Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, zawijamy i odstawiamy na ok. 20 minut do lodówki. FARSZ: Mięsa mieszamy, dodajemy posiekaną cebulę, pietruszkę oraz majeranek. Wlewamy kefir i doprawiamy do smaku. CAŁOŚĆ: Schłodzone ciasto ponownie wyrabiamy, odrywamy kawałek, wałkujemy na cieniutki, okrągły placek . Na połowę nakładamy porcję farszu ( ok. 1 cm ), zamykamy drugą połową i zalepiamy pierogi. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju
Ostra na Słodkołyżeczki soli 50 g drożdży 5 łyżek oliwy 0,5 szklanki ciepłej wody 1 ząbek czosnku oregano Składniki na sos: 1 szklanka pasaty pomidorowej (przecieru pomidorowego) 0,5 małej cebuli oregano zioła prowansalskie sól pieprz + ulubione składniki, u mnie: 1 kulka mozzarelli, czarne oliwki, kabanosy (kiedy potnie się je na cienkie kawałki wyglądają jak mini salami :) ), bazylia do dekoracji(...)Mieszamy wszystko razem i zarabiamy ciasto. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na blacie na cienki placek podsypując w razie potrzeby mąką. Wycinamy krążki o średnicy około 10 cm i wykładamy nimi foremkę na muffinki nasmarowaną wcześniej oliwą z oliwek. Całość odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na oleju. Dodajemy pomidory, sól, pieprz i gotujemy
Ciastkozercycały czas mieszając. Czosnek i zieloną część zieloną dymki (liście) kroimy w cienkie plasterki(2-3 mm), a cebulę z dymki w drobną kostkę. Resztę zieleniny posiekać i wymieszać z czosnkiem i pokrojoną dymką. Wszystko połączyć razem i dokładnie wymieszać. Placki można smażyć w piekarniku lub na patelni. ⇒ do smażenia na patelni możemy użyć tłuszczu koksowego lub oleju
rozgotowanadanie z wykorzystaniem dyni. Dzień wcześniej gotowałam zupę-krem dyniową i została mi trochę dyni. Chciałam zrobić placki, ale zrezygnowałam. Powstała więc zapiekanka makaronowa tymbardziej, że miałam jeszcze mielone mięso. Składniki: 250 gramów mięsa mielonego wieprzowego 1/4 dyni 1 cebula 1/2 kalafiora 300 gramów suchego makaronu - kształt wedle uznania 2 jajka 250 ml jogurtu naturalnego 40 gramów sera
Szczęśliwa kuchniaSzybka i sycąca wersja zwykłych placków ziemniaczanych. Dałam do nich to co miałam w lodówce i wyszło smaczne danie :) Składniki: 1 kg obranych ziemniaków 2-3 małe cebule 3 łyżki mąki pszennej 3 jajka 200 g kiełbasy 100 g sera żółtego majeranek od Skworcu sól pieprz olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Kiełbasę kroimy w kostkę, ser żółty ścieramy
Na Ciasteczkowych Papierachstron na złoty kolor na maśle z odrobiną oliwy. Ostudzoną pokrój skośnie w plasterki . Paprykę pokrój w paseczki, cebule w pół plastry i poszatkuj natkę pietruszki. Wszystkie te składniki przełóż do misy, dodaj 2-3 łyżki sosu czosnkowego i wymieszaj. Placki tortilli przekrój na pół,każdą połówkę zwiń w rożek i napełnij sałatką. Gotowy rożek zepnij wykałaczką aby podać
Mechanik w kuchnidanie z wykorzystaniem dyni. Dzień wcześniej gotowałam zupę-krem dyniową i została mi trochę dyni. Chciałam zrobić placki, ale zrezygnowałam. Powstała więc zapiekanka makaronowa tymbardziej, że miałam jeszcze mielone mięso. Składniki: 250 gramów mięsa mielonego wieprzowego 1/4 dyni 1 cebula 1/2 kalafiora 300 gramów suchego makaronu - kształt wedle uznania 2 jajka 250 ml jogurtu naturalnego 40 gramów sera
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comZiemniaki ugotować i wystudzić. 2. Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki. Usmażyć na złoty kolor. 3. Ziemniaki, cebulę oraz twaróg przepuścić przez maszynkę do mielenia. Doprawić solą i pieprzem. 4. Wyrobić ciasto z podanych składników. Rozwałkować na dość cienki placek, wyciąć kółka za pomocą szklanki. Skleić pierogi. 5. Gotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju
A Ty Smakuj Mniemięsa z kurczaka dodajemy 25-30 dkg wieprzowego mięsa mielonego.Jedno i drugie mięso oraz marchew i cebulę mielimy przez maszynkę.Dodajemy jedno jajko, sól, pieprz, ewentualnie warzywko i wyrabiamy na jednolitą masę. Przygotowane wcześniej ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy krążki. Wypełniamy je farszem a brzegi modelujemy według uznania i fantazji.Układamy w foremkach
