cebule 2 ząbki czosnku 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej olej do smażenia czarny pieprz sól przepis Obrane ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o małych oczkach, do masy ziemniaczanej dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, odsączoną z zalewy kukurydzę i mąkę pszenną, całość doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i dokładnie mieszamy. Na patelni z rozgrzanym tłuszczem smażymy placki
Smakowite Daniaskładniki na 6 porcji 6 placków tortilli ( przepis tutaj) 500 g mielonej wołowiny 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka pomidorów krojonych 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 czerwona papryka 2 cebule 2 ząbki czosnku olej do smażenia 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki szczypta ostrej papryki czarny pieprz sól przepis Obraną cebulę drobno siekamy a czerwoną paprykę kroimy(...)kostkę. Do garnka z niewielką ilością rozgrzanego tłuszczu wrzucamy posiekaną cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko rumienimy krótką chwilę od czasu do czasu mieszając. Do zrumienionej cebuli i czosnku dodajemy mielone mięso i wszystko chwilę podsmażamy. Do podsmażonego mięsa dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i wszystko mieszamy, następnie dodajemy pokrojoną paprykę oraz odsączoną z zalewy kukurydzę
Smakowite DaniaSkładniki: 250 g mąki pszennej typ 500, 25 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 1 jajko, 1/2 szklanki letniego mleka, 3 łyżki oleju rzepakowego, 2 łyżeczki maku, 3 duże cebule, 7 łyżek startego żółtego sera. Przygotowanie: W małej salaterce rozcieramy drożdże z cukrem. Dodajemy 1 łyżkę mąki i połowę letniego mleka. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce(...)wyrośnięcia. Następnie ciasto dzielimy na 7 części. Z każdego kawałka formujemy kulkę i rozpłaszczamy dłonią. Układamy takie placki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku szklanką odciskamy kółko i w to miejsce nakładamy po 2 łyżeczki ostudzonego farszu z cebuli. Posypujemy startym serem. Brzegi bułki smarujemy mlekiem. Na koniec posypujemy makiem wszystkie bułeczki. Odstawiamy jeszcze na 20 minut
Aga w kuchniformie placków, są one doskonałym zamiennikiem placków ziemniaczanych - pewnie zdrowszym. Placuszki te świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. W domu podaję je z kleksem z jogurtu. Można je podać również z jakimś pysznym sosem np. koperkowym. Przepis na placuszki z cukinii. Składniki: 1 średnia cukinia, 2 jajka, 1 cebula, 2 łyżki jogurtu naturalnego(...)dokładnie odcisnąć cukinię. Do tak przygotowanej cukinii dodajemy poszatkowaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, jogurt, starty ser, mąkę, koper oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Gdy ciasto jest zbyt luźne możemy dodać jeszcze mąki. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć placuszki na złoty kolor. Usmażone placki przełożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć je od nadmiaru
Pani domowaszybko ciemniały) Mieszamy starte ziemniaki z mlekiem. Dodajemy jajko, mąkę pszenną i kartoflaną, ścieramy na tarce o średnich oczkach cebulę i dodajemy przyprawy. Wszystko dokładnie razem mieszamy i od razu smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. W wersji bezmięsnej do placków zrobiłam sosik jogurtowy ze szczypiorkiem z odrobiną soli i cukru oraz sałatkę z roszponki i pomidorów polaną tym właśnie
Kulinarne przemysleniapokrojone wcześniej papryki, cebulę, czosnek i fasolę. Teraz musisz mieszać praktycznie cały czas. Czosnek nie może się przypalić, a cebula ma się zeszklić. Jak uznasz, że zawartość patelni ma już dość, odstaw na bok. Teraz zajmiesz się tortillami. Połóż placek przed sobą na desce do krojenia i wyobraź sobie wpisany w niego kwadrat. Wytnij go. Teraz weź ten kwadrat
manslogblogszybko się je robi, a do tego fajnie smakuje. Też robicie takie domowe tortille? :) Składniki na 4 szt.: 4 placki tortilli ok. 300 g piersi z kurczaka przyprawa gyros 1 pomidor 0,5 średniego ogórka wężowego 0,5 czerwonej cebuli 0,5 małej główki sałaty lodowej garść rukoli sos czosnkowy: mały, gęsty jogurt naturalny, 2 duże ząbki czosnku, kopiasta
Simply Foodsoli, rozdrobniony tłuszcz i mielone orzechy wyrobić na gładko, schłodzić (30minut). Brukselkę gotować 10 minut w osolonej wodzie, odcedzić. Cebulę pokroić, podsmażyć na oleju. Ser zetrzeć. Resztę jajek wymieszać ze śmietaną, musztardą, serem, solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować na placek miedzy 2 warstwami folii (średnica 30 cm), umieścić w natłuszczonej formie (średnica 26cm). Obłożyć brukselką i cebulką. Polać śmietaną
