majerankiem. Smak powinien być intensywny. Z mąki, żółtek i pozostałych składników zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy ciasto na cienki placek, wycinamy kółka np. szklanką. Na wycięte ciasto nakładamy farsz, zlepiamy brzegi. Gotujemy w osolonej wodzie, kilka minut od momentu wypłynięcia. Boczek wędzony i cebulę drobno kroimy, smażymy na patelni. Ugotowane pierogi podajemy z podsmażonym boczkiem i cebulą. Nadmiar pierogów, rozkładamy
Smaki Ewyopracowanie wpisów. Dzisiaj pomysł na placuszki z młodych ziemniaków i kapusty. Podałam je z mięsnym sosem z dodatkiem chorizo. Placki: 1 szklanka drobno posiekanej kapusty, najlepiej młodej 2/3 kg ziemniaków, obranych i startych na drobnej tarce 1/2 cebuli, startej na puree 2-3 ząbki czosnku, zmiażdżone 2 jajka 2-3 łyżki mąki pszennej (można zastąpić bułką tartą) sól(...)łyżki olej do smażenia 1 szklanka passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 18% świeża posiekana natka pietruszki - 2-3 łyżki Przygotować sos. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać mięso oraz zmiażdżony czosnek. Usmażyć. Kiełbasę obrać ze skóry, pokroić razem z papryką w drobną kosteczkę. Mięso, kiełbasę i paprykę umieścić w garnku. Zalać szklanką
Czerwień i błękitwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Placki są przepyszne i o statnio smażę je prawie codziennie. Dla urozmaicenia możecie dodać ząbek czosnku, czy posiekaną cebulę. Zresztą ryż w połączeniu ze szpinakiem.. - rewelacja. Czasami podjadam go bez "niczego" - lekko posolę i dodam odrobinę masła. Nie piszę tego dla reklamy (bo mogę pominąć własną opinię), ale produkty firmy(...)Dodatkowo: tłuszcz do smażenia (u mnie masło z olejem) Opcjonalnie: ulubiony sos Ryż ze szpinakiem ugotować (nie rozgotować!) wg przepisu z opakowania i pozostawić do ostygnięcia. (Z ostudzonego ryżu placki nie rozpadają się podczas smażenia.) Dodać jajka, mąkę i całość dokładnie wymieszać. Masę doprawić do smaku. Smażyć (tak jak placki ziemniaczane) na rumiano - z obu stron. Placki
Di gotujeplacki ziemniaczane , proponuje spróbować takiej wersji naprawdę czasami warto zrobić takie urozmaicenie , a podaje te placuszki z dżemem ,bądź śmietaną . Składniki 4 duże ziemniaki 2 jajka 3 łyżki mąki cebula(...)obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach ,do ziemniaków dodajemy pokrojoną cebule w kostkę i przesmażoną na patelni ,jajka mąkę i kostkę sera i przyprawiamy solą i pieprzem według uznania i wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy . Rozgrzewamy patelnie z olejem i smażymy placki na złoty kolor ,fajnie smakują ze śmietaną
Mój SmakWykonanie Dynię obierać , wyjąć pestki i pokroić w drobna kostkę. Posolić i odstawić ,aby puściła wodę . Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzać odrobinę oleju i zeszklić cebulę. Gdy dynia puści wodę ,odsączyć i zblendować .Następnie połączyć z kaszą manną ,kaszą jaglaną,cebulka i pokrojonymi drobno pomidorami. Dodać sól,pieprzy, sezam i jajko. Wyrabiać jak na kotlety(...)jest łatwy w przygotowaniu. A wykorzystać można go do wielu dań mięsnych i jarskich. Sos grzybowy wybornie smakuje np. plackami ziemniaczanymi i kotlecikami z dyni Składniki 40 dag grzybów (borowików, podgrzybków,maślaków ) 1,5 szklanki wody 2 średnie cebule 2-3 łyżki masła liść laurowy kilka ziaren ziela angielskiego sól pieprz kilka łyżek śmietany 18-proc. koperek Wykonanie Grzyby
w mojej kuchniDziś dość nietypowe placki ziemniaczane. Dlaczego nietypowe ? Ponieważ z dodatkiem sera Przepis jest nieco zmodyfikowany wedle moich smaków Składniki: 6 ziemniaków 1 jajko 2-4 łyżki mąki 1 cebula (dodałam również szczypiorek) 2 ząbki czosnku około 15 dag startego sera Olej do smażenia około 3 łyżek mleka sól, pieprz, magi, kucharek Wykonanie: Obrane i umyte dobrze(...)dodajemy jajko, pokrojoną w kostkę bądź startą cebulę, wyciskamy czosnek, dodajemy potarty ser, mąkę, mleko ( by ziemniaki nie zrobiły się czarne), przyprawy wedle uznania i wszystko razem mieszamy. Jeżeli widzimy potrzebę dodania jeszcze mąki - dodajemy. Wykładamy ciasto łyżką stołową na rozgrzaną patelnie i smażymy na średnim ogniu rumieniąc placki na złoty kolor z obu stron. Odsączamy