Maminek kulinarnydrożdży świeżych 150 g ciepłej wody 100 g letniego mleka 400 g mąki pszennej 1 łyżeczka miodu 5 łyżek oliwy z oliwek 1,5 łyżeczki soli Nadzienie: 1/2 cebuli 1 łyżka oleju rzepakowego 50 g kaszy jęczmiennej 1/2 czerwonej papryki 1/2 młodego ogórka zielonego sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 1 roztrzepane jajko do wysmarowania bułeczek Przygotowanie(...)dłoniach na placek i umieścić na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstępy między plackami powinny być spore- bułeczki mocno urosną. Odstawić na 30 minut do napuszenia. W międzyczasie przygotować nadzienie: Kaszę jęczmienną ugotować jak zaleca się na opakowaniu, ostudzić. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oleju. Ogórek obrać, drobno pokroić wraz z papryką. Warzywa i kaszę dodać
Nastoletnie Wypiekaniecytryny sól do smaku koperek (opcjonalnie) Wykonanie: Ziemniaki szoruję, obieram i ścieram na tarce jarzynowej o drobnych oczkach lub malakserem z tarczą ziemniaków.Odciskam nadmiar soku. Cebulę obieram i także ścieram na drobnej tarce. Mieszam z ziemniakami. dodaje sól, pieprz i po trochu mąki, by ciasto nie było za twarde. Mieszam dokładnie ciasto, rozgrzewam olej i smażę niewielkie(...)mieszam ze sobą, czosnek przepuszczam przez praskę, dodaję do sosu. Doprawiam solą i sokiem z cytryny. Koperek myję, osuszam i siekam. Na talerzu kładę kilka placków, dip nakładam po między plackami. Po wierzchu posypuję posiekanym koperkiem i gotowe. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchenchcę Wam pokazać, do czego można wykorzystać leśne grzyby. Z pierwszych tegorocznych zbiorów przygotowałam rarytas dla miłośników pierogów i polskiej kuchni, a mianowicie pierogi z surowymi ziemniakami smażonymi z cebulą i borowikami. Polecam gorąco... Ciasto: 3 szklanki mąki luksusowej lub poznańskiej1 jajko3 łyżki olejułyżeczka soli 2/3 szklanki bardzo ciepłej wody Nadzienie: 1 kg mączystych ziemniaków250 g świeżych borowików lub podgrzybków2(...)masło klarowane do okraszenia Ziemniaki zetrzeć na tarce jak na placki, osączyć na sitku. Wyłożyć na szeroką i głęboką patelnię . Posolić i przyprawić obficie pieprzem oraz odrobiną kminku, dusić do miękkości . Dolewać co jakiś czas mleko, by zgubić nieco smak surowych ziemniaków. Odparować płyn, ostudzić. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce klarowanego masła. Grzyby oczyścić i pokroić
Czerwień i błękitsosie. Danie wyszło zgodnie z założeniem i będzie częściej gościć na naszym stole. Składniki: placki Szklanka kaszy jęczmiennej wiejskiej 2 szklanki wody Sól Po ugotowaniu: 2 jajka 2 łyżki mąki 2 łyżki bułki tartej Sól Pieprz olej Gulasz 500 gram piersi z kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku Garstka grzybów suszonych 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 50 ml śmietany(...)kurczaka kroimy jak do gulaszu i dodajemy : sól, pieprz i łyżeczkę oleju. Pozostawiamy na chwilę do zamarynowania. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy pod przykryciem ( kasza powinna być kleista ). Cebulę kroimy, przesmażamy na oleju, dodajemy pierś z kurczaka. Razem dalej smażymy. Dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę. Po chwili dodajemy grzyby i wodę z moczenia grzybów. Dusimy pod przykryciem ( gdyby płyn
Smaki EwyPlacki ziemniaczane znajdują się w ścisłej czołówce moich ulubionych. Zdarza się, że nie robię tradycyjnych placków i wtedy dołączam do nich ulubione dodatki. Takim dodatkiem jest cukinia, która sprawia, że smak jest delikatniejszy. Podawane z jogurtem naturalnym i świeżym posiekanym szczypiorkiem są pysznym obiadowym letnim daniem. Składniki: 5 ziemniaków 2 średnie cukinie cebula 1 duże jajko 3-4 łyżki(...)myjemy. Cebule ścieramy na drobnych oczkach tarki, zaś ziemniaki z cukinią na grubszych (cukinii nie obieramy ze skórki). Wbijamy jajko oraz wsypujemy mąkę. Dokładnie mieszamy ciasto i doprawiamy je do smaku przyprawami. Smażymy na odrobinie oleju z obu stron do zarumienienia. Jogurt wlewamy do miseczki. Szczypiorek drobno siekamy i delikatnie solimy. Łączymy go z jogurtem i podajemy do placków. Smacznego
ChilliJemy1,5 kg ziemniaków 100 g słoniny wędzonej 100 g bundzu (ser górski) 1 cebula duża sól pieprz 1 jajko 3/4 szkl mąki 1 łyżeczka proszku
Gotowanie jest łatwe