Camilla w kuchniziemniaków 5 00 g mięsa wieprzowego mielonego 500 g mięsa wołowego mielonego mąka ziemniaczana majeranek czosnek olej boczek wędzony cebula czarny pieprz sól Przygotowanie: Obrać i zetrzeć ziemniaki. Przełożyć je do gazy lub ścierki i mocno odcisnąć. Wodę zebrać do miski odstawić(...)czarnym pieprzem, roztartym czosnkiem i majerankiem. D obrze wymieszać . Z masy ziemniaczanej zrobić równy placek. Na środku ułożyć porcje farszu. Dokładnie zlepić. Uformować kartacza. Gotować w osolonym wrzątku kilkanaście minut od wypłynięcia. Boczek pokroić w kostkę. Wytopić skwarki. Dodać pokrojoną cebulę, razem przesmażyć. Polać kartacze przed podaniem
SzczyptaSmaQpierożków z niespodzianką . Źródło tekstu: http://szama.abdul.pl/ Składniki: 4 placki do tortilli - bardzo dobre są te z Biedronki 8 plasterków sera żółtego - ja użyłam Goudy, ale może to być w zasadzie każdy inny 1 pomidor 150 g zielonych oliwek 400 g piersi z kurczaka 1 cebula 8 listków świeżej bazylii 250 ml indyjskiego jogurtu cytrynowego z ekstraktem(...)każdy placek położyłam po dwa plasterki sera żółtego. Następnie na każdą tortillę przypadła garść mix'u sałat. Na to nakładamy mięso, wychodzi po 100 g na jedną tortillę. Polewamy naszym sosem do środka tortilli. Posypujemy wiórkami sera mozarella, posiekaną papryczkę chilli, zielone oliwki( mogą być w całości), pokrojone w paski jaja i pomidory, oraz pokrojoną w talarki cebulę
ClauditteMissCookingdaniem zaczęła się od wielkiego zdziwienia, kiedy to kawałek zimnego, ziemniaczanego placka dostałam do kawy (w jedenej z kafejek w Barcelonie)! Pomyślałam wariacto. Pewnie zostało z wczorajszego obiadu, dlatego dziś dają gratis do kawy. I jeszcze nazywają to tortillą, kiedy tortilla kojarzy się jednoznacznie z cienkim pszennym plackiem, w który zawija się co się chce. Okazało się jednak(...)roztrzepujemy jak na omlet. Do jajek wsypujemy ziemniaki i cebulę. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem, ziołami. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i delikatnie wlewamy masę jajeczno- ziemniaczaną. Patelnię zakrywamy pokrywką i smażymy tortillę przez około 8 minut. Natępnie zdejmujemy pokrywkę, przykładamy duży talerz. Obracamy patelnię tak, żeby placek leżał na talerzu. Kładziemy patelnię z powrotem na ogień i delikatnie
Mama z miastakrainy. Pamiętam, jak całkiem niedawno ogromnie się zdziwiłam, kiedy ktoś dodał przepis na placki ziemniaczane na słodko... Właściwie, to dalej strasznie mnie to dziwi, bo u nasz nigdy nie ziadło się takich plinców. ;) Zapraszam po przepis z warńijskiego regzionu! PLINCE 1kg ziemniaków 2 średnie cebule 3 całe jajka mąka pszenna mleko 3,2% sól pieprz olej do smażenia POMOĆKA(...)pozbawiamy bruzd, płuczemy i ścieramy na tarce z małymi oczkami. Cebule obieramy i bardzo drobno siekamy. Po przetarciu, z masy ziemniaczanej dobrze odciskamy sok. Odciśnięte ziemniaki łączymy z poszatkowaną cebulą. Dodajemy jajka i 3 czubate łyżki mąki pszennej, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i dobrze mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Jeśli więc jest zbyt gęste (dobrze odcisnęliśmy
Kuchenna KontrrewolucyaWyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, zawijamy i odstawiamy na ok. 20 minut do lodówki. FARSZ: Mięsa mieszamy, dodajemy posiekaną cebulę, pietruszkę oraz majeranek. Wlewamy kefir i doprawiamy do smaku. CAŁOŚĆ: Schłodzone ciasto ponownie wyrabiamy, odrywamy kawałek, wałkujemy na cieniutki, okrągły placek . Na połowę nakładamy porcję farszu ( ok. 1 cm ), zamykamy drugą połową i zalepiamy pierogi. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju
Ostra na Słodkołyżeczki soli 50 g drożdży 5 łyżek oliwy 0,5 szklanki ciepłej wody 1 ząbek czosnku oregano Składniki na sos: 1 szklanka pasaty pomidorowej (przecieru pomidorowego) 0,5 małej cebuli oregano zioła prowansalskie sól pieprz + ulubione składniki, u mnie: 1 kulka mozzarelli, czarne oliwki, kabanosy (kiedy potnie się je na cienkie kawałki wyglądają jak mini salami :) ), bazylia do dekoracji(...)Mieszamy wszystko razem i zarabiamy ciasto. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na blacie na cienki placek podsypując w razie potrzeby mąką. Wycinamy krążki o średnicy około 10 cm i wykładamy nimi foremkę na muffinki nasmarowaną wcześniej oliwą z oliwek. Całość odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na oleju. Dodajemy pomidory, sól, pieprz i gotujemy
Ciastkozercycały czas mieszając. Czosnek i zieloną część zieloną dymki (liście) kroimy w cienkie plasterki(2-3 mm), a cebulę z dymki w drobną kostkę. Resztę zieleniny posiekać i wymieszać z czosnkiem i pokrojoną dymką. Wszystko połączyć razem i dokładnie wymieszać. Placki można smażyć w piekarniku lub na patelni. ⇒ do smażenia na patelni możemy użyć tłuszczu koksowego lub oleju
rozgotowana