dużo czasu na czytanie, bierzemy się do pracy i robimy dzisiaj: Tortilla con verduras Tortilla con verduras. (tortilla z warzywami) - 4 osoby Składniki: 8 placków tortilla 3 duże papryki czerwone 8 średnich pieczarek 1 duża cebula 1 kostka żółtego sera 1 papryczka chili oliwki pierz, tymianek oliwa z oliwek Paprykę kroimy w tzw. zapałki, pieczarki w półplasterki, cebulę(...)serem. Na koniec przykrywamy wszystko drugim plackiem. Tak przygotowane tortille kładziemy na rozgrzaną patelnię lekko posmarowaną oliwą, dosłownie 3-4 krople, żeby patelnia nie była sucha. Przypiekamy z dwóch stron, aby roztopić żółty ser. Gotowe :) Przekładamy na talerze i podajemy z salsą. Salsa : 2 świeże pomidory 1 żółta lub biała papryka 1 czerwona cebula lub szalotka jalapeno konserwowe kukurydza
vegetaniełyżeczki soli oliwa do smażenia 1 papryka 1 cebula 1/2 cm świeżego imbiru 10 dkg mielonego mięsa sól,pieprz do smaku 2 większe pomidory( lub 1 łyżeczka koncentratu) Wykonanie Bliny: Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki ciepłego mleka i dodać cukier , pozostawić do wyrośnięcia. Marchew zetrzeć na tarce (tak jak na placki ziemniaczane) do marchewkowej miazgi dodać jajka,mąkę(...)się ( jak gęsta śmietana) Pozostawić ciasto w ciepłym miejscu do wyrośnięcia ( pojawiają się pęcherzyki powietrza ). Na rozgrzaną patelnię wlewam ciasto (moje placki mają średnicy ok, 15 cm ) i smażę z obydwu stron az się zrumieni. Sos Umytą cebulą i paprykę kroję w dużą kostkę , smażę na rozgrzanym oleju , dodaje mięso , smażę mieszając aż mięso zmieni kolor ,dodaje pokrojonego pomidora
Eli Gotowanieziemniaczanej - 2 cebule - 2 łyżeczki majeranku i tymianku - 2 łyżeczki soli - 1 łyżeczka pieprzu - jajko Dodatki: - pomidory - ogórki - pieczarki - zielone pędy dymki - jogurt naturalny Zioła i przyprawy znajdziecie na www.Skworcu.com.pl . 1. Ziemniaki ścieramy na wiórki razem z cebulami, dokładamy jajko i wszystkie pozostałe przyprawy, mieszamy. Smażymy na rozgrzanym oleju i odsączamy na papierowym ręczniku. 2. Placki układamy
Apetyczna babeczkainną formę podania. Mąż lubi wersję po Węgiersku, czyli z mięskiem i sosikiem. Córka z cukrem. A ja z kwaśną śmietaną, mniam :) A jakie placki Wy lubicie ? SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków 1 mała cebula 1 ząbek czosnku (opcjonalnie) 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej sól pieprz olej rzepakowy do smażenia A jak to zrobić: Ziemniaki i cebulę obrać(...)solą i pieprzem. Smażyć na złoty kolor. Ostatnio wyczytałam, że aby masa ziemniaczana nie ciemniała można dodać do niej łyżkę śmietany lub gęstego jogurtu (przetestuję przy najbliższej okazji). Placki smażyć na rozgrzanym oleju, z dwóch stron. Która wersja jest Wam bliższa ? Ps. Mąż dzisiaj nie pojadł
Kuchnia w opałachNadają się idealnie jako dodatek do pieczonego mięsa, czy ryby, jak i same na lekką kolację. Uważajcie, znikają w błyskawicznym tempie! Placki z marchewki i kalafiora na około 35 placków Składniki: 1/2 główki kalafiora 2 marchewki 1 cebula 1 ząbek czosnku 4 łyżki mąki kukurydzianej 2 jajka 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej sól, pieprz, szczypta chili 1/4 łyżeczki papryki słodkiej
Jaglusiatylko z mięsa wieprzowego.. 50 dkg mięsa wieprzowego 1 cebulka 1 jajko 2 łyżki ketchupu sól, pieprz, vegeta majeranek Mięso wymieszać z przyprawami, posiekaną cebulą i jajkiem. Formować kotlety w płaski okrągły placki wielkością zbliżone do wielkości bułeczek .Odłożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie usmażyć lub grillować z dwóch stron
