możemy podać jako oddzielne danie w połączeniu z gnocchi, kopytkami, kluskami śląskimi lub jako dodatek np. do placków ziemniaczanych. W każdej postaci gulasz będzie smakował wyśmienicie tworząc przepyszne, i pożywne danie. Gulasz z Karkówki - Składniki: ok. 500 g karkówki 1 duża cebula 3 duże ząbki czosnku 4 liście laurowe ok. 7 kuleczek ziela angielskiego kilka ziarenek całego pieprzu (najlepiej
Słodka StronaWeekend… to taki czas, na który naiwni rodzice czekają z utęsknieniem. Snują wizje, jak to sobie pośpią dłużej, a jak już się wyśpią, to poleniuchują
gotować!marchewką z jogurtem i miodem Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach Pierogi z mięsem, cebulą i marchewką Sadzone z marchewką na gęsto i z kuskusem Surówka z marchewki z czarnuszką Surówka z marchewki z jabłkiem i orzechami włoskimi Placki ziemniaczane z kremowym serkiem, czarnuszką i ostrą papryką Sałatka z fasoli i ciecierzycy Sałatka z fasoli z suszonymi
Moja smaczna kuchniapatelni i usmaż mięso - odsącz z nadmiaru tłuszczu i wrzuć do miski. W tym czasie pokrój cebulę, paprykę i pomidory w drobną kostkę - dodaj do kurczaka i wymieszaj. Składniki na ciasto wymieszaj mikserem dodając płaską łyżeczkę ziół - smaż (na cienkie placki) z obu stron tak, aby się lekko zarumieniły. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. Naleśniki napełnij farszem
Alutka-Gotujeplacków... Idealnie komponują się ze świeżymi warzywami lub lekkim sosem. Kabaczka możecie zastąpić cukinią oraz dodać ulubione zioła, ale zapewniam, że poniższa wersja jest pychaaaa i nie trzeba jej przerabiać! Sami spróbujcie! (około 18 sztuk) 125g mieszanki "Ziarna Inków" (*) 200g kabaczka (waga po obraniu) 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej (płaskie) 2 łyżki parmezanu (startego) 1 cebula (mała(...)Następnie mieszankę odcedzić i przełożyć do większej miski. Cebulę z czosnkiem drobno posiekać i podsmażyć na maśle. Kabaczka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i za pomocą łyżki stołowej - wykładać niewielkie porcje ciasta (tak jak na placki ziemniaczane). Placuszki smażyć z obu stron na złoty
Di gotujeliści ściąć ostrym nożykiem grube nerwy. Farsz: Kiszoną kapustę opłukać, odcisnąć, poszatkować i przesmażyć. Kiełbasę i obraną cebulę pokroić w drobną kostkę, wrzuci na rozgrzany olej i smażyć do czasu zeszklenia cebulki. Obrane i umyte ziemniaki zetrzeć na tarce (jak na placki) i odcisnąć. Przełożyć do miski, dodać do nich kapustę, kiełbaskę, cebulkę oraz sól, pieprz, majeranek i maggi
Nie tylko w kuchnipotrawy mogą być punktem wyjścia do ciekawych kulinarnych eksperymentów.========================================================= składniki: 1 główka kapusty 70dkg ziemniaków 1 duża cebula 1 jajko pół szkl.śmietany pół.szkl. bulionu z drobiu,lub grzybowego majeranek sól, pieprz sposób zrobienia..... Ziemniaki obrać i przygotować jak do placków ziemniaczanych, czyli zetrzeć na tarce ,cebulkę posiekac ,podsmażyc na tłuszczu .Wszystko razem wymieszać z jajkiem i przyprawami.Z kapusty
