Sposób wykonania: Ziemniaki obieramy i ścieramy razem z cebulą na tarce na najmniejszych oczkach (żeby zaoszczędzić sobie czas można warzywa przepuścić przez sokowirówkę na następnie otrzymany sok z powrotem wymieszać z miąższem). Do masy dodajemy mąkę oraz jaja. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na sporej ilości oleju na złoty kolor. Placki podajemy obsypane cukrem lub w wersji na słono
Qchnia po prostubyły zawsze dyżury. Zawsze kilku panów w naszej kamienicy siedziało. Grali w karty żeby nie spać, ale musieli coś jeść. Panie robiły im placki ziemniaczane, ale że nie było cukru to dawały do tego cebulę :) Jak były naloty to schron był tak zrobiony, że w jednym rogu bawiły się dzieci, w drugim rogu był ołtarzyk i babcie się modliły(...)trzecim panowie grali w karty, a w czwartym młode panie sobie plotkowały. Dla nas dzieci to była niezła radocha. Takie rzeczy to się jeszcze pamięta, jak i zapach tych placków. Bo jakoś musieli panowie wytrzymać całą noc, a do tego oczywiście bimberek. Kamienicę obok była bimbrownia. To było w piwnicy i tam było masę szczurów. Można było po nich chodzić
Kryzysowa Książka Kucharskajesienny chłodek i na głodne brzuchy, jestem ogromnie dumna, dlatego polecam całym swoim podniebieniem i podniebieniami, które te placki jadły :D Bezglutenowe placki dyniowo- ziemniaczane na ostro Potrzebujesz: 800g dyni 3 średnie ziemniaki 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 jajko 3,5 łyżki skrobi ziemniaczanej 2 łyżeczki płatków chilli / 2 łyżeczki pasty chilli / 1 spora papryczka chilli(...)łyżeczka czarnego pieprzu olej do smażenia śmietana natka pietruszki Sposób przyrządzenia: 1. Dynię, ziemniaki, cebulę i czosnek zmiksuj/ utrzyj na tarce. 2. Do masy dodaj jajko, mąkę, starty lub drobno posiekany imbir i wymieszaj dokładnie. 3. Do całości dodaj chilli i resztę przypraw. 4. Placki smaż na niewielkiej ilości oleju na złoto. 5. Podawaj z kleksem śmietany, posypane natką
Kuchnia w Słońcu SkąpanaSkładniki: 1000 g ziemniaków 2 cebule 2 jajka 2 czubate łyżki mąki pszennej 1/2 łyżeczka soli olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obieramy, ścieramy na drobnej tarce. Wykładamy na gęste sitko, ustawiając pod spodem miskę, do której będzie ściekał sok. Cebule obieramy, ścieramy na drobnej tarce. Ziemniaki lekko odciskamy, przekładamy do drugiej miski, dodajemy cebulę, rozkłócone jajko, sól i mąkę(...)odcedzeniu ziemniaków delikatnie odlewamy, zostawiając skrobię, która osiadła na dole miski. Dodajemy ją do startych ziemniaków. Wszystko dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Musi go być sporo, tak aby placki delikatnie w nim pływały. Na gorący olej wykładamy po jednej łyżce ciasta na jeden placek, wyrównujemy i smażymy z obydwu stron na złocisty kolor. Placki wykładamy
Kulinarne przygody Gatitycebula pieprz ziołowy staropolski ok 1 łyżka 1 jajko 1 łyżeczka sody mięso w sosie; 500 g wieprzowiny (łopatka, szynka) w jednym kawałku pół kostki masła ok 85 g 1 łyżeczka sproszkowanych grzybów 1 łyżka pieprzu ziołowego staropolskiego szczypta pieprzu czarnego 1 cebula 200 ml śmietany kremówki Mięso umyć, zrolować i obwiązać sznureczkiem. W rondelku rozpuścić masło, przysmażyć cebulę(...)czasie orać i zetrzeć na tarce ziemniaki i cebulę, dodać jajko, sól, pieprz i mąkę gryczaną i sodę. Wymieszać ciasto i wstawić do lodówki. Mięso uduszone wyjąć, pokroić w plastry i odstawić pod przykryciem, sos zredukować, dodać śmietanę (można zagęścić mąką kukurydzianą lub żółtkiem. Przed podaniem smażyć placki i podawać na gorąco z plastrami mięsa , polane sosem
Gotowanie jest łatweczosnkowym, tysiąca wysp, a dodatki do niej możecie dobrać wg uznania. Z kolei rolsy zamiast zapiekać można np. grillować. Składniki: 4 placki tortilli 450 g mrożonych warzyw (ewentualnie kukurydza z puszki, czerwona cebula, pieczarki) 30 dag sera żółtego Pół piersi z kurczaka Przyprawa włoska Kamis Sól Pieprz Olej Przygotowanie: Kurczaka i warzywa pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzanym
Fabryka pomysłówwiśniami i karmelizowanym jabłkiem to propozycje Kasi na to by bezdyskusyjnie zachwycić swoich gości. Przystawki gorące – Rozdział ten otwierają nieśmiertelne placki ziemniaczane, jednak w dość nietypowej wersji – z wędzonym pstrągiem i marynowaną cebulą. To wynosi te danie na trochę wyższy poziom niż klasyczna wersja ze śmietaną i cukrem. W dalszym ciągu pozostając przy klasyce bliny gryczane