W Moim Magicznym Domudyniowe Składniki: 3 większe ziemniaki ok. 1/2 kg dyni 1 duża cebula 1 jajko lub 2 jeśli są malutkie mąka ok 2-3 łyżek w zależności od konsystencji ciasta 2-3 ząbki czosnku olej do smażenia pieprz, sól placki dyniowo-ziemniaczane z dipem czosnkowym Przygotowanie: Dynię i ziemniaki obrać
Aromatyczne PodróżeNajpierw musicie zapoznać się z tym wpisem: klik , w którym tłumaczę jak sfermentować owsiankę :) Gdy już przygotujecie słoik z płatkami, odstawcie go na 3 dni. Później
Kasia Sarnamarchewki. Są przepyszne, zdrowe i sycące, a cytrusowy dip podkreśla smak marchwi. Obieraczki w dłonie! To wspaniałe warzywo czas przerobić na placki! :D Ziołowe placuszki z marchewki z cytrusowo-jogurtowym dipem- bezglutenowe Potrzebujesz: 500g marchwi 1 cebula 2 jajka 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny 1,5 łyżeczki mielonej kolendry
Kuchnia w Słońcu Skąpanasztuki, mąka pszenna - ile potrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba mielone drobiowe w misce dokładnie wyrobić na kleistą masę z jajkami, posiekaną cebulą, papryką, pieprzem, kucharkiem, bułką tartą i odcisniętą z mleka bułką szwedką z porcji mięsa formować placek, nałożyć porcję serka topionego, nakryć drugim plackiem i formować owalne duże kotlety, obtaczac je w mące pszennej na mocno gorącym oleju
W Mojej Kuchni Lubięnaszego sosu cygańskiego. Warto zrobić parę słoików, przydadzą się zimą jako baza jakiegoś sosu do makaronu, czy do polania placków ziemniaczanych. Potrzebujemy: 2 kg pomidorów 4 duże papryki (białą, czerwoną, żółtą i zieloną) 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 3 łyżeczki soli 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej 1 łyżka majeranku 2 łyżki cukru 2 łyżki octu
Marder&Marder ManufacturePlacki smażymy na suchej patelni (najlepiej takiej, która jest przystosowana do smażenia bez tłuszczu) przez 2-3 minuty, obracając placki co 1/2 minuty na drugą stronę. Tortillę podajemy z ulubionymi dodatkami (u nas pomidory, papryka, cebula, sałata, usmażone kawałki piersi z kurczaka, ser żółty, majonez + ketchup (lub sos przyrządzony według tego przepisu
paapilotkaaNajczęściej jednak spotykamy focaccię z rozmarynem lub szałwią, często tylko z oliwkami, zdarza się z cebulą lub serem. Nietrudno też trafić na rodzaj bardziej pulchnego ciasta, wtedy jest przyrządzony na przykład z pomidorkami koktajlowymi, karczochami lub dynią. Oprócz oliwy, nieodzownym składnikiem tego twardego placka są grube kryształki soli, którą się ją posypuje – właśnie ta z solą to klasyczna
Z Kuchni Do Kuchnijajko -1 szt * cukier -1 łyżeczka * sól – 1 łyżeczka * oliwa z oliwek – 1 łyżka * chili, czarnuszka, kurkuma + jajko do posmarowania FARSZ: * filet z kurczaka – ok. 400 g * cebula – 2 szt * czosnek – 3-4 ząbki * jajo – 2 szt * sól, pieprz, papryka * pestki dynii SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Świeże drożdże rozcieramy z cukrem, łyżką mąki i letnim mlekiem. Odstawiamy(...)minut ). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Po wyrośnięciu wałkujemy na duży placek i za pomocą ringu wycinamy okręgi jak na pierogi. FARSZ: Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła klarowanego , podsmażamy drobno posiekaną cebulę, dodajemy czosnek, a następie wrzucamy pokrojonego w kostkę, oczyszczonego kurczaka. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką i smażymy do miękkości. Tak usmażonego
Ostra na Słodko