w mojej kuchniwersje przyrządzania placków ziemniaczanych znam od dawna. Jeśli tylko potrzebuję na drugie danie około 11-12 małych placuszków to właśnie korzystam z tego przepisu. Dostałam go jakiś czas temu od znajomej i chętnie dzielę się nim z Wami :) Warunkiem szybkiego przygotowania ciasta na placuszki jest posiadanie miksera. Składniki : 4-5 średnich ziemniaków 1 mała cebula 1 jajko(...)pokroić w plasterki, cebulę również Do miksera włożyć ziemniaki i cebulę, wlać mleko, wsypać odrobinę soli i wszystko zmiksować Dodać do tego jajko, mąki i ponownie zmiksować, konsystencja powinna być dość gęsta, tak jak widać powyżej Smażyć na patelni z dwóch łyżek ciasta małe, cienkie placuszki, na rumiano z obu stron. Moje uwagi: Ciasto na placki ziemniaczane przypomina
Proste Potrawyplasterki na 1 tortille 1 sałata masłowa 3 łyżki octu 3 łyżki oliwy z oliwek 500 g pieczarek 1 serek topiony 100 g kremowy 1 duża cebula 1 łyżka oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Sałatę myjemy i rwiemy. Przekładamy do miski, zalewamy octem i oliwą. Odstawiam do momentu aż nam się(...)minut. Pieczarki i cebulę myjemy Cebulę drobno siekamy a pieczarki kroimy na kawałki, plasterki Dodajemy na rozgrzana patelnię z dodatkiem 1 łyżki oliwy i smażymy. Gdy pieczarki całkiem zmiękną dodajemy do nich serek topiony. Gdy serek się całkiem rozpuści doprawiamy solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni kładziemy placki tortilli z farszem
ClauditteMissCookingpapryki pokrojonej w kostkę ½ żółtej papryki pokrojonej w kostkę ½ czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę 150-200 g startego sera Cheddar 4 tortille 22-25 cm Tortillę położyć na rozgrzanej na średniej mocy patelni (bez tłuszczu). Posypać ¼ sera. Na serze rozłożyć połowę pozostałych dodatków, znowu posypać ¼ sera. Przykryć 2 plackiem, lekko docisnąć łopatką. Gdy ser się rozpuści delikatnie obrócić na drugą(...)stronę, jeszcze chwilę podgrzać. Zdjąć z patelni, pokroić na trójkątów. Powtórzyć to samo z kolejnymi plackami. Quesadillas można podawać z guacamole, pico de gallo lub inną ostrą salsą,a na złagodzenie smaku polecam gęstą śmietanę doprawioną odrobiną soku z limonki i solą. Marynata do mięsa: 350 g piersi kurczaka 1 łyżeczka czerwonej papryki mielonej ½ łyżeczki mielonego kuminu duża szczypta
Pełny talerzwysmarowania blachy- płaska mała łyżeczka Składniki na farsz: sos pomidorowy do pizzy - przepis na blogu TUTAJ 150 g drobno krojonego sera mozzarella 2 małe dojrzałe pomidory 1 mała cebula czerwona 1/2 łyżeczki oregano Przygotowanie pizzy: Przygotowujemy sos pomidorowy według przepisu na blogu. Trwa to godzinę. W międzyczasie, gdy sos się gotuje, przygotowujemy ciasto i składniki na farsz. Do miski wsypujemy(...)tego wykorzystuję pędzelek kuchenny. Z ciasta, po wyrośnięciu, formujemy placek. Możemy to zrobić w dłoniach, rozprowadzając na blaszce, lub rozwałkować i dopiero przełożyć na blachę. Na ciasto wykładamy sos pomidorowy i go równomiernie rozprowadzamy. Następnie rozkładamy ser mozzarella. Na koniec kładziemy plasterki pomidorów i cebulę pokrojoną w piórka. Całość posypujemy oregano. Tak przygotowaną pizzę wkładamy na dolną półkę nagrzanego
Smak mojego domusamej patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, solimy. Gdy się zeszkli dodajemy pieczarki i smażymy razem jeszcze chwilę. Studzimy. W misce dokładnie mieszamy śmietanę, jajka, fetę, sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Pomidorki kroimy na połówki. Szparagi kroimy wzdłuż, a następnie na pół. Wyjmujemy ciasto z lodówki. Rozwałkowujemy je na placek o średnicy większej niż forma tarty. Wykładamy formę ciastem, dokładnie(...)zsunęło się z boków formy). Spód dziurkujemy widelcem. Pieczemy tartę ok. 8 minut, aż będzie lekko rumiana. Wyjmujemy ciasto z piekarnika. Układamy farsz: Na samym dnie kładziemy pieczarki z cebulą. Zalewamy masą ze śmietany, jajek i sera. Układamy szparagi, pomidorki koktajlowe, kawałki sera brie i gałązki rozmarynu. Pieczemy ok. 30 minut. Smacznego