Mr. TastePrzepis na pyszny wytrawny placek ziemniaczano-drożdżowy z ulubionymi dodatkami na wierzchu. Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 500 g ziemniaków spora cebula 50 g drożdży pół łyżeczki cukru jajko 3 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz Dodatki: 200 g kiełbasy pomidor garść oliwek 100 g sera żółtego 250 ml jogurtu naturalnego sól, pieprz, papryka wędzona, zioła prowansalskie Przygotowanie(...)maśle na złoty kolor. Drożdże rozkruszamy, dodajmy cukier, łyżkę mąki i 1/4 szklanki ciepłej wody. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 min. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę, cebulę, zaczyn z drożdży, jajko, jogurt i przyprawy. Mieszamy. Ciasto nakładamy łyżką na blaszkę (24x27cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzamy po całej blaszce. Wkładamy do piekarnika nagrzanego
e-PrzepisyKulinarnejednak różne języki :) W każdym razie łączy ich również religia, a nawet można powiedzieć, że jej specyficzna odmiana, zakazana przez władze kościoła. Sama arepa czyli płaskie smażone placki z mąki kukurydzianej, pochodzi z tak znanej fanom serialu Narcos Kolumbii oraz mniej znanej Wenezueli :) Farsz zapożyczyłem z północnego krańca Ameryki Łacińskiej - Meksyku - kraju, który zasłynął tym, że był(...)ciasto. Nie będzie się to trzymało kupy tak jak ciasto na prawdziwą pizzę, dlatego, żeby usmażyć placek tej wielkości, należy najpierw nalać trochę oleju, a następnie położyć na tym ciasto. Przy przekładaniu będzie trochę gimnastyki, dlatego polecam metodę "na talerz". Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy fasolę bez zalewy, kukurydzę, pokrojoną w kostkę paprykę oraz trochę wody
Kryzysowa Książka Kucharskaprzepisem, wyszło znakomite, dobrze przypieczone. To co na wierzchu nieco inne ale też bardzo dobre.Robiłam z połowy porcji podanej w przepisie i wyszły z tego 2 całkiem spore placki (wielkości kamienia do pizzy)składniki: ( 2 tarty)ciasto:100 - 125ml letniej wody (w zależności od chłonności mąki)225 g mąki (użyłam pszennej chlebowej)1/4 i 1/8 łyżeczki(...)solą pieprzem i gałką muszkatołową. Ciasto podzielić na dwie części, Rozwałkować na bardzo cieniutkie placki, ułożyć na papierze do pieczenia i razem z papierem na łopacie do pizzy. Rozsmarować cienką warstwę doprawionej śmietany, zostawiamy 2-3 cm brzeg. Rozłożyć cebulę , boczek, grzyby, posypać startym żółtym serem. Tak przygotowaną tartę zsunąć razem z papierem na kamień i piec
Stare Garyjeszcze są z gęsi owsianych to również zdrowe. Nie są zbyt tanie, ale warte swojej ceny. Pysznie smakują z karmelizowaną w brązowym cukrze cebulą i jabłkami. Doskonałym dodatkiem do niej są prezentowane w poprzednim poście placki ryżowe. Wszystko usmażone na smalczyku roślinnym Smakowita Pajda , która zaskoczyła mnie tym, że sprawdza się doskonale nie tylko do wytrawnych dań, ale dzięki(...)dodanym z dużym wyczuciem przyprawom można jej użyć również do karmelizowania cebuli czy jabłek. Producentowi należy się duży plus za tak staranne dopracowany skład produktu.” Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda. Czytaj więcej
Wiem co jemwersji można zamienić je pełnoziarnistymi. Jak już pisałam w poprzednich postach, przepis na placki pojawi się na blogu po moim powrocie do Polski, póki co używam kupnych. MEKSYKAŃSKIE BURRITO (składniki na 6 tortilli) - 6 placków tortilli - 300 gram mięsa mielonego wołowego - torebka ryżu - duża cebula - ząbek czosnku - czerwona papryka - papryczka chili - pół puszki fasoli czerwonej - pół puszki kukurydzy - około(...)chcemy żeby wyciekał bokami z tortilli). Do farszu dodać fasolę czerwoną, kukurydzę oraz oregano. W razie potrzeby doprawić do smaku. Na koniec do farszu dodać ugotowany ryż. Placki tortilli skropić lekko wodą i podgrzać na patelni lub w mikrofali. Ułożyć farsz, zawinąć. Burrito można podawać z kwaśną śmietaną. Smacznego
Zgrabne GotowaniePlacki Składniki: 4 ziemniaki 1 mała cukinia 1 mała cebula 3 łyżki mąki ziemniaczanej sól pieprz majeranek olej do smażenia Ziemniaki i cebulę obrałam, cukinię umyłam. Wszystkie warzywa przetarłam w maszynce. Dodałam mąkę, sól, pieprz i majeranek. Wszystko razem wymieszałam. Na rozgrzanej patelni, z dodatkiem oleju usmażyłam placuszki
nietadietaPlacki ziemniaczane Składniki: 1 duża marchewka 6 ziemniaków 1 cebula 2 łyżki mąki ryżowej sól pieprz majeranek olej do smażenia Warzywa obrałam i przetarłam za pomocą szatkownicy. Do warzyw dodałam mąkę oraz przyprawy i zioła. Wszystkie składniki wymieszałam za pomocą łyżki. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju smażyłam placuszki
nietadietaplacki tortilla 300 g mięsa mielonego 1 cukinia 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 papryka pomidorowa 2 małe pomidory sól pieprz szczypta chili szczypta cynamonu oregano bazylia tłuszcz do smażenia mozzarella z bloku Na patelni rozgrzać 2 łyżki tłuszczu, włożyć posiekaną cebulę i czosnek, po kilku minutach dodać mięso , następnie pokrojoną w plasterki cukinię oraz paprykę i pomidory pokrojone
Gotowanie jest łatwe