placki z cebuli - 1000 przepisów (strona:34/67)

Maminkowe zapiekanki z mięsem lub bez, z warzywami i jajkiem 184

marchewkę. Na drobno kroimy szczypiorek. Ziemniaki, marchew, ogórek i szczypiorek mieszamy. Czosnek i cebulę ścieramy na drobnych oczkach i dodajemy do mięsa. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, dodajemy szczyptę czosnku niedźwiedziego i dokładnie mieszamy. Ceramiczne foremki natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Z mięsa formujemy placki. Plackami wykładamy dna i brzegi foremek. Uzupełniamy warzywami. W wersji bez mięsa

Maminek kulinarny
#18 Placki z cukinii na słono i słodko 134

ilość porasta każdy krzaczek ;). Obie wersje polecamy z jogurtem lub gęstą śmietaną :). Wytrawne placki z cukinii Składniki: 1 duża cukinia (1,5 kg) 2 duże lub 3 małe jajka ok. pół szklanki mąki 3 łyżki mąki ziemniaczanej Łyżka oleju Sól, pieprz Dodatki: posiekana nać selera, cebula, dowolne zioła, pokrojona papryka...  Przygotowanie: Cukinię obrać, jeżeli jest starsza usunąć nasiona

Kuchnia w szuwarach
CHRUPIACE PLACKI ZIEMNIACZANE Z ZURAWINA I SEREM 145

moje placki ziemniaczane:) A więc placki ziemniaczane, twarożek no i koniecznie mus z żurawiny ( znajdziecie na niego przepis na końcu tego posta, zobaczycie jakie to proste :) Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca  na Winiary.pl SKŁADNIKI:  1kg ziemniaków (najlepiej mącznych) - obranych i pokrojonych na kawałeczki 1 duża cebula - obrana i pokrojona w ćwiartki(...)płatków owsianych. Nadmiar zebranego na powierzchni płynu można również usunąć łyżką. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, łyżką kładziemy porcje ciasta, delikatnie spłaszczamy - smażymy na złocistobrązowy kolor z obu stron. Usmażone placki osączamy na papierowym ręczniku. DOMOWY TWAROŻEK SKŁADNIKI : 250g półtłustego sera twarogowego około 2-3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 3 łyżki posiekanego szczypiorku 2 główki rzodkiewki - posiekane sól i spora

Moja Książka Kucharska
Pizza, najlepsze przepisy 366

się na całym świecie. W wersji podstawowej to płaski placek z wytrawnego ciasta drożdżowego (focaccia), posmarowany sosem pomidorowym, posypany tartym serem i ziołami, pieczony w bardzo mocno nagrzanym piecu. Pizzę podaje się na gorąco, można ją jeść też na zimno. Ja przygotowuję pizzę z różnymi dodatkami, wykorzystuję m.in. pieczarki, cebulę, pomidory, oliwki, wędlinę i sery, formuję ją zaś różnie(...)mini pizza z pomidorami i serem mozzarella to idealna przekąska, Ciasto do pizzy posmarowałam domową pastą paprykową, ale może to być też sos pomidorowy, czy zwykły ketchup. Aby placki pizzy były równe wykroiłam je przed upieczeniem specjalna foremką. Paluchy a’la pizza to drożdżowy wypiek ze „zwariowanego ciasta” do wszystkiego, nazywanego w oryginale Crazy Dough for Everything. Przekąska

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tortilla z kurczakiem, warzywami i sosem majonezowo-musztardowym 133

window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Zapracowanie zrekompensowałam sobie ostatnio pyszną tortillą. Pamiętacie jeszcze, jak podawałam przepis na pełnoziarniste placki tortilla ? Przepraszam Was bardzo - dajecie mi odczuć obrazę spadkiem wyświetlalności. Mam nadzieję, że kiedyś wszystko wróci do normy :) TORTILLA Z KURCZAKIEM, WARZYWAMI I SOSEM MAJONEZOWO-MUSZTARDOWYM Składniki na farsz mięsny(...)smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Składniki na farsz warzywny: - 1/2 sałaty lodowej - kukurydza z puszki (opcjonalnie) - pomidor - cebula Przygotowanie farszu warzywnego: Wszystkie warzywa myjemy, osuszamy i kroimy. Sałatę kroimy na kawałki mniejsze, niż kciuk. Pomidory w plasterki lub półplasterki. Cebulę w piórka. Składniki na sos majonezowo-musztardowy: - 4-5 łyżek majonezu - 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej lub dijon - 2 łyżeczki

Życie zamknięte w smaku
Chlebowe placki 134

inny trzymał miske z mąką i wyrabiał ciasto , potem każdy dostawał kawałek ,rozklepywał go na cienki placek i biegł do swojej kuchni i piekl na blasze kuchenki.Z gotowym plackiem wracało się na podwórze i razem jedliśmy.  Z biegiem lat trochę zmodyfikowałam nasz przepis i piekę je do dziś . Są nie zastąpione w podróży jako przekąska, na wycieczce(...)pieczywo. Są świetne na ciepło i na zimno.   Składniki 1 szklanka mąki 1 łyżka oliwy 1/2 szklanki gorącej wody sól do smaku ok. 1/2 płaskiej łyzeczki 1 mała cebula 3 pieczarki 1/4 papryki oliwa do smażenia Zamiast pieczarek i papryki może być coś innego np. por, cukinia,kabaczek Wykonanie  Umyte warzywa kroje w kostkę i podsmażam na rozgrzanym