OstryKęssamej patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, solimy. Gdy się zeszkli dodajemy pieczarki i smażymy razem jeszcze chwilę. Studzimy. W misce dokładnie mieszamy śmietanę, jajka, fetę, sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Pomidorki kroimy na połówki. Szparagi kroimy wzdłuż, a następnie na pół. Wyjmujemy ciasto z lodówki. Rozwałkowujemy je na placek o średnicy większej niż forma tarty. Wykładamy formę ciastem, dokładnie(...)zsunęło się z boków formy). Spód dziurkujemy widelcem. Pieczemy tartę ok. 8 minut, aż będzie lekko rumiana. Wyjmujemy ciasto z piekarnika. Układamy farsz: Na samym dnie kładziemy pieczarki z cebulą. Zalewamy masą ze śmietany, jajek i sera. Układamy szparagi, pomidorki koktajlowe, kawałki sera brie i gałązki rozmarynu. Pieczemy ok. 30 minut. Smacznego
OstryKęsjest bardzo cienkie, ciasto drożdżowe ledwo otacza mięsne nadzienie. Składniki na 5 placków: Ciasto 2 szklanki mąki pół szklanki letniego mleka pół szklanki jogurtu naturalnego (gęstego) 1 łyżeczka cukru pół łyżeczki soli 8g drożdży suchych Nadzienie 500g mięsa mielonego wieprzowego 8 ząbków czosnku 1 cebula szalotka pęczek kolendry sól pieprz 1 łyżeczka kurkumy Drożdże wsypujemy do mleka, mieszamy(...)formujemy kulki. Porcję ciasta rozwałkowujemy, na środek kładziemy kulkę mięsa, lekko rozpłaszczamy i składamy ciasto tworząc kopertę. Przygotowaną sakiewkę oprószamy mąką z obu stron i rozwałkowujemy na cienki placek. Kubdari smażymy pod przykryciem, uprzednio rozpuszczając łyżkę masła. Smażymy na małym ogniu, a po około 8 minutach obracamy placek na drugą stronę
Gotowanie i blogowanieIdealne! Polecam :) Ciasto na pierogi: 2 szklanki mąki 3 łyżki oliwy sól gorąca woda Farsz: 1 kg łopatki marchew pietruszka kawałek selera korzeniowego liść laurowy ziele angielskie 3 cebule jajko sól pieprz wywar jarzynowo-mięsny Wykonanie: Mięso oczyszczam i gotuję razem z warzywami i przyprawami, aż będzie miękkie. Wyjmuję, studzę, przepuszczam przez maszynkę do mięsa razem z ugotowanymi warzywami. Doprawiam(...)mięsna odstawiam. Składniki na cisto zagniatam, rozwałkowuję cienki placek, wykrawam szklanką krążki, na każdy nakładam po łyżce farszu i zlepiam brzegi. W dużym garnku zagotowuję wodę z odrobina soli i wrzucam partiami pierogi na wrzątek. Czekam, aż wypłyną i gotuję 5-8 min, wyławiam łyżką cedzakową, układam na talerzach. Cebule kroję w kostkę, podsmażam na tłuszczu, nakładam pierogi
Bea(u)ty kitchenkulki o średnicy około 2 centymetrów. Podsypujemy powierzchnie mąką i wałkujemy kulki na placki o średnicy około 15 centymetrów, przecinamy go na pół. Składniki na nadzienie: - 500 gram mielonego mięsa - 250 gram zielonego groszku (najlepiej świeżego) - 25 gram ghee (zastąpiłam masłem klarowanym) - 2 cebule - 2 ząbki czosnku - 2 łyżeczki kolendry - 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru - 1/2 łyżeczki chilli
Życie zamknięte w smaku