Moje domowe kucharzenieładnie ją sklejając. Wsyp ziarna od Ziarenkowo- mieszanka Ziołowo Mi, zawiera w swoim składzie mix ziaren z przyprawami. Dosmacz magą i dodaj podsmażonej na złoto cebuli. Wymieszaj do powstania jednolitego farszu. Na każdy placek naleśnikowy nakładaj farsz, nie za grubo i zwijaj krokiety. Odkładaj na bok. Nie smaż od razu , ale bez pośrednio przed podaniem. Będą pyszne, chrupiące
Z Kuchni Do Kuchnipapryka i cebula w aromatycznych przyprawach.Gucamole, salsa pomidorowa i sos śmietanowy.I wszytko skropione aromatycznym sokiem z limonki.Prawdziwa, meksykańska uczta!Składniki:6 - 8 placków tortilli;2 filety z kurczaka (o wadze około 500 g);2 małe cebule;1/2 czerwonej papryki;1/2 żółtej papryki;1/2 zielonej papryki;1 czubata łyżka przyprawy do fajitas;Łyżeczka ostrej papryki w proszku;Olej/oliwa z oliwek
Gospodyni Miejskatakże będzie bardzo smaczne . Ja dziś wybrałam pierś z indyka , troszkę dłużej się podsmaża ale warto jest czekać . Składniki 6 placki tortilli 300 dag piesi z kurczaka 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka kurkumy 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu ziołowego pieprz czarny(...)Pierś z indyka myję oraz osuszam , następnie kroję w drobną kostkę i przekładam do miski , cebulkę , czosnek obieram i kroję w średnią kostkę , następnie dodaję do mięsa naszą cebulę z czosnkiem i wszystkie przyprawy , dokładnie wszystko razem mieszam , i odstawiam na godzinkę . Po tym czasie mięsko przesmażam na oleju kokosowym około 10 minut , następnie po tym czasie zalewam szklanką zimnej
Mój SmakSezon na letnie warzywa w pełni - cukinia obrodziła, więc wykorzystujemy ją na rożne sposoby. Dzisiaj pyszne placki z cukinii. Delikatne, lekkie i smaczne. SKŁADNIKI 2 średnie cukinie 1 cebula 3 jaja 8-10 łyżek mąki pszennej 1 ząbek czosnku pieprz, sól oliwa do smażenia WYKONANIE Cukinię ucieramy na tarce, lekko solimy i odstawiamy na ok. 30 minut(...)Odsączamy z nadmiaru soku. Możemy odcisnąć w dłoniach. Dodajemy cebulę startą na tarce oraz czosnek wyciśnięty przez praskę, Wbijamy jajka, wsypujemy mąkę, dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Wszystko mieszamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Nakładamy łyżką placki. Smażymy aż będą rumiane. Odsączamy na papierowym ręczniku. Placki możemy podać z ulubionymi dodatkami, np z jogurtem naturalnym
W kuchennym oknie Ewybalsamicznego, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie. Wymieszać i dusić jeszcze przez 5 minut. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, uformować z nich placki nadając im okrągły lub prostokątny kształt. Wierzch skropić oliwą, wyłożyć cebulę, następnie anchois czarne oliwki przekrojone na połówki. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 15 minut
zadanie-gotowaniepapryka w proszku Do mięsa wrzucamy zmiażdżony czosnek i doprawiamy je solą, pieprzem i papryką. Ciasto po wyjęciu z lodówki wałkujemy na cienkie placki i formujemy z nich miseczki. (część ciasta pozostawiamy na zamknięcie) Cebulę kroimy w drobną kostkę i wysypujemy nią dno każdej foremki. Przykrywamy ją dość grubym plastrem żółtego sera, na co wkładamy odpowiednią ilość mięsa
Kuchenna Kontrrewolucya