Eli Gotowanie
Pierogi z surowych ziemniaków 172

farsz 2 kg surowych ziemniaków  2 średnie cebule  1 ząbek czosnku  1 łyżeczka pieprzu czarnego  1 łyżeczka pieprzu ziołowego 2 łyżki skwarek ze smalczykiem  sól według uznania  Wykonanie  Ziemniaki obieram i dokładnie myję , następnie ścieram ziemniaki na drobno jak na placki ziemniaczane , następnie dodaję posiekaną cebulkę z czosnkiem , doprawiam do smaku solą

Mój Smak
Idealne placki ziemniaczane 184

cukier - ale to już wersja dla chudzielców ;) Moja mama podawała też placki ziemniaczane z sosem grzybowym, jako dziecko nie spotkały się jednak z moim uznaniem, ale dziś czemu nie ;)  Składniki na ok 4 porcje Czas przygotowania: 30 min 1 kg ziemniaków 1 średniej wielkości cebula 1 jajko sól, pieprz ok 2  łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej olej

Słodki Kompromis
Tarta z kapustą i grzybami (drożdżowa) 119

usunąć przyprawy (poza majerankiem oczywiście ;) ). Śliwki pokroić dodać razem z grzybami i cebulą do kapusty. Wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Tarta Dno formy do tarty 25-26 cm z wysokim brzegiem (lub tortownicy) wyłożyć papierem do pieczenia. 1/4 ciasta odłożyć, resztę rozwałkować na placek. Wyłożyć nim dno i boki formy. Nałożyć farsz i zagiąć dookoła boki

Pełny talerz
Pizza libańska. 173

samej patelni podsmażyć  do zbrązowienia wołowinę (na większym ogniu) i dodać do cebuli. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dodać do mięsa i cebuli. Dodać przepołowione pistacje, kumin, paprykę, tymianek, natkę, passatę i sól do smaku.  Dobrze wymieszać. W dużej misce wymieszać mąkę z solą i drożdżami. Zrobić pośrodku dołek i wlać oliwę(...)ciasta okrągły cienki placek. Z podanej ilości powinny wyjść dwa - około 25 cm. Wyłożyć farsz na ciasto i przenieść całość na rozgrzaną blachę na najniższym położeniu. Piec krótko - około 5 do maksimum 10 minut. Gorącą pizzę skropić obficie syropem z owoców granatu i posypać dodatkową natką pietruszki (lub kolendry) i (opcjonalnie) cieniutko posiekaną czerwoną cebulą. Można również pokruszyć ostry

zadanie-gotowanie
Pizza 169

ciasta było troszkę za dużo jak na nasz gust). Placki układać na blasze wyłożonej natłuszczonym papierem, posmarować sosem pomidorowym (pomidory w puszce rozgnieść na puree i dodać przyprawy, przede wszystkim bazylię). Na sos wyłożyć ulubione składniki (np. mozzarellę, salami, szynkę, paprykę, kukurydzę, pieczarki, cebulę, oliwki). Piec w 200 C przez 20 minut (czym cieńsza pizza, tym czas pieczenia krótszy

Przepysznik - BLW i nie tylko
Drożdżowy pieróg z kurkami, cukinią i mięsem mielonym 160

łyżce masła około 5 minut. Na oleju szklimy posiekaną w kostkę cebulę oraz czosnek, po chwili dodajemy mięso mielone, oprószamy przyprawami, smażymy 6-8 minut, po czym dodajemy cukinię i kurki, dusimy kolejne 3 minuty, odstawiamy do wystygnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8-10 okrągłych placków, nakładamy na środek farsz, brzegi podnosimy do góry, i zlepiamy na końcach

Wanilia i Kardamon
Krokiety z mięsem 190

mąki - masło klarowane Przygotowanie naleśników: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Smażymy możliwie cienkie placki na minimalnej ilości masła klarowanego (dla smaku). Składniki na farsz: - 400 gram policzków wołowych (albo innej części wołowiny) - 600 gram szynki wieprzowej (albo innej części wieprzowiny) - pół pora - 1 pietruszka - kawałek selera - 2 cebule - pęczek szczypiorku - 2 liście laurowe - ziele angielskie - majeranek - masło - sól - pieprz Przygotowanie

Życie zamknięte w smaku
Placki z kapusty włoskiej 119

Placki wyglądem przypominające ziemniaczane, jednak z ziemniakiem nie mające nic wspólnego. Głównym składnikiem jest bowiem kapusta włoska. Polecam, naprawdę pyszne! Składniki: 1 główka włoskiej kapusty 1 czerstwa bułka ½ szklanki mleka 2 łyżki masła 1 cebula 2 jajka 1 szklanka kaszy manny sól do smaku pieprz ziołowy do smaku olej do smażenia Przygotowanie: Kapustę pokroić i ugotować w osolonej wodzie

Tradycyjna Kuchnia
Placuszki z kabaczka i koperku 177

Dziś zapraszam na pyszne placuszki z kabaczka, podane z sosem czosnkowym.                              

Kuchnia Danusi

Proponowane wyszukiwania