejsól pieprzPlacki Ziemniaczane - Sposób przygotowania:Ziemniaki i cebulę obieramy, a następnie ścieramy na tarce o małych oczkach. Następnie dodajemy jajko, mąkę pszenną, ziemniaczaną i doprawiamy solą

Słodka Strona
Placki ziemniaczane z sosem czosnkowo- koperkowym 136

Przepis znaleziony w książce o kuchni bałkańskiej :) Placki tradycyjnie, ale za to sos niecodziennie ! Składniki: 1 kg ziemniaków 2 białe cebule 2 jajka 2 łyżki mąki 1 łyżeczka soli pieprz do smaku olej do smażenia Składniki na sos: 100 gram śmietany 18% 1 pęczek koperku 4 ząbki czosnku Wykonanie: Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce razem z cebulą. Wbić jajka

Tradycyjna Kuchnia
Quesadillas z kurczakiem i nie tylko ... 210

starłam na tarce o grubych oczkach, koperek pocięłam. Rozłożyłam jedną tortillę, posypałam ją startym serem na ser poukładałam kurczaka, paprykę, cukinię, oliwki, cebulę, wszystko posypałam świeżym koperkiem i suszonym oregano. Ponownie posypałam serem. Tak przygotowany placek przykrywamy drugą tortillą. Na patelni rozgrzewamy odrobinkę tłuszczu i przekładamy na nią tak przygotowane tortille. Podpiekamy (ser się nam ładnie roztopi ), przewracamy

kruche babeczki
Placki ziemniaczane wytrawne 132

Placki ziemniaczane w mojej, słonej wersji. ok 1 kg ziemniaków 2 jajka 1 cebula 1 ząbek czosnku sól  pieprz łyżka mąki ziemniaczanej olej do smażenia Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na drobnej tarce. To samo zrobić z czosnkiem i cebulką. Dodać jajka, sól i pieprz. Całą zawartość zmiksować. Dodać łyżkę mąki ziemniaczanej. Smażyć na rozgrzanym oleju. Niektórzy lubią

Jemy Pijemy
Wytrawny placek z ricottą i grillowaną cukinią 106

Nadzienie: 250 gram ricotty 1 jajko 50 gram tartego parmezanu łyżeczka oregano Zawiń brzegi ciasta formując zakładki Zgrilluj cukinię Zgrilluj białą włoską cebulę Wstaw do piekarnika i piecz ok 50 minut w 190 stopniach  Porcje placka polałam octem balsamicznym i grubo mielonym czarnym pieprzem. Moja rada:    Jeśli ser rocotta jest dla ciebie mdły, dodaj fetę, będzie

AZgotuj!
Placuszki marchewkowe z gulaszem z kaczki 154

powstały te oto placuszki z dodatkiem chrzanu. Do tego uwielbiana przez nas kaczka z dodatkiem pieczarek i przyprawy do potraw chińskich. Składniki Placki: 500 g młodej marchewki 2 łyżki chrzanu ze słoiczka 1 jajko mąka cebula sól ,pieprz Gulasz: 500 g filetu z kaczki 250 g pieczarek por (biała część) łyżka przyprawy do potraw chińskich 2 ząbki czosnku łyżka

R'n'G Kitchen
Orkiszowe pierogi z ziemniakami i grzybami oraz "Niewinność" 213

Ziemniaki zmielić. Przegotowane grzyby rozdrobnić. Cebulę, ziemniaki i grzyby połączyć ze sobą. Doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Mąki orkiszowe wymieszać z solą. Wyrabiać ciasto, stopniowo dolewając gorącą wodę. Uważać, by się nie poparzyć! Ciasto po wyrobieniu powinno być elastyczne. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na cienki (2 mm) placek na blacie oprószonym mąką. Nie należy

Weekendy w domu i ogrodzie
Kąski z tortiili 869

Placki pszenne tortilla są niezwykle wdzięcznym "materiałem wyjsciowym" dla wielu potraw. W jednym z poprzednich przepisów proponowałam je z sosem pomidorowym i mięsem mielonym, a także jako "wrap" z kurczakiem i warzywami.  Dzisiaj chciałam Wam zaproponować je jako mini "kanapeczki". Każdy z nas może zrobić nadzienie do tortilli takie jakie sam najbardziej lubi, dopasowane indywidualnie do naszych aktualnych(...)łososia, koperek, kilka kropel soku z cytryny. Farsz 3: 2 łyżki majonezu wymieszane ze startym serem żółtym, 2 plasterki szynki, cebula, pomidor, kilka posiekanych oliwek, oregano. Przygotowanie: Tortillę smarujemy serkiem. Warzywa myjemy, kroimy w drobną kosteczkę. Wykładamy na placki. Szynkę kroimy w drobne paseczki. Posypujemy nią tortillę oraz serem żółtym startym na tarce. Doprawiamy oregano, solą czy pieprzem

Kuchnia Pełna Pasji